Salát Niçoise (čti nysuáz) | Variace na téma

Variace oblíbeného francouzského salátu Niçoise, který dobyl celý gastronomický svět. V originální verzi, která však nevznikla v Nice, jak říká chytrá PrimaFresh, ale v Paříži, doplňuje brambory, zelené fazolky, vařené vejce a černé olivy grilovaný tuňák. Vyměňte tuňáka na pokraji vyhynutí za konzervované sardinky, radí televize, a výrazné černé olivy za nasládlá cherry rajčata, odlehčete majonézovou zálivku zakysanou smetanou a získáte svěží a zároveň sytý salát, ke kterému se budete s chutí vracet celé léto. Zeleninu můžete navíc obměňovat podle sezony. Ale každý vám řekne, že salát Niçoise [nysuáz], v českém prostředí také jednodušeji nazývaný niceský salát, pochází z francouzského města Nice. Je to trochu zamotané, ale nic nebrání tomu, abychom si pochutnali.

Salát Niçoise (čti nysuáz) | Variace na téma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Přesný seznam správných ingrediencí prakticky neexistuje. „Má se za to, že ,klasický‘ salát niçoise neobsahuje brambory, rýži ani těstoviny a taky žádnou vařenou zeleninu. S tím ovšem dost kontrastuje to, co se po celém světě jako salát niçoise označuje – totiž salát, jehož nedílnou součástí jsou vařené brambory či zelené fazolky,“ tvrdí známý kuchař Roman Paulus. Obě tyto suroviny obsahuje i jeho recept. Tepelnou úpravu některých surovin navíc hrdě staví na odiv: do salátu patří ještě teplé vařené brambory a lehce orestované fazolky. Předepsaný není ani způsob podávání salátu: někdo tvrdí, že niçoise by se měl servírovat na tzv. salátovém lůžku, na listu salátu. „Někdy se taky jednotlivé ingredience vyskládávají na mělkou mísu jedna vedle druhé, tady rajčata, vedle fazolky, pak vajíčka a tak dále. Vše se přelévá zálivkou, ovšem nemíchá,“ říká šéfkuchař. „Většina kuchařů se shodne na tom, že v salátu niçoise mohou být rajčata, listový salát, zelené fazolky, olivy, ančovičky, vařené vajíčko a tuňák,“ pokračuje šéfkuchař s tím, že v něm ale klidně můžete najít taky ředkvičky, artyčoky nebo cibuli. „Pro přípravu doma je možné vyměnit či vynechat jakoukoli ingredienci – záleží hlavně na vaší chuti.“ Toliko známý kuchař. Když jsem přemýšlel, jak tento salát poskládám, přišly mi do ruky ředkvičky, evidentně jsem se trefil.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Salát Niçoise (čti nysuáz) | Variace na téma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Přesný seznam správných ingrediencí prakticky neexistuje. „Má se za to, že ,klasický‘ salát niçoise neobsahuje brambory, rýži ani těstoviny a taky žádnou vařenou zeleninu. S tím ovšem dost kontrastuje to, co se po celém světě jako salát niçoise označuje – totiž salát, jehož nedílnou součástí jsou vařené brambory či zelené fazolky,“ tvrdí známý kuchař Roman Paulus. Obě tyto suroviny obsahuje i jeho recept. Tepelnou úpravu některých surovin navíc hrdě staví na odiv: do salátu patří ještě teplé vařené brambory a lehce orestované fazolky. Předepsaný není ani způsob podávání salátu: někdo tvrdí, že niçoise by se měl servírovat na tzv. salátovém lůžku, na listu salátu. „Někdy se taky jednotlivé ingredience vyskládávají na mělkou mísu jedna vedle druhé, tady rajčata, vedle fazolky, pak vajíčka a tak dále. Vše se přelévá zálivkou, ovšem nemíchá,“ říká šéfkuchař. „Většina kuchařů se shodne na tom, že v salátu niçoise mohou být rajčata, listový salát, zelené fazolky, olivy, ančovičky, vařené vajíčko a tuňák,“ pokračuje šéfkuchař s tím, že v něm ale klidně můžete najít taky ředkvičky, artyčoky nebo cibuli. „Pro přípravu doma je možné vyměnit či vynechat jakoukoli ingredienci – záleží hlavně na vaší chuti.“ Toliko známý kuchař. Když jsem přemýšlel, jak tento salát poskládám, přišly mi do ruky ředkvičky, evidentně jsem se trefil.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Potřebujete:
Salát
Dresink
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Do hrnce s osolenou vařící vodou dáme neoloupané brambory. Vaříme tak 20 minut. Brambory scedíme a necháme zchladnout.
  2. Brambory pokrájíme na poloviny nebo čtvrtiny.
  3. V hrnci s osolenou vodou, kterou přivedeme k varu, spaříme zelené fazolky. Stačí 2 minuty.
  4. Fazolky slijeme a zchladíme studenou vodou. Pak vyjmeme a necháme okapat.
  5. Do vroucí osolené vody vložíme vejce a vaříme 5 minut. Vodu s vejci slijeme a vejce zalijeme studenou vodou. Necháme chladit tak 2 minuty. Vejce oloupeme a pokrájíme na čtvrtiny.
  6. Cherry rajčata pokrájíme na poloviny. Ředkvičky pokrájíme na poloviny.
  7. Rajčátka, brambory, vejce a ředkvičky smícháme.
  8. Přidáme zelené fazolky.
  9. Roztrháme dva listy salátu a přidáme do mísy.
  10. Osolíme a opepříme.
  11. Přidáme okapané sardinky.
  12. Na dresink smícháme zakysanou s citronovou šťávou a olejem.
  13. Přidáme vodu.
  14. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
  15. Stroužky česneku rozmáčkneme plochou stranou nože. Česnekem vytřeme misku pro podávání salátu.
  16. V misce vytvoříme ze salátu lůžko. Salát přendáme na salátové lůžko.
  17. Přelijeme dresinkem.
  18. Podáváme. Dobrou chuť.

Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma

Už tu máme podobné kousky dovádění s makrelou.Třeba retro nebo rybářský experiment či s paprikou a rajčaty.




Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.


Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut

Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.


Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut

Potřebujete:



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Brambory uvaříme ve slupce a po mírném vychladnutí oloupeme. Stačí tak 20 minut, je to započítáno v čase na přípravu.
    Uvaříme brambory

  2. Nachystáme si všechno, co potřebujeme. Z makrely pak vybereme maso.
    Připravíme

  3. Zapékací misky vymažeme máslem. Na dno poklademe na plátky nakrájené brambory.
    Vymažeme misky

  4. Poklademe vrstvou na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
    Poklademe cibuli

  5. Přidáme vrstvu makrely.
    Přidáme maso makrely

  6. Opepříme.

  7. Překryjeme další vrstvou brambor. Navrch položíme kousek másla a dáme do trouby předeřáté na 220 °C. Teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 25 minut nebo dokud brambory nezačnou zlátnout. Mám rád, když mají brambory tu zlatavou kůrčičku. Ona změkne v momentě, kdy uděláte další krok. Ale chuťově to tam zůstane.
    Přidáme brambory

  8. Mezitím rozmícháme zakysanou smetanu s vejci a trochou mléka.
    Smetana s vejci

  9. Dobře prošleháme.
    Rozmícháme

  10. Opepříme a osolíme.
    Přidáme pepř

  11. Zalijeme smetanou brambory s makrelou.

  12. Dáme zpět do trouby a pečeme 15 minut.

  13. Hotovo.
    Zapečeme

  14. Podáváme. Třeba s pikantním okurkovým salátem.
    Podáváme







Grilovaný špekáček s bramborami a zelným salátem | Hodí se i pro klobásu

Tohle je odvážný pokus, ne každému může sedět, ale výsledkek je dobrý. Jestliže si grilujete špekáčky nebo klobásky, zkuste k nim přidat namísto hořčice trochu jinou přílohu.

Grilovaný špekáček s bramborami a zelným salátem | Hodí se i pro klobásu
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Hodí se ke špekáčkům, klobáse, bavorské klobáse. Zelný salát je vlastně neokoukaný bramborový salát, jenom jiný. Použil jsem špekáčky, které jsou dvojnásobné než obvykle, řezník jim říká venkovské a dodává, jsou že bezlepkové. Jsou plné masa a bez masivní dávky mouky, to je důležité.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Grilovaný špekáček s bramborami a zelným salátem | Hodí se i pro klobásu
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Hodí se ke špekáčkům, klobáse, bavorské klobáse. Zelný salát je vlastně neokoukaný bramborový salát, jenom jiný. Použil jsem špekáčky, které jsou dvojnásobné než obvykle, řezník jim říká venkovské a dodává, jsou že bezlepkové. Jsou plné masa a bez masivní dávky mouky, to je důležité.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na takové pseudohranolky, asi tak 3 cm dlouhé a 1 cm široké. Vaříme 10 minut v osolené vodě. Pak studenou vodou propláchneme. Nakrájíme nadrobno jarní cibulky a smícháme s kysaným zelím. Přidáme zakysanou smetanu a brambory. Osolíme a opepříme podle chuti. A dobře jemně promícháme.
    Zelný salát s brambory
  2. Mezitím na grilu opečeme špekáčky.
    Špekáček na grilu
  3. Podáváme.
    Špekáček se zelným salátem

Červená kyselá polévka | Trochu jiná, jak jinak

Můžete tomu říkat kyselica nebo i jinak, je to recept podobnými polévkami inspirovaný, ale přece je jiný. Kyselica bývá světlá, protože je ze zeleného zelí, ale i u nás se objeví červená, která se logicky připravuje ze zelí červeného. Bývají v ní houby i brambory, nic takového tentokrát nečekejte.

Červená kyselá polévka | Trochu jiná, jak jinak
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to docela ostřejší záležitost, to dělá chilli. Můžete to vynechat, ale připravíte se o chuťový zážitek. A připravte se na to, že zelí obarví i klobásu. Pokud si necháte polévku na druhý den, budete to mít potvrzené.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Červená kyselá polévka | Trochu jiná, jak jinak
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to docela ostřejší záležitost, to dělá chilli. Můžete to vynechat, ale připravíte se o chuťový zážitek. A připravte se na to, že zelí obarví i klobásu. Pokud si necháte polévku na druhý den, budete to mít potvrzené.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno na oleji. Tak 3 minuty, cibule by měla zesklovatět.
    Osmahneme cibuli na oleji
  2. Přidáme nakrájenou klobásu. Orestujeme asi 3 minuty.
    Osmahneme nakrájenou klobásu
  3. Přidáme zelí.
    Přidáme zelí
  4. Přidáme nové koření a bobkové listy. Osolíme a opepříme. Promícháme a povaříme. Stačí 10 minut.
    Přidáme koření
  5. K zelí přilijeme teplý vývar.
    Přilijeme vývar
  6. Přidáme chilli vločky. Vše necháme vařit tak asi 20 minut. V případě potřeby přidáme trochu vody.
    Přidáme chilli vločky
  7. Vmícháme zakysanou smetanu.
    Přidáme zakysanou smetanu
  8. Mouku rozmícháme ve vodě a pak vmícháme do polévky.
    Přidáme mouku rozmíchanou ve vodě
  9. Promícháme a necháme vařit nezakryté asi 15 minut.
    Promícháme
  10. Podáváme.
    Podáváme