Měl jsem na ně chuť. A když mi přistála do mailu inspirace na korejský kuřecí kebab, bylo už rozhodnuto. Jen ingredience jsou odlišnější. Vypouštím ty korejské, prostě česká improvizace.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15 + 120 minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15 + 120 minut
Doba vaření
35minut
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15 + 120 minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15 + 120 minut
Doba vaření
35minut
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Smícháme všechny ingredience na marinádu. Popracujeme ji metlou.
Nakrájíme kuřecí maso na kousky podle libosti.
Maso dáme do umělohmotného boxu a zalijeme marinádou. Pozorný pozorovatel pochopí, že tentokrát jsem použil krabičku od zmrzliny. Zaklopíme, dobře protřeseme a necháme odležet v chladu tak aspoň dvě hodiny. Když dáte marinádě celou noc, odvděčí se vám větším propojením chutí.
Nakrájíme na kousky papriku a cibuli.
Bambusové špejle namočte před navlékáním aspoň na třicet minut do vody. Lépe se budou špízy ze špejlí stahovat. Na špejle navlékneme maso, papriku a cibuli podle toho jak vám padnou do ruky, ale střídání těch ingrediencí je lepší.
Dáme na grilovací desku. Špízy ještě jemně polijeme zbylou marinádou. Dáme do trouby předehřáté na 250 °C. Umístíme tak doprostřed trouby. Pečeme asi 20 minut.
Vyjmeme z trouby, špízy otočíme a ještě polijeme marinádou. Vrátíme do trouby a přepneme na gril, pokud ho vaše trouba má. Myslím, že už každá je taková. Grilujeme 10 minut. Špízy jsou pořád ve středu trouby. Pak vypneme troubu a necháme ještě tak 5 minut dojít. Ale než to uděláte, mrkněte a zkontrolujte, zda jsou špízy na tu akci připravené. Už můžou být hotové.
Podáváme s oblíbeným dipem. V mém případě je to chilli omáčka s česnekem. Trochu ostřejší, ale o to jde. Ke špízům podáváme dalamánek nebo chleba.
Tip:
Kebab, kabob nebo špízy. Jména různá, příprava stejná a pochutnání v každém případě.
Všemu, co má v sobě sojovou omáčku se vlastně říká čína, což je jako varování pro ty, kteří sojovou omáčku nemilují. Já jsem si ji dost oblíbil. Její stopy tady najdete skoro všude. Ale tomuto jídlu bych čína neříkal, takže jsem jenom tak naťuknul s poločínou. Má společného s čínou to, že maso se rychle opeče a smíchá se zeleninou. Můžete říkat stripsům nudličky nebo stripsy. Je to totéž.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Potřebujete také čínskou zeleninovou směs. Ale dávejte pozor, jak je krájené. Ta na velice drobno není nejoptimálnější, lepší jsou větší kousky. A vývar, tak to je trošku úhybný manévr, protože jsem ve finále rozdrobil kostku houbového vývaru a zalil vodou. Takže soli už je v jídle dost. Něco dodá sojová omáčka, něco vývar. Pokud jste salinisté, přidejte si.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Potřebujete také čínskou zeleninovou směs. Ale dávejte pozor, jak je krájené. Ta na velice drobno není nejoptimálnější, lepší jsou větší kousky. A vývar, tak to je trošku úhybný manévr, protože jsem ve finále rozdrobil kostku houbového vývaru a zalil vodou. Takže soli už je v jídle dost. Něco dodá sojová omáčka, něco vývar. Pokud jste salinisté, přidejte si.
PanNan je usměvavá žena z Needville v Texasu, takže tohle bude taková americká čína. Ty české číny jsou asi dost chronicky známé, obsahují obvykle směs zeleniny z nápisem Čínská směs nebo jenom Čína. Víme o co jde. Ač ten pytlík mám, zkusil jsem poněkud jinačí variantu. Za zády s PanNan. A až ochutnáte tuhle dobrotu, zkuste třeba i jinou – čínu s Florentýnou, taky si pochutnáte. S Florentýnou máte hotovo za osm minut, tady si pár minut přidejme, ale rozhodně to stojí za to. Dobrou chuť.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Žádná směs z pytlíku (nic proti tomu), ale tentokrát sáhneme po jarní cibulce a česneku. Ještě můžete pustit do hry čerstvý zázvor. Použil jsem sušený, trochu se tak připravuji o ono aroma čerstvého zázvoru, ale chuť zůstává.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Žádná směs z pytlíku (nic proti tomu), ale tentokrát sáhneme po jarní cibulce a česneku. Ještě můžete pustit do hry čerstvý zázvor. Použil jsem sušený, trochu se tak připravuji o ono aroma čerstvého zázvoru, ale chuť zůstává.
Prsní řízek nakrájíme na kostky, které obalíme v kukuřičném škrobu.
V pánvi wok rozehřejeme olej, do kterého přidáme sezamový olej. Kuřecí maso opečeme do zlatava. Tak asi 7 minut.
Kuřecí maso vyjmeme z pánve a dáme stranou. Do pánve dáme nadrobno nakrájené jarní cibulky, bílou i zelenou část. Orestujeme a pak přidáme prolisovaný česnek a chilli vločky. Promícháme a restujeme tak 20 sekund.
Mezitím si při opékání kuřecího masa připravíme omáčku. Smícháme ocet, sójovou omáčku a cukr.
Omáčku vlijeme do pánve s cibulkou.
Vrátíme do pánve kuřecí maso.
Přidáme pražené arašídy. Vše dobře promícháme a chvíli povaříme.
Nebudu zkoumat jaká tajemství mají kuřata v fast foodech, občas si porci koupím, je to rychlé a ještě dobré. Jo, dá se to. Zasytí a přiznejme si, má specifickou chuť, která může být návyková. Výhodná akce, kdy vám do kyblíku dají ledacos, měl jsem kuřecí, které už pamatovalo nejspíš i Rudolfa II., to mě docela dožralo. Nabídka je jaká je. Takže s tím zase chvíli utrum! Uděláme si doma kuře, které bude ještě chutnější a tajemství ingrediencí nebudu tutlat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
1lolejepřipravte si celou lahev, nejlépe řepkového
Jednotky:
Jak na to:
Smícháme všechno koření, ale s hočicí ještě počkejte.
Do podmáslí přidáme lžíci kořenící směsi a lžíci dijonské hořčice. Promícháme a ještě přidáme kelímek bílého jogurtu. Smícháme. Pokud nemáme podmáslí, zkuste mléko smíchat s octem v poměru 1 : 3. Tedy 3 díly mléka a díl octa.
Kuřecí paličky a křídla dáme do sáčku, nalijeme směs podmáslí a dobře uzavřeme. Sáčkem zatřeseme, aby se marináda dostala k masu. Necháme vychladit a odležet v ledničce nejlépe přes noc. Chutě se svěle propojí.
Mouku smícháme se zbylým kořením, vejce rozšleháme.
Kuřecí maso vyndáme z marinády a jednotlivé kousky pak obalujeme v kořeněné mouce, pak ve vajíčku a opět v mouce.
V hluboké pánvi nebo pánvi wok rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje a smažíme 8 až 10 minut.
Osmažené kuřecí kousky přendáme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C.
Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Během pečení otočíme.
Podáváme s rychlým bílým dipem a bagetkou...
... nebo v troubě připravenými hranolky.
Tip:
Rychlý bílý dip je jednoduchá záležitost. Ke kuřeti se hodí skvěle.