Karbanátky | Na ty není nikdo krátký

Vstupujeme do téže řeky a stejně je to jiné. Karbanátky tu máme takové tradiční a pak ještě v červené omáčce nebo také se sýrem. Tak přidáme další, třebaže výčet nebyl celý…

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10 minut
Tentokrát na ozvláštnění zkusíme červenou cibuli a také si svoji roli zahraje dijonská hořčice. A ještě změna. Všichni dávají do karbanátků rohlíky, půjde to i s toastovým chlebem.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10 minut
Tentokrát na ozvláštnění zkusíme červenou cibuli a také si svoji roli zahraje dijonská hořčice. A ještě změna. Všichni dávají do karbanátků rohlíky, půjde to i s toastovým chlebem.
Karbanátky | Na ty není nikdo krátký
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Toastový chléb nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Necháme nasáknout.
  2. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek nasekáme. Do mísy dáme maso, přidáme sůl a pepř.
  3. Přidáme vejce.
  4. Přidáme cibuli a česnek.
  5. Přidáme mouku...
  6. ... a toastový chléb, který jsme vyždímali. Promícháme.
  7. Přidáme majoránku. A zase promícháme.
  8. Přidáme hořčici. A vše prohněteme. Nejlépe rukou.
  9. Dobře promícháme do kompaktní hmoty.
  10. Z masové hmoty vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance.
  11. Smažíme na rozpáleném oleji.
  12. Z obou stran, to je jasné.
  13. Karbanátky přesuneme na ubrousky a necháme okapat.
  14. Podáváme s bramborovou kaší.

Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes

Keftedes jsou masové kuličky z jehněčího. Oblíbené v Řecku. Ale protože maso je maso, použijeme mix hovězího a vepřového. Je nám to bližší, skopovému se v těchto končinách moc neholduje. Takže jen taková inspirace a vzpomínka na příjemnou dovolenou v příjemné zemi s příjemnými lidmi. Podobně děláme z mletého masa kuličky i koule, čevabčiči a nakonec i sekanou. Takže jsem neobjevil Ameriku, jenom zkouším a dělám si chutě.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.
Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Housku nakrájíme na malé kostičky. Zakápneme mlékem a necháme housku nasát mlékem.
    Nakrájíme housku
  2. Nakrájíme cibuli najemno. Nasekáme česnek.
    Nakrájíme cibuli
  3. Do mletého masa přidáme kořenící směs.
    Přidáme koření
  4. Přidáme vejce a cibuli s česnekem.
    Přidáme cibuli
  5. Promícháme, nejlépe rukou dobře prohněteme.
    Promícháme
  6. Vmícháme nakrájený (nadrobno) měkký salám.
    Vmícháme salám
  7. Vytvoříme prsty, které postupně obalujeme v hladké mouce.
    Vytvoříme prsty
  8. Smažíme v dostatečně silné vrstvě oleje. Spíše na středním ohni než, abychom z prstů měli brikety.
    Smažíme
  9. Podle velikosti prstů smažíme tak 10 minut z každé strany.
    Z obou stran
  10. Prsty odkládáme na papírovou utěrku, aby přebytečný tuk odkapal.
    Okapeme
  11. Podáváme s oblíbeným dipem a hranolky.
    Podáváme
  12. Podáváme

Karbanátky v červené omáčce s cizrnou | Se šťouchanými bramborami

Tak tohle jídlo bude takové trošku jako na hlavu. Ale nekruťte hlavou, zkusíme to. Karbanátky s bramborovou kaší, to tak asi bude klasika, dumal jsem už nad bramborami v kastrolu. A také jsem si nebyl moc jistý, zda to k sobě sedne podle představy. Tak jsem si to nakonec rozmyslel už za běhu a místo kaše budou šťouchané brambory. A k tomu mix sekaných rajčat s cizrnou. Oboje mám pořád po ruce, kdyby udeřil nápad nebo byla nutná rychlá improvizace.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky jsem už připravoval několikrát, vždycky s jemně nakrájenou cibulí, tentokrát ji vynecháme, potřebujeme hlaďoučké masové těsto. Takže spojíme dohromady jen mleté maso (směs vepřového a hovězího), vejce, sůl a pepř. Maso propracujeme mokrou rukou. Pokud chcete, můžete se potrápit s měchačkou.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky jsem už připravoval několikrát, vždycky s jemně nakrájenou cibulí, tentokrát ji vynecháme, potřebujeme hlaďoučké masové těsto. Takže spojíme dohromady jen mleté maso (směs vepřového a hovězího), vejce, sůl a pepř. Maso propracujeme mokrou rukou. Pokud chcete, můžete se potrápit s měchačkou.
Karbanátky v červené omáčce s cizrnou | Se šťouchanými bramborami
Potřebujete:
Karbanátky
Omáčka
Příloha
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajčata, cizrnu a chvilku povaříme. Přidáme vývar. Povaříme tak 5 minut na středním ohni. Přidáme lžičku bazalky, zakryjeme a dusíme ještě 5 minut.
    Připravíme si omáčku
  2. Dáme si vařit nadrobnější kostky nakrájené brambory v osolené vodě.
  3. Mezitím smícháme mleté maso s vejcem, pepřem a solí.
    Připravíme si směs na karbanátky
  4. Vytvoříme placičky pomocí velké lžíce, které pak ještě tvarujeme v mokré ruce a které pak opečeme na oleji na středně vysokém plameni, tak 4 až 5 minut z každé strany.
    Pečeme karbanátky
  5. Zbavíme se oleje v pánvi, vytřeme ji lehce třeba papírovou kuchyňskou utěrkou. Zakápneme olivovým olejem, rozehřejeme a dáme karbanátky zpět na pánev. Na každý karbanátek dáme dobrou špetku strouhaného sýra, přelijeme každý lžící omáčky a zakryjeme. Necháme asi 3 minuty, aby se sýr roztekl. Pak přidáme zbylou omáčku mezi karbanátky, zakryjeme a na mírném ohni 3 minuty ještě prohřejeme.
    Přidáme strouhaný sýr
  6. To je tak čas na přípravu přílohy – šťouchaných brambor. Brambory slijeme, rozbijeme mačkadlem a polokaši, vmícháme máslo a nasekanou petrželku. Případně ještě mírně dosolíme.
  7. Karbanátky podáváme se šťouchanými bramborami.
    Podáváme se šťouchanými bramborami

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou | Klasika s inovací | Brambora místo rýže

Možná to bude vypadat, že se dobývám do otevřených dveří, tohle přece zná každý. Pchá! Dokonce si pamatuji i tu školní verzi, která jídlu dala na dlouho stigma takřka nepoživatelnosti. Ale nebudu lkát a rvát si vlasy, drásat staré vzpomínkové jizvy, nastal čas rehabilitace.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Kdykoliv objevím recept na plněné papriky, náplň nezbytně obsahuje rýži. Je to nejspíše rituál všech kuchařů. Jenomže tentokrát změníme zadání, protože rýže bude jako příloha a už by mi to připadala přerýžované. Při míchání masové náplně bylo zřejmé, že bude potřebovat nějaké zahuštění. Tohle přece obstarávala rýže, kterou jsem z akce vyřadil. Tak co třeba zkusit bramboru.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
45 minut
Kdykoliv objevím recept na plněné papriky, náplň nezbytně obsahuje rýži. Je to nejspíše rituál všech kuchařů. Jenomže tentokrát změníme zadání, protože rýže bude jako příloha a už by mi to připadala přerýžované. Při míchání masové náplně bylo zřejmé, že bude potřebovat nějaké zahuštění. Tohle přece obstarávala rýže, kterou jsem z akce vyřadil. Tak co třeba zkusit bramboru.
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou | Klasika s inovací | Brambora místo rýže
Potřebujete:
Náplň
Omáčka
Ještě si připravíme
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme mleté maso s vejcem, nadrobno nakrájenou cibulí a nasekaným česnekem. Přidáme pepř, sůl a majoránku podle chuti. Do směsi nastrouháme bramboru. Vypracujeme kompaktní hmotu.
  2. Paprikám odřízneme vršky se stopkou a dáme je stranou, semeníky a semínka z vnitřku paprik odstraníme. Masovou směsí pak naplníme papriky, které uzavřeme odkrojenými vršky paprik – jako pokličkou.
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček vymažeme máslem, položíme do něho papriky a na ně ještě dáme plátky másla. Pečeme 40-45 minut. Během pečení můžete přilít několik lžic horké vody.
  4. Na másle zpěníme cibulku, přidáme cukr a necháme mírně karamelizovat. Vmícháme plechovku nakrájených rajčat i se šťávou. Přidáme bobkový list a nové koření, přilijeme zeleninový vývar a na mírnějším ohni vaříme asi 15 až 20 minut.
  5. Mezitím dáme vařit rýži. Jeden díl rýže, jeden a půl dílu vody. Jakmile rýže začne vřít, stáhneme teplotu a zakryjeme. Dusíme asi tak 12 až 15 minut, podle rýže.
  6. Do omáčky přidáme sůl, pepř a lžičku citronové šťávy. Přilijeme smetanu (případně smíchanou se lžičkou hladké mouky, pokud máme omáčku příliš řídkou). Promícháme a chvilku provaříme. Můžeme dochutit ještě cukrem, podle chuti. Z omáčky vyjmeme bobkový list (i koření) a tyčovým mixerem prošleháme.
  7. Papriky podáváme s rýží, přelité rajčatovou omáčkou.
    Podáváme s rýži a přelijeme omáčkou