Brambory sarladaise v české verzi | Tedy brambory a la sarladaise v masitější podobě | Francouzi, nekamenujte mě prosím

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Francouzi znají dobře Pommes de Terre Sarladaises, což je kanonický francouzský bramborový pokrm vyrobený ze tří složek: brambor, česneku a tuku. Tedy kachního tuku a jako příloha se hodí ke konfitované kachničce. Při delším pátrání je to o tuku nejen kachním, ale také se používá husí sádlo, přepuštěné máslo nebo ghí, což je indické přepuštěné máslo. Kachní sádlo získáte při pečení kachny, husí zase při pečení husy, logické. Ghí koupíte ve zdravých potravinách (trochu divoké označení, jako by říkalo, že jinde jsou potraviny nezdravé, ale to teď neřešme). Pommes de Terre jsou v překladu brambory. Původní myšlenka byla udělat francouzské brambory, ale víme jak se dělají? Nejblíže tomu všemu jsou právě brambory sarladaise. Zapomeňte na varianty šunkofleků, kde místo těstovin dáte brambory, to je prostě něco dost jiného. Natrefil jsem na českou variantu, kde jsou v receptu navíc čerstvé hříbky. A už se nám to rozbíhá... Přiznávám, tohle bude tak trochu zbytková kuchyně, ale o těch zbytcích neuvažujte v pejorativní rovině. Prostě doma zbyl kousek vepřového kolena, tak co s ním?! Pokud chcete připravit originál, zapomeňte na další přísady a zůstaňte pouze u brambor, tuku a česneku.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Francouzi znají dobře Pommes de Terre Sarladaises, což je kanonický francouzský bramborový pokrm vyrobený ze tří složek: brambor, česneku a tuku. Tedy kachního tuku a jako příloha se hodí ke konfitované kachničce. Při delším pátrání je to o tuku nejen kachním, ale také se používá husí sádlo, přepuštěné máslo nebo ghí, což je indické přepuštěné máslo. Kachní sádlo získáte při pečení kachny, husí zase při pečení husy, logické. Ghí koupíte ve zdravých potravinách (trochu divoké označení, jako by říkalo, že jinde jsou potraviny nezdravé, ale to teď neřešme). Pommes de Terre jsou v překladu brambory. Původní myšlenka byla udělat francouzské brambory, ale víme jak se dělají? Nejblíže tomu všemu jsou právě brambory sarladaise. Zapomeňte na varianty šunkofleků, kde místo těstovin dáte brambory, to je prostě něco dost jiného. Natrefil jsem na českou variantu, kde jsou v receptu navíc čerstvé hříbky. A už se nám to rozbíhá... Přiznávám, tohle bude tak trochu zbytková kuchyně, ale o těch zbytcích neuvažujte v pejorativní rovině. Prostě doma zbyl kousek vepřového kolena, tak co s ním?! Pokud chcete připravit originál, zapomeňte na další přísady a zůstaňte pouze u brambor, tuku a česneku.
Brambory sarladaise v české verzi | Tedy brambory a la sarladaise v masitější podobě | Francouzi, nekamenujte mě prosím
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi se silným dnem rozhřejeme 3 lžíce sádla a opečeme na něm na kousky nakrájené libovější část vepřového kolena. Po opečení vyndáme z pánve a v tuku osmažíme osolené a opepřené plátky brambor. Do zlatohněda, takže asi 5 minut z každé strany. Potom snížíme teplotu, přidáme trochu vody, zakryjeme a dusíme 10 minut.
  2. Stroužky česneku nakrájíme na jemné plátky, petrželku nasekáme (část si ještě odložíme). Přidáme spolu s opečeným masem k bramborám a ještě 10 minut necháme dusit, aby byly brambory měkké.
  3. Nakonec pánev odkryjeme, zvýšíme teplotu, přidáme případně ještě trochu sádla a smažíme 2 až 3 minuty, aby brambory víc zhnědly, přidáme zbylou petrželku a otočíme brambory. Už pečeme jenom chvilku.
KROK SUN KROK
  1. Na tuku nejprve osmahneme pečené vepřové koleno
  2. Maso dáme stranou
  3. Osolené a opepřené plátky brambor osmahneme na tuku
  4. Brambory podusíme a pak přidáme maso, česnek a petržel
  5. Přidáme trochu vody, opět přikryjeme a dusíme
  6. Finále! Teď přidáme ještě trochu petrželky a promícháme.
  7. Hotovo. Dobrou chuť.
Tip:

Jen tak na okraj: Kde vzaly takto upravené brambory jméno? Vše odkazuje na Sarlat-la-Canéda, francouzské akvitánské město v departementu Dordogne, historické oblasti Périgord. Když si na mapě Francie najdete Bordeaux a uděláte si linku na východ a ještě najdete Toulouse a čáru povedete kolmo na sever, obě čáry se protnou tak v místě, které hledáme. Sarlat je desetitisícové město s zrekonstruovaným středověkým jádrem a historií datovanou již do 9. století, kdy zde byl postaven benediktinský klášter. Mezi hlavní sarlatské architektonické památky patří katedrála Saint-Sacerdos (směs románské, gotické a barokní architektury), kuželovitá věž "Lanterne des Morts" z 12. století a místní hřbitov "Jardin des Enfeus". [Tyhle věmodomosti jsem získal na Wikipedii.]

Kuřecí paličky pečené s bramborem na cibuli a paprice

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Jednoduchá jídla mají přednost, protože času není tolik, taky někdy už nemáte sílu si zařádit v kuchyni. Zkusíme něco pozvolnějšího. Můžete sáhnout po pálivější paprice, bude to trochu pikantní. Troubu nechte pracovat za vás.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Jednoduchá jídla mají přednost, protože času není tolik, taky někdy už nemáte sílu si zařádit v kuchyni. Zkusíme něco pozvolnějšího. Můžete sáhnout po pálivější paprice, bude to trochu pikantní. Troubu nechte pracovat za vás.
Kuřecí paličky pečené s bramborem na cibuli a paprice
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli překrojíme podélně na polovinu a nakrájíme na plátky, půlměsíčky. Papriku nakrájíme napříč na kolečka. Brambory rozkrájíme na čtvrtiny. Dáme do pekáčku.
  2. Paličky osolíme, opepříme a položíme na cibuli s paprikou a bramborami. Vše pokropíme olivovým olejem, pekáček zakryjeme (třeba jen alobalem) a dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 10 minut. Pak pekáček odkryjeme, přidáme kuřecí vývar a pečeme ještě 20 minut. Pak paličky otočíme, zmírníme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 20 minut.

Klobása s červenými bramborami a zelenými fazolkami

Už jsme ochutnali klobásu s paprikami, dneska zkusíme něco jiného. Restujeme, dusíme, pečeme a také trochu grilujeme. Vítejte v mé malé laboratoři. Ale nebojte se, i na této večeři si pochutnáte.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
32 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
32 minut
Stačí pánev a zapékací miska. Za půl hodinky, plus mínus, máte slušnou a vydatnou večeři.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
32 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
32 minut
Stačí pánev a zapékací miska. Za půl hodinky, plus mínus, máte slušnou a vydatnou večeři.
Klobása s červenými bramborami a zelenými fazolkami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Klobásky nakrájíme napříč na tenčí kolečka a nasucho osmahneme na pánvi se silným dnem.
  2. Brambory nakrájíme na čtvrtiny a přidáme až do opečené klobásy, promícháme a přidáme nakrájenou cibuli. Cibule je tentokrát překrojená podélně na polovinu a pak příčně krájená na plátky. Promícháme a chvilku vše opékáme na tuku z klobásek.
  3. Přidáme scezené fazolky, opepříme a osolíme.
  4. Směs podlijeme kuřecím vývarem, decentně, nemusí v něm všechno plavat. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme. Stačí 20 minut.
  5. Pak směs přendáme do zapékací misky, měla by být vzdálena od grilu asi 12 až 15 centimetrů. Napřed pečeme 10 minut při teplotě 220 °C. Pak přepneme na gril. Grilujeme 2 minuty.

Pikantní kuřecí paličky s pomerančovou glazurou | Ve jménu zázvoru a pomeranče (a chilli)

Hurá, paličky zase jinak! Těch já se nenabažím. Recept slibuje jednoduchost, chuťově nabitou kořeněnou pomerančovou glazuru, navíc záležitost vcelku levnou. Zkusíme to spočítat. Čtyři paličky přišly na 38, 17 Kč.  Plus nějaké koruny za další ingredience. Takže 60 Kč? A také to bude rychlé, vždyť příprava i grilování zabere tak 25 minut. 

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
17 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
17 minut
Odpůrci marinád, zpozorněte! Nic takového se nekoná. Ale pozor, je to opravdu aromatické, to už je jasné z ingrediencí. Když takové věci nemilujete, raději zvolte krupičnou kaši.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
17 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
17 minut
Odpůrci marinád, zpozorněte! Nic takového se nekoná. Ale pozor, je to opravdu aromatické, to už je jasné z ingrediencí. Když takové věci nemilujete, raději zvolte krupičnou kaši.
Pikantní kuřecí paličky s pomerančovou glazurou | Ve jménu zázvoru a pomeranče (a chilli)
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. V troubě nastavíme mřížku 12 až 15 centimetrů od grilu. Jinak to spálíte a to by byla škoda. Ale můžete aspoň na 2 či 3 minuty zpočátku mřížku v troubě víc přiblížit ke grilu. Ale musíte hlídat!
  2. V misce smícháme marmeládu (když narazíte na pomeranč se zázvorem, neváhejte), balsamikový ocet, zázvor (nemaje, použil jsem v nouzi asi 1 cm čerstvého, nastrouhaného), koriandr a kajenský pepř.
  3. Paličky polejeme olejem, osolíme a opepříme. Olej, který nám zbyde si ještě ponecháme. Pak paličky grilujeme 6 minut a pak – otočíme paličky, potřeme tím zbylým olejem s pepřem a solí, vrátíme do trouby, aby byly ogrilované z obou stran a ještě grilujeme 5 až 6 minut. Grilujeme na alobalu, protože vše pak jenom zmačkáme do malé kuličky a jinak je uklizeno.
    Grilujeme paličky
  4. A teď už si stačí vybrat dip...
    Ugrilováno
  5. Tohle stojí za hřích, to mi věřte! Sladká chilli omáčka kupodivu všechnu ostrost sladí.
    Hotovo