Thajské kuřecí soté | Někdo to rád ostré

Chtěl jsem do názvu použít slovo kuřátko, ale pak mi to připadlo trošku mimo mísu. Tohle kuře je totiž docela ostrý týpek.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Exotické jídlo, které si teď připravíme je docela svižné. Od rozhodnutí do finále to trvá jen pár minut. Bratru čtvrthodinku a s přípravou pětadvacet mimut. Fígl je v čerstvém zázvoru a koriandru. A jestli po ruce zrovna nemáte limetku, můžete sáhnout po citronu. Ten je trošku brutálnější, ale to zas tak moc nevadí.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Exotické jídlo, které si teď připravíme je docela svižné. Od rozhodnutí do finále to trvá jen pár minut. Bratru čtvrthodinku a s přípravou pětadvacet mimut. Fígl je v čerstvém zázvoru a koriandru. A jestli po ruce zrovna nemáte limetku, můžete sáhnout po citronu. Ten je trošku brutálnější, ale to zas tak moc nevadí.
Thajské kuřecí soté | Někdo to rád ostré
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí prsa naklepeme a nakrájíme na silnější proužky. Kukuřičný škrob smícháme s rybí omáčkou a v této směsi masové kousky obalíme.
    Obalíme maso
  2. Rozehřejeme lžíci oleje a na něm opečeme z obou stran naložené kousky masa. Stačí tak 5 minut. Maso z pánve dáme stranou.
    Opečeme
  3. Orestujeme nadrobno nakrájenou cibuloi a najemno nasekaný zázvor.
    Cibuli orestujeme
  4. Přidáme prolisovaný česnek.
    Ještě česnek
  5. Vrátíme kuřecí maso do pánve a prohřejeme.
    Vrátíme maso
  6. Zalijeme kokosovým mlékem.
    Přidáme kokosové mléko
  7. Přidáme omáčku sriraja.
  8. Přidáme cukr. Vše dobře promícháme a necháme na mírném ohni vařit ještě tak 5 minut. Občas promícháme.
    Ještě cukr
  9. Podáváme na rýži, kterou částečně překryjeme masem s omáčkou. Posypeme natrhaným koriandrem.
    Hotovo

Květáková pakora | Chuťovka i větší chod

Květák naprosto obsadil moji pidikuchyni. Jedna hlava vystačí určitě na tři jídla pro dva! Už hrál v roli blanšírovaného frajera v kuřecím vývaru, teď přebírá roli předkrmu nebo chuťovky, které ale můžeme považovat i za hlavní jídlo, pokud zrovna chceme něco jen tak pojíst a ne se nacpat. V celé Asii už si tuhle lahůdku připravují dokonce prý i na svatbách a rodinných slavnostech, což obvykle bývá docela početná sešlost, oblibu má také ve Velké Británii, a hlavně Skotsku. A abychom to v Evropě pojali trochu jinak (svateb zase není tolik a hostů také ne), bývá položkou ve fast foodech a v indických a pákistánských restauracích. Variant pakory je docela dost, každá pak má své jméno, a obvykle k nim patří nějaká omáčka nebo dip. Já se inspiroval v Austrálii, která spojuje blízkost Asie a zvyky Evropy.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15 minut
Květákové dobrodružství nazvané Pakora se hodně, ale opravdu hodně podobá našemu klasikému smaženému květáku, což nám tedy nebude cizí. Rozdíl je ve složení těstíčka, které květákové růžičky zabalí. Smaží se v mocné vrstvě oleje, což znamená, že na přípravu padne určitě celá lahev nebo skoro celá. Doporučeno je mít asi osm centimetrů oleje v nádobě. Pamatuji si domácí smažení květáku, který v takové vrstvě nikdy neplaval, ale také fritézy a jiné vymoženosti bývaly neběžné, nebo se v naší domácnosti prostě neobjevily. Co s tím? Malé množství připravovaného květáku (fakt je to porce pro dva) vyřeší menší nádoba s postupným smažením. To se dá docela dobře zvládnout.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15 minut
Květákové dobrodružství nazvané Pakora se hodně, ale opravdu hodně podobá našemu klasikému smaženému květáku, což nám tedy nebude cizí. Rozdíl je ve složení těstíčka, které květákové růžičky zabalí. Smaží se v mocné vrstvě oleje, což znamená, že na přípravu padne určitě celá lahev nebo skoro celá. Doporučeno je mít asi osm centimetrů oleje v nádobě. Pamatuji si domácí smažení květáku, který v takové vrstvě nikdy neplaval, ale také fritézy a jiné vymoženosti bývaly neběžné, nebo se v naší domácnosti prostě neobjevily. Co s tím? Malé množství připravovaného květáku (fakt je to porce pro dva) vyřeší menší nádoba s postupným smažením. To se dá docela dobře zvládnout.
Květáková pakora | Chuťovka i větší chod
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme mouku, mletý koriandr, kmín, chilli a kurkumu, přidáme žloutek a postupně při šlehání metlou přidáváme vodu, aby vzniklo hladké těsto. Těsto pak v uzavřeném boxu dáme do lednice na 30 minut odpočívat.
  2. Mezitím uvaříme květák v osolené vodě, podle velikosti růžiček 3 až 5 minut vaříme, pak ve stylu blanšírování růžičky vyjmeme a dáme do studené vody. Po vyjmutí necháme okapat.
  3. Do nádoby na smažení (použil jsem raději menší kastrůlek než pánev) dáme olej v opravdu silné vrstvě a zahřejeme. Olej by měl mít teploru asi 170 °C, každopádně by se neměl přepalovat. Správná teplota se dá těžko odhadnout, takže pokud máte teploměr, není problém, jinak si můžete pomoci kouskem chleba, který dáte do oleje. Když se do dvaceti vteřin opeče dorůžova, je to OK. A pozor! Olej v takové vrstvě a teplotě při vložení květáku začne dost divoce bublat, takže je vyšší nádoba je pro tento případ lepší, jinak máte olej všude po vařiči. Když máte fritézu, není co řešit.
    Zkoušíme olej
  4. Květákové růžice obalíme v těstíčku a dáme do horkého oleje. Tolik, aby plavaly, ne naráz! Smažíme tak 3 minuty nebo podle pohledu – aby byly osmažené dozlatova. Smažíme po částech, po vyjmutí první necháme olej zase zahřát, ale to už poznáte sami v akci.
    Příprava květáku
  5. Obalíme
  6. Osmažíme
  7. Květákovou pakoru servírujeme zdobenou čerstvým koriandrem, můžeme ještě dochutit solí a k ní si připravíme třeba klasické tzatziky, nebo podobný okurkový dip.
    S dipem
Tip:

Okurkový dip si můžete připravit stejně rychle jako tzatziky, oproti doporučenému receptu jsem tentokrát do nich přidal i lehký jogurt.

Poznámka:

Pakory se připravují nejen z květáku, ale i brambor, lilku, špenátu, paprik či rajčat nebo cibule. Některé ve formě celých kousků, jiné ze sekané zeleniny v těstíčku. To stojí za vyzkoušení, uvidíme. Třeba cibulová pakora se nabízí skoro sama.

Cizrnová polévka s rajčaty a klobásou, tedy spíše párkem | Chuťový pozdrav z Montrealu

V montrealských novinách The Gazette se objevil recept dvou nadšených kuchařek Julie Van Rosendaal, novinářky z Calgary píšící o jídle, a Sue Duncan, nadšené kuchařky z Okanagan Valley. Pročetl jsem si, zhodnotil možnosti a pustil do vaření. Cizrnovou polévku už tady máme, ale tohle je poněkud jiná záležitost.

Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Máme na výběr. V receptu je několik ingrediencí, které můžeme vynechat a přece se neochudíme o dobrou chuť. Pravda, avokádo někdo v polévce zrovna nemusí, tak proč se trápit. Zakysaná smetana, to už je jiná. Ostatně ke slovu přichází jako třešínka na dortu, takže kopeček na talíři při servírování oživí vzhled (a zjemní chuť). A když už chcete zdobit, přihoďte listovou petržel. Jen tak pro oko, třeba.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Máme na výběr. V receptu je několik ingrediencí, které můžeme vynechat a přece se neochudíme o dobrou chuť. Pravda, avokádo někdo v polévce zrovna nemusí, tak proč se trápit. Zakysaná smetana, to už je jiná. Ostatně ke slovu přichází jako třešínka na dortu, takže kopeček na talíři při servírování oživí vzhled (a zjemní chuť). A když už chcete zdobit, přihoďte listovou petržel. Jen tak pro oko, třeba.
Cizrnová polévka s rajčaty a klobásou, tedy spíše párkem | Chuťový pozdrav z Montrealu
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Připravíme si
  2. Na oleji rozpáleném na střední teplotě opečeme na kolečka nakrájené párky. Jakmile začnou chytat barvu, přidáme nadrobno nasekaný česnek, promícháme a minutu opékáme dál.
    Opečeme
  3. Přidáme nakrájenou papriku a chilli papričku a kmín. Promícháme a restujeme asi 2 minuty. Pamatujte na ten česnek, nesmí se spálit, jinak zhořkne.
    Přidáme papriku
  4. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidej rajčata
  5. Přidáme scezenou cizrnu.
    Cizrna
  6. Přilijeme vývar.
    Vývar
  7. Promícháme a přivedeme k varu. Jakmile se polévka vaří, snížíme teplotu, zakryjeme a dusíme 30 minut.
  8. Podáváme se zakysanou smetanou a na kostičky nakrájeným avokádem.
    Se smetanou

Fazolky s chilli a rýží

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Trochu ostřejší záležitost, nicméně rychlé jídlo, kterému nelze nic vytknout. Čas nám šetří kvalitní konzervy s rajčaty a fazolemi s chilli omáčkou.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Trochu ostřejší záležitost, nicméně rychlé jídlo, kterému nelze nic vytknout. Čas nám šetří kvalitní konzervy s rajčaty a fazolemi s chilli omáčkou.
Fazolky s chilli a rýží
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Olej zahřejeme v pánvi na střední teplotě, vložíme cibuli a česnek a restujeme asi 5 minut. Přidáme mletý koriandr, mletý kmín a mleté chilli, promícháme a vaříme 1 minutu. Teplotu zvýšíme a pak přidáme mleté maso, které opékáme do hněda, asi 4 až 5 minut.
  2. Přidáme nakrájená rajčata, trochu vody a fazole v chilli omáčce, snížíme teplotu, zakryjeme poklicí a vaříme mírně 5 až 10 minut. Hustotu regulujeme postupným přidáním vody.
  3. Zatímco se na pánvi vaří maso s rajčaty a fazolemi, připravíme si rýži.
  4. Podáváme s rýží, chilli fazolky uložíme do připraveného "hnízda" z rýže, přidáme zakysanou smetanu a ozdobíme lístky čerstvého koriandru.