Zapečená rajčata s mozzarellou | Letní pohlazení

Takhle jsme se potkali se sousedkou na procházce, chlubila se, že bude dělat plněná rajčata. Nějak jsem na ně dostal chuť. Tak spácháme letní oběd.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Počítejte s tím, že rajčata i mozzarella pustí šťávu, ale to nebrání ničemu, abyste si pochutnali. Můžete se do toho pustit samostatně nebo si k tomu opéci toastový chléb.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Počítejte s tím, že rajčata i mozzarella pustí šťávu, ale to nebrání ničemu, abyste si pochutnali. Můžete se do toho pustit samostatně nebo si k tomu opéci toastový chléb.
Zapečená rajčata s mozzarelou | Letní pohlazení
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si.
  2. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem. Rajčata nakrájíme na kolečka a na dno misky poklademe první vrstvu.
  3. Nakrájíme mozzarellu na plátky a část poklademe na rajčata.
  4. Vrstvy opakujeme. Můžete okořenit.
  5. Vrchní vrstvu skládáme tak, aby se plátky rajčat a mozzarelly překrývaly ve vějíři. Ochutíme kořením. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme uprostřed trouby asi 20 minut.
  6. Podáváme v zapékací misce.
Tip:

Pohádka o plněných rajčatech
Kuchařská encyklopedie z minulého století uvádí přes deset základních úprav rajčat zbavených vnitřních semeníků a žeber. Tak třeba úprava à la Plaza hotel káže rajčátka naplnit směsí sardinek utřených s máslem, rajčatovým protlakem a citronem a doplnit je kousky černých oliv. Bristolská rajčata se plní salátem z kuřecího masa a celerové majonézy. Velmi populární bývala rajčata plněná waldorfským salátem z ořechů, jablek a spařeného celeru svázaného citronovou majonézou.
Můžete ale vyzkoušet náplně moderní: jemné dipy z přírodních šlehaných sýrů v kombinaci s avokádem, nebo pomazánky z rozmixovaných fazolí nebo cizrny zjemněné kysanou smetanou a doplněné mátou a limetkou mohou z rajčat učinit skvělou lahůdku.
Náplní do pozvolna pečených, spíše dušených rajčat může být mnoho. Vždy myslete na to, že rajče je rychle tepelně upravené, a tak je lepší plnit je směsí sýrů s malými kostičkami pečiva a bylinkami nebo předem tepelně upravenými houbami (houbovou smaženicí) spojenými vajíčkem. Výborná jsou rajčata naplněná strouhaným tvrdým tvarohem, podušeným pórkem a šunkou. To, co z rajčat vydlabete, dejte do zapékací mísy spolu s cibulí a troškou rajského protlaku, případně jinými kousky zeleniny, a vše společně poduste. Směs pak rozmixujte na jednoduchou omáčku, kterou dochuťte podle libosti.
Tahle moudra jsem načetl, ale proč je nedat dál?

Krkovice zapečená s lečem a sýrem | Mozzarella hraje prim, ale můžete zvolit jiný tým

Tenhle nápad se zrodil z nouze, tak to bývá. Prostě bylo nutné s krkovičkou nějak naložit. Tak jsem ji naložil. A pak zapekl. To by mělo fungovat i na náročnější chuťové pohárky. Prošmejdil jsem několik stránek na netu a jak už to tak dělávám, kombinuji. Díky za rady z vaší zahrady.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut + 24 hodin na marinování

Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut + 24 hodin na marinování

Je to jednoduché jako facka. No, jen to potřebuje čas. Marinování zabere alespoň noc, pak ještě zapékání. Ale, když si to načasujete, tak to klapne. Masíčko v obalu ze šunky a slaniny v sýrové krustě, to je přece ono!


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut + 24 hodin na marinování

Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut + 24 hodin na marinování

Je to jednoduché jako facka. No, jen to potřebuje čas. Marinování zabere alespoň noc, pak ještě zapékání. Ale, když si to načasujete, tak to klapne. Masíčko v obalu ze šunky a slaniny v sýrové krustě, to je přece ono!

Krkovice zapečená s lečem a sýrem

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Plátky krkovice naklepeme jemně z obou stran.
    Naklepeme

  2. Okořeníme směsí steakového koření.
    Okořeníme

  3. Plátky dáme do umělohmotného boxu a zalijeme olivovým olejem. Dáme do chladu alespoň přes noc.
    Přidáme olej

  4. Plátky krkovice vložíme do zapékací misky.
    Plátky krkovice dáme do mísy

  5. Poklademe plátky šunky.

  6. Poklademe plátky anglické slaniny.
    Poklademe anglickou slaninou

  7. Přidáme lečo a krájené papriky. Zakryjeme.
    Zakryjeme

  8. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme zakryté asi 30 minut. Potom odkryjeme a pečeme ještě 20 minut.
    Dáme do trouby

  9. Zasypeme strouhaným sýrem.
    Zasypeme sýrem

  10. Pečeme ještě 10 minut, aby sýr mírně zezlátl.
    Upečeno

  11. Podáváme s vařenými brambory, přelitými vypečenou šťávou.
    Podáváme

  12. Dobrou chuť!
    Dobrou chuť




Rychlé špagety s rajčaty a mozzarellou | Záchrana na poslední chvíli

Měl jsem v plánu jiné jednoduché jídlo, ale nějak jsem se vzepřel a vřadil do jídelníčku novinku. Jo, podobá se odbobným špagetovým jídlům, ale příprava je svižná a to se cení. A vznikla za pochodu.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Někdo tomu říká carbonara, ale tohle carbonara není, je to improvizace. Nápad se rodil během pochodu supermarketem. Dám dohromady, co se dá dát dohromady.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Někdo tomu říká carbonara, ale tohle carbonara není, je to improvizace. Nápad se rodil během pochodu supermarketem. Dám dohromady, co se dá dát dohromady.
Rychlé špagety s rajčaty a mozzarellou | Záchrana na poslední chvíli
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Anglickou slaninu nakrájíme na kousky a opečeme na suché pánvi.
    Osmahneme slaninu
  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a osmahneme.
    Přidáme cibulku
  3. Dáme vařit špagety v osolené vodě. Do al dente potřebují tak 7 minut.
  4. Přimícháme na drobnější kousky nakrájený salám, nasekaný česnek a na kroužky nakrájený pórek. Promícháme a přidáme nasekaná rajčata (jo jsou z konzervy). Dusíme tak 10 minut na střední teplotě.
    Přidáme salám
  5. Přidáme tak jednu naběračku vody z vařených špaget. Promícháme a dusíme ještě tak 10 minut. Osolíme a opepříme, přidáme špetku provenálského koření. Promícháme.
    Přidáme vodu ze špaget
  6. Vmícháme špagety a můžeme podávat.
    Vmícháme špagety
  7. Před podáváním posypeme strouhanou mozzarellou.
    Posypeme strouhanou mazzarellou