Špekáčky na černém pivě s cibulí

Další špekáčková záležitost. Zkuste ochutnat. Co k přípravě určitě potřebujete, je litinová pánev nebo pánev se silným dnem. Pochopíte proč.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Můžete sáhnout po velkých špekáčcích, nebo volit i ty klasické, které jsme si opékali na klacku u táborového ohně nebo někde na zahrádce.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
50 minut
Můžete sáhnout po velkých špekáčcích, nebo volit i ty klasické, které jsme si opékali na klacku u táborového ohně nebo někde na zahrádce.
Špekáčky na černém pivě s cibulí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na kolečka nakrájenou cibuli.
    Osmahneme cibuli
  2. Přidáme k cibuli ještě nakrájenou papriku a chvíli restujeme.
    Přidáme papriku
  3. Na zeleninu položíme špekáčky, do kterých jsme napříč udělali mělké zářezy z obou stran.
    Přidáme špekáčky
  4. Zalijeme černým pivem a přivedeme k varu.
    Přidáme pivo
  5. Necháme mírně probublávat, aby se tekutina redukovala. Vaříme tak 35 až 45 minut.
    Vaříme
  6. Pak z pánve vyndáme cibuli s paprikou a opečeme samotné špekáčky z obou stran. Tohle je úkol pro litinu nebo pánev se silným dnem.
    Špekáčky opečeme
  7. Za pár minut je hotovo.
    Za pár minut je hotovo
  8. Podáváme s hořčicí a kečupem. Jako přílohu můžete zvolit vícezrnnou bagetku, dalamánek nebo chleba.
    Podáváme

Špekáčky s červenými fazolemi | Snadno a rychle

Špekáčky jsou docela častou položkou v mých receptech. Některé variace vás mohou překvapit, ale proč to s nimi nezkoušet dál a dál. Třeba tak a nebo jinak, ale pořád chutně. Tentokrát  jsou v roli hlavní ingredience špekáky, tedy ruční výroba, kterou na tabuli před obchodem řezník takhle označil, uvnitř už bylo napsáno, že jsou to špekáčky. Tyhle špekáky jsou dvojnásobně velké, tak bratru 200 gramů.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Můžete nasadit místo špekáčků klobásu, měkkou, a ta poslouží úplně stejně. Jeden obří špekáček fakt stačí pro dva, tak se pustíme do toho. I tohle jídlo zvládne jistě každý začátečník, není čeho se bát. I tohle je úkol pro jednu pánev.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Můžete nasadit místo špekáčků klobásu, měkkou, a ta poslouží úplně stejně. Jeden obří špekáček fakt stačí pro dva, tak se pustíme do toho. I tohle jídlo zvládne jistě každý začátečník, není čeho se bát. I tohle je úkol pro jednu pánev.
Špekáčky s červenými fazolemi | Snadno a rychle
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si všechny ingredience (a nezapomeneme ani na bobkový list, který na fotce chybí).
    Ingredience
  2. Rozehřejeme olej a opečeme na kolečka nakrájený špekáček. Tak asi 4 minuty.
    Špekáčky opečeme
  3. Opečený špekáček dáme stranou, do pánve dáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájenou papriku, restujeme, aby cibulka zesklovatěla a paprika změkla.
    Orestujeme cibuli a papriku
  4. Pak přidáme prolisovaný česnek a ještě 1 minutu restujeme.
    Ještě česnek
  5. Vrátíme špekáček do pánve, zalijeme trochou vody, přidáme propláchnuté červené fazole, bobkový list a kajenský pepř. Promícháme, zakryjeme a necháme asi tak 15 až 20 minut dusit.
    Dáme špekáčky do pánve
  6. Okořeníme
  7. Dusíme
  8. Podáváme na rýži. Pokud se vám zdá, že v receptu nepoužívám sůl, klidně postavte slánku na stůl, uvidíte, že nebude potřeba.
    Přílohou je rýže

Uzená vepřová žebírka jen tak do ruky | Letní obíračka na piknik a zimní po návratu z vánice

Úplně triviální věc, pokud si myslíte. K žebírkům mě nalákala řeznice, vypadaly skvěle (jestli myslíte, že žebírka i řeznice, klidně to potvrdím). Už jsem žebírka připravoval v trochu ostřejším modu, tentokrát se umírním. První i druhé doporučuji!

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
180 minut
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
180 minut
Plát uzených žebírek, obalený dostatečně masíčkem, jsem odmítnul nechat si naporcovat. Dobrý řezník se prostě musí zeptat. Protože plát vypadal tak akorát do pekáčku, rozhodl jsem se pro pečení vcelku. Ale klidně si ho nechte rozdělit, nic tím nepokazíte. A to umírnění v úvodu trochu opravím, povolal jsem k akci kajenský pepř, můžete nasadit i chilli.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
180 minut
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
180 minut
Plát uzených žebírek, obalený dostatečně masíčkem, jsem odmítnul nechat si naporcovat. Dobrý řezník se prostě musí zeptat. Protože plát vypadal tak akorát do pekáčku, rozhodl jsem se pro pečení vcelku. Ale klidně si ho nechte rozdělit, nic tím nepokazíte. A to umírnění v úvodu trochu opravím, povolal jsem k akci kajenský pepř, můžete nasadit i chilli.
Uzená vepřová žebírka jen tak do ruky | Letní obíračka na piknik a zimní po návratu z vánice
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozprostřeme na dně pekáčku. Do pekáčku ještě přihodíme 2 stroužky česneku.
  2. Prolisujeme 3 stroužky česneku, smícháme se solí a kajenským pepřem. Tuto směs rozprostřeme na vrchní straně plátu žebírek.
  3. Na cibulový podklad položíme plát uzených žebírek. Vše zalijeme vodou, tak asi sahala do poloviny výšky žebírek. U malého pekáčku jsou to tak 2 centimetry.
  4. Dáme do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme tak 15 minut. Pak plát obrátíme a pečeme dalších 15 minut. Potom vrátíme plát žebírek do původní polohy, snížíme teplotu asi na 180 °C a pečeme. Po 30 minutách povrch masa přelijeme vodou z pekáčku. Po dalších 60 minutách je hotovo.
  5. Podáváme s chlebem a křenem.
    Podáme třeba s chlebem

Peprné krevety objímané špagetami | Řecké ozvěny 2

Nalaďme se na dovolenkovou vlnu. Jasná je stopa, odkud nápad přichází. V taverně Waves v Agios Stefanos na Korfu si můžete objednat Seafoodspaghetti, tuším, že za osm euro. Ale nepřepočítávejte kurz, není to důležité. Byť to, co následuje má jen ve dvěstěgramové hmotnosti krevet má cenu 199 korun. Je důležité, co připravíte a především ­– jak to chutná. Jen krevety byly v Řecku větší, navíc ještě mušle. Ale držme se při zemi.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Peprné krevety objímané špagetami | Řecké ozvěny 2
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit vodu na špagety. Osolíme, zakápneme olivovým olejem a přidáme stroužek česneku. Do vařící vody přidáme krevety a povaříme asi 3 minuty, krásně zrůžoví.
    Krevety uvaříme
  2. Krevety pak vylovíme a dáme stranou. Do stejné vody dáme špagety a vaříme podle návodu, maximálně 15 minut.
    Krevety vylovíme
  3. Špagety dáme vařit
  4. Krevety osolíme a opepříme, přidáme citronovou kůru a lžičku oregana. Dobře promícháme.
    Ochutíme krevety
  5. Do pánve dáme olivový olej a po rozpálení přidáme máslo a nadrobno nakrájenou bílou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
    Cibuli osmahneme
  6. Pak přidáme nadrobno nakrájené chilli papričky a prolisovaný česnek. Orestujeme, ne déle než 2 minuty.
    Ještě přidáme papričky
  7. Zalijeme bílým vínem a necháme chvilku vařit, pak přidáme krevety a promícháme. Provaříme tak 3 minuty.
    Povaříme ve víně
  8. Přidáme uvařené špagety, nasekanou petrželku a lžičku oregana. Ještě osolíme a opepříme. Promícháme a prohřejeme. Na závěr přidáme trochu nasekané petrželky a podáváme.
    Podáváme smíchané