Už je to tady, zase. Bílá klobása. Není to ona klasická vinná klobása, ale bílá klobása. Jako takovou ji koupíte. Tuhle sekanou jsem vyzkoušel a můžete mi věřit, že je to jiná káva, ale stejně dobrá jako ta, co známe. Nemusíte zapomenout na mleté maso, ale neláká vás vyzkoušet něco nového? Sekaná, střídmé podávání s hořčicí
Protože se vyskytly pochybnosti, jakže vlastně vypadá bílá klobása a cože to je, tady je důkaz. Ano, nejde o vinnou klobásu. To je patrné i z další fotky.
To je bílá klobása!
Zbavíme klobásu střívek.
Nakrájíme cibuli nadrobno.
Přidáme ke klobásám spolu s vejcem.
Rozdrtíme nachos, nejlépe rukama, ale můžete je také dát do mikrotenového sáčku a několik přejet válečkem.
Nachos přidáme ke klobásám.
Zalijeme mlékem.
Promícháme.
Ještě zahustíme strouhankou podle potřeby.
Vypracujeme rukama kompaktní masovou hmotu.
A tvarujeme nakonec do šišky.
Zapékací misku vymažeme sádlem.
Dáme do misky.
Připravíme polevu z pyré, cukru a hořčice.
Dobře promícháme, potřebujeme kompaktní hmotu.
Hmohotou potáhneme masovou šišku.
Dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme tak 60 minut. Po upečení naporcujeme.
Podáváme s kaší nebo jenom chlebem, toastem či dalamánkem.
Vždycky mi vadí, když najdu nějaký recept a musím si lámat hlavou co k tomu jídlu za přílohu. Je neskutečné, jak se všichní spoléhají na to, že prostě víte. A já nevím a vy taky nevíte. Jo, zkušenost nám dá jisté vodítko, ale to neberu. Proto se na těchto stránkách také takového nepříjemného překvapení nedočkáte. Říká se tomu jídlo v jednom hrnci, zkusme jednu pánev, taky dobrá.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
S přílohou si nemusíte lámat hlavu ani tentokrát. Bude rovnou součástí jídla. Ale brambory můžete úplně vynechat a máte stejně skvělé jídlo. Ne, že by tam byly navíc zbytečně, s nimi je to stejně skvělé.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
S přílohou si nemusíte lámat hlavu ani tentokrát. Bude rovnou součástí jídla. Ale brambory můžete úplně vynechat a máte stejně skvělé jídlo. Ne, že by tam byly navíc zbytečně, s nimi je to stejně skvělé.
Vše v jedné pánvi: kuře s cizrnou a rajčaty | Inovace
Tohle snídaně fakt na probuzení, taková ostřejší záležitost, takže pokud jste slabší povahy, šetřete s chilli papričkami (možná stačí i jedna) a vynechte i harissu. Místo ní můžete dát rajčatové pyré. Když vejce rozříznete, žloutek musí téci
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
A třešínkou na téhle snídani je pošírované vejce nebo ztracené vejce, chcete-li, když ho rozříznete, žloutek vytéká. Je to pochutnání i podívaná zároveň.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
A třešínkou na téhle snídani je pošírované vejce nebo ztracené vejce, chcete-li, když ho rozříznete, žloutek vytéká. Je to pochutnání i podívaná zároveň.
Rajčata se ztraceným vejcem | Originální snídaně, chcete-li
Na lžíci oleje na střední teplotě osmahneme cibuli a chilli papričky, tak 5 minut, aby cibule změkla.
Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku.
Rajčata nakrájíme.
K cibulce s chilli přidáme 1/2 lžičky kmínu a ještě 1/2 lžičky harissy. Povaříme asi tak 1 minutu, aby se rozvinuly chutě i vůně.
Přidáme nakrájená rajčata.
Ochutíme pepřem a solí.
Přidáme nakrájená rajčata a vaříme za stálého míchání tak asi 5 minut, až budou rajčata měkká.
Mezitím v pánvi přivedeme vodu k varu, přilijeme lžíci octa do šálku rozbijeme vejce, které necháme sklouznout do vody. Když jsou vejce v pánvi, přivedeme vodu opět k varu, pánev zakryjeme a odstavíme z tepla. Necháme stát asi tak 3 minuty, bílek by měl obalit žloutek. Můžeme mu pomoci lžící. Pak vejce vyndáme na papírový ubrousek a držíme v teple. To, co jsem popsal je vlastně vejce Benedict nebo pošírované vejce. Nebo také ztracené.
Rajčata rozdělíme na talíře, na ně položíme vejce a posypeme bylinkami, třeba nasekanou petrželkou. Podáváme s opečeným toastovým chlebem.
Chystal jsem se na jiný recept, ale nabral jsem zdržení, takže jsem si za pochodu sumíroval, co by se dalo stačit za krátkou dobu a bylo to zase k jídlu. Postup je triviální, ale trochu víc jsem se rozpovídal, kdyby sem třeba zavítal naprostý začátečník a někdo mohl zaváhat, co tím autor a kuchař myslí. Všichni zdatní mi jistě prominou.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10-12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10-12minut
Pro tu chvíli zvítězila mražená zelenina, které výrobce říká Čínská směs, takže trochu nouzovka a klasika ve složení. A spoluhráčem jsou kuřecí stehenní řízky. Když nasadíte čestvou zeleninu, bude to trvat jen o trochu déle, ale také jídlo bude barevnější.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10-12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10-12minut
Pro tu chvíli zvítězila mražená zelenina, které výrobce říká Čínská směs, takže trochu nouzovka a klasika ve složení. A spoluhráčem jsou kuřecí stehenní řízky. Když nasadíte čestvou zeleninu, bude to trvat jen o trochu déle, ale také jídlo bude barevnější.
Kuře v čínské směsi | Rychlovka, když není moc času
Začneme přílohou, protože se bude vařit tak asi 12 minut, do té doby už by mělo být vše hotovo, abyste mohli ihned podávat. Takže dáme vařit rýži. Na 1 a 1/2 dílu vody patří 1 díl rýže. Pro klasického jedlíka stačí tak dávka 1 šálku rýže, a bude to stačit pro dva. Tudíž dáme vařit 1 a 1/2 šálku vody a do vřící vody vyspeme rýži, promícháme. Chvíli necháme vařit, pak zakryjeme, vypneme vařič a rýži necháme dojít, což fakt celé trvá tak asi 12 minut.
Kuřecí řízky nakrájíme na pásky, nudličky se vám asi nepovedou, jako mně, ale nemusíme mít všechno dokonale pravidelné. Někdo od masa odřezává zbytky tuku, já jen ty, které už u masa jenom tak visí, takže něco zůstane.
Na rozpáleném oleji orestujeme kuřecí maso, aby se zatáhlo i mírně opeklo. Tak asi 4 až 5 minut. Pak dáme stranou.
Ve stejné pánvi orestujeme cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Asi 2 minuty.
K cibuli přidáme směs čínské zeleniny, nasekaný česnek a chilli papričky a orestujeme, tak asi 3 minuty. Čerstvá zelenina bude potřebovat trochu delší čas. Můžete dochutit solí, já se spoléhám na slanost sójové omáčky.
Přidáme sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a vodu, promícháme a vaříme asi 1 minutu.
K zelenině vrátíme opečené maso, promícháme, zakryjeme a odstavíme z plotny, chvilku necháme, aby se maso prohřálo.