Ať už to bereme jako svačinu, lehoučký oběd či večeři za veder, nebo dokonce snídani, může přijít k chuti salát. Každý máme tu šanci namíchat správný zeleninový koktejl v podobě salátu a určitě uspějeme. A je to tak jednoduché, až triviální, že by v televizním Prostřeno někdo vyřknul smrtící větu: „Je to jednoduché, nedalo to žádnou práci, tak srážím bod!“ Na Prostřeno už je lepší, z hygienických důvodů pro duši i tělo, raději nekoukat. Je to přehlídka veskrze jalových řečí, kde jídlo nehraje tu hlavní roli, tedy jídlo, do kterého se pustíme s chutí. Jo, tohle je soutěž pro nenáročné, která má vzbuzovat emoce, nic víc. Ale to jsem se nějak zakecal, nepíšu tady kritiku na televizní program. Jedu si své recepty, nebo recepty po svém a jednoduchost některých není na škodu, někdy spíše naopak.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
120minut v chladu
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
120minut v chladu
Tak jo, zase jdeme do salátu! Co také v sezoně? V zimě nejspíše přijdou na řadu vydatné polévky pro zahřátí, ale teď se o slovo hlásí, ba křičí, zelenina. Dejme jí slovo. Třeba až to hlavní. Tohle měl být salát pro dva, ale jak tak zelenina přibývá, rostou možnosti porcí. Takže ve finále je to salát určitě pro čtyři.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
120minut v chladu
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
120minut v chladu
Tak jo, zase jdeme do salátu! Co také v sezoně? V zimě nejspíše přijdou na řadu vydatné polévky pro zahřátí, ale teď se o slovo hlásí, ba křičí, zelenina. Dejme jí slovo. Třeba až to hlavní. Tohle měl být salát pro dva, ale jak tak zelenina přibývá, rostou možnosti porcí. Takže ve finále je to salát určitě pro čtyři.
Rajčatový salát s okurkou a paprikou | Rychle a v pohodě
Zeleninu si nakrájíme. Papriku podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na proužky. Stonek řapíkatého celeru nakrájíme na jemné plátky.
Okurku nakrájíme na jemná kolečka. Nebo opět rozkrojte podélně na poloviny a pak už napříč nakrájíte půlkolečka.
Cibuli podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na měsíčky.
Rajčata rozkrojíme na čtvrtiny a ty pak rozpůlíme.
Všechnu zeleninu jemně a dobře promícháme.
V jiné misce smícháme ocet, cukr, sůl a pepř. Dejte tomu chvilku, aby se cukr i sůl úplně rozpustily v octu.
Octovou zálivkou přelijeme salát.
Dobře promícháme a dáme vychladit. Aspoň na 2 hodiny. Já nevím, jak vám, ale mně se ty plátky okurek vždycky drží u sebe, tak je musím oddělovat, aby se nálev dostal ke každému. A s chlazením nedělám žádné štráchy. Salát putuje do umělohmotného boxu a pak do chladničky. Box se dá uložit líp než kulatá miska. A protože je dobré, aby nálev dobře pracoval se zeleninou na chuti, občas box několikrát otočím vzhůru nohama. Ve finále salát zase putuje do misky.
Korejská kuchyně je jiná, než bychom geograficky soudili. Jiná než na Filipínách, ve Vietnamu, na Bali nebo v Thajsku, nemluvě o Indii. Připravujeme si už s oblibou asijská jídla, ale to je stejné, jako bychom vařili jídla označená jako evropská a moc to dál nerozlišovali. Každý kout Země má své chutě i způsoby přípravy. Inspiraci jsem našel u blogerky JinJoo. JinJoo o sobě říká: „Jsem máma a bývalý počítačový expert, který se nyní stal na plný úvazek bloggerem.“ Miluje jídlo a také jedinou dceru. Blog začala psát před šesti lety, aby se podělila se svou dcerou, která šla na vysokou školu. Jo, dřív mámy dávaly dcerám sešity nebo pod domácku vyrobené kartotéky s recepty a radami, dneska je doba jiná. Ale vášeň k jídlu zůstala.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba nečinnosti
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba nečinnosti
20minut
Překvapující v tomto salátu je sojová omáčka. Tady rovnou přiznávám, že si nic nevymýšlím, nepředělávám, dokonce se skoro sešly u mě v kuchyni všechny ingredience, takže záměna je minimální. Jenom doporučuji pro začátek s chilli raději špetku, uvidíte, jestli si to říznete později víc. Půl lžičky mi nevadilo, byť jsem musel konstatovat, že je to dost ostré. JinJoo pojmenovala recept Oi Muchim, to Oi znamená korejsky okurku. Je to jiná chuť, peprnější, ale rozhodně se nebojte sojové omáčky, chilli je dost výrazné, tak kořeňte opatrně.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba nečinnosti
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba nečinnosti
20minut
Překvapující v tomto salátu je sojová omáčka. Tady rovnou přiznávám, že si nic nevymýšlím, nepředělávám, dokonce se skoro sešly u mě v kuchyni všechny ingredience, takže záměna je minimální. Jenom doporučuji pro začátek s chilli raději špetku, uvidíte, jestli si to říznete později víc. Půl lžičky mi nevadilo, byť jsem musel konstatovat, že je to dost ostré. JinJoo pojmenovala recept Oi Muchim, to Oi znamená korejsky okurku. Je to jiná chuť, peprnější, ale rozhodně se nebojte sojové omáčky, chilli je dost výrazné, tak kořeňte opatrně.
Korejský okurkový salát se sezamem | Na mimořádné lince Praha – Soul | Oi Muchim
Okurku nakrájíme našikmo asi na 3 mm silné plátky. Smícháme sojovou omáčku s cukrem a octem, přidáme chilli a sezam. Necháme cukr dobře rozpustit. Zelenou část jarní cibulky nakrájíme na kousky.
Cibulku přidáme k okurce a přelijeme směsí sojové omáčky a octa. Promícháme a jemně posypeme mletými chilli vločkami.
Překryjeme fólií (nebo dáme do umělomotného boxu) a necháme minimálně 20 minut vychladit.
Když vypukne sezona jahod, je to skoro omamné. Můžeme se pustit do úžasného nadýchaného dortu Pavlova nebo třeba zkusit jahodový nápoj.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Příprava je jednoduchá, jenom musíme chvilku počkat než jahody pustí šťávu s cukrem, pak už je to vcelku rychlá záležitost. A pak si počkáme, nejlépe přes noc. Vše se skvěle propojí a odpoledne si už můžeme vychutnat skvělý nápoj provoněný jahodami.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Příprava je jednoduchá, jenom musíme chvilku počkat než jahody pustí šťávu s cukrem, pak už je to vcelku rychlá záležitost. A pak si počkáme, nejlépe přes noc. Vše se skvěle propojí a odpoledne si už můžeme vychutnat skvělý nápoj provoněný jahodami.
Jakže nasucho? Vlastně jsem to už provozoval na grilovací pánvi, aniž bych tušil, že se tomu tak říká. No jo, někdy objevíte Ameriku po letech. Takže se obejdeme bez obligátní kořeněné majdy, která obvykle hraje roli při grilování, ale bez chuti tohle kuře určitě nebude. Jenom to trvá trošku déle. Protože je to pomalé kuře, tedy pomalu pečené. Pro inspiraci jsem si zašel za Deb Perelman, spisovatelkou na volné noze, fotografkou a blogerkou. Možná by moji verzi poznala, ale určitě by jí chutnala.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Kořeněná chuť a sladkokyselý přeliv se skvěle doplňují. Tohle rozhodně není dětské jídlo, ale nebojte se, plameny vám úst nebudou šlehat. Kdo nevěří, ať tam běží... Tedy do kuchyně, to bude nejlepší. Zkuste a ochutnejte.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Kořeněná chuť a sladkokyselý přeliv se skvěle doplňují. Tohle rozhodně není dětské jídlo, ale nebojte se, plameny vám úst nebudou šlehat. Kdo nevěří, ať tam běží... Tedy do kuchyně, to bude nejlepší. Zkuste a ochutnejte.
Pomalé kuře pečené nasucho v kořeněném kabátku | Zabalte to!
Připravíme si napřed slaný nálev, solanku. Smícháme vodu, sůl, cukr a ocet. Solankou zalijeme kuřecí maso.
Umístíme nejlépe do uzavíratelného umělohmotného boxu a dáme vychladit. Stačila by asi hodina, ale klidně solanku nechte pracovat i 4-5 hodin.
Připravíme si směs koření na kabátek. Smícháme všechny ingredience.
Připravíme si čtverce albobalu, dostatečně velké, abychom maso zabalili bez problémů. Maso okapeme, osušíme a posypeme směsí koření z jedné strany, otočíme a opět posypeme z druhé strany.
Maso zabalíme do alobalu. Dáme na plech tak, aby masitější část byla vespodu, v troubě pečeme 1 hodinu při teplotě 160 °C. Balíčky otočíme a pečeme ještě asi 45 minut. Alobal potom opatrně rozstříhneme, šťávu, která se vypekla slijeme a kuře dáme zpět do trouby již odkryté, aby se vytvořila kůrčička. Stačí 10 až 15 minut. V této fázi můžeme teplotu zvýšit na 190 °C.
Šťávu smícháme s medem a octem. Kratičce povaříme, stačí 1 minuta.
Kousky kuřete přendáme na talíř a přelijeme medovou zálivkou. Podáváme s bagetou.
Tip:
Poznámka: Pokud vás trochu vyvádí z míry, že v receptu je i cukr a sůl na mililitry, pomáhal jsem si odměrkou a váha tentokrát odpočívala.