Divoký smažený sýr | Welcome to the Wild Cheese

Ten nápad jsem zaslechl na recepci firmy kam chodím do práce. Pak mi cinkl do oka recept na topreceptech na bezva smažený sýr a najednou se mi to v hlavě všechno spojilo. Tak budeme ladit, experimentovat a tak. Jako vždycky, že jo?! Na recepci si vrátní četli jídelníček místní jídelny, zaslechl jsem cosi o smaženém sýru s olomouckými tvarůžky. Když jsem si představil, jak plácnu kolečko syrečka na sýr a obaluji, otřásl jsem se. To je blbost! Ale pak mi michelle.b na topreceptech otevřela oči. Jo, všechno nastrouháme a pak opečeme. Uvidíme, jak se to bude vyjímat na talíři a jak to bude šmakovat. Víte už, že syrečky dávám do zelných placek, tak proč s nimi nezajít dál při pokusu najít skvělé jídlo? Koukám ale, že nás „patlalů“ je na planetě víc. Chvilku jsem také zvažoval, zda tu sýrovou hmotu třeba ještě nepodpořit moukou, ale pak jsem to zamítl. A helemese najednou na mě z netu vykoukly sýrové karbanátky, kde mouka je. Tedy recept, který na toprecepty dala Nadja. Aspoň tenhle můj recept bude původní. Sýr k sýru, máme se k dílu!

Divoké sýrové placičky podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou.
Divoké sýrové placičky podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
8-10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
8-10 minut
Bude to trochu divočina, tak si připravte chuťové buňky, kuchyňské nádobí, náčiní, vyhrňte rukávy a držte si čepice. Jedeme! A už slyším, že ne tom není nic divokého, že chybí moje oblíbené chilli a další řežba. Tentokrát to ani není o ingrediencích, jako o stylu. Tak sorry. Jo a jestli solíte, tak teď si to odpusťte. Sůl je v sýru docela dost zastoupená. A cosi dodá i šunka. Hurá, ať žijí „patlalové“!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
8-10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
8-10 minut
Bude to trochu divočina, tak si připravte chuťové buňky, kuchyňské nádobí, náčiní, vyhrňte rukávy a držte si čepice. Jedeme! A už slyším, že ne tom není nic divokého, že chybí moje oblíbené chilli a další řežba. Tentokrát to ani není o ingrediencích, jako o stylu. Tak sorry. Jo a jestli solíte, tak teď si to odpusťte. Sůl je v sýru docela dost zastoupená. A cosi dodá i šunka. Hurá, ať žijí „patlalové“!
Divoký smažený sýr | Welcome to the Wild Cheese
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Sýr nastrouháme, sáhl jsem již po nastrouhaném. Nakrájíme olomoucké tvarůžky a šunku na malé kousky. Vše promícháme.
    Sýr smícháme se šunkou
  2. Přidáme vejce a promícháme.
    Přidáme vejce
  3. Pokud je hmota drobivá, přidáme ještě jedno vejce a promícháme.
    A ještě jedno vejce
  4. Ze sýrového těsta vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance.
    Vytvoříme placky
  5. Osmažíme z obou stran v dostatečné vrstvě oleje.
    Osmažíme
  6. Podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou.
    Podáváme s hranolky

Holandský burger | Improvizace

Tak jo, mezi chleba se dá položit cokoli a můžeme si pochutnat.  Pokud jste si připravili holandský řízek z mletého masa a vybylo, můžete si udělat burger.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Holandský řízek mezi dvěma krajíčky lámankového chleba s oblohou. Nemusíte čekat, až vám zbyde porce holandský řízků, ale lze to na férovku připravit rovnou. Takže burger, říkejme tomu tak.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Holandský řízek mezi dvěma krajíčky lámankového chleba s oblohou. Nemusíte čekat, až vám zbyde porce holandský řízků, ale lze to na férovku připravit rovnou. Takže burger, říkejme tomu tak.
Holandský burger I Improvizace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do mletého masa nalijeme mléko, promícháme a necháme odležet.
  2. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, petržel, osolíme a opepříme. Dobře propracujeme, nejlépe rukama.
  3. Z masové hmoty vytvoříme placičky ve tvaru řízku. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
  4. Řízky opečeme v silnější vrstvě oleje. Z oleje přendáme na papírovou utěrku a necháme okapat.
  5. Řízky položíme na plátek chleba, kde vytvoříme lůžko z plátků okurky, přikryjeme dalšími plátky okurky a rajčete. Přelijeme tatarskou omáčkou a přiklopíme plátkem chleba.
  6. Variant je nepočítaně, záleží na chuti.

Holandský řízek z mletého masa

Opět jedeme mleté maso. Tentokrát je to návrat do dob, kdy jsme ho dostávali ve školní jídelně. tak jsem se mu dlouho vyhýbal, neúspěšně. Máme ho tady. Proč se tenhle pseudořízek jmenuje zrovna holandský, netuším, snad kvůli sýru. Můžete ho ještě připravovat ve dřevácích, aby to bylo jaksi stylové.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Tohle jídlo je rychlé dobré. Proč to nezkusit?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Tohle jídlo je rychlé dobré. Proč to nezkusit?
Holandský řízek z mletého masa
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do mletého masa nalijeme mléko, promícháme a necháme odležet.
  2. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, petržel, osolíme a opepříme. Dobře propracujeme, nejlépe rukama.
  3. Z masové hmoty vytvoříme placičky ve tvaru řízku. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
  4. Řízky opečeme v silnější vrstvě oleje. Z oleje přendáme na papírovou utěrku a necháme okapat.
  5. Podáváme s bramborovou kaší nebo opečenými branborami a tatarskou omáčkou.

Skotské vejce | Záhada skotského zamčeného pokoje se pštrosem

Skotské vejce je normální vajíčko obalené v mletém mase. Někdo mu také říká pštrosí vejce a recepty na tahle vejce se podobají jako vejce vejci. Už jsem si o ně jednou pokoušel ve verzi balené v listovém těstě a špenátem, něco jako panenka Wellington, ovšem to byl recept odlišný od těch, na které jsem pak narazil. A tak jsem zkoušel a narazil zase. Až jsem si všechno zjednodušil na nejjednodušší verzi. A vyšlo to. Skotské vejce by se asi urazilo, kdybyste ho chtěli obalovat v mletém mase, ono totiž potřebuje fláš.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl je v tom, že potřebujete maso jemně mleté, což když neřeknete řezníkovi, tak vám něco namele nejspíš podle svého názoru jak má mleté vypadat, ale nemusí tušit, že se s tím v případě skotského vejce jenom navztekáte a nic nesvedete. Musíte mít fláš, tedy jemně mleté maso, jemnou hmotu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl je v tom, že potřebujete maso jemně mleté, což když neřeknete řezníkovi, tak vám něco namele nejspíš podle svého názoru jak má mleté vypadat, ale nemusí tušit, že se s tím v případě skotského vejce jenom navztekáte a nic nesvedete. Musíte mít fláš, tedy jemně mleté maso, jemnou hmotu.
Skotské vejce | Záhada skotského zamčeného pokoje se pštrosem
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Uvaříme si čtyři vejce natvrdo, to páté zapracujeme do mletého masa, které osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami (proto směs provesálského koření), ještě přidáme najemno nasekanou hladkolistou petrželku a hořčici. Až maso pořádně prohnětete, nechte ho v chladu chvíli odpočinout. Lépe se s ním pak pracuje.
  2. Vejce oloupeme, vyválíme v hladké mouce, z masové směsi si uděláme placku, osvědčila se mi ruční práce – dávku směsi si dáme na dlaň, rozprostřeme, doprostřed položíme vejce a dlaň mírně sevřeme. Trochou směsi vejce zakryjeme a pak už obouruč vytváříme kouli. Pokud jste spokojeni a máte jistotu, že je vajíčko obalené, vyválíme kouli ve strouhance. Někdo doporučuje předtím ještě kouli vyválet v mouce, rozšlehaném vejci a pak strouhance, což je možné, ale mně to připadá až moc pancéřované.
  3. Obalené vejce dáme do chladu a pak smažíme ve velké vrstvě oleje. Smažení v oleji nemusí být takový masakr mastnoty a tun oleje, stačí malá nádoba a smažit můžeme i postupně (použijte malý rendlík, ve kterém vejce uděláte i postupně, spotřeba oleje není tak velká). Vejce necháme okapat na papírové utěrce.
    Smažíme
  4. Servírujeme s pikantní omáčkou, nebo s tatarskou omáčkou, můžete přidat opečené brambory, nebo jenom zeleninový salát.
Tip:

Pravé skotské vejce, které údajně vymysleli v Londýně (hopla!) a to roku 1738 londýnský obchodní dům Fortnum & Mason proslavený svými piknikovými koši. Skotské vejce dnes prodává za 2, 75 liber za kus, ale pod mnoha dalšími jmény je nabízí i běžný supermarket. Svou recepturu  má i Heston Blumenthal. Anglický fígl je v tom, že se tohle vejce dělá z masa klobásek, anglických klobásek.  Každý si pak musí poradit, jak na to jít i bez těch klobásek, pokud nehodláte vyrazit na nákup za La Manche.

Blogerka Koko radí Pražákům: zajděte pro snídaňovou klobásku buď do Náplavní 5 (u Mánesa) nebo do Petrské 23 (u Florence). Jirka z dvojice blogerů Manželé v kuchyni, jinak Kitchen story, si maso mele sám, také řešení. Jirka se dostal se svým skotským vejcem až na web Prima fresh.

Já radím, nechte si umlít nebo melte.

Pokus, který nevyšel a který vyšel:

Hrubě mleté maso už samo o sobě nedovoluje udělat tenkou vrstvu, v kombinaci s obaleným vařeným vejcem v baby špenátu a pečením dopadlo katastrofálně. Asi bych to neměl ukazovat. Vlevo katastrofa, vpravo vše OK.

Dva pokusy
Ouha! Skotské vejce nepovedené – pečené – je vlevo (navíc s hrubě mletým masem, to se moc dobře dělat nedá), ale pečení se také může zadařit, nezvehujme ho. Vpravo je skotské vejce smažené.

Podáváme
Skotské vejce můžete podávat teplé i studené, ideální je, abyste se při zabalování trefili s vajíčkem doprostřed, jinak po rozkrojení bude trochu šilhat. Na chuti to ale nic nemění.