Peprné krevety objímané špagetami | Řecké ozvěny 2

Nalaďme se na dovolenkovou vlnu. Jasná je stopa, odkud nápad přichází. V taverně Waves v Agios Stefanos na Korfu si můžete objednat Seafoodspaghetti, tuším, že za osm euro. Ale nepřepočítávejte kurz, není to důležité. Byť to, co následuje má jen ve dvěstěgramové hmotnosti krevet má cenu 199 korun. Je důležité, co připravíte a především ­– jak to chutná. Jen krevety byly v Řecku větší, navíc ještě mušle. Ale držme se při zemi.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Peprné krevety objímané špagetami | Řecké ozvěny 2
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit vodu na špagety. Osolíme, zakápneme olivovým olejem a přidáme stroužek česneku. Do vařící vody přidáme krevety a povaříme asi 3 minuty, krásně zrůžoví.
    Krevety uvaříme
  2. Krevety pak vylovíme a dáme stranou. Do stejné vody dáme špagety a vaříme podle návodu, maximálně 15 minut.
    Krevety vylovíme
  3. Špagety dáme vařit
  4. Krevety osolíme a opepříme, přidáme citronovou kůru a lžičku oregana. Dobře promícháme.
    Ochutíme krevety
  5. Do pánve dáme olivový olej a po rozpálení přidáme máslo a nadrobno nakrájenou bílou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
    Cibuli osmahneme
  6. Pak přidáme nadrobno nakrájené chilli papričky a prolisovaný česnek. Orestujeme, ne déle než 2 minuty.
    Ještě přidáme papričky
  7. Zalijeme bílým vínem a necháme chvilku vařit, pak přidáme krevety a promícháme. Provaříme tak 3 minuty.
    Povaříme ve víně
  8. Přidáme uvařené špagety, nasekanou petrželku a lžičku oregana. Ještě osolíme a opepříme. Promícháme a prohřejeme. Na závěr přidáme trochu nasekané petrželky a podáváme.
    Podáváme smíchané

Amatriciana v trochu jiné roli | Itálie na českém stole

Omáčka amatriciana je tak slavná, že se až bojím na ni sáhnout. Původní recept, který pochází z regionu Lazio, konkrétně z malého města Amatrice, blízko Říma. Blogerka Zuzka z Liberce (už jsem se tu o ná v souvislosti s italskou kuchyní zmínil) znalecky tvrdí, že amatricianu můžeme připravit buď s čerstvými rajčátky nebo z loupaných rajčat v plechovce. „Existuje řada variant, které se mění dům od domu a bývají původem pravidelných dohadů mezi Italy. Někteří například preferují použití pouze olivového oleje, jiní naopak upřednostňují sádlo, máslo či omastek ze samotného guanciale. Spory se vedou i okolo ostatních ingrediencích jako je například cibule či česnek,“ říká Zuzana. Emanuele Ridi je echt Ital, který také poradí: „Do omáčky „all´amatriciana“ se dává slanina, které se říká guanciale. Není uzená, jen sušená. Můžete použít i jinou slaninu. Podstatné je, aby pustila tuk a ten se propojil s chutí rajčat. Jen tak se vytvoří pravá chuť „all´amatriciana“.“

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25-30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25-30 minut
Já se dopustím několika odlišností, především ve zvolených surovinách. Použiji červenou cibuli a přidám kuřecí maso. Nějakým zmatkem mi z přípravy vypadla feferonka, takže ji klidně nasekejte a šup s tím do jídla. Také při volbě těstovin je možné cokoliv, od těch správných typu bucatini přes makarony (Emanuele volil je )až po špagety, které jsem vytasil já. Vypustil jsem tentokrát víno a použil vodu z vařených těstovin, jen tři lžíce.Pokud zrovna zatracujete kuřecí prsa, zkuste stehenní řízky, nebo maso úplně vyřaďte. Mohl bych vařit bez něho, ale zkouška je zkouška a byl to chutný oběd. Proč ne? Zkuste to také.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25-30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25-30 minut
Já se dopustím několika odlišností, především ve zvolených surovinách. Použiji červenou cibuli a přidám kuřecí maso. Nějakým zmatkem mi z přípravy vypadla feferonka, takže ji klidně nasekejte a šup s tím do jídla. Také při volbě těstovin je možné cokoliv, od těch správných typu bucatini přes makarony (Emanuele volil je )až po špagety, které jsem vytasil já. Vypustil jsem tentokrát víno a použil vodu z vařených těstovin, jen tři lžíce.Pokud zrovna zatracujete kuřecí prsa, zkuste stehenní řízky, nebo maso úplně vyřaďte. Mohl bych vařit bez něho, ale zkouška je zkouška a byl to chutný oběd. Proč ne? Zkuste to také.
Amatriciana v trochu jiné roli | Itálie na českém stole
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na oleji orestujeme nakrájenou anglickou slaninu, aby pustila tuk a byla křupavá, po chvíli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme a pak přidáme nasekaný česnek. Do pánve dáme natrhané kuřecí maso a ještě chvíli restujeme na mírném plameni. Mezitím si dáme vařit těstoviny. V tomto receptu použijeme i vodu z nich. (Můžete sáhnout po bílém víně, pokud jste rychlí a vodu ze špaget slijete nebo máte v jídle rádi tu chuť vína.)
    Slaninu osmahneme
  2. Přihodíme cibuli
  3. Ještě přidáme česnek
  4. Ještě přidáme kuřecí maso
  5. Přidáme rajčata, vodu ze špaget (nebo víno) a přivedeme k varu. Osolíme a opepříme, podle chuti. Zakryjeme a dusíme. Asi 10 minut.
    Přidáme rajčata
  6. Vmícháme nasekanou bazalku a promícháme.
    Nameleme pepř
  7. Posypeme parmazánem a promícháme.
    Přidáme parmazán
  8. Podáváme zdobené plátky parmazánu nebo posypané strouhaným parmazánem. Nebo i bez sýra, pokud stačí ten v jídle.
    Podáváme se sýrem
Tip:

Jak si poradíme s vařeným kuřecím masem? Přivedeme k varu 4 šálky vody a dáme do ní na střední kousky nakrájené kuřecí maso. Jakmile se voda opět začne vařit, necháme 2 minuty a pak odstavíme. Vodu slijeme.

Vařené kuřecí maso jsem použil také v receptu na kuřecí polévku se zastřeným vejcem. Zkuste ji, je skvělá.

Špagety s tuňákovými kuličkami

Kuličky z mletého masa, to známe,  jedno z lákadel na nákup v IKEA jsou také švédské kuličky, ale co třeba zkusit něco trochu jiného? Kouká se na nás tuňáková konzerva a vedle pak krájená rajčata. To se přece dá smíchat.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Tuňákové kuličky jsou jemné a v tomatové omáčce skvěle chutnají.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Tuňákové kuličky jsou jemné a v tomatové omáčce skvěle chutnají.
Špagety s tuňákovými kuličkami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme scezené kousky tuňáka se strouhankou, vejcem, pepřem, solí a pažitkou. Přidáme nasekaný česnek. Z hmoty vytvoříme kuličky tak asi velikosti golfového míčku. Pokud se hmota drobí, přidejte trochu vody. Výsledkem je kompaktní hmota.
    S konzervou tuňáka
  2. Ingredience, které smícháme
  3. Smícháme
  4. Mix ingrediencí
  5. Uděláme kuličky
  6. Lžíci oleje rozehřejeme a na pánvi opečeme tuňákové kuličky. Tak si 5 až 8 minut. Osmažené kuličky dáme stranou na papírovou kuchyňskou utěrku.
    Opečeme kuličky
  7. Špagety uvaříme podle návodu. Mezitím na pánev, kde jsme smažili kuličky, dáme nasekaná rajčata a mírně povaříme. Přidáme asi lžíci vody ze špaget, promícháme a ještě trochu povaříme, aby se vytvořila omáčka.
    Rajčata provaříme
  8. Kuličky vrátíme na pánev a prohřejeme v omáčce 5 minut.
  9. Špagety scedíme a rozložíme na talíř, přes špagety dáme omáčku s tuňákovými kuličkami a posypeme nasekanou pažitkou.
    Kuličky podáváme
Tip:

Pozor na některé tuňákové konzervy, některé obsahují místo kousků ryby jenom jakousi drť. Byť by nám to nemuselo v případě kuliček vadit, je rozhodně lepší mít místo rybího bláta kousky ryb.

Pokud máte konzervu tuňáka v oleji, nikoliv ve vlastní štávě, slijte olej. Štávu tuňáka ovšem můžete použít při tvoření hmoty na kuličky, má příchuť ryby, voda na ředění také stačí.

Parmezánové špagety se slaninou a mozzarellou

Vypadá to na těstovinovou sérii, linguine a teď špagety. Ale proč ne? Lehké, rychlé, chutné.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Inspiraci jsem tentokrát našel v Austrálii, ale nebyl bych to já, abych si ho neupravil pro sebe a podle své chuti. Na mozzarellových třešničkách nemusíte trvat, můžete nakrájet i mozzarellu, kterou máte po ruce nebo i jiný nezrající sýr.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Inspiraci jsem tentokrát našel v Austrálii, ale nebyl bych to já, abych si ho neupravil pro sebe a podle své chuti. Na mozzarellových třešničkách nemusíte trvat, můžete nakrájet i mozzarellu, kterou máte po ruce nebo i jiný nezrající sýr.
Parmezánové špagety se slaninou a mozzarellou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Na plech vyložený pečicím papírem, pokapaném olivovým olejem, dáme plátky anglické slaniny, na ně poklademe překrájené mozzarellové třešínky.
    Slanina a mozzarella
  2. Mozzarellu překryjeme přečuhujícími konci plátků slaniny. Jeden z plátků slaniny dáme křížem, aby se sýr v hnízdečku lépe udržel. Pečeme 6 až 8 minut, aby se sýr roztavil.
    Zabalíme slaninu
  3. Dáme vařit špagety do osolené vroucí vody a necháme je 6 až 8 minut vařit, tak al dente. Instrukce jsou na obalu špaget.
  4. Špagety slijeme, ale necháme si tak šálek vody ze špaget stranou. Špagety dáme do pánve (nebo kastrolu), přidáme máslo a necháme rozpustit.
    Máslo dáme do špaget
  5. Přilijeme vodu ze špaget a povaříme asi tak 4 až 5 minut (vody dávejte přiměřeně – nechystáme žádnou polévku a špagety bychom neměli utopit).
    Přilijeme vývar ze špaget
  6. Sundáme špagety z vařiče, přidáme k nim parmezán a promícháme.
    Přidáme strouhaný sýr
  7. Těstoviny rozdělíme na talíře, přes ně položíme slaninu se sýrem a opepříme. V závěru ještě můžeme posypat parmezánem.
Tip:

Připravte si také třeba linguine, ploché špagety. Recepty najdete tady a tady. V první hraje roli parmezán, slanina a rajčátka ve druhém kapusta a bílé fazole.