Zelňačku jste nejspíše někdy už měli na jídelníčku. A důvod není podstatný, byť má tahle polévka pověst vyprošťováka. Jenomže nemusíte být ve stavu, kdy by přišla vhod. Jsou i chvíle, kdy přijde vhod tak sama o sobě.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Chodil jsem kolem kysaného zelí, tak nějak nevšímavě, pak minul pikantní klobásu a rázem mi to seplo. Což takhle dát si zelňačku? Pikantnost jí dodá jak klobása, tak chilli.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Chodil jsem kolem kysaného zelí, tak nějak nevšímavě, pak minul pikantní klobásu a rázem mi to seplo. Což takhle dát si zelňačku? Pikantnost jí dodá jak klobása, tak chilli.
Na rozehřátém másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, na osminky nakrájená rajčata (můžeme je spařit a zbavit slupky, pak nakrájíme), přidáme vločky chilli (ale opatrně, nechceme přece při jídle hořet!) a orestujeme. Ještě přisypeme trochu sladké papriky, promícháme a zalijeme horkou vodou, jen tolik, aby pokryla všechny ingredience.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory, koření, opět trochu vody a zvolna vaříme až budou brambory měkké. Malé kostičky brambor se uvaří vcelku rychle.
Přidáme zelí, pokud se vám zdá v příliš velkých kusech, nakrájejte je. Za stálého míchání vaříme 12 minut. Můžete připad horkou vodu, pokud s vám zdá polévka moc hustá.
Na závěr přidáme kysanou smetanu a ještě prohřejeme.
Nechci vás odradit onou zmínkou o delším čase, jež budete potřebovat, ale jisto tenhle recept zkusíte, protože tohle za to stojí. Sice je to víc o čekání, ale pak si užijete. Začněte hned ráno a máte oběd včas. Začnete později, stihnete večeři. Je to takový běh na delší trať, no, tedy spíše chůze, protože příprava je vcelku rychlá a pak už se čtyři hodiny skoro nic neděje. Jenže tahle péče nepéče vepřovému boku jedině prospěje.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
4hodiny
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
4hodiny
Volného času jsem využil k nastudování jak připravit opravdu dobrý bramborový knedlík a to se také dalo stihnout, přestože k tomu potřebujete taky na přípravu dost času, hlavně brambory vařené ve slupce a ty pak studené. Pokud máte knedlíky zmáknuté, nesmějte se, ale vzpomeňte si jak jste dělali ty úplně první. Povede se? Nepovede? Loterie, která přes počáteční klopýtání nakonec vyjde.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
4hodiny
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
4hodiny
Volného času jsem využil k nastudování jak připravit opravdu dobrý bramborový knedlík a to se také dalo stihnout, přestože k tomu potřebujete taky na přípravu dost času, hlavně brambory vařené ve slupce a ty pak studené. Pokud máte knedlíky zmáknuté, nesmějte se, ale vzpomeňte si jak jste dělali ty úplně první. Povede se? Nepovede? Loterie, která přes počáteční klopýtání nakonec vyjde.
Pomaloučku pečený vepřový bok s opravdovým bramborovým knedlíkem a dušeným zelím | Dlouhá trať, ale stojí to za to!
Cibuli nakrájíme na kolečka a uděláme v pekáčku hnízdo. Vepřový bok osolíme, opepříme a posypeme kmínem (drceným nebo mletým) a uložíme do pekáčku na cibuli.
Podlijeme jenom troškou vody, zakryjeme poklicí nebo alobalem (pokud maso zvedá poklici, použijte radši alobal) a dáme do trouby vyhřáté na 150 °C. Pečeme 4 hodiny. Ano, 4 hodiny. Po 2 hodinách otočíme maso a znovu zakryjeme. Zjistíte, že už pustilo šťávu, takže s podléváním se nemusíte obtěžovat. Šťávou však bok můžete přelít.
Pokud jste ještě nedali vařit brambory, udělejte to. Ve slupce, já do vody přidávám trošku soli, měli byste je uvařit do měkka, sceďte, prolijte studenou vodu a dejte vychladit. V prosinci to půjde snadno, pokud je můžete vystrčit ven a zrovna nemrzne.
Po 3 hodinách pečení můžete maso odkrýt a nechat dopéci další hodinu a v této fázi je můžete obrátit tak na půl hodinky a pak ještě jednou, aby žebra ležela dole a tvořila se jemná kůrčička. Pokud se šťáva více vypekla, můžete přidat trochu horké vody, kterou budete potřebovat na šťávu.
Připravte si zelí. Nakrájejte cibuli najemno a nechte na sádle zesklovatět, tak 4 až 5 minut, střední plamen. Pak přidejte zelí, osolte, přidejte cukr (já dávám dva sáčky kempinkového cukru – co se s ním sladí káva v restauracích), můžete dodat ještě trochu celého kmínu a promíchejte. Dolijte tak 400 ml vody a nechte dusit, což by mělo trvat tak 20 minut, kdy se veškerá voda téměř vytratí.
A jdeme na knedlíky. Brambory oloupejte a nastrouhejte. Dejte hned vařit velký hrnec vody, osolte ji, a můžete se pustit do knedlíků. Voda se vám začne vařit asi ve chvíli, kdy už je máte hotové.
Do nastrouhaných brambor dáme mouku (může být i dětská krupička, tu také vyzkouším příště, už jsem ji nestihl koupit), dávejte po částech. Přidejte půlku vajíčka. Jak ho rozpůlíme? Vyklepneme vajíčko, rozšleháme a polovinu vlijeme do brambor s moukou. Osolíme, půl lžičky by mohlo stačit, přidáme půl lžičky bramborového škrobu a prohněteme. Mouku můžeme přidávat postupně, pokud máte obavu, že bude těsto řídké, ale 220 g mouky na 500 g brambor by to nemělo dopustit. Vytvořte dva válečky knedlíků, tak o průměru 5 centimetrů. Pěkně se válí na pomoučněném prkénku, těsto se nelepí. Tak, je uváleno, hotovo, voda se vaří, tak do ní opatrně vložte knedlíky a vařte asi 20 minut. Můžete do knedlíků, které klesly ke dnu hrnce a tam se přichytily, šťouchnout měchačkou, vyplavou.
Pohlídejte si zelí, aby bylo akorát, možná jste rychlejší, tak ho odstavte ze sporáku.
Maso pečené pomalu je měkké. Pokud trváte na tom, že by měla kůrčička křupat, můžete v závěru odkrýt a na minutu až dvě pustit gril. Ale nepokažte si celou tu parádu, hlídejte si čas i maso.
Vyndejte bok z trouby, slijte šťávu do kastrůlku a dejte vařit. Zaprašte trochou hladké mouky, tak 2 až 3 lžičky, rozšlehejte a provařte. Šťáva zhoustne. A jste ve finále!
Povedlo se a vyplatilo se počkat si na bok. První můj vlastní knedlík byl načechraný, takže to příště zkusím zase.
Když už nevím coby, nezajdu do Obi, ale sáhnu po něčem rychlém, snadném a chutném. Takže zase bude kuře. Tentokrát stehna a zelí, ale k tomu ještě něco přidáme, takže to bude takový pečený eintopf, proč ne, nemusíte v kuchyni pořád kolem všeho skákat, můžete si chvilku pohrát a pak lehnout. No, to přeháním.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
101minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
101minut
Jestli vás děsí fotka, že je to jídlo z nějakého fastfoodu, nenechte se mýlit. Podobnost talíře je čistě záměrná a náhodná, tácek z porcelánu mi občas zahraje na dobrou náladu. Recept je navýsost jednoduchý, takže pohoda.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
101minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
101minut
Jestli vás děsí fotka, že je to jídlo z nějakého fastfoodu, nenechte se mýlit. Podobnost talíře je čistě záměrná a náhodná, tácek z porcelánu mi občas zahraje na dobrou náladu. Recept je navýsost jednoduchý, takže pohoda.
Kuřecí stehna na zelí | Jídlo nejenom na pondělí a budou v něm brambory, které nebolí
Potřebujete:
550gkuřecích stehen– dvě pro dva, ale klidně přidejte ještě 2
Do pekáčku dáme vrstvu kysaného zelí, kterému přidáme na kolečka nakrájenou pálivou papriku. Omytá stehna osolíme a uložíme na zelí, kolem ještě můžeme dát zelí, pokud zbylo, stroužky česneku, na osminky nakrájené brambory a na stehna poklademe kousky másla. Ještě trochu posolíme. Pekáček zakryjeme alobalem, nebo poklicí.
Troubu rozehřejeme na 180 °C, vložíme do ní zakrytý pekáček a pečeme asi hodinu a půl. Potom odkryjeme, na stehna položíme ementál a zvedneme teplotu na 200 °C. Pečeme ještě tak 8 minut. A teď ještě 3 minuty pod grilem, ale pod kontrolou. Pekáček je pořád na spodní drážce trouby.