Černobílá fazolová polévka | Něco nejen pro šachisty

Původně to měl být pokus o fazolovou polévku. Z bílých fazolí. Ale pak na mě vykoukly černé fazole a bylo rozhodnuto. Budeme mít šachy na talíři. Ale nečekejte šach mat, pochutnáte si.

Černobílá fazolová polévka | Něco nejen pro šachisty
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když vaříte z fazolí, přidejte si den na namočení. Nebo sáhněte po plechovce, která už to má vyřešené. Bílé máslové fazole a negros ze Španělska splňují požadavek zkrácení času na přípravu, ale i na vaření. Plechovka černých fazolí má obsah fazolí 290 g a ta s máslovými nabízí 240 g.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Černobílá fazolová polévka | Něco nejen pro šachisty
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když vaříte z fazolí, přidejte si den na namočení. Nebo sáhněte po plechovce, která už to má vyřešené. Bílé máslové fazole a negros ze Španělska splňují požadavek zkrácení času na přípravu, ale i na vaření. Plechovka černých fazolí má obsah fazolí 290 g a ta s máslovými nabízí 240 g.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme. Pak dáme stranou.
  2. Do kastrolu, ve kterém jsme slaninu opékali, přidáme olej a zahřejeme.
  3. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a promícháme. Pak přidáme i na drobno nakrájenou mrkev. Restujeme spolu tak 5 minut.
  4. Přidáme nasekaný česnek a restujeme do minuty, pak zalijeme zeleninovým vývarem.
  5. Přidáme bílé i černé fazole a necháme na mírném ohni probublávat. Už jsou vařené, takže stačí tak 20 minut.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. Původně jsem vzdoroval myšlence, že půlku polévky rozmixuju. Jenže pak mi došlo, že by bylo dobré ji mít méně vodovatou a více krémovitou. Proto povolávám tyčový mixer! Takže 5 naběraček jde stranou, nechávám je vychladnout aspoň trochu a pak použiju tyčový mixer.
  8. Rozmixovanou část polévky vrátíme do kastrolu, přidáme dvě třetiny osmahnuté slaniny a promícháme. Chvilku povaříme a nakonec přidáme trochu rajčatového pyré. Když chcete červenou polévku, ještě přitlačte.
  9. Při podávání polévku dozdobíme trochou opečené slaniny a petrželkou.
    černobílá fazolová

Moravský vrabec a vůbec | Klasika v akci

Už je tu zase. Máme tu žižkovskou variantu se zelím a výpečky se špenátem. Teda obdoba. A teď tu máme trochu jiného vrabce.

Moravský vrabec a vůbec | Klasika v akci
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pokaždé jinak? Vypadá to tak. Když narazím na něco zajímavého, zkouším. Tentokrát mě trochu navedli Kluci v akci. Podlít maso vývarem a pivem? Proč ne?!
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Moravský vrabec a vůbec | Klasika v akci
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pokaždé jinak? Vypadá to tak. Když narazím na něco zajímavého, zkouším. Tentokrát mě trochu navedli Kluci v akci. Podlít maso vývarem a pivem? Proč ne?!
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso nakrájené na kostky smícháme s cibulí nakrájenou na půlměsíčky a česnekem na plátky. Osolíme a okmínujeme.
    Připravíme maso
  2. Podlijeme vývarem.
    Podlijeme vývarem
  3. Podlijeme vývarem
  4. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C až 200 °C (podle vaší trouby) a pečeme asi hodinu. V polovině pečení promícháme a přilijeme trochu světlého piva.
    Podlijeme pivem
  5. Na rozpáleném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce stáhneme teplotu a cibuli mírně zkaramelizujeme.
  6. Přidáme zelí i se šťávou, ochutíme kmínem a solí. Podusíme tak 10 minut.
    Přidáme zelí
  7. Podáváme.
    Výpečky

Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak

Původně jsem chtěl připravit ovarovou nebo chcete-li česnečku s kroupami. Ano, ale to bych musel na ty kroupy myslet dřív. Takže to bude pokus bez krup. Tuhle polévku si nemusíte připravovat jenom po hříšné noci. Je dobrá i bez nutnosti vás postavit na nohy. Ona to stejně udělá, ale líp.

Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme.
    Nakrájíme brambory
  2. Česnek pokrájíme na plátky.
    Pokrájíme česnek
  3. Přidáme česnek k bramborám
  4. Zalijeme vývarem a přidáme kmín. Vaříme asi 20 minut, až brambory změknou.
  5. Šalotku pokrájíme na kolečka a osmahneme na troše sádla. Jen tak lehce, žádné škvarky.
    osmahneme šalotku
  6. Přidáme šalotku do polévky a promícháme. Necháme na vařiči chvilku dojít.
    Přidáme šalotku do polévky
  7. Přidáme majoránku a můžeme jemně osolit.
    Přidáme majoránku
  8. Podáváme.
  9. Dobrou chuť.

Špekáčky na pivu | Super špekáčky a to pivo je černé

Receptů je jako much na vybaleném mase v létě. Pustil jsem si pár videí a je to o exhibici. Asi bych to dělal taky tak, kdyby mi šlo o výdělek. Špekáčky hned dolů nebo až nahoru? Nebo jen tak mezi? Sjel jsem si pro info pár videí. Některá mi připadala skvělá, jiná míň. Jo, jsem ke kolegům shovívavý, proč ne. Všichni se snaží. Jenom mě trochu dostala blogerka, která si při filmování hrála s kočkou na kuchyňské lince. Pak tu kočku sundala na podlahu a hrábla do špekáčků. No, mám doma zvíře, ale tohle bych nedělal. Pak doporučovala ostrý kečup a měla polojemný, červené fazole, tolik vychvalované jí manžel prý nekoupil, tak si do návodného videa dala ty, které koupil – bílé. A pak ještě něco chybělo, tak měla po ruce něco jiného. Trochu blábol, ale i tak by se dalo tohle jídlo uvařit. A mohlo i chutnat. No, možná je to snaha o upoutání šokem. Takhle se to přece dělá. Po průzkumu vím jediné Tak si to zase udělám po svém. Už si na těchto stránkách zahrály venkovské špekáčky, kousek váží 250 g a skvěle chutná.

Špekáčky na pivu | Super špekáčky a to pivo je černé
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Neslibuji nic než dobré jídlo. Chutnalo i sezonnímu odpůrci kečupů, tak proto jsem nasadil propasírovaná rajčata. A ono to prošlo.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Špekáčky na pivu | Super špekáčky a to pivo je černé
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Neslibuji nic než dobré jídlo. Chutnalo i sezonnímu odpůrci kečupů, tak proto jsem nasadil propasírovaná rajčata. A ono to prošlo.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Připravíme si
  2. Špekáčky podélně přepůlíme. Na oblé straně uděláme křížem zářezy jako když buřty opékáme na ohni.
    Nakrájíme
  3. Na troše oleje opečeme špekáčky z obou stran. Stačí tak 6 minut.
    Opečeme
  4. Nakrájíme cibuli na půlkolečka, česnek rozdrtíme nožem a nasekáme. Kapii nakrájíme na kousky.
    Nakrájíme
  5. Ke špekáčkům přidáme cibuli a osmahneme.
    Přidáme ke špekáčkům
  6. Přidáme nakrájenou papriku.
    Přidáme zeleninu
  7. A ještě nasekaný česnek.
    Přidáme česnek
  8. Promícháme, dejte šanci zelenině, aby se také dobře orestovala.
    Převrátíme
  9. Špekáčky naskládáme do zapékací misky.
    Špekáčky dáme do mísy
  10. Přidáme zeleninu.
    Přidáme zeleninu
  11. Přidáme fazole po mexickém způsobu.
    Přidáme fazole
  12. Přidáme propasírovaná rajčata
    Přidáme propasírovaná rajčata
  13. Zalijeme černým pivem.
    Zalijeme pivem
  14. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme tak 30 minut. Potom teplotu zvýšíme na 250 °C a pečeme 10 minut. Troubu vypneme a necháme dojít. Tak 10 minut to bude ještě probublávat. A je hotovo.
    Pečeme
  15. Podáváme s chlebem.
Tip:

30 minut 200, 10 250.