Fakt, že tenhle pokrm věnuji Žižkovu je ten, že jde o kombinaci několika receptů. Všechny mi nějak nevyhovovaly, ale průnikem vznikly žižkovské čufty. A hned je tu mám ve dvou variantách. Je libo místo těstovin rýži? Není problém. Stejný recept, jiný vjem.
Žižkovské čufty | Variace
| Potřebujete: |
- 350 g hovězího mletého masa
- 3 šalotky
- 1/2 lžíce sladké mleté papriky
- sůl
- 2 plátky toastového chleba
- mléko
- olej – preferuji řepkový
- 100 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 pálivou papriku – nakrájíme na nudličky
- 1 zelenou papriku – nakrájíme na nudličky
- 4 sterilované okurky – nakrájíme na kostičky
- 1 plechovku krájených rajčat – 400 g
- 130 g tomatové pasty
- 140 g hrášku
- nové koření
- celý černý pepř
- 1 lístky bobkového listu
- 500 ml hovězího vývaru
- petrželku
Jednotky:
Jak na to:
Masové koule
- Nakrájíme nadrobno šalotku.

- Na oleji rozpustíme máslo.

- Osmahneme nadrobno nakrájené šalotky, necháme zesklovatět. Vmícháme sušené koření, necháme rozvonět.

- Odstavíme. Necháme chvíli chladnout.

- Připravíme si toastový chléb a mléko.

- Chléb namočíme.

- Základ se šalotkou smícháme s mletým masem.

- Přidáme mletou papriku a osolíme. Dobře promícháme, přidáme trochu vody a dobře prohněteme.

- Přidáme namočený vyždímaný toastový chléb.

- Promícháme, propracujeme, nejlépe rukama, abychom vytvořili kompaktní hmotu.

- Vypracujeme koule. Ruce si namočte do studené vody, jde koule tvarovat líp.

- Do dobré vrstvy oleje dáme koule a smažíme ze všech stran. Někdo je peče v troubě při teplotě 180 °C 20 minut. Na oleji to trvá 10 minut.

- Koule při smažení otáčíme. Opečené koule dáme stranou.

Omáčka
- Nakrájíme cibuli.

- Nachystáme zeleninu.

- Očistíme papriky a nakrájíme na nudličky. Hrášek scedíme a necháme okapat, okurky pokrájíme na kostičky.

- Zelenina je připravena.

- Na části oleje, kde jsme smažili koule přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do sklovata. Pozor, nenechte toho oleje v pánvi příliš moc, raději ho redukujte.

- Přidáme hladkou mouku.

- Stačí 2 lžíce.

- Vytvoříme jíšku.

- Přidáme konzervu nasekaných rajčat. Promícháme.

- Zalijeme hovězím vývarem, asi 500 ml. Opět dobře promícháme.

- Přidáme bobkový list, černý pepř a nové koření. Osolíme.

- Vaříme tak asi 20 minut. V případě hustější konzistence ještě přidáme vodu.

- Přidáme tomatovou pastu. Promícháme a necháme na mírnějším ohni vařit. Tak 10 minut.

- Omáčku přecedíme a propasírujeme.

- Do scezené omáčky přidáme papriky s okurkami a hráškem.

- Dobře promícháme. Na střední teplotě držíme ještě tak 10 minut, aby se provařila zelenina.


Finále
- Vložíme usmažené koule a všechno společně ještě pár minut povaříme.

- Ještě prohřejeme, aby se koule ohřály.

- Mezitím uvaříme přílohu. V tomto případě vrtule eliche Riscossa. Ty se vaří 6 minut. Pak scedíme.
- Podáváme zdobené petrželkou.

Tip:
Eliche vrtule
Vrtule jsou italské těstoviny ze semoliny z tvrdé pšenice. V suchém stavu jsou 3 cm dlouhé a mají šroubovitý tvar. Nejpoužívanější jsou s omáčkami, ale hodí se i do těstovinových salátů.

