Svižně a rychle, to je úkol. A musí to být nejen k jídlu, ale taky chutné. Jasné premisy.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Zapékané těstoviny jsou záležitostí, kterou známe všichni. Jak to dopadá záleží většinou na ingrediencích, jak jinak, že ? A na tom, jak všechno smícháme. Jasně! Když si všimnete dál, sůl je tady pouze jako asistentka při vaření těstovin, pak už ne. Vždyť stačí ta v klobásce. A ta trocha pepře ve finále, je vlastně téměř zanedbatelná. I tak je to ostré, díky pálivé paprice a uspojí i náročnějšího strávníka. A že vím, o čem mluvím.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Zapékané těstoviny jsou záležitostí, kterou známe všichni. Jak to dopadá záleží většinou na ingrediencích, jak jinak, že ? A na tom, jak všechno smícháme. Jasně! Když si všimnete dál, sůl je tady pouze jako asistentka při vaření těstovin, pak už ne. Vždyť stačí ta v klobásce. A ta trocha pepře ve finále, je vlastně téměř zanedbatelná. I tak je to ostré, díky pálivé paprice a uspojí i náročnějšího strávníka. A že vím, o čem mluvím.
Cibuli nakrájíme půlkolečka a smahneme na oleji s máslem. Přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásku a nakrájenou papriku. Orestujeme. Stačí tak 3 minuty, aby klobáska pustila tuk i barvu a paprika změkla.
Do pánve přidáme fazolky a necháme na mírném ohni asi 4 minuty.
Zapékací misku jemně vymažeme máslem. Do misky dáme první vrstvu – penne.
Na těstoviny poklademe klobásovou směs. Mírně promícháme.
Položíme vrchní vrstvu, tu tvoří opět penne.
Dáme péct do trouby předehřáté na 180- 200 °C.To záleží na vaší troubě. Pečeme 10 minut, pak přelijeme smetanou rozmíchanou s nastrouhaným sýrem a krémovým sýrem, dáme opět péct.
Zalité těstoviny pečeme dalších 10 až 15 minut, až vrchní vrstvy dostanou zlatavou barvu.
Podáváme s oblohou z cherry rajčátek nebo s okurkou.
Kdo si pamatuje lečo ze školní jídelny kdysi před léty, možná se mírně ošije. Jenomže tam nebyla a ani nemohla být o nějakém pivu řeč. Každopádně i já mám smíšené pocity z oné hmoty, kterou nás krmili. Teď smícháme ingredience tak, aby vznikly pocity libé. Recept časopisu Food & Wine nepomíjí alkohol v jídle, takže není na indexu ani pivo. Pojďme si to vyzkoušet. Maďar by nám lečo přiblížil asi takhle: A lecsó (szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo, oroszul лечо) a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár a lecsó balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Nerozumíte vlastně ani slovo, jako já? Maďarsky fakt nic, rozumím slovenskému leču, německé verzi i té ruské. On si s tím neporadí moc ani překladač Googlu, nabízí slovo ratatouille. No, profíci.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Je to jasné, lečo jsou nakrájené ingredience a poskládané. A proč je tam to pivo? Dělá leču chuť. Ta je pak prostě jedinečná.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
40minut
Je to jasné, lečo jsou nakrájené ingredience a poskládané. A proč je tam to pivo? Dělá leču chuť. Ta je pak prostě jedinečná.
Slaninu nakrájíme na proužky a dáme do kastrolu na mírné teplotě opéci. Tady si můžeme pomoct i několika kousky špeku, aby se pěkně slanina opékala. Restujeme asi 8 minut, až budou kousky slaniny opečené dohněda.
Nakrájíme si zeleninu. Cibuli na kolečka, stejně tak papriky.
Do opečené slaniny přidáme kroužky cibule a opékáme asi 5 minut, aby zezlátla. Teplotu mírně zvýšíme.
Vmícháme nakrájené papriky a přidáme nasekaný česnek. Přikryjeme a občas promícháme. Stačí asi 5 až 6 minut, aby papriky změkly.
Nakrájíme salám na kolečka a rajčátka na menší kousky.
Přidáme k paprikám točený salám, vločky chilli a sladkou papriku. Promícháme a vaříme 2 minuty.
Do kastrolu nyní přidáme nakrájená rajčátka, promícháme a necháme na mírném ohni vařit asi 5 minut.
Přilijeme pivo a přidáme bobkový list. Zvýšíme teplotu, aby se směs začala opravdu vařit. Necháme ji pár minut bublat, aby se pivo redukovalo, a pak přikryjeme pokličkou a zmírníme teplotu.
Vaříme zakryté na mírném ohni 15 minut. V závěru pak osolíme a opepříme.
Podáváme s chlebem, opečeným chlebem nebo bagetkou.