Špekáčky na pivu | Super špekáčky a to pivo je černé

Receptů je jako much na vybaleném mase v létě. Pustil jsem si pár videí a je to o exhibici. Asi bych to dělal taky tak, kdyby mi šlo o výdělek. Špekáčky hned dolů nebo až nahoru? Nebo jen tak mezi? Sjel jsem si pro info pár videí. Některá mi připadala skvělá, jiná míň. Jo, jsem ke kolegům shovívavý, proč ne. Všichni se snaží. Jenom mě trochu dostala blogerka, která si při filmování hrála s kočkou na kuchyňské lince. Pak tu kočku sundala na podlahu a hrábla do špekáčků. No, mám doma zvíře, ale tohle bych nedělal. Pak doporučovala ostrý kečup a měla polojemný, červené fazole, tolik vychvalované jí manžel prý nekoupil, tak si do návodného videa dala ty, které koupil – bílé. A pak ještě něco chybělo, tak měla po ruce něco jiného. Trochu blábol, ale i tak by se dalo tohle jídlo uvařit. A mohlo i chutnat. No, možná je to snaha o upoutání šokem. Takhle se to přece dělá. Po průzkumu vím jediné Tak si to zase udělám po svém. Už si na těchto stránkách zahrály venkovské špekáčky, kousek váží 250 g a skvěle chutná.

Špekáčky na pivu | Super špekáčky a to pivo je černé
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Neslibuji nic než dobré jídlo. Chutnalo i sezonnímu odpůrci kečupů, tak proto jsem nasadil propasírovaná rajčata. A ono to prošlo.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Špekáčky na pivu | Super špekáčky a to pivo je černé
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Neslibuji nic než dobré jídlo. Chutnalo i sezonnímu odpůrci kečupů, tak proto jsem nasadil propasírovaná rajčata. A ono to prošlo.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Připravíme si
  2. Špekáčky podélně přepůlíme. Na oblé straně uděláme křížem zářezy jako když buřty opékáme na ohni.
    Nakrájíme
  3. Na troše oleje opečeme špekáčky z obou stran. Stačí tak 6 minut.
    Opečeme
  4. Nakrájíme cibuli na půlkolečka, česnek rozdrtíme nožem a nasekáme. Kapii nakrájíme na kousky.
    Nakrájíme
  5. Ke špekáčkům přidáme cibuli a osmahneme.
    Přidáme ke špekáčkům
  6. Přidáme nakrájenou papriku.
    Přidáme zeleninu
  7. A ještě nasekaný česnek.
    Přidáme česnek
  8. Promícháme, dejte šanci zelenině, aby se také dobře orestovala.
    Převrátíme
  9. Špekáčky naskládáme do zapékací misky.
    Špekáčky dáme do mísy
  10. Přidáme zeleninu.
    Přidáme zeleninu
  11. Přidáme fazole po mexickém způsobu.
    Přidáme fazole
  12. Přidáme propasírovaná rajčata
    Přidáme propasírovaná rajčata
  13. Zalijeme černým pivem.
    Zalijeme pivem
  14. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme tak 30 minut. Potom teplotu zvýšíme na 250 °C a pečeme 10 minut. Troubu vypneme a necháme dojít. Tak 10 minut to bude ještě probublávat. A je hotovo.
    Pečeme
  15. Podáváme s chlebem.
Tip:

30 minut 200, 10 250.

Jednoduchá domácí salsa | Pokrm nejenom pro píšťaly

Pokud vás mate název, je to proto, že netušíte k čemu salsu potřebujeme. Je to pro tortillové píšťaly. Samozřejmě, že slasy jsou různé. Některé se více podobají omáčkám, dají se i koupit už hotové. Jenomže to je omáčka z vařených rajčat. My tentokrát potřebujeme salsu ze syrových rajčat.

Jednoduchá domácí salsa | Pokrm nejenom pro píšťaly
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Hodí se určitě i pro přípravu guláše nebo pikantních omáček. I jako příloha k masu. My ale tentokrát nebudeme nic v ničem namáčet (i když trochu kecám), ale se salsou se vypořádáme jinak.
Doba přípravy
10 minut
Doba nečinnosti
8 hodin
Doba přípravy
10 minut
Doba nečinnosti
8 hodin
Jednoduchá domácí salsa | Pokrm nejenom pro píšťaly
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Hodí se určitě i pro přípravu guláše nebo pikantních omáček. I jako příloha k masu. My ale tentokrát nebudeme nic v ničem namáčet (i když trochu kecám), ale se salsou se vypořádáme jinak.
Doba přípravy
10 minut
Doba nečinnosti
8 hodin
Doba přípravy
10 minut
Doba nečinnosti
8 hodin
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Rajčata nakrájíme drobnější kousky.
    Nakrájíme rajčata
  2. Česnek nasekáme a přidáme k rajčatům.
    Přidáme česnek
  3. Cibuli nakrájíme na jemné kousky a přidáme do misky.
    Přidáme cibuli
  4. Přidáme petržel a chilli vločky.
    Přidáme petržel a chilli
  5. Osolíme a opepříme podle chuti.
    Pepř a sůl
  6. Dobře promícháme. Dáme v umělohmotném boxu do chladu aspoň přes noc.
    Rajčatová salsa
Tip:

Wikipedia říká:
Salsa je španělský a italský výraz označující obecně omáčku. V mexické kuchyni označuje specifickou pikantní omáčku vyrobenou z různých druhů zeleniny a ovoce (nejčastěji z rajčat či kukuřice), která je určena k namáčení tortilly nebo různých chipsů, případně k dochucení rozličných pokrmů. Recept na salsu je znám už ze spisů z období aztécké říše a v nespočetných obměnách se používá dodnes. Pokud jde o pikantnost, mexická salsa se připravuje a prodává v provedení od mild přes medium až po hot, tedy od jemné přes střední až po pálivou.
Ale pozor:
Existují dva typy salsy – salsa z čerstvých rajčat a salsa z vařených rajčat.
A také:
Salsa je španělské označení slova „omáčka“ a ve světě je již zaběhlým synonymem pro omáčku na rajčatovém základě, zpravidla pálivou a typickou především pro mexickou kuchyni. Salsa se používá jako dip – tedy k namáčení brambůrků či jiných pochutin. V Latinské Americe existuje mnoho variant této omáčky, kdy jsou rajčata míchána například s mangem, ananasem, kukuřicí či avokádem.
Tak si to nějak přeberte.
Receptů na netu je hromada, určitě si vyberete tu, kterou jste ještě neochutnali a bude vám chutnat.

Chili con carne | Texas v Česku

Už jsem tenhle texaský recept připravoval několikrát, je tedy divné, že tady ještě není. Napravím to hned. Všichni píšeme chilli, ale Texasané ho píší jako chili. S jedním L. Má mnoho variant, především podle druhu masa, je také verze pro vegetariány, která se jmenuje chili sin carne, tedy chili bez masa. Můžeme se se španělským jménem jídla odkazovat na Mexiko, ale kdysi byl Texas součástí Mexika. A recept se datuje rokem 1850, to už byl Texas Texasem. Když si poručík Colombo dává chili, tak si dává vlastně to, co si dneska uvaříme.

Chili con carne | Texas v Česku
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Chili con carne | Texas v Česku
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si.
    Připravíme si
  2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli.
    Zpěníme cibuli
  3. Přidáme nasekaný česnek a koření.
    Přidáme česnek a kmín
  4. Promícháme a necháme provonět. Pozor, česnek potřebuje malou chvíli, jinak zhořkne.
    Promícháme
  5. Přidáme mleté maso.
    Přidáme maso
  6. Dobře osmahneme.
    Maso osmahneme
  7. Přidáme nakrájenou papriku.
    Přidáme nakrájenou papriku
  8. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  9. Přilijeme vývar.
    Přidáme vývar
  10. Přidáme cukr a majoránku.
    Přidáme cukr
  11. Přidáme pepř a osolíme.
    Okořeníme
  12. Přidáme scezené fazole.
    Přidáme scezené fazole
  13. Promícháme a zakryjeme. Dusíme tak 20 minut.
    Zakryjeme
  14. Přidáme protlak pokud chcete víc rajské pasty v chili.
    Přidáme protlak
  15. Provaříme tak 10 minut.
    Provaříme
  16. Necháme stát ještě 10 minut, aby se chutě propojily.
  17. Podáváme s rýží nebo třeba jen s chlebem. Zdobíme jarní cibulkou.
    Podáváme

Pikantní okurkový salát | Tak trochu asijská vlna

Okurkové saláty, těch není nikdy dost. A pořád mohou být jiné než ta dobrá klasika. A také jsou dobré.

Pikantní okurkový salát | Tak trochu asijská vlna
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to ostřejší záležitost, můžete ubrat, třeba vynechat chilli papričku, i tak to bude zajímavé na chuť.
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Pikantní okurkový salát | Tak trochu asijská vlna
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to ostřejší záležitost, můžete ubrat, třeba vynechat chilli papričku, i tak to bude zajímavé na chuť.
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Okurku nakrájíme i se slupkou na tenké plátky.
  2. Červenou cibuli překrojíme na polovinu a napříč nakrájíme jemné měsíčky.
  3. Česnek nasekáme nadrobno.
  4. Česnek smícháme s medem.
  5. Přidáme sezamový olej.
  6. Přilijeme rýžový ocet. Všedobře promícháme.
  7. Promícháme okurku s cibulí, můžete ještě přidat najemno nakrájenou chilli papričku.
  8. Salát zalijeme zálivkou a ochutíme ještě mletými chilli vločkami. Dáme vychladit.
  9. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k zapékaným pokrmům.

Klobásové rolky | Pro kluky i holky

Už jsem se na tyhle rolky chystal delší čas, ale pořád mi do toho lezly jiné recepty. Nejde o žádný párek v rohlíku, aby bylo jasno.

Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme. Cibuli nakrájíme najemno, stejně tak i celerový stonek.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Rozehřejem olej na pánvi a orestujeme cibuli, celer a česnek. Tak asi 2 minuty.
    Restujeme
  3. Přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Vaříme tak ještě 3 až 5 minut. Necháme vychladnout.
    Přidáme slaninu
  4. Připravíme si masovou klobásu.
    Masová klobása
  5. Vymačkáme masovou směs.
    Vymačkáme
  6. Přidáme k masu chladnoucí směs z pánve, strouhanku a vejce. Osolíme a opepříme.
    Přidáme
  7. Prohněteme, nejlépe rukou. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  8. Položíme část směsi na plát listového těsta.
    Položíme
  9. Zabalíme směs do těsta, vytvoříme válečky. Položíme na plech s pečicím papírem. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C.
    Zabalíme
  10. Pečeme asi 20 minut a pak ještě jednou potřeme vajíčkem. Vrátíme zpátky do trouby a pečeme ještě tak 10 minut.
    Potřeme
  11. Hotovo.
    Hotovo
  12. Podáváme s omáčkou nebo dipem.
    Podáváme s omáčku nebo dipem.
Tip:

Stejně jako masovou klobásu můžeme využít mleté maso, bílou klobásu (ne tu vinnou, která je příliš jemná). Možná by se daly nasadit i taliány, ale to už je jenom úvaha, nemám vyzkoušeno.

Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa

Už tu máme falešnou ovarovou polévku, tak tentokrát je to varianta, kde něco chybí a něco je navíc. Neděste se, jenom nemám kroupy, tak je bez krup, přidané je maso.

Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Bramboru nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku, který jsme sebrali s vrchu chladného uzeného vývaru. Tak asi 6 až 8 minut.
    Osmahneme brambory
  2. Přidáme v závěru na plátky nakrájený česnek. Necháme dojít, pro česnek to stačí.
    Přidáme česnek
  3. Rozehřejeme vývar z masa a přidáme do něho na kostičky nakrájenou mrkev.
    Přidáme mrkev
  4. Přidáme brambory s česnekem.
    Přidáme brambory
  5. Přidáme na kostičky nakrájené maso.
    Přidáme maso
  6. Na mírném varu necháme probulbávat. Bramborám i mrkvi by to mělo stačit. Tak 25 minut. Přidáme ještě několik špetek polévkových bylinek a část nasekané jarní cibulky. V závěru pak přidáme ještě tak dvě špetky majoránky. Polévku necháme dojít.
  7. Na pánvi opečeme na másle na plátky nakrájený dalamánek. Před podáváním ho můžete ještě přejet stroužkem česneku. Kdo potřebuje volbu, podávejte dalamánky bez česneku a stroužek nechte vedle.
  8. Podáváme s opečeným dalamánkem, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme s opečeným dalamánkem

Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem

Okurkové saláty tady máme v několika variantách. Od těch jen pro odvážné až po jemné.

Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jde o jednoduchou záležitost, což je pro spěchající vhodná záležitost. Nakrájíte, smícháte, zalijete, konzumujete. Pozor, aby se vám neutrhla ruka s octem nebo pepřem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jde o jednoduchou záležitost, což je pro spěchající vhodná záležitost. Nakrájíte, smícháte, zalijete, konzumujete. Pozor, aby se vám neutrhla ruka s octem nebo pepřem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Okurku ooupeme na zebru. Škrabkou na brambory sloupne pásovitě slupku. Okurku pak nakrájíme na kolečka.
  2. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
  3. Česnek prolisujeme.
  4. Smícháme ocet s vodou, přidáme cukr, sůl a pepř. Dobře promícháme.
  5. Smícháme okurku, cibuli a prolisovaný česnek.
  6. Zeleninu zalijeme nálevem.
  7. Dobrou chuť.

Pečený pstruh s bramborami | Detektivka na talíři | Pachatel odhalen

Dietní jídlo? Jo,také, prostě jsem dostal chuť na rybu. Navíc jsou zase na indexu rajčata (jsou propašované jen jako ozdoba), takže to musí být bez rajčat. Našel jsem inspiraci v Kalifornii. Tak jsem se také dozvěděl, že pstruh je nejčastější sladkovodní ryby na toskánských rybích trzích. Víte, že jasné studené toky v horách v Casentino nad Arezzo daly Toskáncům pstruhy. A informace z Kalifornie prozrazuje i původ receptu. Je z města Pontassieve. Leží na břehu řeky Arno, která o pár kilometrů dále dorazí do Florencie. Kout, který mě láká. Tak si připravíme pstruha jako Toskánci. Jen to má maličký háček: náš pstruh je holandský. Tedy koupíte-li si rybu prodávanou pod názvem holandský pstruh, vězte, že se jedná o marketingový trik. Skutečné jméno této ryby je stříbrnice atlantská. Pstruh holandský (Argentina silus), je ve skutečnosti ryba příbuzná koljušce. V žádném případě nejde o pstruha ani o lososovitou rybu. Ale pravda, stříbrnice se aspoň vyskytuje v pobřežních vodách Holandska, jinak podél celé západní Evropy od Norska po Biskajský záliv. To jsme se od toskánských potoků dostali hodně daleko. Můj pstruh-nepstruh je z Faerských ostrovů. Hotová detektivka.

Pečený pstruh s bramborami | Detektivka na talíři | Pachatel odhalen
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ale to, že máme recept na pstruha a nemám pstruha, nás přece nevykolejí.
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Pečený pstruh s bramborami | Detektivka na talíři | Pachatel odhalen
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ale to, že máme recept na pstruha a nemám pstruha, nás přece nevykolejí.
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Troubu předehřejeme na 220 C. Česnek prolisujeme.
    Prolisujeme česnek
  2. Rozmarýn nasekáme.
    Nasekáme rozmarýn
  3. Smícháme rozmarýn s česnekem, solí a bílým pepřem.
    Smícháme
  4. Bramborynakráhíme na plátka tak o síle 2 mm.
    Nakrájíme brambory
  5. Plátky brambor poklademe na dno pekáčku. Plátky skládejte tak, aby se překrývaly. Část česnekové směsi dáme na vrstvu brambor.
    Poklademe do pekáče
  6. Položíme ještě jednu vrstvu plátků brambor, opět přidáme část česnekové směsi. Zakapeme olivovým olejem a přidáme kousky másla.
    Dáme vrstvu
  7. Zakryjeme a pečeme 20 minut.
    Zakryjeme
  8. Odkryjeme a pečeme dalších 20 minut.
    Ještě další brambory
  9. Ryby okmínujeme z obou stran.
    Okmínujeme
  10. Do dutiny vložíme rozmarýnovou větvičku.
    Vložíme rozmarýn
  11. Položíme ryby na pečené brambory, položíme na ně ještě rozmarýn, zakapeme olejem a dáme péci.
    Rybu dáme do pekáčku
  12. Pečeme 10 minut. Pak vyjmeme z trouby.
    Pečeme
  13. Necháme ještě 10 minut odpočinout.
    Hotovo
  14. Podáváme rybu na plátcích pečených brambor. Cherry rajčátka jsou ozdobou, která být nemusí, ale, když si je přidáte, pochutnáte si.
    Podáváme
Tip:

Aha:
Sříbrnice evropská má dlouhé štíhlé tělo s velkýma očima. Ryba se nechová. Žijí v hloubce 20 až 1000 m, zdržují se u dna. Když byla zmínka o koljušce, ta plave v našich vodách, jde o rybku dosahující délky nejvýše 10 cm. Původně ji do našich vod vypustili akvaristé.
Tohle je náš hrdina. Holandský pstruh, tedy stříbrnice.

Holandský pstruh
Holandský pstruh

...

Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí

To jsem si teda zavařil. Nakonec všechno zůstalo pro mě, protože hláška „Kuřecí prsa zásadně nejím!“ byla sice mimo mísu, ale přesvědčujte tvrdohlavé. Připadal jsem si jako v Prostřeno?, kde si lidi vymýšlejí co všechno nemohou ani pozřít. No, tenhle úvod vás může odradit, ale neutíkejte. Pojďme vařit. Tohle jídlo je snadné, lehké, celkem rychlé a skvělé.

Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme. Malé na polovinu, větší několikrát.
    Brambory nakrájíme
  2. Zalijeme olejem. Tak dvě lžíce stačí.
    Zalijeme olejem
  3. Přidáme drcený pepř a hrubou sůl.
    Přidáme drcený pepř a hrubou sůl
  4. Dobře promícháme. Aby se brambory obalily olejem, solí a pepřem.
    Dobře promícháme
  5. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
    Rozložíme
  6. Dáme do trouby předehřáté na 240 °C. Pečeme tak asi 25 až 30 minut.
    Dáme do trouby
  7. Steaky osolíme a opepříme. Opékáme na oleji. Stačí tak jedna lžíce.
    Steaky
  8. Opékáme z každé strany tak 4 až 6 minut. Pokud máte steaky slabší, stačí péct tak 3 minuty. Pak dáme stranou a držíme v teple.
    Opékáme
  9. Nakrájíme žampiony na plátky, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme.
    Nakrájíme žampiony
  10. Opečeme zlehka žampiony. Stačí 3 minuty, při restování mícháme.
    Opečeme
  11. Přidáme česnek a tymián. Promícháme, restujeme jen půl minuty.
    Přidáme česnek
  12. Zasypeme baby špenátem.
    Zasypeme baby špenátem
  13. Osmahneme tak 2 minuty. Dobře promícháme.
    Osmahneme
  14. Podáváme s pikantními bramborami.
    Podáváme

Chilli krevety v tomatové omáčce | Špagety nemohou chybět

Nejsem žádný námořník nebo rybář, krevety ulovené v Tesco také dobře poslouží. Ostatně při nákupu velkého pytle nezbyde člověku nic jiného, při dvou strávnících, aby si připravil hned několik obědů či večeří. Takže krevety máme tadytadytady. A také tady. A najdete jich na stránce víc. Jo, kdysi jsem krevetám moc nehodoval, ale teď už je to jiná. Pořád pokukuji v obchodě po těch nevyloupaných, ale ještě jsem nějak nenašel odvahu či čas se do nich pustit. Zatím si vystačím s těmi vyloupanými. A jak bylo zmíněno na začátku, mám jich docela zásobu.

Chilli krevety v tomatové omáčce | Špagety nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle jídlo zvládne každý začátečník. Příprava trvá kratičce a hned je hotovo. A efekt je pořádný. Tedy, pokud to někdo chce ocenit. Pozor, kdo nerad pálivé, může se umírnit a dát jenom jednu chilli papričku. Nebo si uvařit krupicovou kaši. Pozor, při scezení špaget si nechte hrnek vývaru z nich pro další krok.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Chilli krevety v tomatové omáčce | Špagety nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle jídlo zvládne každý začátečník. Příprava trvá kratičce a hned je hotovo. A efekt je pořádný. Tedy, pokud to někdo chce ocenit. Pozor, kdo nerad pálivé, může se umírnit a dát jenom jednu chilli papričku. Nebo si uvařit krupicovou kaši. Pozor, při scezení špaget si nechte hrnek vývaru z nich pro další krok.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno k ruce, krevety necháme rozmrazit, špagety dáme vařit v osolené vodě.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme cibuli, na půlky a pak napříč na plátky. Papričky zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na jemné plátky.
    Nakrájíme
  3. Na oleji osmahneme cibuli s papričkami a česnekem, tak 3 minuty.
    Osmahneme
  4. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  5. Zalijeme vodou ze špaget. Stačí tak trochu, nevaříme polévku!
    Zalijeme vodou ze špaget
  6. Provaříme tak 3 minuty.
    Povaříme
  7. Přidáme krevety.
    Přidáme krevety
  8. Opepříme a osolíme. Provaříme tak asi 5 minut, aby se krevety dobře uvařily a zrůžověly.
    Opepříme a osolíme
  9. Přidáme scezené špagety. Pokud vám při jejich vaření ujela ruka, přidávejte postupně, sami uvidíte, zda množství v pánvi už postačuje.
    Přidáme špagety
  10. Prohřejeme špagety s omáčkou.
    Prohřejeme
  11. Podáváme zdobené nasekanou čerstvou bazalkou.
    Podáváme

Pikantní bůček | Kalorická bomba

Jsem spíš na libové maso, tučné mě moc neláká. Ale objevila výjimka. Výjimečné je i to, že jsem do kuchyně získal zdatného asistenta. Takže ten jeho recept je mu šitý na chuť. Můžete si pikantní bůček připravit jako večeři, svačinu, chuťovku, hodil by se i na piknik nejspíš, pokud by jste ho udrželi v chladu.

Pikantní bůček | Kalorická bomba
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jenom jsem přihlížel. A evidentně je to jednoduchá záležitost. Ale co potřebujete nejvíc, je čas. Čas na rozležení hned na začátku, ale nemusíte to absolvovaat, byť je to leepší, protože se chutě propojí a pak potřebujete čas na vychlazení, hned na konci. To mezi tím je zábava. Ingredience používejte tak po hrstech, podle odhadu a chuti.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
165 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
165 minut
Pikantní bůček | Kalorická bomba
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jenom jsem přihlížel. A evidentně je to jednoduchá záležitost. Ale co potřebujete nejvíc, je čas. Čas na rozležení hned na začátku, ale nemusíte to absolvovaat, byť je to leepší, protože se chutě propojí a pak potřebujete čas na vychlazení, hned na konci. To mezi tím je zábava. Ingredience používejte tak po hrstech, podle odhadu a chuti.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
165 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
165 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Bůček omyjeme a osušíme.
    Připravíme si
  2. Kůži nařežeme do mřížky.
    Nařízneme
  3. Vetřeme sůl.
    Osolíme
  4. Vetřeme pepř.
    Opepříme
  5. Vetřeme kmín a prolisovaný česnek.
    Okmínujeme
  6. Dáme do pekáčku. Necháme tak hodinu v klidu.
    Dáme do pekáčku
  7. Vložíme do předehřáté trouby na 180 až 200 °C, pečeme 45 minut. Pak obrátíme a za častého podlévání pečeme hodinu a půl až dvě hodiny.
    Pečeme
  8. Necháme vychladnout.
    Hotovo
  9. Nakrájíme na plátky, které poklademe na chleba potřený hořčičí. Podle chutí dosolíme, opepříme a posypeme paprikou. Ozdobíme okurkou, cibulkou a paprikou.
    Podáváme

Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy

Je to jídlo z Francie, ale recept je z Austrálie. To jsou paradoxy. Zprostředkovala mi ho australská televize SBS, takže ta inspirace je síťová i globální. Proč ne. Francouzům ostatně Britové zemi vyfoukli údajně před nosem. Ale to je historie. Pojďme vařit. Králíka vařili ve vinném sklepě, měl bych jít asi na půdu, abych se výrazně odlišil. Ale to zase tak moc nepotřebuju. Je vcelku snadné připravit králíka na tento způsob, jen potřebujete den navíc. To kvůli marinování. Já tohle prodloužení nemám rád, chci to mít hned, ale respektuji. Plánovat se má i při vaření. No, nedělám to plánování důkladně, takže si musíme počkat. Vyhlídka na dobrou večeři je ovšem víc než slibná. Už tady králíka máme, ale to je docela odlišný recept. Pokud si přečtete varování o kousek níž, pak si najděte recept na pečeného králíka. Je také skvělý.

Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
Den předem
  1. Připravíme si zeleninu.
    Potřebujeme zeleninu
  2. Nakrájíme mrkev na kolečka, cibuli nadrobno, celerové řapíky napříč na malé plátky.
    Nakrájíme zeleninu
  3. Připravíme koření.
    Připravíme koření
  4. Potřebné ingredience.
    Připravíme si potřebné ingredience
  5. Králíka osolíme a opepříme.
    Králíka osolíme a opepříme
  6. Zalijeme olivovým olejem.
    Zalijeme olejem
  7. Přidáme nakrájenou mrkev a celer.
    Přidáme zeleninu
  8. Přidáme cibuli, na plátky nakrájený česnek, hřebíček, bobkový list, tymián a víno.
    Přidáme
  9. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu. Můžete použít chladničku nebo venkovní chlad, který mi ledničku tentokrát nahradil. Pokud si ovšem budete tento recept připravovat v době, kdy venku je i v noci teplota nenapodobující chladničku, použijte radši tu.
    Zakryjeme
Den poté
  1. Vaříme na středním ohni asi 10 minut. Pak vyjmeme maso a dáme stranou.
    Vaříme
  2. Přidáme brambory nakrájené na čtvrtka (nebo menší na polovinu), opět zakryjeme a dusíme ještě 20 minut.
    Přidáme brambory
  3. Vyjmeme veškerou zeleninu a dáme stranou. Ale pozor, nevyhazovat.
    Dusíme
  4. Nakrájíme žampiony na čtvrtky.
    Nakrájíme žampiony na čtvrtky
  5. V tekutině bez zeleniny dusíme žampiony asi 10 minut.
    Dáme do tekutiny
  6. Přidáme máslo a opět povaříme. Tak ještě 5 minut na středním ohni.
    Přidáme máslo
  7. Podáváme s bagetkou, můžete dozdobit nasekanou petrželkou.
    Králík na červeném víně

Klobása s pikantními fazolemi | Toskánská inspirace

Závan Itálie? Možná, Toskánsko mě láká, s krajinou i lidmi, zatím jsem ho vyměnil za Corfu, ale kdo ví? Tak si ho přitáhnu do kuchyně. Toskánsko, tedy. Zase bude trokolora. Italové mají kliku, že si mohou dělat jídlo ve státních barvách. My si tak akorát můžeme někde vypomoci šmoulí zmrzlinou, žádná sláva. Ale nezáviďme.

Klobása s pikantními fazolemi | Toskánská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fazole máme dvojí, ať je veselo. Červená a bílá, pak přidáme červenější rajčátka a zelenou papriku. To je Itálie. Klobásky před opékáním nařízneme několika příčnými řezy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Klobása s pikantními fazolemi | Toskánská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fazole máme dvojí, ať je veselo. Červená a bílá, pak přidáme červenější rajčátka a zelenou papriku. To je Itálie. Klobásky před opékáním nařízneme několika příčnými řezy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete: