Tak tu máme další jednoduchou záležitost, možná podobnou receptu vše v jedné pánvi, ale přece jen jiné. Rychlost je předností, ale podstatná je chuť. I tak se dá připravit svižně dobrá večeře.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Cizrna se v mé kuchyni zabydlela, a přestože pro rychlost sahám po té v plechovce, není to rozdíl mezi cizrnou dlouho namáčenou a vařenou, snad jen časový. Takovému jídlu už jsem dal přezdívku šup šup. Tak dobrou chuť.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Cizrna se v mé kuchyni zabydlela, a přestože pro rychlost sahám po té v plechovce, není to rozdíl mezi cizrnou dlouho namáčenou a vařenou, snad jen časový. Takovému jídlu už jsem dal přezdívku šup šup. Tak dobrou chuť.
Tak k tomu došlo. Už jsem dělal roládky různě, ale tentokrát to bude docela dobrodružství. Protože jsem okouknul fígl, jak z prsíček vytvořit vhodné plátky k zabalování. Stačí k tomu váleček a pečicí papír. Maso není rozmlácené, papír ho dostatečně ochrání. Jestliže mluvím o závanu Lousiany, pak mám na mysli tu jižní část Cajun, kam byli za sedmileté války přesunuti z dnešní Kanady frankofonní obyvatelé. Už jsem se o tom rozpovídal v receptu na cajunské rybí filé. Odtud pochází i cajunská kořenící směs. Ingredience na ni mohou být různé, třeba i cibulový prášek, což nemám, ale vystačíme si i bez něho. Hodně se chuti této kuchyně (tak blízké kreolské) přiblížíme. No, pochutnáme si.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
20minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
20minut
Doba vaření
45minut
Je to jednoduchá záležitost, jenom potřebujete mít trpělivost při plnění. Ale za tu námahu to rozhodně stojí. Záleží také na velikosti prsíček, větší se lépe plní a navíc takže připravit porci pro dva i pro čtyři. Záleží na tom, jak velký máte hlad. Kořenící směs vám jistě zbyde, uchovejte si ji na příště.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
20minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
20minut
Doba vaření
45minut
Je to jednoduchá záležitost, jenom potřebujete mít trpělivost při plnění. Ale za tu námahu to rozhodně stojí. Záleží také na velikosti prsíček, větší se lépe plní a navíc takže připravit porci pro dva i pro čtyři. Záleží na tom, jak velký máte hlad. Kořenící směs vám jistě zbyde, uchovejte si ji na příště.
Plněná kuřecí prsa v pikantní koření | Závan Lousiany v Česku
Kuřecí prsa dáme mezi pláty pečícího papíru a válečkem rozklepeme na tenčí pláty.
Smícháme všechny ingredience na kořenící směs.
Připravíme si zeleninu, papriky zbavíme semínek a membrán.
Připravíme si nadrobno nakrájenou polovinu bílé cibule, nakrájené papriky a nakrájené žampiony.
Na střední teplotě rozehřejeme olej, zeleninu restujeme asi 5 minut.
Na kuřecí pláty dáme špetku nastrouhaného sýra, 2 až 3 lžíce restované zeleninové směsi a navrch dáme opět strouhaný sýr.
Opatrně kuřecí plát zabalíme a sepneme párátky. Dáme do zapékací misky.
Rolky dobře posypeme kořenící směsí a navrch dáme kousky másla.
Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 35 až 40 minut. V polovině pečení maso pokropíme trochou horké vody.
Mezitím si uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, které přidáme k pečenému masu tak asi 10 minut před koncem.
Na másle orestujeme na kolečka nakrájený pórek, na půlměsíčky nakrájenou bílou cibuli (ta nám zbyla z přípravy náplně) a nakrájené pak choi. Tak 3 až 5 minut na středním ohni.
Cajunská kuchyně je také označována za rustikální, řekl bych, že také dost divoká. Je to kuchyně z jižní Lousiany s výraznými francouzskými a kreolskými vlivy. Ale není přímým dědictvím z dob, kdy Lousiana patřila Francii. Vychází z tradic frankofonního obyvatelstva z oblasti dnešního kanadského východního Quebeku. Jak se dostala až tak na jih? Podle dostupných pramenů, když si Angličané v Kanadě udělali pořádek po svém, přesídlili lidi z Acadie do Acadiany. To bylo za sedmileté války, kdy Lousiana ještě měla krále v Madridu a sever zase v Londýně. Je, je to zamotané. A jestli je vám to jméno Acadie nějak podezřele povědomé, pak proto, že objevitel Giovanny da Verrazzano, Florenťan ve službách francouského krále Františka I., pojmenoval oblast severně od Virginie po řecké Arcadii. Což se dalo také vykládat jako „útočiště“ nebo „idylické místo“. Po letech vypadlo ze jména písmenko „r“ a nakonec museli z původních oblastí „vypadnout“ i Cajunové. Se svolením španělského guvernéra se dostali až na jih Louisiany a to, že za pár let Španělé tajně předali území Francii a ta ji pak prodala Američanům, to už je fakt třešínka na historickém gulášovém dortu.
Tak po téhle ochutnávce historie ještě ochutnávka receptu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
10minut
Než se pustíte do přípravy file, nachystejte si marinovaná rajčátka a dejte vařit brambory na přípravu šťouchaných, pak už to jde ráz na ráz. V receptu původně vystupovala tilapie (dá už se koupit i unás), ale tu jsem při rychlém nákupu zaměnil za file z aljašské tresky. Můžete určitě sánout po filetech z aljašské treky, pokud nechcete mít na talíři čtverce, ale tvar ryby.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
10minut
Než se pustíte do přípravy file, nachystejte si marinovaná rajčátka a dejte vařit brambory na přípravu šťouchaných, pak už to jde ráz na ráz. V receptu původně vystupovala tilapie (dá už se koupit i unás), ale tu jsem při rychlém nákupu zaměnil za file z aljašské tresky. Můžete určitě sánout po filetech z aljašské treky, pokud nechcete mít na talíři čtverce, ale tvar ryby.
Cajunské rybí file | Česká rekonstrukce tradičního jídla
Smícháme papriku, chilli, pepř, sůl, česnek a tymián.
File posypeme z každé strany směsí koření.
Opečeme z obou stran na oleji s máslem (na středí teplotě), z každé tak 3 až 4 minuty.
Podáváme s jednoduchými šťouchanými bramborami a marinovaným rajčátky.
Tip:
Tento recept navazuje na marinovaná rajčátka (ta připravíte za 30 minut) a jednoduché šťouchané brambory (dejte jim také 30 minut). U rajčátek strávíte asi 10 minut a pak už jen čekáte na marinování, u brambor je čekání napřed, při vaření brambor, pak už je to otázka pár minut.
Pokud jste ochutnali květákovou pakoru, pak jistě přijdete na chuť i cibulovým kroužkům ve stejném duchu. Akorát v asijské variantě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Cibulová pakora je jakási vzdálená příbuzná cibulových kroužků, které se u nás připravují a také "doprovodným programem" květákové pakory. Vznikla rychlou improvizací.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Cibulová pakora je jakási vzdálená příbuzná cibulových kroužků, které se u nás připravují a také "doprovodným programem" květákové pakory. Vznikla rychlou improvizací.
Smícháme mouku, mletý koriandr, kmín, chilli a kurkumu, přidáme žloutek a postupně při šlehání metlou přidáváme vodu, aby vzniklo hladké těsto. Těsto pak v uzavřeném boxu dáme do lednice na 30 minut odpočívat. Nejdelší část přípravy máme za sebou.
Cibuli nakrájíme napříč na kroužky, obalíme v těstíčku a osmažíme ve velké vrstvě oleje. Měl by mít optimální teplotu 170 °C. Smažíme po částech, aby se kroužky neslepily. Smažíme je asi 3 až 4 minuty. Bez teploměru teplotu oleje zjistíte tak, že kousek chleba dáte do horkého oleje. Když do dvaceti vteřin zrůžoví, máte onu optimální teplotu.
A teď kroužky znovu obalíme v těstíčku a ještě jednou dáme do oleje. To už bude kratší záležitost. Stačí 2 minuty. Hotové kroužky můžeme ještě dochutit solí.