Jemné kuře s těstovinami | Tak trochu Itálie

Dobrá, tohle jídlo bude mít také spoustu variací. Záleží na vás, zda místo cibule zvolíte jenom česnek a nebo jenom pórek. Můžete sáhnout i po jiných houbách než jsou žampiony. Je to prostě taková skládačka, jak jinak.

Jemné kuře s těstovinami | Tak trochu Itálie
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Určitě do dvaceti minut můžete podávat oběd či večeři. Tuhle záležitost zvládne každý, není to žádná věda. Zkuste to, ochutnejte. Proč je to trochu Itálie? Tak, podle barev, zelená, červená a bílá. A kvůli přítomnosti sýra italského typu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Jemné kuře s těstovinami | Tak trochu Itálie
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Určitě do dvaceti minut můžete podávat oběd či večeři. Tuhle záležitost zvládne každý, není to žádná věda. Zkuste to, ochutnejte. Proč je to trochu Itálie? Tak, podle barev, zelená, červená a bílá. A kvůli přítomnosti sýra italského typu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí maso nakrájíme na proužky nebo menší kousky. Opepříme, osolíme a obalíme v mouce. Stačí dát mouku do misky, přihodit kousky masa a protřást. Mouka ulpí na každém kousku. Rozehřejeme olej a masové kousky opečeme. Dozlatova, takže asi 8 minut. Maso dáme stranou.
    Kuřecí kousky opečeme
  2. Do stejné pánve vhodíme kousek másla. Dáme si vařit vodu na těstoviny, osolíme a pak uvaříme těstoviny al dente.
    Rozehřejeme máslo
  3. Pak přidáme na půlměsíčky nakrájenou bílou cibuli. Orestujeme tak 2 minuty, aby cibule zesklovatěla.
    Orestujeme cibuli
  4. Přidáme nakrájené žampiony. Ještě dobře opepříme a promícháme.
    Přidáme žampiony
  5. Přilijeme vývar, podle potřeby.
    Přilijeme vývar
  6. Přilijeme víno.
    Přidáme víno
  7. Povaříme tak 5 minut a přilijeme smetanu.
    Zalijeme smetanou
  8. Přidáme strouhaný sýr, parmezán nebo podobný.
    Přidáme strouhaný sýr
  9. Vmícháme uvařené těstoviny cappelletti.
    Vmícháme uvařené těstoviny
  10. Vrátíme maso do pánve
    Vrátíme maso do pánve
  11. Dobře promícháme a chvilku prohřejeme, aby se vše dobře propojilo.
    Provaříme
  12. Podáváme ozdobené dílky rajčete, můžete ještě opepřit a jemně posypat strouhaným sýrem.
    Jemné kuře podáváme s rajčetem
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Skvělé papriky plněné orzo | Vegetariánská verze

Je spousta receptů, jak připravit plněné papriky, náplně jsou různé jako chutě. I tady mám několik želízek v ohni, třeba papriky plněné taliány nebo papriky plněné masem a papričkami jalapeňo nebo papriky plněné masem a kapary či plněné papriky s rajčatovou omáčkou, kde se místo rýže objevují brambory. Takže půjdeme dál. Orzo je vlastně těstovinová rýže. Takže s rýží a bez rýže. A ještě jedno překvapení navíc!

Skvělé papriky plněné orzo | Vegetariánská verze
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Co vás asi zaskočí je, že chybí maso. Fakt není! Takže vegetariáni, vzhůru do kuchyně! Možná vám bude připadat, že se toto jednoduché jídlo dělá až moc dlouho, ale všechno chce svůj čas.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Skvělé papriky plněné orzo | Vegetariánská verze
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Co vás asi zaskočí je, že chybí maso. Fakt není! Takže vegetariáni, vzhůru do kuchyně! Možná vám bude připadat, že se toto jednoduché jídlo dělá až moc dlouho, ale všechno chce svůj čas.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Rajčata nakrájíme nadrobno. Přidáme oregano, sýr, olivový olej, česnek, sůl a pepř. Promícháme.
    Smícháme rajčata s česnekem, sýrem a kořením
  3. Připraveno
  4. Kuřecí vývar přivedeme k varu a přidáme orzo. Vaříme tak asi 3 minuty. Orzo scedíme, vývar si uchováme.
    Vývar zahřejeme a vaříme orzo
  5. Scedíme
  6. Orzo přidáme do rajčatové směsi a smícháme dohromady.
    Smícháme směs rajčat s orzem
  7. Vývar nalijeme do zapékací misky. Paprikám odřízneme vršky a zbavíme je membrán a semínek. Spodní část paprik seřízneme, aby mohly stát v zapékací misce. Papriky naplníme směsí orzo s rajčaty. Vložíme do misky s vývarem.
    Naplníme papriky
  8. Zakryjeme alobalem a pečeme asi 45 minut.
    Zakryjeme alobalem
  9. Pak sundáme alobal a posypeme směs v paprikách sýrem. Pečeme ještě asi 15 minut, dokud sýr nezezlátne.
    Posypeme sýrem
  10. Hotovo
  11. Přendáme papriky na talíře a dozdobíme nasekanou petrželkou nebo bazalkou. Přidáme nakrájené rajče, které ještě osolíme a opepříme.
    Podáváme
Tip:

ORZO je těstovina, která tvarem připomíná rýži.
Je vhodná jako zavářka, příloha nebo do salátů.  Zaklínadlem je semolina. Co to je? Semolina je mouka z tvrdé pšenice, z čehož plyne také další používaný název tohoto druhu těstovin, a to těstoviny z tvrdé pšenice. Tvrdá pšenice je druhým nejrozšířenějším druhem. Pěstuje se v Evropě, Austrálii a Kanadě. K výrobě většiny tuzemských těstovin se používá pšenice obecná.Tvrdá pšenice je jako základní surovina na výrobu těstovin dražší, avšak vhodnější. Takže orzo nepořídíte v ceně kolínek. Těstoviny vyrobené ze semoliny se nelepí, nerozvařují, jsou tvarově stálejší.  Těstoviny se vaří "al dente" (na skus) v dostatečně slané vodě, mírně se ochladí a přidá se trocha panenského olivového oleje. Vařením "al dente" se rozumí takové vaření, při němž těstovina uvnitř zůstane mírně nedovařená.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Zapečená vinná klobása s rajčatem a vejci | Snídaňové překvápko

Když mi vybyla pečená klobása, měl jsem dvě možnosti. Dát si repete k večeři druhý den a nebo zkusit něco nového. Proč ne třeba snídani, že?! Ty tady moc nemívám.

Zapečená vinná klobása s rajčatem a vejci | Snídaňové překvápko
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Stejnou snídani si můžete udělat určitě i bez předchozí večeře. Jen je třeba si klobásku opéci na oleji s máslem, tak 5 minut z každé strany.
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Zapečená vinná klobása s rajčatem a vejci | Snídaňové překvápko
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Stejnou snídani si můžete udělat určitě i bez předchozí večeře. Jen je třeba si klobásku opéci na oleji s máslem, tak 5 minut z každé strany.
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoba
Jak na to:
  1. Vymažeme zapékací misku máslem a poklademe dno rajčaty nakrájenými na silnější kolečka. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 20 minut.
    Rajčata v misce
  2. Na pečená rajčata přidáme pečenou klobásu.
    Připdáme klobásu
  3. Klobásu pomažeme hrubozrnnou hořčicí a rozklepneme vejce. Osolíme, případně opepříme a dáme zpět do trouby, pečeme ještě tak 10 minut.
    Přidáme vejce
  4. Po vyjmutí z trouby posypeme nasekanou pažitkou.
    Přidáme pažitku
  5. Podáváme s cherry rajčátky a lehce opečeným toastovým chlebem.
    Podáváme
Tip:

Tento recept, jak už bylo zmíněno navazuje na klobásu pečenou na zelenině s pivem.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Děravý toast s vejcem a oblohou | Nejen pro děti

Tak tohle muselo přijít! Když jsem vykrajoval z toastů kolečka na zdobení cibulačky, zíral jsem na torzo toastu s prostřeleným otvorem a bylo jasné, že bych neměl být marnotratný a nějak nabízenou surovinu využít. Problesklo mi hlavou, že jsme kdysi v redakci Praktické ženy tvořili toasty pro děti a nevím, jestli to padlo zrovna tam, ale fakt, že se dá připravit vajíčko s toastem v jednom mi utkvěl v hlavě. Takže taková svačinka, mohla by to být i snídaně, třeba. Pokud chystáte toto jídlo pro děti, pikantní ředkvičky raději vynechejte.

Toast s vejcem
Děravý toast s vejcem a pikantními ředkvičkami

Děravý toast s vejcem a oblohou | Nejen pro děti
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nemusíte zrovna spojit česnečku s touto svačinou, toast můžete připravit i bez toho. A vykrojené tvary navíc opéct a přiložit k toastům.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5 minut
Děravý toast s vejcem a oblohou | Nejen pro děti
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nemusíte zrovna spojit česnečku s touto svačinou, toast můžete připravit i bez toho. A vykrojené tvary navíc opéct a přiložit k toastům.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. V toastu vykrojíme libovolný tvar, tentokrát jsem sáhl po kolečku. Na pánev dáme rozhřát tak půl lžíce másla a pak položíme toasty.
    Toasty s otvorem
  2. Rozklepneme vejce a umístíme ho do otvoru v toastu. Jemně dochutíme solí a pepřem. Pečeme tak 2 minuty, aby vejce víceméně ztuhlo.
    Přidáme vejce
  3. Otočíme toast na druhou stranu, přidáme případně kousek másla, vejce opět jemně ochutíme solí a pepřem. Pečeme tak 2 minuty.
    Otočíme toast
  4. Podáváme s oblohou – krájeným rajčetem, nakládanou ředkvičkou a zdobíme pažitkou.
    Obložíme toast
  5. Vejce
Tip:

Nakládané ředkvičky si můžete připravit podle receptu tady.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Rozmarýnové kuře s bramborovým salátem

Sovy do Atén, dříví do lesa… Tak vám může připadat tento recept. V nějaké obdobě ho nejspíše také míváte na stole. Ale proč by tady měl chybět? A proč byste si na něm nemohli pochutnat právě dnes?

Rozmarýnové kuře s bramborovým salátem
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí stehenní řízek je vlastně na to šup, takže vás zdrží jenom salát, který opravdu nemusí být jenom při slavnostech, o Vánocích a tak. Nejdelší čas z přípravy padne na vaření brambor, pak už to jde ráz na ráz.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25-35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25-35 minut
Rozmarýnové kuře s bramborovým salátem
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí stehenní řízek je vlastně na to šup, takže vás zdrží jenom salát, který opravdu nemusí být jenom při slavnostech, o Vánocích a tak. Nejdelší čas z přípravy padne na vaření brambor, pak už to jde ráz na ráz.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25-35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25-35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vystydnout a oloupané rozkrájíme na kostky. Vejce uvaříme natvrdo.
  2. Přidáme k nim na půlkolečka nakrájenou červenou cibuli a najemno nakrájený stonek řapíkatého celeru. Vejce nakrájíme podélně na poloviny a pak napříč na plátky a přidáme k bramborám. Osolíme, opepříme, přidáme tři lžičky hořčice a asi půl skleničky majonézy, záleží na chuti a zvyku. Vše promícháme.
  3. Kuřecí řízky osolíme a opepříme, dáme na rozpálený olej (zvolte spíše střední plamen) a k nim přiložíme snítky čerstvého rozmarýnu. Opékáme z obou stran, tak celkově 10 až 12 minut. Při otáčení můžeme nechat rozmarýnové větvičky pod masem. Ovoní se ještě víc.
  4. Na talíři dozdobíme plátky rajčete.
    Servírujeme s rajčetem
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuře s česnekovou omáčkou zapečené na špenátu, se špagetami

Chtěl jsem si vyzkoušet, jak dopadne pečený česnek ve slupce, který je dobrý do omáčky. Návod byl jasný. Celé palice česneku zbavíme té vrchní „papírové“ slupky, uřízneme spodní část, ale stroužky nedělíme. Palice zabalíme, potřené olejem, do alobalu a pečeme. Pak je rozmixujeme. Ztratil jsem při přípravě večeře čtyřicet minut, protože deset mi zabrala příprava a třicet se česnek pekl. Všude to báječně vonělo! Podezření, že se zrovna něco nepovedlo, rostlo. Pochybnosti vyvolal už vzhled upečeného česneku. Stroužky chtěly ze slupek ven! V mixeru se pak vytvořily dvě hmoty. Rozsekaný měkký česnek a slupky, které vypadaly dost hrozně, nepoživatelně. Nejspíše půjde takové kouzlo jenom s česnekem úplně čerstvým. Tak jsem všechno vyhodil, připravil nové stroužky a rozmixoval. Mohl bych je ještě péci, ale čas tlačil. Možná příště… I bez toho kouzla to byla báječná večeře.

Kuře s česnekovou omáčkou zapečené na špenátu, se špagetami
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete použít kuřecí prsa nebo horní stehna. Jak je libo. Abych se vyhnul možné kritice, že zase prsa, šel jsem do druhé možnosti. Výsledek byl skvělý. Zkuste si to také. A k tomu špagety. Nemá to chybu!
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Kuře s česnekovou omáčkou zapečené na špenátu, se špagetami
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete použít kuřecí prsa nebo horní stehna. Jak je libo. Abych se vyhnul možné kritice, že zase prsa, šel jsem do druhé možnosti. Výsledek byl skvělý. Zkuste si to také. A k tomu špagety. Nemá to chybu!
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí maso osolíme, opepříme a opečeme dozlatova na oleji.
  2. Připravíme si omáčku. Máslo rozpustíme a zasypeme moukou, vytvoříme zlatavou jíšku, kterou po částech ředíme mlékem, aby měla hmota ještě tekoucí konzistenci. Při vaření ještě přidáme špetku (!) mletého muškátového oříšku. Česnek rozmixujeme a přidáme i mírně zchladlou jíškovou hmotu spolu s polovinou parmazánu a rozmixujeme dohladka.
  3. Do pekáčku s dnem vymazaným olejem, který trochu osolíme a opepříme, poskládáme listový špenát. Také na špenát dáme trochu soli a pepře. Na špenátové lůžko položíme opečené kuře, které přelijeme omáčkou.
  4. Zakryjeme poklicí nebo alobalem a v předehřátí troubě pečeme asi 30 minut při 200 °C. Pak pekáček odkryjeme, na omáčku nasypeme ještě trochu parmazánu a pečeme ještě 5 minut odkryté.
  5. Uvaříme si mezitím špagety.
  6. Na talíř dáme špagety, na ně položíme kuře s dobrou vrstvou špenátu a posypeme parmazánem. Dozdobíme nasekaným rajčetem a třeba ještě listovou petrželí.
    Kuře v sýrové omáčce.
Díky za návštěvu, dobrou chuť!