Játrová zavářka | Knedlíčky, jak mají být

Do polévky je to téměř povinnost. Játrové knedlíčky jsou přece oblíbenou zavářkou do polévek, zejména hovězího, případně drůbežího vývaru. Polévka s játrovými knedlíčky je tradičním slavnostním pokrmem, který má své místo na svatbách, oslavách narozenin a při dalších významných událostech. Bývá v hospodách uváděna v menu jako první a hlavně se objevuje dost často.

Játrová zavářka | Knedlíčky, jak mají být
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bez knedlíčků by byl vývar poněkud smutný.
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Játrová zavářka | Knedlíčky, jak mají být
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bez knedlíčků by byl vývar poněkud smutný.
Doba přípravy
15 minut
Doba přípravy
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Kuřecí játra nameleme nebo nasekáme. A nebo naškrábeme. Záleží na tom, jakou konzistenci mají mít.
  2. Přidáme strouhanku.
  3. Přidáme vejce.
  4. Přidáme utřený česnek. Osolíme a přidáme všechno koření.
  5. Promícháme.
  6. Někdy je lepší si pomoci rukou, kterou směs prohněteme. Nebo rovnou zapojte obě.
  7. Pokud je směs více suchá, zakápneme trochou vody. A opět prohněteme mokrýma rukama.
  8. Necháme chvíli odpočinout. Můžete vyválet rukama drobné knedlíčky. Nebo použít tvořič kuliček z Tescomy. Pokud někomu opravdu funguje, dejte mi vědět. Třeba dělám něco špatně. Třeba...
  9. Připraveno. Teď už jen zavařit do polévky...

Špekové knedlíky | Optimální řešení

Postupů je samozřejmě vícero, tak co s tím? Přidat ještě další! A když hledáte, zjistíte, že je v tom pěkný guláš. Jo, ke guláši jsem špekové knedlíky protřeboval. Takže se to propojilo.




Špekové knedlíky | Optimální řešení

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Jestli vám někdo bude tvrdit, že tyhle knedlíky máte uvařené za 8 minut, asi je kouzelník. Já je vařil tak jako normálně se knedlíky vaří v osolené vodě. Až vyplavou. A vyplavou za dvacet minut. Někdy v receptech brambory zcela chybějí, jsou tam jiné ingredience, třeba krupice, což samozřejmě ovlivní trochu chuť. Ale postup bývá podobný. Jen, pokud volíte brambory, potřebujete ještě čas na jejich uvaření (tak do 30 minut) a vychladnutí.


Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut

Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut

Špekové knedlíky | Optimální řešení

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Jestli vám někdo bude tvrdit, že tyhle knedlíky máte uvařené za 8 minut, asi je kouzelník. Já je vařil tak jako normálně se knedlíky vaří v osolené vodě. Až vyplavou. A vyplavou za dvacet minut. Někdy v receptech brambory zcela chybějí, jsou tam jiné ingredience, třeba krupice, což samozřejmě ovlivní trochu chuť. Ale postup bývá podobný. Jen, pokud volíte brambory, potřebujete ještě čas na jejich uvaření (tak do 30 minut) a vychladnutí.


Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut

Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut

Potřebujete:



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Nakrájíme rohlíky i slaninu na kostičky.
    Nakrájíme rohlíky i slaninu

  2. Osmahneme slaninu na troše oleje.

  3. Ke slanině přidáme nakrájené rohlíky a je také opečeme.
    Osmahneme rohlíky

  4. Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme.
    Nastrouháme brambory

  5. Nastrouhané brambory dáme do mísy.
    Nastrouhané brambory

  6. Přidáme mouku, vejce, osolíme a přidáme muškový květ.
    Přidáme další ingredience

  7. Přilijeme mléko. Vše pořádně promícháme. Nejlépe rukama. Pokud se vám konzistence hmoty zdá příliš řídká, přisypeme ještě mouku. Tady krok vyfocený chybí, potřebuji obě ruce na hnětení. Stejné je to i s vytvořením knedlíků. Ale to si dovedete představit.
    Přilijeme mléko

  8. Z hmoty vytvoříme knedlík. Nejlépe se formuje namočenýma rukama. Aby se knedlíky při vaření nenalepily na sebe, koule ještě obalíme lehce v mouce.
    Uděláme koule

  9. Vaříme v osolené vodě dokud knedlíky nevyplavou na hladinu. Tady potřebovaly 20 minut.
    Vaříme

  10. Hotovo.
    Špekové knedlíky.

  11. Podáváme s kančím gulášem, třeba.
    Podáváme







Játrová nádivka do kuřete | V kuřeti i samotná chutná + pečené kuře

Játrová nádivka do kuřete. Když peču kuře, vždycky padne otázka, zda bude s tou nádivkou. Je míněna játrová nádivka, kterou dělám, protože všem chutná. Je to jednoduchá věc, chutná.

Játrová nádivka do kuřete | V kuřeti i samotná chutná + pečené kuře
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Všechno smícháme, naplníme do kuřete nebo pečeme samostatně. Obvykle to, co se do kuřete nevejde, zabalím do alobalu a peču současně s kuřetem. Nádivka by šla také péci samostatně v zapékací misce.
Játrová nádivka do kuřete | V kuřeti i samotná chutná + pečené kuře
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Všechno smícháme, naplníme do kuřete nebo pečeme samostatně. Obvykle to, co se do kuřete nevejde, zabalím do alobalu a peču současně s kuřetem. Nádivka by šla také péci samostatně v zapékací misce.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Játra očistíme a nakrájíme na menší kousky.
    Potřebujeme
  2. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Zalijeme mlékem.
    Zalijeme mlékem
  3. Přidáme vejce. Osolíme, přidáme asi tak lžičku provensálského koření, špetku muškátového oříšku a opepříme.
    Přidáme nejen vejce
  4. Promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme ještě strouhanku podle potřeby. Necháme chvíli stát, aby se pečivo i strouhanka dobře nasákly.
    Dobře promícháme
  5. Můžeme přidat strouhanku
  6. Nádivkou naplníme kuře, které jsme osolili uvnitř i vně.
    Plníme kuře
  7. Pokud po plnění kuřete vám něco zbyde, stačí zabalit nádivku do alobalu a přidat k pečení kuřete.
    Kuře se slaninou
  8. Kuře pečeme pomalu při 220 °C, podložené kousky másla. Pečeme 1 a 1/2 až 2 hodiny. V polovině pečení podlijeme vodou a sundáme slaninu. Pak ještě při dalším pečení přeléváme kuře občas šťávou.
    Polovina pečení
  9. Kuře pak podáváme s bramborem. Ale tuhle fotku už tady neuvidíte. Než jsem cvaknul výsledek, bylo už snězené.

Letošní vánoční rybí polévka | Kapr a sumec spojili síly

Vánoční rybí polévku jsem chtěl připravit podle receptu, který už tady je. Jenže při tom chvatu při nákupu se mi místo kousků kapra přimíchal do košíku sumec. Obal skoro stejný, jenom na kaprovi je napsáno Třeboňský kapr a na sumci Třeboňská ryba. Tak to bude tak trochu jiná polévka, a tak trochu v rodině. Mohl bych ještě přidat historku o hledání velkého hrnce, prohledávání a urovnávání špajzu (už potřeboval vyklidit), o třech cestách do sklepa, protože přece ten hrnec někde musí být. No, když jsem jsem to vzdal a přisoudil hrnci možnost zázračného zmizení, při cestě ze sklepa jsem ho potkal na pavlači. Celou dobu na mě koukal. Takže už by mohlo všechno pokračovat v klidu, že?!

Letošní vánoční rybí polévka | Kapr a sumec spojili síly
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
A ještě něčím se letošní vánoční rybí polévka liší. Jsou v ní kapří vnitřnosti (ale jikry ne). Skládám tu polévku jako lego, hele oblíbený obrat. A vnitřnosti zmražené se mi podařilo náhodou koupit před Vánocemi. Takže u nás takový ten krvavý rituál s kaprem je hodně soft.
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
180 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
180 minut
Letošní vánoční rybí polévka | Kapr a sumec spojili síly
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
A ještě něčím se letošní vánoční rybí polévka liší. Jsou v ní kapří vnitřnosti (ale jikry ne). Skládám tu polévku jako lego, hele oblíbený obrat. A vnitřnosti zmražené se mi podařilo náhodou koupit před Vánocemi. Takže u nás takový ten krvavý rituál s kaprem je hodně soft.
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
180 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
180 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Rybí hlavy a kousky propereme pořádně několikrát studenou vodou. Mezi kapří hlavy se letos zatoulaly i podkovy sumce. Skončí také v hrnci, určitě pětilitrovém. Ryba by měla být pod vodou i se zeleninou.
    Mezi kapří hlavy se přimíchaly podkovy sumce
  2. Zeleninu nakrájíme na větší kusy a přidáme k rybám zalitým vodou. Cibuli i šalotku přidáme i se slupkou. Přihodíme bobkové listy a nové koření. Dáme vařit.
    Přidáme nakrájenou zeleninu
  3. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří. Je to stejné, jak když připravujeme vývar. Necháme vařit pomalu asi tak hodinku a půl. Můžete přidat 200 ml bílého vína.
    Při vaření sbíráme pěnu
  4. Potom vyndáme hlavy i maso, přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme.
  5. Mouku osmahneme na másle a rozředíme vývarem z ryb. Pak jíšku vmícháme do polévky.
  6. Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, pórek, mrkev a celer, řapíkatý celer), vše nadrobno, a dáme do vývaru.
    Osmahneme zeleninu
  7. Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A dáme do vývaru. Přidáme také nakrájené rybí vnitřnosti (i ty předtím propláchneme). Promícháme, ještě osolíme, opepříme, přidáme špetku až dvě muškátového květu (fakt decentně, jinak budete mít polévku spíše hořkou; místo květu můžete přistrouhat oříšek) a povaříme na mírném ohni tak 30 minut.
  8. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na másle.
  9. Podáváme s kostičkami rohlíku a posypané nasekanou petrželkou.
    Podáváme s opečnými kostičkami rohlíku a posypané petrželkou
Tip:

Dovětek:
Obvykle tady máme recepty pro dva a najednou je tu polévka pro celý regiment. Jednak proto, že druhý den je polévka ještě lepší a pak, pokud potřebujete jenom polévku pro dva, stačí redukovat množství. Tohle je vlastně rybí vývar, takže pokud není kapr, mohla by ho nahradit jiná sladkovodní ryba. Nebo ryba obecně. Tohle sice nemám ozkoušené, ale, když se rozhlédneme po světě, na rybí vývar (a tedy i polévku) používají mořský jazyk, platýze, kambalu či halibuta a tak. Prostě rybu s bílým masem. A stačí 2 hlavy a nějaká část ryby. Nebo ryba, tak určitě kilo. Časově to také můžete zkrátit, ale tu hodinku v úvodu, kdy se vaří ryba se zeleninou, tu už nezkracujte. To je minimum. Ale našel jsem i recepty, kde stačí 30 minut. Tahle polévka je vánoční, protože se dělá z kapra, kterého vyvalí rybáři tradičně na Vánoce. Je kolem toho také spousta cavyku, koled a další prvky, kterým říkáme atmosféra a tradice.
Někdy můžete narazit na označení fumet, což je starofrancouzské pojmenování rybího vývaru a tutíž jde o totéž. Pomalu na mírném ohni povaříte rybu se zeleninou.
A protože je kolem rybího vývaru dost zajímavého, už teď mám chuť si některé jiné chutě vyzkoušet. Třeba s fenyklem, vínem a tak. Uvisíme, ochutnáme, někdy příště.