Kebab na špejli s jogurtovým dipem | Řecká inispirace

Kebab už tady máme, tentokrát si pohrajeme se špejlemi. Je to docela dobrodružství, ale to dáte. A když něco selže, ještě zůstane kebab jako čevapčiči. Jesdtli chcete jiný recept, najdete třeba pikantní kuřecí nebo korejský špíz a to už je od rodiště kekabů docela daleko, ale stejně hodně blízko.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Řecká inspirace je jasná. Kebab v té oblasti dělá kdekdo (i Turci v Praze), když k tomu přidáte řecký jogurt (což by se korektně mělo říkat jogurt řeckého typu), je to tady.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Řecká inspirace je jasná. Kebab v té oblasti dělá kdekdo (i Turci v Praze), když k tomu přidáte řecký jogurt (což by se korektně mělo říkat jogurt řeckého typu), je to tady.
Kebab na špejli s jogurtovým dipem | Řecká inispirace
Potřebujete:
Jogurtový dip
Jednotky:
Jak na to:
  1. Maso smícháme s koření, přidáme vajíčko a dobře prohněteme. Vytvoříme kompaktní hmotu. Jinak se totiž válečky kebabu na špejli neudrží.
    K mas přidáme koření
  2. Speciální směs z Řecka můžete nahradit smícháním oblíbeného koření.
    Směs řeckého koření
  3. Vytvoříme válečky, které navlékneme na špejle. Namočte je třeba i na půl hodiny, ale protože je maso mleté, stačí jen na chvilku, nebude na špejlích ulpívat.
    Vytvoříme válečky, navlékneme je na špejli
  4. Na grilovací pánvi opečeme ze všech stran. Do pánve stříkneme trochu rostlinného oleje. Pečeme tak asi 6 minut, pak přetočíme a grilujeme dalších 6 minut. Pak už pootáčíme, aby se válečky opekly opravdu ze vše stran. Grilovací pánev dobře rozpálíme, ale pak teplotu zmírníme, aby se maso grilovalo a nespálilo na uhel.
    Grilujeme na pánvi
  5. Do jogurtu nasekáme jarní cibulku, nať kopru, přidáme prolisovaný česnek a asi tak 1 až 2 lžičky olivového oleje. Dobře promícháme.
    Připravíme si dip
  6. Podáváme s bagetou, dalamánkem nebo jiným chlebem.
    Podáváme

Řecký burger | Hamburgerová inspirace z dovolené

V taverně Wave jsem byl každý den. Majitel vřele vlídný, personál vřele přátelský, tak proč k nim nechodit. Volil jsem jídla podle abecedy, přiznávám, že u L jsem se zarazil, protože loni mi ta ovcd jind moc nechutnala, Lamb jsem risknul. Šlo to. Ale pak jsem se raději vrátil v abecedě trochu zpátky. Hamburger. Bez housky a amerických vlaječek. Ložené na talíři. Takže něco jako steak (nechtějte mě dostat n hranici za rouhačství) a holandský řízek (ani v tomto případě nechci skončit jako Mistr Jan Hus). Ale zkusíme rekonstrukci. Proč ne?!

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujeme hovězí maso. Mleté maso. Můžeme si ho umlít, můžeme si ho koupit, záleží na volbě. A k masi už nic nepřidáváme, žádné vajíčko, žádnou údajně přiblbou strouhanku. Jenom s tím namletým masem mlátíme, aby dostalo rozum. Tedy, aby se jeho atomy rozpojené nuceným mletím zase spojily. Dělám si srandu, ale když s tím masem mlátíte, spojí se a nerozpadá. Můžete přidat česnek, oblíbené koření, já přidal směs z Řecka. Na jejich burgry. Ať je to stylové.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujeme hovězí maso. Mleté maso. Můžeme si ho umlít, můžeme si ho koupit, záleží na volbě. A k masi už nic nepřidáváme, žádné vajíčko, žádnou údajně přiblbou strouhanku. Jenom s tím namletým masem mlátíme, aby dostalo rozum. Tedy, aby se jeho atomy rozpojené nuceným mletím zase spojily. Dělám si srandu, ale když s tím masem mlátíte, spojí se a nerozpadá. Můžete přidat česnek, oblíbené koření, já přidal směs z Řecka. Na jejich burgry. Ať je to stylové.
Řecký burger | Hamburgerová inspirace z dovolené
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Maso jen okořeníme, použil jsem směs koření z Řecka na BBQ, ale přidejte si své oblíbené.
    Maso jen okořeníme
  2. Bylinky z Řecka
  3. Masovou hmotu prohněteme a pak s ní několikrát praštíme o prkénko. Maso se musí spojit. Pak rozdělíme na části, které rukou vytvarujeme do placiček.
    Vytvoříme hmotu
  4. Placičky vložíme mezi čtverce papíru na pečení a rukou stlačíme.
    Vytvoříme placky
  5. Opečeme na oleji na grilovací pánvi. Tak asi 6 až 8 minut na každé straně.
    Opečeme na grilovací pánvi
  6. Připravíme si hranolky.
    Usmažíme hranolky
  7. Na talíř položíme burger, přidáme nakrájenou zeleninu, okurku a rajčata. Dochutíme ještě balsamikovým glazé (třeba s příchutí fíků).
    Řecký burger
Tip:

Dovezeno:
Směs koření na burger jsem si dovezl z místa činu – Corfu. Ale můžete si ji namíchat z oblíbených bylinek.

Koření z Řecka
Koření z Řecka

Květákové karbanátky se sýrem | Luisina chuťovka z Louisiany

Když jsem přemýšlel, jak se tohle jídlo bude jmenovat v dodatku se mi spojily dvě myšlenky. Jedna na dceru kamarádky, ano to je ta Luisa a na Lousianu, kde jsem v životě nebyl, ale míchám si cajunské koření, což k Louisianě patří pelikán nebo magnolie. Magnolii růžovou i bílou mám na zahradě, pelikána nepěstuju ani nevařím. Ale míchám si onu skvělou cajunskou kořenící směs. Luise by takové jídlo mohlo chutnat, že jo, Terezo. Jenom bych pro malou vynechal cajunské koření, aby nám nezdivočela. Jestli mě zase někdo napadne, že nechápe proč se Květákové karbanátky se sýrem jmenují Květákové karbanátky se sýrem, tak už fakt nevím, sorry. Jo, a pokud budete strouhat jadel, tak si dávejte bacha na prsty, jinak si přistrouháte i kus ruky. Nepředpokládám, že byste nebyli obezřetní, ale vím své.

Hlasů: 4
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Je to taková mňamka pro vegetariány, ale pochutnají si i masožravci, když na chvilku zapomenou na flákotu.
Hlasů: 4
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Je to taková mňamka pro vegetariány, ale pochutnají si i masožravci, když na chvilku zapomenou na flákotu.
Květákové karbanátky se sýrem | Luisina chuťovka z Louisiany
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Květák rozebraný na růžice povaříme v osolené vodě do měkka. Tak 8 minut.
    Květák povaříme v osolené vodě do měkka
  2. Rozmačkáme vidličkou, pokud chcete jemnější hmotu, můžete nasadit robot. Mírně opepříme.
    Rozmačkáme
  3. Ano, rozmačkáme úplně na padrť.
    Ano, úplně na pdrť
  4. Přidáme vejce a nakrájenou jarní cibulku.
    Přidáme vejce a cibulku
  5. Dobře promícháme a vytvoříme hmotu.
    Dobře promícháme
  6. Přidáme nastrouhaný jadel.
    Přidáme nastrouhaný jadel
  7. Přidáme cajunské koření.
    Přidáme cajunské koření
  8. Přidáme mouku.
    Přidáme mouku
  9. Dobře promícháme a vytvoříme hmotu.
    Dobře promícháme
  10. Vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance.
    Vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance
  11. Placičky opečeme v dobré vrstvě oleje. Tak 5 minut z každé strany.
    Placičky opečeme
  12. Opečeme z obou stran.
    Opečeme z obou stran
  13. Podáváme s bramborovou kaší s kouskem másla, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme s bramborovou kaší
Tip:

Také k tomuto receptu je VIDEO

Karbanátky v červené omáčce s cizrnou | Se šťouchanými bramborami

Tak tohle jídlo bude takové trošku jako na hlavu. Ale nekruťte hlavou, zkusíme to. Karbanátky s bramborovou kaší, to tak asi bude klasika, dumal jsem už nad bramborami v kastrolu. A také jsem si nebyl moc jistý, zda to k sobě sedne podle představy. Tak jsem si to nakonec rozmyslel už za běhu a místo kaše budou šťouchané brambory. A k tomu mix sekaných rajčat s cizrnou. Oboje mám pořád po ruce, kdyby udeřil nápad nebo byla nutná rychlá improvizace.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky jsem už připravoval několikrát, vždycky s jemně nakrájenou cibulí, tentokrát ji vynecháme, potřebujeme hlaďoučké masové těsto. Takže spojíme dohromady jen mleté maso (směs vepřového a hovězího), vejce, sůl a pepř. Maso propracujeme mokrou rukou. Pokud chcete, můžete se potrápit s měchačkou.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky jsem už připravoval několikrát, vždycky s jemně nakrájenou cibulí, tentokrát ji vynecháme, potřebujeme hlaďoučké masové těsto. Takže spojíme dohromady jen mleté maso (směs vepřového a hovězího), vejce, sůl a pepř. Maso propracujeme mokrou rukou. Pokud chcete, můžete se potrápit s měchačkou.
Karbanátky v červené omáčce s cizrnou | Se šťouchanými bramborami
Potřebujete:
Karbanátky
Omáčka
Příloha
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajčata, cizrnu a chvilku povaříme. Přidáme vývar. Povaříme tak 5 minut na středním ohni. Přidáme lžičku bazalky, zakryjeme a dusíme ještě 5 minut.
    Připravíme si omáčku
  2. Dáme si vařit nadrobnější kostky nakrájené brambory v osolené vodě.
  3. Mezitím smícháme mleté maso s vejcem, pepřem a solí.
    Připravíme si směs na karbanátky
  4. Vytvoříme placičky pomocí velké lžíce, které pak ještě tvarujeme v mokré ruce a které pak opečeme na oleji na středně vysokém plameni, tak 4 až 5 minut z každé strany.
    Pečeme karbanátky
  5. Zbavíme se oleje v pánvi, vytřeme ji lehce třeba papírovou kuchyňskou utěrkou. Zakápneme olivovým olejem, rozehřejeme a dáme karbanátky zpět na pánev. Na každý karbanátek dáme dobrou špetku strouhaného sýra, přelijeme každý lžící omáčky a zakryjeme. Necháme asi 3 minuty, aby se sýr roztekl. Pak přidáme zbylou omáčku mezi karbanátky, zakryjeme a na mírném ohni 3 minuty ještě prohřejeme.
    Přidáme strouhaný sýr
  6. To je tak čas na přípravu přílohy – šťouchaných brambor. Brambory slijeme, rozbijeme mačkadlem a polokaši, vmícháme máslo a nasekanou petrželku. Případně ještě mírně dosolíme.
  7. Karbanátky podáváme se šťouchanými bramborami.
    Podáváme se šťouchanými bramborami