Jakže nasucho? Vlastně jsem to už provozoval na grilovací pánvi, aniž bych tušil, že se tomu tak říká. No jo, někdy objevíte Ameriku po letech. Takže se obejdeme bez obligátní kořeněné majdy, která obvykle hraje roli při grilování, ale bez chuti tohle kuře určitě nebude. Jenom to trvá trošku déle. Protože je to pomalé kuře, tedy pomalu pečené. Pro inspiraci jsem si zašel za Deb Perelman, spisovatelkou na volné noze, fotografkou a blogerkou. Možná by moji verzi poznala, ale určitě by jí chutnala.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Kořeněná chuť a sladkokyselý přeliv se skvěle doplňují. Tohle rozhodně není dětské jídlo, ale nebojte se, plameny vám úst nebudou šlehat. Kdo nevěří, ať tam běží... Tedy do kuchyně, to bude nejlepší. Zkuste a ochutnejte.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Kořeněná chuť a sladkokyselý přeliv se skvěle doplňují. Tohle rozhodně není dětské jídlo, ale nebojte se, plameny vám úst nebudou šlehat. Kdo nevěří, ať tam běží... Tedy do kuchyně, to bude nejlepší. Zkuste a ochutnejte.
Pomalé kuře pečené nasucho v kořeněném kabátku | Zabalte to!
Připravíme si napřed slaný nálev, solanku. Smícháme vodu, sůl, cukr a ocet. Solankou zalijeme kuřecí maso.
Umístíme nejlépe do uzavíratelného umělohmotného boxu a dáme vychladit. Stačila by asi hodina, ale klidně solanku nechte pracovat i 4-5 hodin.
Připravíme si směs koření na kabátek. Smícháme všechny ingredience.
Připravíme si čtverce albobalu, dostatečně velké, abychom maso zabalili bez problémů. Maso okapeme, osušíme a posypeme směsí koření z jedné strany, otočíme a opět posypeme z druhé strany.
Maso zabalíme do alobalu. Dáme na plech tak, aby masitější část byla vespodu, v troubě pečeme 1 hodinu při teplotě 160 °C. Balíčky otočíme a pečeme ještě asi 45 minut. Alobal potom opatrně rozstříhneme, šťávu, která se vypekla slijeme a kuře dáme zpět do trouby již odkryté, aby se vytvořila kůrčička. Stačí 10 až 15 minut. V této fázi můžeme teplotu zvýšit na 190 °C.
Šťávu smícháme s medem a octem. Kratičce povaříme, stačí 1 minuta.
Kousky kuřete přendáme na talíř a přelijeme medovou zálivkou. Podáváme s bagetou.
Tip:
Poznámka: Pokud vás trochu vyvádí z míry, že v receptu je i cukr a sůl na mililitry, pomáhal jsem si odměrkou a váha tentokrát odpočívala.
Nebudu zkoumat jaká tajemství mají kuřata v fast foodech, občas si porci koupím, je to rychlé a ještě dobré. Jo, dá se to. Zasytí a přiznejme si, má specifickou chuť, která může být návyková. Výhodná akce, kdy vám do kyblíku dají ledacos, měl jsem kuřecí, které už pamatovalo nejspíš i Rudolfa II., to mě docela dožralo. Nabídka je jaká je. Takže s tím zase chvíli utrum! Uděláme si doma kuře, které bude ještě chutnější a tajemství ingrediencí nebudu tutlat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
1lolejepřipravte si celou lahev, nejlépe řepkového
Jednotky:
Jak na to:
Smícháme všechno koření, ale s hočicí ještě počkejte.
Do podmáslí přidáme lžíci kořenící směsi a lžíci dijonské hořčice. Promícháme a ještě přidáme kelímek bílého jogurtu. Smícháme. Pokud nemáme podmáslí, zkuste mléko smíchat s octem v poměru 1 : 3. Tedy 3 díly mléka a díl octa.
Kuřecí paličky a křídla dáme do sáčku, nalijeme směs podmáslí a dobře uzavřeme. Sáčkem zatřeseme, aby se marináda dostala k masu. Necháme vychladit a odležet v ledničce nejlépe přes noc. Chutě se svěle propojí.
Mouku smícháme se zbylým kořením, vejce rozšleháme.
Kuřecí maso vyndáme z marinády a jednotlivé kousky pak obalujeme v kořeněné mouce, pak ve vajíčku a opět v mouce.
V hluboké pánvi nebo pánvi wok rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje a smažíme 8 až 10 minut.
Osmažené kuřecí kousky přendáme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C.
Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Během pečení otočíme.
Podáváme s rychlým bílým dipem a bagetkou...
... nebo v troubě připravenými hranolky.
Tip:
Rychlý bílý dip je jednoduchá záležitost. Ke kuřeti se hodí skvěle.
Česká klasika, která čas od času má povinnost přistát na našem stole. Ať už jídlu říkáme vrabec, moravský vrabec nebo jenom výpečky... Různí se recepty, postupy jsou však velice podobné, záleží na tom, kolik máte času nebo kolik ho chcete na přípravu věnovat. Ať už zvolíte variantu pomalého pečení nebo rychlejší tempo, na talíři přistane chutná porce klasiky. Příznivci výpečků se dělí na dva tábory. Jedni hodují pod praporem špenátu, druzí se neobejdou bez dušeného zelí. Ale to už je na vás...
Hlasů: 4
Hodnocení: 4.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
90minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
90minut
Česká klasika, která čas od času má povinnost přistát na našem stole. Ať už jídlu říkáme vrabec, moravský vrabec nebo jenom výpečky... Různí se recepty, postupy jsou však velice podobné, záleží na tom, kolik máte času nebo kolik ho chcete na přípravu věnovat. Ať už zvolíte variantu pomalého pečení nebo rychlejší tempo, na talíři přistane chutná porce klasiky. Příznivci výpečků se dělí na dva tábory. Jedni hodují pod praporem špenátu, druzí se neobejdou bez dušeného zelí. Ale to už je na vás...
Cibuli nakrájíme nahrubo, maso a bůček na kostky. Dáme do pekáčku. Posolíme a přidáme na jemné plátky nakrájený česnek, granulovaný česnek, kmín, tymián a sádlo. Pekáček zakryjeme (pokličkou, alobalem) a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 250 °C. Odkyjeme, promícháme a přidáme trochu horké vody. Teplotu snížíme na 220 °C a pečeme 60 minut. Maso občas promícháme, případně přidáme horkou vodu.
Hladkou mouku rozmícháme ve studené vodě a přidáme k masu. Dobře promícháme, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 15 minut.
Nashville není jenom Mekka muzikantů. Pochází odtud i recept, který, jak jinak, jsem si mírně upravil podle hlavy, možností a tak vůbec. V Nashvillu se improvizuje a v mé kuchyni taky. Původní recept je jenom inspirací.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Nashvillská kuřecí křídla v pražské verzi, pikantní záležitost | Inprovizace s inspirací
Omytá křídla popsypeme pepřem a solí a necháme 3 hodiny chladit. Když necháte přes noc, taky dobře.
Rozšleháme vejce, podmáslí (mléko) a tabasco. V jiné míse smícháme mouku a tak 4 lžičky soli.
V další míse rozmícháme kajenský pepř, hnědý cukr, granulovaný česnek, papriku.
Ještě do směsi koření přidáme asi šálek oleje.
Křídla dáme do zapékací misky, zalijeme olejem a zakryjeme (poklicí nebo alobalem). Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 30 minut.
Křídla pak vyndáme z trouby.
Křídla vyjmeme z misky, necháme okapat a obalíme je v mouce a pak ponoříme do vaječné směsi a potom ještě jednou vykoupeme v mouce. Křídla jsou ve vrstvě těstíčka, takže počítejte s krustičkou po smažení. Olej ze zapékací misky přelijeme do pánve, případně ještě přidáme trochu oleje a zahřejeme na vyšší teplotu, křídla smažíme ze všech stran.
Ve finále ve směsi koření s olejem obalíme osmažená, ještě horká křídla. Pokud už vám při manipulaci křídla už trochu vychladla, šoupněte je na chvilku do horké trouby, olej povolí a cukr trochu zkaramelizuje.
Podáváme s plátky chleba a kyselou okurkou.
Tip:
Protože těstíčko je docela hutné, budou se vám lépe obalovat kuřecí paličky.