Klobása s červenými bramborami a zelenými fazolkami

Už jsme ochutnali klobásu s paprikami, dneska zkusíme něco jiného. Restujeme, dusíme, pečeme a také trochu grilujeme. Vítejte v mé malé laboratoři. Ale nebojte se, i na této večeři si pochutnáte.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
32 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
32 minut
Stačí pánev a zapékací miska. Za půl hodinky, plus mínus, máte slušnou a vydatnou večeři.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
32 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
32 minut
Stačí pánev a zapékací miska. Za půl hodinky, plus mínus, máte slušnou a vydatnou večeři.
Klobása s červenými bramborami a zelenými fazolkami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Klobásky nakrájíme napříč na tenčí kolečka a nasucho osmahneme na pánvi se silným dnem.
  2. Brambory nakrájíme na čtvrtiny a přidáme až do opečené klobásy, promícháme a přidáme nakrájenou cibuli. Cibule je tentokrát překrojená podélně na polovinu a pak příčně krájená na plátky. Promícháme a chvilku vše opékáme na tuku z klobásek.
  3. Přidáme scezené fazolky, opepříme a osolíme.
  4. Směs podlijeme kuřecím vývarem, decentně, nemusí v něm všechno plavat. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme. Stačí 20 minut.
  5. Pak směs přendáme do zapékací misky, měla by být vzdálena od grilu asi 12 až 15 centimetrů. Napřed pečeme 10 minut při teplotě 220 °C. Pak přepneme na gril. Grilujeme 2 minuty.

Vánoční rybí polévka | Štědrovečerní klasika

Každý rok je stejné téma: rybí polévka. To se nedá pominout. Odhoďte střídmost, rybí polévku vařím minimálně ze šesti kapřích hlav a ještě spolu s několika kousky kapříka. Potřebujete opravdu velký hrnec, pochopíte proč.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
4 osoby
Porce
4 osoby
Nejsou v ní vnitřnosti, jikry a tak, jak bývá zvykem, i tohle je důkaz, že rybí polévka nemusí být nudná. Základem je koření, kořenová zelenina a – ryby. Jak jinak?! Tohle je sice recept pro čtyři, ale vaříme polévku ve větším množství, aby byla i na druhý den. A možná i třetí, polévka zraje.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
4 osoby
Porce
4 osoby
Nejsou v ní vnitřnosti, jikry a tak, jak bývá zvykem, i tohle je důkaz, že rybí polévka nemusí být nudná. Základem je koření, kořenová zelenina a – ryby. Jak jinak?! Tohle je sice recept pro čtyři, ale vaříme polévku ve větším množství, aby byla i na druhý den. A možná i třetí, polévka zraje.
Vánoční rybí polévka | Štědrovečerní klasika
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rybí hlavy propláchneme, dáme do hrnce se studenou vodou, přidáme i kousky kapra, osolíme, přidáme koření, oloupanou kořenovou zeleninu ve větších kusech, kousek pórku, cibuli a šalotku i se slupkou. Pozor: část zeleniny by nám ještě měla zbýt na další kroky. Vaříme pomalu. Hodinka by mohla stačit, vařím o půl hodiny déle.
  2. Potom vyndáme hlavy i maso, přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme.
  3. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, rozředíme ji vývarem z hlav a dáme do vývaru.
  4. Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, mrkev a celer, řapíkatý celer), a dáme do vývaru.
  5. Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A dáme do vývaru. Promícháme, ještě mírně osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a chvíli mírně povaříme.
  6. Podáváme s na másle osmaženými kostičkami rohlíků a dozdobíme nasekanou petrželkou.

Pikantní kuřecí paličky s pomerančovou glazurou | Ve jménu zázvoru a pomeranče (a chilli)

Hurá, paličky zase jinak! Těch já se nenabažím. Recept slibuje jednoduchost, chuťově nabitou kořeněnou pomerančovou glazuru, navíc záležitost vcelku levnou. Zkusíme to spočítat. Čtyři paličky přišly na 38, 17 Kč.  Plus nějaké koruny za další ingredience. Takže 60 Kč? A také to bude rychlé, vždyť příprava i grilování zabere tak 25 minut. 

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
17 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
17 minut
Odpůrci marinád, zpozorněte! Nic takového se nekoná. Ale pozor, je to opravdu aromatické, to už je jasné z ingrediencí. Když takové věci nemilujete, raději zvolte krupičnou kaši.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
17 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
17 minut
Odpůrci marinád, zpozorněte! Nic takového se nekoná. Ale pozor, je to opravdu aromatické, to už je jasné z ingrediencí. Když takové věci nemilujete, raději zvolte krupičnou kaši.
Pikantní kuřecí paličky s pomerančovou glazurou | Ve jménu zázvoru a pomeranče (a chilli)
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. V troubě nastavíme mřížku 12 až 15 centimetrů od grilu. Jinak to spálíte a to by byla škoda. Ale můžete aspoň na 2 či 3 minuty zpočátku mřížku v troubě víc přiblížit ke grilu. Ale musíte hlídat!
  2. V misce smícháme marmeládu (když narazíte na pomeranč se zázvorem, neváhejte), balsamikový ocet, zázvor (nemaje, použil jsem v nouzi asi 1 cm čerstvého, nastrouhaného), koriandr a kajenský pepř.
  3. Paličky polejeme olejem, osolíme a opepříme. Olej, který nám zbyde si ještě ponecháme. Pak paličky grilujeme 6 minut a pak – otočíme paličky, potřeme tím zbylým olejem s pepřem a solí, vrátíme do trouby, aby byly ogrilované z obou stran a ještě grilujeme 5 až 6 minut. Grilujeme na alobalu, protože vše pak jenom zmačkáme do malé kuličky a jinak je uklizeno.
    Grilujeme paličky
  4. A teď už si stačí vybrat dip...
    Ugrilováno
  5. Tohle stojí za hřích, to mi věřte! Sladká chilli omáčka kupodivu všechnu ostrost sladí.
    Hotovo

Střídmý bramborový knedlík | Varianta na šinkový knedlík bez šunky – s pažitkou

Můžete dneska bramborový knedlík můžeme koupit v několika variantách, ale to zase není ono. Takže si ho uděláme.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to bramborový knedlík podle receptu na šunkový knedlík, ze kterého jsem vynechal šunku a přidal nakrájenou pažitku. Střídmý bramborový knedlík je dobrou přílohou k masu. Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to bramborový knedlík podle receptu na šunkový knedlík, ze kterého jsem vynechal šunku a přidal nakrájenou pažitku. Střídmý bramborový knedlík je dobrou přílohou k masu. Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.
Střídmý bramborový knedlík | Varianta na šinkový knedlík bez šunky – s pažitkou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit vodu ve velkém hrnci, vodu osolíme. Začněte rovnou tímhle krokem, protože hotové knedlíky by už neměly čekat, jinak těsto povolí. Voda se může chvílí vařit a čekat, těsto by čekat naopak na vodu nemělo.
  2. Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme, osolíme, přidáme mouku a vejce. Vypracujeme těsto. Přidáme hrst nakrájené pažitky, můžete použít i sušenou. Pokud je těsto řídké, což poznáme podle hnětení rukou, ještě přidáme mouku, ale neměli bychom to přehánět. Těsto by se nemělo lepit na prsty, ale neměl by to být kámen.
  3. Z těsta vytvoříme koule (šišky jsem vyloučil, ale daly by se také udělat) a dáme do vařící vody. Necháme vařit tak 15, spíše 20 minut. Pokud po chvíli vaření koule nevyplavou a přichytí se ke dnu hrnce, pomůžeme jim třeba měchačkou, aby se odlepily.
Tip:

Hodí se jako příloha třeba k hovězímu ragú.

Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.