Sezame, otevři se! Tohle mi utkvělo v hlavě, když míjím v regálu sezam, hned mi to naskočí. Ale sezam v kuchyni, to tu moc nemáme. Dá se koupit na pečivu, ale teď ho zapojíme do procesu. Sezame, otevři (se)!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Příprava je podobná, jako když chystáme třeba čevabčici, takže jsme vlastně doma. To umíme. Jen cibule je sladší a navíc je tu i mrkev. A samozřejmě sojová omáčka. A to podstatné – sezamová semínka. Jsou v mase i omáčce.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Příprava je podobná, jako když chystáme třeba čevabčici, takže jsme vlastně doma. To umíme. Jen cibule je sladší a navíc je tu i mrkev. A samozřejmě sojová omáčka. A to podstatné – sezamová semínka. Jsou v mase i omáčce.
Masové koule se sezamem | Mleté maso v jiné podobě
Připravíme si omáčku: Smícháme sojovou omáčku s cukrem a 1/4 šálkem vody. Zahřejeme, aby se cukr rozpustil, měla by stačit 1 minuta.
Nakrájíme nadrobno zeleninu a smícháme všechny ingredience na koule. Dobře propracujeme.
Pomocí lžíce si vytvoříme koule.
Na oleji při střední teplotě opečeme koule ze všech stran, to trvá tak 10 minut, ale je dobré to hlídat.
Na suché pánvi si opražíme sezamová semínka.
Část připravené omáčky si dáme stranou na závěr. Do zbylé části vmícháme opražená sezamová semínka. Promícháme a provaříme asi 2 minuty.
Do pánve s opečnými koulemi k oleji přilijeme směs omáčky se sezamem. Necháme na mírném ohni vařit asi 8 minut. Připravíme si rýži.
Podáváme s rýží, omůžeme zakápnout částí omáčky, kterou jsme si dali stranou. Do omáčky můžeme ještě přidat trochu výpeku z pánve a nechat přejít varem. Posypeme jarní cibulkou.
Vymetám spíž, narazil jsem na tuňáka v konzervě, ale je v tom jenom drť, která mi nepřipadá jako start k nějakému pokrmu. Bude to poživatelné, ale jinak NIC. Také u Franze Josepha vymetali sklady? Tuna steak in sunflower oil s vignetou „exclusive“ už mi nesmí do domu. Padesát gramů ničeho! Cpal bych to šéfům firmy do chřtánu, ale to mi nevyřeší problém rychlé večeře. Tak mě zachraňuje asijský obchod, kde sice hlídač hlasitě chrápe, ale mají Rio mare Tuna chunks in brine, už z nějakého testu vím, že tahle značka nekrade. Vysypalo se mi z plechovky 120 gramů kousků ryby. Hurá! Tak můžeme chystat večeři.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Je to jednoduchý a rychlý salát, nejvíc vás asi zdrží uvaření vajíček natvrdo, ale pak už to jde ráz na ráz.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Je to jednoduchý a rychlý salát, nejvíc vás asi zdrží uvaření vajíček natvrdo, ale pak už to jde ráz na ráz.
Tuňákový salát s vajíčkem | Rychlovka na večeři nebo svačinu
Nakrájíme ředkvičky na osminky, řapíkatý celer na jemné kousky. Přidáme do kousků tuňáka. Osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Dobře promícháme a necháme chvíli odležet v chladu.
Servírujeme s chlebem dalamánkového typu, nebo...
...na chlebu dalamánkového typu.
Variantou je salát, do kterého můžete přidat i najemno nakrájené půlměsíčky červené cibule.
Ono to vlastně tak vyšlo. Takže střepatost je nečekaná, ale nakonec to beru jako přednost. Prostě se z toho nějak musíte vylhat, když výsledek je poněkud odlišný od představ a dokonce i vžitých představ. Při balení rolády je dobré si dát pozor, aby byla pevněji srolovaná a svázaná. Pak si udržíte i obvyklý vzhled. Pokud se to nepovede, budet mít střapatou roládu.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Proč právě bůček na kámen? Je nakrájený na plátky, takže připravený k okamžitému použití.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Proč právě bůček na kámen? Je nakrájený na plátky, takže připravený k okamžitému použití.
Připravíme si náplň. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, na rozpálené pánvi škvaříme a pak přidáme na plátky nakrájené žampiony. Osolíme.
Do směsi přidáme vejce a promícháme.
Vytvořenou směsí budeme plnit roládu.
Plátky bůčku poklademe vedle sebe na podložku, fólii nebo alobal.
Bůček pomažeme hořčicí.
Přes pásky bůčku položíme plátky anglické slaniny napříč plátkům bůčku a ještě položíme další vrstvu, opět křížem.
Na slaninu roprostřeme vajíčkovou náplň. Osolíme a opepříme. Poklademe nakrájenou paprikou.
Pomocí alobalu (nebo fólie) stočíme roládu.
Převážeme provázkem na potraviny. Pokud nemáte ruce volšové, podaří se vám úhledný balíček. Když prsty nějak neposlouchají, máte nakročeno na střapatou roládu.
Roládu trochu podlijeme vodou a posypeme kořením na kuře 7 bylin. Zakryjeme pokličkou nebo alobalem a dáme do předeřáté trouby nastavené na 200 °C. Pečeme asi 90 minut.
Pak pokličku nebo alobal sejmeme, dochutíme kořenící směsí na vepřovou pečeni, můžeme ještě trochu podlít vodou a dáme zpět do trouby nastavené na 190 °C. Pečeme ještě 30 minut, již odkryté.
Zbavíme provázku, nakrájíme a servírujeme s vařenými bramborami.
K roládě můžeme také připravit šťouchané brambory se slaninou a jarní cibulkou.
Tak jo, mezi chleba se dá položit cokoli a můžeme si pochutnat. Pokud jste si připravili holandský řízek z mletého masa a vybylo, můžete si udělat burger.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
15minut
Holandský řízek mezi dvěma krajíčky lámankového chleba s oblohou. Nemusíte čekat, až vám zbyde porce holandský řízků, ale lze to na férovku připravit rovnou. Takže burger, říkejme tomu tak.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
15minut
Holandský řízek mezi dvěma krajíčky lámankového chleba s oblohou. Nemusíte čekat, až vám zbyde porce holandský řízků, ale lze to na férovku připravit rovnou. Takže burger, říkejme tomu tak.
Do mletého masa nalijeme mléko, promícháme a necháme odležet.
Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, petržel, osolíme a opepříme. Dobře propracujeme, nejlépe rukama.
Z masové hmoty vytvoříme placičky ve tvaru řízku. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
Řízky opečeme v silnější vrstvě oleje. Z oleje přendáme na papírovou utěrku a necháme okapat.
Řízky položíme na plátek chleba, kde vytvoříme lůžko z plátků okurky, přikryjeme dalšími plátky okurky a rajčete. Přelijeme tatarskou omáčkou a přiklopíme plátkem chleba.