Červené brambory s chorizem ve stylu patatas bravas | Španělsko doma

Patatas bravas (v překladu zhruba divoké brambory) jsou bramborové kostky v pikantní rajčatové omáčce, ale budeme zase experimentovat, takže to není přesné patatas bravas. Prošel jsem si svět, kouknul na pár videí a teď hurá do kuchyně.

Červené brambory s chorizem ve stylu patatas bravas | Španělsko doma
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Postupů na patatas bravas je docela dost, často se brambory smaží, liší se i suroviny, takže zkusíme takovou jednodušší variantu s časem do 30 minut. Tudíž opravdu jenom inspirace. Chtělo by to celou klobásku choriza, ale nějak mám k dispozici jenom nakrájené. No, budeme pracovat s tím, co máme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Červené brambory s chorizem ve stylu patatas bravas | Španělsko doma
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Postupů na patatas bravas je docela dost, často se brambory smaží, liší se i suroviny, takže zkusíme takovou jednodušší variantu s časem do 30 minut. Tudíž opravdu jenom inspirace. Chtělo by to celou klobásku choriza, ale nějak mám k dispozici jenom nakrájené. No, budeme pracovat s tím, co máme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme na kostky, propereme, slupku můžeme nechat, záleží na bramborách.
    Brambory nakrájíme
  2. Kostky brambor přidáme do osolené vody a vaříme do měkka.
    Dáme vařit
  3. Červenou cibuli nakrájíme nadrobno, stejně tak česnek. Orestujeme zakryté na lžíci oleje. Na mírné teplotě! Občas promícháme. Restujeme tak 8 minut, pára udělá své.
    Připravíme cibuli a česnek
  4. Nakrájíme nadrobno
  5. Orestujeme cibuli s česnekem
  6. Přidáme 200 ml červeného vína, osolíme a opepříme. Povaříme, aby se víno trochu redukovalo.
    Přidáme víno
  7. Pak přidáme nakrájená rajčata i se šťávou a povaříme.
    Přidáme rajčata
  8. Přidáme vinný ocet. A také špetku mletých chilli vloček. Vaříme tak asi 8 minut.
    Ocet přidáme
  9. Uvařené brambory dáme na pánev s rozehřátým olejem a mírně opečeme.
    Brambory opečeme
  10. Přidáme cirznu.
    Přidáme cizrnu
  11. Přidáme nakrájené chorizo a nakrájenou petrželku. Dobře promícháme.
    Přidáme petržel a chorizo
  12. Brambory s chorizem podáváme přelité rajčatovou směsí.
    Podáváme s rajčatovou směsí
Tip:

Tak jak?
Patatas bravas (španělsky: [patatas bɾaβas]), nazývané také patatas a la brava nebo Papas bravas, je pokrm původem z Španělska. Typicky se sestává z bílých brambor, kteréb nakrájíme na nepravidelných tvarů o 2 cem, pak smažené v oleji a podávané teplé s omáčkou, třeba pikantní rajčatovou omáčkou nebo aioli. Tento pokrm se běžně podává v restauracích a barech po celém Španělsku.

Kuřecí špízy s vůní citronu v rajčatové postýlce

Marinovaný kuřecí řízek na středovýchodní způsob, něco jako kebab, takové podobné můžete ochutnat i v Řecku.

Kuřecí špízy s vůní citronu v rajčatové postýlce
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Přípava není nijak složitá a pokud jste v časové tísni, můžete marinování zkrátit na 15 minut, kdy citronová šťáva zcela pronikne masem. Delší marinování je ovšem daleko lepší. Ostatně, pokud začnete s prvním krokem ráno, moc se nezdržíte a pak už masíčko počká na čas oběda... Chvilku vás ještě zdrží grilování na pánvi, když si budete hlídat teplotu.
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Kuřecí špízy s vůní citronu v rajčatové postýlce
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Přípava není nijak složitá a pokud jste v časové tísni, můžete marinování zkrátit na 15 minut, kdy citronová šťáva zcela pronikne masem. Delší marinování je ovšem daleko lepší. Ostatně, pokud začnete s prvním krokem ráno, moc se nezdržíte a pak už masíčko počká na čas oběda... Chvilku vás ještě zdrží grilování na pánvi, když si budete hlídat teplotu.
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme 2 lžíce citronové šťávy, 4 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku oregana, 1/2 lžičky soli 1/2 lžičky pepře. Přidáme 1 lžíci oleje a dobře promícháme. Kuřecí prsní řízek vložíme do mikrotenového sáčku, přilijeme marinádu. Opatrně promneme, aby se marináda pěkně dostala na celou plochu masa, balíček zajistíme ještě jedním sáčkem. Dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.
  2. Kuřecí řízek vyjmeme z marinády, tu můžeme rovnou vyhodit, svoji službu udělala. Řížek rozřízneme na kousky a navlékneme na jehly nebo špejle. Grilovací pánev rozehřejeme na vysokou teplotu, přidáme špízy. Teplotu po chvíli zmírníme, aby se špízy pekly, ale nepálily. Grilujeme 6 až 15 minut, špízy průběžně otáčíme.
  3. Smícháme 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku prolisovaného česneku, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky mletého černého pepře. Postupně přidáváme 2 lžíce oleje a mícháme. Petrželku nasekáme, rajčátka nakrájíme a polijeme připraveným dresinkem.
  4. Ochucená rajčátka rozprostřeme na talíři a na ně položíme grilované kuře.

Nashvillská kuřecí křídla v pražské verzi, pikantní záležitost | Inprovizace s inspirací

Nashville není jenom Mekka muzikantů. Pochází odtud i recept, který, jak jinak, jsem si mírně upravil podle hlavy, možností a tak vůbec. V Nashvillu se improvizuje a v mé kuchyni taky. Původní recept je jenom inspirací.

Nashvillská kuřecí křídla v pražské verzi, pikantní záležitost | Inprovizace s inspirací
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Nashvillská kuřecí křídla v pražské verzi, pikantní záležitost | Inprovizace s inspirací
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Omytá křídla popsypeme pepřem a solí a necháme 3 hodiny chladit. Když necháte přes noc, taky dobře.
  2. Rozšleháme vejce, podmáslí (mléko) a tabasco. V jiné míse smícháme mouku a tak 4 lžičky soli.
    Podmáslí, mouka a sůl
  3. V další míse rozmícháme kajenský pepř, hnědý cukr, granulovaný česnek, papriku.
    Smícháme koření s olejem
  4. Ještě do směsi koření přidáme asi šálek oleje.
    Smícháme koření s olejem
  5. Křídla dáme do zapékací misky, zalijeme olejem a zakryjeme (poklicí nebo alobalem). Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 30 minut.
    Křídla připravíme do trouby
  6. Křídla pak vyndáme z trouby.
    Upečeno
  7. Křídla vyjmeme z misky, necháme okapat a obalíme je v mouce a pak ponoříme do vaječné směsi a potom ještě jednou vykoupeme v mouce. Křídla jsou ve vrstvě těstíčka, takže počítejte s krustičkou po smažení. Olej ze zapékací misky přelijeme do pánve, případně ještě přidáme trochu oleje a zahřejeme na vyšší teplotu, křídla smažíme ze všech stran.
    Obalíme
  8. Ve finále ve směsi koření s olejem obalíme osmažená, ještě horká křídla. Pokud už vám při manipulaci křídla už trochu vychladla, šoupněte je na chvilku do horké trouby, olej povolí a cukr trochu zkaramelizuje. Podáváme s plátky chleba a kyselou okurkou.
    Hotovo
Tip:

Protože těstíčko je docela hutné, budou se vám lépe obalovat kuřecí paličky.