Už tu máme jednu. Tak proč nepřidat další? Tentokrát je méně experimentů a více se blížíme té podobě, kterou vám nabídnou i v hospodě.
Frankfurtská polévka | S párkem a bramborami
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, není problém.
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minnut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minnut
Doba vaření
25minut
Frankfurtská polévka | S párkem a bramborami
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, není problém.
Cibuli nadrobno nakrájenou necháme zesklovatět na rozpáleném sádle.
Přidáme na kolečka nakrájené párky.
Promícháme a orestujeme.
Stáhneme z plamene. Přidáme sladkou papriku.
Přidáme mouku.
Promícháme jako základ jíšky.
Zalijeme trochou vody a vytvoříme jíšku.
Zalijeme vývarem a dobře promícháme. Vaříme tak 10 minut.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory. Osolíme a opepříme. Vaříme do měknutí brambor, tak dobrých 10 minut.
Nakonec přidáme smetanu, množství podle vaší chuti. Promícháme a necháme chvíli probublávat. Ještě můžeme přidat sušený libeček nebo provensálské koření.
Podáváme s bagetou, zdobené čímkoli zeleným. Třeba libečkem, petrželkou nebo i pórkem.
Tip:
Frankfurtská polévka miluje vývar tak moc, že ho pro svůj plnohodnotný život potřebuje, jinak to s ní bude mrzuté. Ale úplně se spokojí s béčkovým vývarem, tedy s vývarem druhé kategorie.Béčkový vývar je skutečně terminus technicus i terminus gastronomicus. Béčkový vývar (v restauračních normách nazývaný vývar B) je pracovní, ne zcela čirý vývar, který by nemohl posloužit jako základ pro čirou nedělní polévku s nudlemi a játrovými knedlíčky. Ale jinak je jako základ naprosto dostačující.
Inspiroval jsem poctivou hustou zelňačkou. Vždyť je to docela triviální, tak jak to, že to nevyšlo? První pokus se nějak nezdařil, zelí bylo dost kyselé a to jsem přecenil. Klobása v ní mizela. Takže jinak. Úsporněji a lépe. Bude to polévka pro dva. Alespoň nemusíte tentokrát nic dělit, když tak spíš budete násobit.
Poctivá zelňačka | Pro dva
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to snad vyloženě zimní polévka, protože zahřeje. O vitamínech bych moc nemluvil, protože vařením prostě mizí. Ale fakt to chutná.
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
60minut
Poctivá zelňačka | Pro dva
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to snad vyloženě zimní polévka, protože zahřeje. O vitamínech bych moc nemluvil, protože vařením prostě mizí. Ale fakt to chutná.
Zelí raději propereme, pokud se vám zdá dost kyselé. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list a nové koření. Pokud máme vývar, nasadíme ho nyní místo vody a krok s masoxem pak vynecháme.
Přidáme drcený kmín. Tenhle bod můžete klidně spojit s prvním, jen jsem na něj při první fotce zapomněl. Pak už zelí s kořením vaříme skoro doměkka. Tak asi 40 minut.
Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Do sádla můžete přidat i kousek sádla ze šunky, proč ne?
Přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásu. Orestujeme.
Zasypeme moukou a upražíme jíšku.
Přidáme papriku, promícháme a necháme chvíli stranou.
Cibuli s klobásou pak vmícháme do zelí a vaříme tak 12 minut.
Pokud je polévka až příliš hustá, přidáme vodu.
Pokud jsme se spokojili s masoxem, tak nyní přidáme kostky masoxu, který se má jen krátce povařit. Proto až na poslední chvíli. Vaříme ještě tři minuty.
Bude to trochu netradiční. Pečení v kastrolu. Protože potřebuju vrstvit a pro dva je to tak, že se k tomu hodí právě kastrol. Díky poklici z Tescomy, která je z odolného skla a žáruvzdorného silikonu. Trochu sice změní barvu, ale vydrží to.
Zapečená krkovice | Na černém pivu
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to takové lego, prostě skládačka, která nemá chybu.
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
90minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
90minut
Zapečená krkovice | Na černém pivu
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to takové lego, prostě skládačka, která nemá chybu.
Už je tu zase. Máme tu žižkovskou variantu se zelím a výpečky se špenátem. Teda obdoba. A teď tu máme trochu jiného vrabce.
Moravský vrabec a vůbec | Klasika v akci
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pokaždé jinak? Vypadá to tak. Když narazím na něco zajímavého, zkouším. Tentokrát mě trochu navedli Kluci v akci. Podlít maso vývarem a pivem? Proč ne?!
Pokaždé jinak? Vypadá to tak. Když narazím na něco zajímavého, zkouším. Tentokrát mě trochu navedli Kluci v akci. Podlít maso vývarem a pivem? Proč ne?!