Žižkovské buchty | Sliby se plní, stejně jako buchty

Nová trouba, kterou jsem si musel objednat v Německu, protože taková, kterou potřebuji se u nás neprodává. Teď už to není problém, objednáte po síti, zaplatíte po síti a ocitnete se v síti doručovací služby. Pochlubil jsem se kolegyním, že budu mít novou troubu a protože Pavla přinesla ten den buchty, kasal jsem se, že přinesu také buchty. V životě jsem je nedělal! Troubu ti troubové z UPS nebyli schopni doručit, jak měli (tři dny jela z Německa a pět dní trčela v Praze a bloudila), ale se zpožděním nakonec stojí v kuchyni. A čeká. Nalistoval jsem si tedy pomoc. Na síti. Apetit mi nabídl Nejlepší kynuté buchty, docela obšírná rozprava. A pak mi oko zavadilo o Kluky v akci, kteří vaří v České televizi. Jejich České buchty mě přitáhly, hned v první větě je zmínka, že buchty dělali poprvé. Tak jsme na tom stejně. Jen v tom receptu kluků je docela zmatek a přitom, tvrdí, že když máte dobrý recept, podaří se.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Vydávám se vstříc stejné výzvě. To, že jsou buchty tady je důkaz, že se povedlo.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Vydávám se vstříc stejné výzvě. To, že jsou buchty tady je důkaz, že se povedlo.
Žižkovské buchty | Sliby se plní, stejně jako buchty
Potřebujete:
Základní recept
Tvarohová náplň
Povidlová náplň
Jednotky:
Jak na to:
  1. V mouce uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, stačí tak 10 minut.
    droždí
  2. K vyběhlému kvásku přidáme zbytek vlažného mléka.
    mléko
  3. Přidáme rozpuštěné máslo.
    máslo
  4. Přidáme vejce a žloutek, zbytek cukru a vanilkový cukr.
    vejce
  5. Osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
  6. Poprášíme moukou.
    zaprášíme
  7. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Alespoň hodinu. Během kynutí tak dvakrát promísíme.
    zakryjeme
  8. Vykynuté těst
  9. Z těsta vytvoříme válec na pomoučněném vále.
  10. Nakrájíme příčně na dílky.
    Nakrájíme
  11. Z každého dílku vytvoříme placičku. Doprostřed vložíme náplň a těsto pak spojíme, aby náplň byla uvnitř.
    Buchty
  12. Dáme na plech těsně vedle sebe. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily. Potřeme máslem i vršek naskládaných buchet a dáme do trouby předehřáté na 180 °C.
    Placička
  13. V polovině pečení ještě potřeme máslem. Pečeme dozlatova.
  14. Opatrně rozebítáme z plechu. Posypeme cukrem moučkou.
    Upečeno
  15. A můžeme podávat.
    Posypeme moučkovým cukrem
Tvarohová náplň
  1. Tvaroh smícháme s rozinkami. Přidáme žloutek.
    Tvaroh
  2. Přidáme oba cukry podle chuti.
    Cukr
  3. Přidáme citronovou šťávu a kůru. A stejně maličko zastříkneme rumem.
    Zakápneme citronem
Povidlová náplň
  1. Povidla dochutíme rumem.
    Rum
  2. Smícháme se skořicí.
    Skořice
  3. Máme připravené obě náplně.
    Obě náplně

Cibulová pakora | Varianta pro uvítání hostů

Pokud jste ochutnali květákovou pakoru, pak jistě přijdete na chuť i cibulovým kroužkům ve stejném duchu. Akorát v asijské variantě.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Cibulová pakora je jakási vzdálená příbuzná cibulových kroužků, které se u nás připravují a také "doprovodným programem" květákové pakory. Vznikla rychlou improvizací.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Cibulová pakora je jakási vzdálená příbuzná cibulových kroužků, které se u nás připravují a také "doprovodným programem" květákové pakory. Vznikla rychlou improvizací.
Cibulová pakora | Varianta pro uvítání hostů
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme mouku, mletý koriandr, kmín, chilli a kurkumu, přidáme žloutek a postupně při šlehání metlou přidáváme vodu, aby vzniklo hladké těsto. Těsto pak v uzavřeném boxu dáme do lednice na 30 minut odpočívat. Nejdelší část přípravy máme za sebou.
  2. Cibuli nakrájíme napříč na kroužky, obalíme v těstíčku a osmažíme ve velké vrstvě oleje. Měl by mít optimální teplotu 170 °C. Smažíme po částech, aby se kroužky neslepily. Smažíme je asi 3 až 4 minuty. Bez teploměru teplotu oleje zjistíte tak, že kousek chleba dáte do horkého oleje. Když do dvaceti vteřin zrůžoví, máte onu optimální teplotu.
    Cibulové kroužky
  3. Obalíme
  4. A teď kroužky znovu obalíme v těstíčku a ještě jednou dáme do oleje. To už bude kratší záležitost. Stačí 2 minuty. Hotové kroužky můžeme ještě dochutit solí.
  5. Podáváme s řeckými tzatziky nebo okurkovým dipem.
    Podáváme s okurkovým dipem
Tip:

K chuti přijde jistě okurkový dip nebo okurkový dip 2.0.

Květáková pakora | Chuťovka i větší chod

Květák naprosto obsadil moji pidikuchyni. Jedna hlava vystačí určitě na tři jídla pro dva! Už hrál v roli blanšírovaného frajera v kuřecím vývaru, teď přebírá roli předkrmu nebo chuťovky, které ale můžeme považovat i za hlavní jídlo, pokud zrovna chceme něco jen tak pojíst a ne se nacpat. V celé Asii už si tuhle lahůdku připravují dokonce prý i na svatbách a rodinných slavnostech, což obvykle bývá docela početná sešlost, oblibu má také ve Velké Británii, a hlavně Skotsku. A abychom to v Evropě pojali trochu jinak (svateb zase není tolik a hostů také ne), bývá položkou ve fast foodech a v indických a pákistánských restauracích. Variant pakory je docela dost, každá pak má své jméno, a obvykle k nim patří nějaká omáčka nebo dip. Já se inspiroval v Austrálii, která spojuje blízkost Asie a zvyky Evropy.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15 minut
Květákové dobrodružství nazvané Pakora se hodně, ale opravdu hodně podobá našemu klasikému smaženému květáku, což nám tedy nebude cizí. Rozdíl je ve složení těstíčka, které květákové růžičky zabalí. Smaží se v mocné vrstvě oleje, což znamená, že na přípravu padne určitě celá lahev nebo skoro celá. Doporučeno je mít asi osm centimetrů oleje v nádobě. Pamatuji si domácí smažení květáku, který v takové vrstvě nikdy neplaval, ale také fritézy a jiné vymoženosti bývaly neběžné, nebo se v naší domácnosti prostě neobjevily. Co s tím? Malé množství připravovaného květáku (fakt je to porce pro dva) vyřeší menší nádoba s postupným smažením. To se dá docela dobře zvládnout.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15 minut
Květákové dobrodružství nazvané Pakora se hodně, ale opravdu hodně podobá našemu klasikému smaženému květáku, což nám tedy nebude cizí. Rozdíl je ve složení těstíčka, které květákové růžičky zabalí. Smaží se v mocné vrstvě oleje, což znamená, že na přípravu padne určitě celá lahev nebo skoro celá. Doporučeno je mít asi osm centimetrů oleje v nádobě. Pamatuji si domácí smažení květáku, který v takové vrstvě nikdy neplaval, ale také fritézy a jiné vymoženosti bývaly neběžné, nebo se v naší domácnosti prostě neobjevily. Co s tím? Malé množství připravovaného květáku (fakt je to porce pro dva) vyřeší menší nádoba s postupným smažením. To se dá docela dobře zvládnout.
Květáková pakora | Chuťovka i větší chod
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme mouku, mletý koriandr, kmín, chilli a kurkumu, přidáme žloutek a postupně při šlehání metlou přidáváme vodu, aby vzniklo hladké těsto. Těsto pak v uzavřeném boxu dáme do lednice na 30 minut odpočívat.
  2. Mezitím uvaříme květák v osolené vodě, podle velikosti růžiček 3 až 5 minut vaříme, pak ve stylu blanšírování růžičky vyjmeme a dáme do studené vody. Po vyjmutí necháme okapat.
  3. Do nádoby na smažení (použil jsem raději menší kastrůlek než pánev) dáme olej v opravdu silné vrstvě a zahřejeme. Olej by měl mít teploru asi 170 °C, každopádně by se neměl přepalovat. Správná teplota se dá těžko odhadnout, takže pokud máte teploměr, není problém, jinak si můžete pomoci kouskem chleba, který dáte do oleje. Když se do dvaceti vteřin opeče dorůžova, je to OK. A pozor! Olej v takové vrstvě a teplotě při vložení květáku začne dost divoce bublat, takže je vyšší nádoba je pro tento případ lepší, jinak máte olej všude po vařiči. Když máte fritézu, není co řešit.
    Zkoušíme olej
  4. Květákové růžice obalíme v těstíčku a dáme do horkého oleje. Tolik, aby plavaly, ne naráz! Smažíme tak 3 minuty nebo podle pohledu – aby byly osmažené dozlatova. Smažíme po částech, po vyjmutí první necháme olej zase zahřát, ale to už poznáte sami v akci.
    Příprava květáku
  5. Obalíme
  6. Osmažíme
  7. Květákovou pakoru servírujeme zdobenou čerstvým koriandrem, můžeme ještě dochutit solí a k ní si připravíme třeba klasické tzatziky, nebo podobný okurkový dip.
    S dipem
Tip:

Okurkový dip si můžete připravit stejně rychle jako tzatziky, oproti doporučenému receptu jsem tentokrát do nich přidal i lehký jogurt.

Poznámka:

Pakory se připravují nejen z květáku, ale i brambor, lilku, špenátu, paprik či rajčat nebo cibule. Některé ve formě celých kousků, jiné ze sekané zeleniny v těstíčku. To stojí za vyzkoušení, uvidíme. Třeba cibulová pakora se nabízí skoro sama.