Frankfurtská polévka | S párkem a bramborami

Už tu máme jednu. Tak proč nepřidat další? Tentokrát je méně experimentů a více se blížíme té podobě, kterou vám nabídnou i v hospodě.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, není problém.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, není problém.
Frankfurtská polévka | S párkem a bramborami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nadrobno nakrájenou necháme zesklovatět na rozpáleném sádle.
  2. Přidáme na kolečka nakrájené párky.
  3. Promícháme a orestujeme.
  4. Stáhneme z plamene. Přidáme sladkou papriku.
  5. Přidáme mouku.
  6. Promícháme jako základ jíšky.
  7. Zalijeme trochou vody a vytvoříme jíšku.
  8. Zalijeme vývarem a dobře promícháme. Vaříme tak 10 minut.
  9. Přidáme na kostičky nakrájené brambory. Osolíme a opepříme. Vaříme do měknutí brambor, tak dobrých 10 minut.
  10. Nakonec přidáme smetanu, množství podle vaší chuti. Promícháme a necháme chvíli probublávat. Ještě můžeme přidat sušený libeček nebo provensálské koření.
  11. Podáváme s bagetou, zdobené čímkoli zeleným. Třeba libečkem, petrželkou nebo i pórkem.
Tip:

Frankfurtská polévka miluje vývar tak moc, že ho pro svůj plnohodnotný život potřebuje, jinak to s ní bude mrzuté. Ale úplně se spokojí s béčkovým vývarem, tedy s vývarem druhé kategorie.Béčkový vývar je skutečně terminus technicus i terminus gastronomicus. Béčkový vývar (v restauračních normách nazývaný vývar B) je pracovní, ne zcela čirý vývar, který by nemohl posloužit jako základ pro čirou nedělní polévku s nudlemi a játrovými knedlíčky. Ale jinak je jako základ naprosto dostačující.

Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde

Říkal jsem si, že by to byl fajn udělat frankfurtskou polévku, která by čekala na svoji příležitost po náročném vánočním večírku. Žádný vyprošťovák, ale pohlazení. Cestou mě zpražila dáma v originálním řeznictví, že frankfurtské párky nevedou. Málem to vypadalo, že mi dá facku. A to u nich kupuju skvělá masa. Tak jsem to s párky asi přehnal. Jediné párky, co mi mohla ona pohoršená dáma nabídnout, byly párky učňovské. Nejsou z učňů, pokud chcete vtipkovat, stejně jako dětská šunka je – z vepřového. Dobrá, bude improvizace. Ostatně snad v každém receptu na tuhle polévku je doporučení, že nemáte-li frankfutské, dejte aspoň jemné… Jo, a tady se recepty rozcházejí. Co v polévce má být? Smetana? Kořenová zelenina? Kmín? Už jsem jednu dobrou vařil. Byla v ní čočka! Teď se blížíme ke klasice. Vodítkem by mi měl být recept na polévku jako za našich babiček. S babičkou má spojená panenská jablíčka a úžasné křížaly s mixem hrušek. Oba stromy už našla jejich pila. Ještě si vzpomínám na kafe z cikorky, které stávalo na tálu sporáku a dával se do ní chleba. Babička musela vařit i jiné věci, ale nevím. Snad i tu frankfurtskou.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut

Vařit frankfurtskou polévku znamená, že si vyhledáte recept a jako volné dílo ho užijete. Protože zkouším, zase jsem si udělal malý pokus. Paprika v tomhle receptu je trojí. Sladká uzená, sladká a pálivá. Vadí? Dejte si tam tu svou favoritku. Ale z jednoho receptu jsem se poučil, brambory, které di polévky patří, jsem vařil zvlášť. Pak je přidal i s trochou vývaru. Zkuste to taky, je to dobré.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut

Vařit frankfurtskou polévku znamená, že si vyhledáte recept a jako volné dílo ho užijete. Protože zkouším, zase jsem si udělal malý pokus. Paprika v tomhle receptu je trojí. Sladká uzená, sladká a pálivá. Vadí? Dejte si tam tu svou favoritku. Ale z jednoho receptu jsem se poučil, brambory, které di polévky patří, jsem vařil zvlášť. Pak je přidal i s trochou vývaru. Zkuste to taky, je to dobré.

Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde

Potřebujete:

Jednotky:

Jak na to:
  1. Připravíme si potřebné.
    Připravíme si

  2. Nakrájíme cibuli nadrobno.
    Nakrájíme cibuli

  3. Osmahneme na sádle. Na mírnějším plameni, aby spíše zkaramelizovala než byla hnědá. Ta 10 minut.
    Osmahneme

  4. Nakrájíme párky.
    Nakrájíme párky

  5. Přidáme k cibuli a osmahneme. Asi 5 minut.
    Osmahneme párky

  6. Přidáme papriky a mouku. Krátce restujeme.
    přidáme papriku a mouku

  7. Přilijeme vývar a promícháme.
    Zalijeme vývarem

  8. Brambory nakrájíme na drobné kostičky a pak je uvaříme zvlášť. Vodu z brambor nevylévejte, budeme ji potřebovat. Brambory potřebují tak 20 minut.
    Nakrájíme brambory

  9. Brambory přidáme k párkům. A promícháme.
    Přidáme brambory

  10. Přidáme vodu z vařených brambor. Dobře promícháme a povaříme asi 20 minut.
    Přidáme vodu z brambor

  11. Přidáme česnek.
    česnek

  12. Přidáme libeček.
    libeček

  13. Promícháme. ještě povaříme tak 5 minut.
    hotovo

  14. Podáváme.
    Podáváme