Losos s houbami|Na červeném víně

Lámal jsem si hlavu a hledal inspiraci na lososa trochu jinak, než ho šoupnout na pánev a přihodit k němu pár brambor. Navíc jsem v nějakém záchvatu koupil krémové žampiony. S nějakou myšlenkou, která se cestou vypařila. Tak vznikla poptávka: Co takhle losos a houby, to by se mohlo rýmovat. Nakonec mě navedl David Crowley, který píše blog o víně a jídle. Zatímco David vaří, jeho žena Jodi prodává domy v Bostonu. Ale nejzajímavější na něm je, že mi objevil lososa s houbami a vínem a také trochu překvapivě s nudlemi.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Losos na pánvi s houbami je jedním z Davidových oblíbených receptů na mořské plody! Jako bonus může být na stole za něco málo přes půl hodiny. Obzvláště dobré v kombinaci s červeným vínem Pinot Noir nebo Merlot, které odpovídá zemitosti hub. Ale my se toho odvážíme víc. Pojďme na to. S lososem z farmy v Norsku. Široké nudle tagliatelle budou na talíři jistým překvapením. Alespoň pro mě, ale na to zase až tak nezáleží, důležité je, jak to všechno dopadne. A k tomu si dejte třeba sklenku právě Pinot Noir. To není reklama, za tuhle zmínku mě nikdo neplatí, což si David umí zařídit. Ale to už je věc jiná, můžeme si pochutnat i tak. I když použijete při vaření Cabernet-Syrah od JP. Chenet jako já.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Losos na pánvi s houbami je jedním z Davidových oblíbených receptů na mořské plody! Jako bonus může být na stole za něco málo přes půl hodiny. Obzvláště dobré v kombinaci s červeným vínem Pinot Noir nebo Merlot, které odpovídá zemitosti hub. Ale my se toho odvážíme víc. Pojďme na to. S lososem z farmy v Norsku. Široké nudle tagliatelle budou na talíři jistým překvapením. Alespoň pro mě, ale na to zase až tak nezáleží, důležité je, jak to všechno dopadne. A k tomu si dejte třeba sklenku právě Pinot Noir. To není reklama, za tuhle zmínku mě nikdo neplatí, což si David umí zařídit. Ale to už je věc jiná, můžeme si pochutnat i tak. I když použijete při vaření Cabernet-Syrah od JP. Chenet jako já.
Losos s houbami |Na červeném víně
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Houby nakrájíme na plátky.
  2. Nakrájíme šalotku nadrobno.
  3. Nasekáme česnek.
  4. Začněme připravovat houbovou omáčku. Zahřejeme 1 lžíci másla a 1 lžíci olivového oleje v kastrolu na středním ohni. Když se rozpustí, přidáme šalotku, vaříme, dokud nezačne měknout, asi 3-4 minuty.
  5. Přidáme česnek a vaříme tak další minutu.
  6. Vmícháme houby spolu se solí a pepřem podle chuti. Vaříme asi 5 minut, dokud houby nezačnou měknout.
  7. Přidáme provensálské koření.
  8. Přidáme červené víno a vaříme ještě asi 5 minut, dokud se víno nezredukuje asi o polovinu a houby nejsou plně uvařené.
  9. Omáčku dokončíme rozpuštěním další lžíce másla a pak dobře promícháme, aby se začlenilo do omáčky.
  10. Snížíme teplotu na velmi nízkou teplotu a přikryjeme.
  11. Tagliatelle uvaříme podle návodu.
  12. A jdeme na lososa. Pro dva uděláme dvě porce. Osolíme a opepříme.
  13. Zahřejeme řepkový olej na pánvi na střední teplotě. Když je pánev rozpálená, přidáme lososa kůží dolů. Navrch dáme trochu oleje z pánve. Asi 4 minuty se ryby nedotýkáme.
  14. Po 4 minutách opékání lososa na straně kůže rybu otočíme.
  15. Opékáme další 2 až 3 minuty. Lososa stáhneme z ohně a necháme ho pár minut odpočinout. Ryba by měla být stále velmi vlhká a uvnitř by měla mít tmavě oranžovou barvu.
  16. Podáváme se širokými nudlemi tagliatelle přelité houbovou omáčkou. Zdobíme petrželkou.

Česnekové krevety | Rychlá akce

Inspiraci mi dal Gordon Ramsey, proč to nepřiznat. Jenže on má k dispozici krevety čerstvé, já mám už vařené, takže to bude rychlejší. Až na to, že čerstvé krevety vařením zrůžoví, ale vařené už takové jsou. Tudíž pečete a musíte to odhadnout, kolik minut krevetám dáte. Zatím jsem si netroufnul na čerstvé krevety, ale jednou k tomu dojde.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Krevety jsou z chovu v Ekvádoru. Urazily dost dlouhou cestu až na Žižkov. Tak tedy vítejte a potěšme se. Chilli papričku jsem zaměnil za feferonku. Udělá svoji práci stejně dobře.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Krevety jsou z chovu v Ekvádoru. Urazily dost dlouhou cestu až na Žižkov. Tak tedy vítejte a potěšme se. Chilli papričku jsem zaměnil za feferonku. Udělá svoji práci stejně dobře.
Gordonovy česnekové krevety | Rychlá akce
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Česnek nakrájíme na plátky.
  2. Feferonku nakrájíme přes nadrobno. Krevety osolíme a opepříme.
  3. Rozpálíme olej a přidáme česnek.
  4. Za malou chvíli přidáme nakrájenou feferonku.
  5. Přidáme krevety.
  6. Pečeme tak tři minuty, aby ještě více zrůžověly. Pak je obracíme a pečeme tři minuty.
  7. V závěru zakapeme citronem.
  8. Posypeme nasekanou petrželkou.
  9. Podáváme s bagetou.

Salát Niçoise (čti nysuáz) | Variace na téma

Variace oblíbeného francouzského salátu Niçoise, který dobyl celý gastronomický svět. V originální verzi, která však nevznikla v Nice, jak říká chytrá PrimaFresh, ale v Paříži, doplňuje brambory, zelené fazolky, vařené vejce a černé olivy grilovaný tuňák. Vyměňte tuňáka na pokraji vyhynutí za konzervované sardinky, radí televize, a výrazné černé olivy za nasládlá cherry rajčata, odlehčete majonézovou zálivku zakysanou smetanou a získáte svěží a zároveň sytý salát, ke kterému se budete s chutí vracet celé léto. Zeleninu můžete navíc obměňovat podle sezony. Ale každý vám řekne, že salát Niçoise [nysuáz], v českém prostředí také jednodušeji nazývaný niceský salát, pochází z francouzského města Nice. Je to trochu zamotané, ale nic nebrání tomu, abychom si pochutnali.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Přesný seznam správných ingrediencí prakticky neexistuje. „Má se za to, že ,klasický‘ salát niçoise neobsahuje brambory, rýži ani těstoviny a taky žádnou vařenou zeleninu. S tím ovšem dost kontrastuje to, co se po celém světě jako salát niçoise označuje – totiž salát, jehož nedílnou součástí jsou vařené brambory či zelené fazolky,“ tvrdí známý kuchař Roman Paulus. Obě tyto suroviny obsahuje i jeho recept. Tepelnou úpravu některých surovin navíc hrdě staví na odiv: do salátu patří ještě teplé vařené brambory a lehce orestované fazolky. Předepsaný není ani způsob podávání salátu: někdo tvrdí, že niçoise by se měl servírovat na tzv. salátovém lůžku, na listu salátu. „Někdy se taky jednotlivé ingredience vyskládávají na mělkou mísu jedna vedle druhé, tady rajčata, vedle fazolky, pak vajíčka a tak dále. Vše se přelévá zálivkou, ovšem nemíchá,“ říká šéfkuchař. „Většina kuchařů se shodne na tom, že v salátu niçoise mohou být rajčata, listový salát, zelené fazolky, olivy, ančovičky, vařené vajíčko a tuňák,“ pokračuje šéfkuchař s tím, že v něm ale klidně můžete najít taky ředkvičky, artyčoky nebo cibuli. „Pro přípravu doma je možné vyměnit či vynechat jakoukoli ingredienci – záleží hlavně na vaší chuti.“ Toliko známý kuchař. Když jsem přemýšlel, jak tento salát poskládám, přišly mi do ruky ředkvičky, evidentně jsem se trefil.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Přesný seznam správných ingrediencí prakticky neexistuje. „Má se za to, že ,klasický‘ salát niçoise neobsahuje brambory, rýži ani těstoviny a taky žádnou vařenou zeleninu. S tím ovšem dost kontrastuje to, co se po celém světě jako salát niçoise označuje – totiž salát, jehož nedílnou součástí jsou vařené brambory či zelené fazolky,“ tvrdí známý kuchař Roman Paulus. Obě tyto suroviny obsahuje i jeho recept. Tepelnou úpravu některých surovin navíc hrdě staví na odiv: do salátu patří ještě teplé vařené brambory a lehce orestované fazolky. Předepsaný není ani způsob podávání salátu: někdo tvrdí, že niçoise by se měl servírovat na tzv. salátovém lůžku, na listu salátu. „Někdy se taky jednotlivé ingredience vyskládávají na mělkou mísu jedna vedle druhé, tady rajčata, vedle fazolky, pak vajíčka a tak dále. Vše se přelévá zálivkou, ovšem nemíchá,“ říká šéfkuchař. „Většina kuchařů se shodne na tom, že v salátu niçoise mohou být rajčata, listový salát, zelené fazolky, olivy, ančovičky, vařené vajíčko a tuňák,“ pokračuje šéfkuchař s tím, že v něm ale klidně můžete najít taky ředkvičky, artyčoky nebo cibuli. „Pro přípravu doma je možné vyměnit či vynechat jakoukoli ingredienci – záleží hlavně na vaší chuti.“ Toliko známý kuchař. Když jsem přemýšlel, jak tento salát poskládám, přišly mi do ruky ředkvičky, evidentně jsem se trefil.
Salát Niçoise (čti nysuáz) | Variace na téma
Potřebujete:
Salát
Dresink
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do hrnce s osolenou vařící vodou dáme neoloupané brambory. Vaříme tak 20 minut. Brambory scedíme a necháme zchladnout.
  2. Brambory pokrájíme na poloviny nebo čtvrtiny.
  3. V hrnci s osolenou vodou, kterou přivedeme k varu, spaříme zelené fazolky. Stačí 2 minuty.
  4. Fazolky slijeme a zchladíme studenou vodou. Pak vyjmeme a necháme okapat.
  5. Do vroucí osolené vody vložíme vejce a vaříme 5 minut. Vodu s vejci slijeme a vejce zalijeme studenou vodou. Necháme chladit tak 2 minuty. Vejce oloupeme a pokrájíme na čtvrtiny.
  6. Cherry rajčata pokrájíme na poloviny. Ředkvičky pokrájíme na poloviny.
  7. Rajčátka, brambory, vejce a ředkvičky smícháme.
  8. Přidáme zelené fazolky.
  9. Roztrháme dva listy salátu a přidáme do mísy.
  10. Osolíme a opepříme.
  11. Přidáme okapané sardinky.
  12. Na dresink smícháme zakysanou s citronovou šťávou a olejem.
  13. Přidáme vodu.
  14. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
  15. Stroužky česneku rozmáčkneme plochou stranou nože. Česnekem vytřeme misku pro podávání salátu.
  16. V misce vytvoříme ze salátu lůžko. Salát přendáme na salátové lůžko.
  17. Přelijeme dresinkem.
  18. Podáváme. Dobrou chuť.

Krevety narychlo | Trochu podle Jamieho

 

Jednoduchý recept na rychlou přípravu krevet na pánvi. Jamie Oliver se s tím moc nepere, inspiroval mě. Netuším, jestli měl krevety z Ekvádoru, ale volil krevety syrové. V tomhle receptu jsou už předvařené z Teska. Krevet už na této adrese mám povícero. Třeba chilli krevety v tomatové omáčce nebo krevety s rajčaty a špagetami či krevety s řeckou notou.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
To všechno jsou vlastně recepty z vyloupaných předvařených krevet. Tento už je natvrdo z nevyloupaných. Je to rychlé a dobré. Tyhle krevety mají jméno vannamei. Celým Litopenaeus vannamei. Jo, tu inspiraci Jamieho jsem si upravil, jak jinak.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
To všechno jsou vlastně recepty z vyloupaných předvařených krevet. Tento už je natvrdo z nevyloupaných. Je to rychlé a dobré. Tyhle krevety mají jméno vannamei. Celým Litopenaeus vannamei. Jo, tu inspiraci Jamieho jsem si upravil, jak jinak.
Krevety narychlo | Trochu podle Jamieho
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Je dobré si všechno připravit, pak už to bude docela lítat a na nějaké krájení moc času nebude. Takže červenou cibuli na půlkolečka, česnek na plátky, nasekáme i kousek feferonky.
  2. Orestujeme plátky česneku, krátce, na olivovém oleji.
  3. Přidáme feferonku. Promícháme.
  4. Přidáme nakrájenou cibuli. Několik minut restujeme.
  5. Přidáme krevety.
  6. Osolíme a opepříme podle chuti. Promícháme a prohřejeme. Tak 6 minut. Pro lepší prohřátí můžeme na chvíli přiklopit poklicí.
  7. Promícháme.
  8. Zakapeme šťávou z poloviny citronu.
  9. Podáváme.
Tip:

Litopenaeus vannamei, tedy krevety bílé, také známé jako tichomořské bílé krevety nebo královská kreveta, jsou druhem krevet ve východním Tichém oceánu běžně lovenými nebo chovanými pro potravu.
Jestli si s nimi chcete poradit, je dost dobrý návod na www.zasadnezdrave.cz