Treska v lehkém obalu | Sole of fish | Variace na dané téma

Sole of fish. Ochutnal jsem na Korfu a nemělo to chybu. Takže nutkání si podobný úžasný pokrm připravit i doma je namístě. Tenhle recept znají i v Mexiku a kdovíkde také. Asi všude kolem Atlantiku a Středozemního moře. Ale nějak se mi příčí název brutálně přeložit do češtiny. To vyskočíte z kůže. Kdo by chtěl jíst podešev z ryby nebo šlapku z ryby? Jenže, jenže! Sole je druh ryby (mrkněte do poznámky), kterou možná znáte jako jazyk, tedy mořský jazyk. To už není tak děsivý název. Nemaje jazyk, musíme si vystačit s treskou. Solidní náhrada, mám ten dojem. I tak se vám možná rozváže jazyk…

Treska v lehkém obalu | Sole of fish | Variace na dané téma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tresku máte dostupnější, navíc, když si koupíte filety, nemusíte se prát s tím, abyste z mořského jazyka odstranili kůži. Je to sice celkem jednoduché a na videích na netu dobře ukázané, ale s treskou to máte fakt poněkud snadnější. I proto je v názvu receptu „variace na dané téma“...
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Treska v lehkém obalu | Sole of fish | Variace na dané téma
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tresku máte dostupnější, navíc, když si koupíte filety, nemusíte se prát s tím, abyste z mořského jazyka odstranili kůži. Je to sice celkem jednoduché a na videích na netu dobře ukázané, ale s treskou to máte fakt poněkud snadnější. I proto je v názvu receptu „variace na dané téma“...
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Dáme vařit brambory ve slupce, vaříme asi 20 až 30 minut. Vaříme samozřejmě podle velikosti brambor.
  2. Smícháme strouhanku s moukou, osolíme a přidáme špetku až dvě (podle chuti) bílého pepře.
  3. Vejce rozkvedláme.
  4. Olivový olej zahřejeme na pánvi. Tak akrorát, což vás teď asi klepne, co je to akorát. Není to moc ani málo, takže spíše vyšší střední stupeň. Záleží na síle vaší plotýnky či sporáku.
  5. Filety namáčíme do vajíčka, aby byly dobře namočené z obou stran.
  6. Pak přeneseme do směsi mouky a strouhanky a dobře obalíme.
  7. Smažíme.
  8. Při smažení druhé strany filetů ještě můžeme mírně opepřit černým pepřem a dosolit. Filety pak dáme stranou.
  9. Do pánve, kde jsme smažili rybu přidáme kousek másla. Necháme rozpustit.
  10. Přidáme uvařené brambory.
  11. Přidáme trochu citronové šťávy...
  12. ... a posléze nasekanou petržel.
  13. Promícháme, přidáme černý pepř a špetku soli. Smažíme tak 5 minut na mírném ohni.
  14. Brambory přidáme k rybě a zalijeme šťávou z pánve.
Tip:

Pro zajímavost:
MAKRO píše, že mořský jazyk neboli jazyk obecný (Solea vulgaris, angl. common sole) platí po celém světě za luxusní rybu. Oblasti přirozeného výskytu se táhnou od jižního Norska po Senegal, mimo to žije také ve Středozemním moři. Půjčím si fotku z Encyklopedie Britannica, snad mi to prominou:


A tady je pro úplnost ještě kousek odborného popisu:
Oválné, velmi vysoké tělo s malou zakulacenou hlavou. Obě oči jsou na pravé straně těla, jsou velmi malé. Okraj přední skřetové kosti je srostlý s kůží hlavy. Hřbetní ploutev se táhne podél celého těla, tvoří ji 75 – 93 měkkých ploutevních paprsků. Jo, a asi půl života stráví zahrabaná v písku nebo spíše bahně na dně. Ve dne si tak hoví, v noci vyráží na lov. Pokud ji tedy nevyloví sítěmi, taženými po dně, pak může přistát i na našem talíři. To má po ftákách, ale my si zase hodně pochutnáme. Tak už to prostě je.
Tyhle informace k rybě na talíři nepotřebujete, možná by strávníky i trochu odradily, ale ryba je to fakt chutná. Takže, pokud se dostanete za hranice, třeba do Řecka, ochutnejte ji. Třeba ji ulovíte i nás v nějaké rybárně. Pak s chutí do toho!

Pečené uzené ocásky | Tak nějak na přání

Chodil jsem kolem řezníka, kde pořád nabízeli uzené ocásky. Protože to nějak viselo ve vzduchu, tak jsem se nakonec zastavil. Málem jsem nepochodil. Zbyl na mě jeden kousek, ale to pro dva může stačit. A už se to chystá. K ocáskům je třeba dobrý rajčatový salát, třeba.




Pečené uzené ocásky | Tak nějak na přání

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Chce to hlavně výdrž. Čtyři hodiny, jsou čtyři hodiny. Ale za tu dobu udělá černé pivo karamelizační kouzlo. Ale pak už se můžete pustit do skvělé bašty. Jo, nezapomeňte na ten rajčatový salát, hodí se k tomu, stejně jako čerstvý chléb.


Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut

Pečené uzené ocásky | Tak nějak na přání

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Chce to hlavně výdrž. Čtyři hodiny, jsou čtyři hodiny. Ale za tu dobu udělá černé pivo karamelizační kouzlo. Ale pak už se můžete pustit do skvělé bašty. Jo, nezapomeňte na ten rajčatový salát, hodí se k tomu, stejně jako čerstvý chléb.


Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut

Potřebujete:



Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Ocásky si necháme nasekat nebo je při troše štěstí rozdělíme doma. Šlo to.
    Rozdělíme

  2. Dáme maso do pekáče, přidáme koření.
    Nachystáme

  3. Cibule nakrájíme na měsíčky a přidáme k masu. Zalijeme pivem. Dáme do trouby předehřáté na 150 až 160 °C a pečeme 4 hodiny. Občas přeléváme vypečenou šťávou s pivem.
    Zalijeme

  4. V polovině pečení maso obrátíme, případně podlijeme trochou vody. Nenechte ocásky zcela na suchu.
    Při pečení obrátíme

  5. Podáváme třeba s chlebem a rajčatovým salátem.
    Podáváme







Zapečená feta | Řecká inspirace

Byla na jídelním lístku v taverně Wave na Corfu uvedená mezi položkami Předkrmy. Ale dá se nabídnout i jako oběd. Tak jsem si to vyzkoušel, ale zařadil ji mezi hlavní chody. Můžete experimentovat s nasazením, jak libo.

Zapečená feta | Řecká inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Zapečená feta | Řecká inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoba
Jak na to:
  1. V misce smícháme překrojená rajčátka, překrojené olivy, na drobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, petrželku, oregano, olivový olej a opepříme podle chuti.
    Vše smícháme
  2. Zalijeme olejem
  3. Fetu dáme do dostatečně velkého kusu alobalu.
    Fetu dáme do alobalu
  4. Sýr zasypeme připravenou směsí
  5. Alobal je v zapékací misce, můžete ale použít jen tu misku.
    Dáme zapéci
  6. Dáme zapéci do trouby předehřáté na 200 až 220 °C. Pečeme 15 minut, pak přepneme na gril a grilujeme tak 5 minut.
    Zapečeme
  7. Podáváme. Můžete posypat ještě nasekanou petrželkou. Podávat můžete s bagetou nebo dokonce hranolkami.
    Podáváme

Růžičková kapusta s venkovským špekáčkem a rajčaty | Proč si nepochutnat?

Venkovský špekáček prodávají na Žižkově v řeznictví, kde všechno voní a je čerstvé, a také nabízejí ledacos, co hned tak zase nepotkáte. Venkovský špekáček je opravdický, chutný a velký. Tak co s ním? Přidáme k němu růžičkovou kapustu, která čeká na využití a když budou přílohou penne, je vhodně mít nějakou červenou omáčku. Takže přidáme sekaná rajčata. Ale nečekejte záplavu, decentně.

Růžičková kapusta s venkovským špekáčkem a rajčaty | Proč si nepochutnat?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete použít i jinou uzeninu, třeba salám, ale špekáček (ať už ten klasický malý nebo ten, který má dneska hlavní slovo) nemá v receptu chybu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Růžičková kapusta s venkovským špekáčkem a rajčaty | Proč si nepochutnat?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete použít i jinou uzeninu, třeba salám, ale špekáček (ať už ten klasický malý nebo ten, který má dneska hlavní slovo) nemá v receptu chybu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si, co potřebujeme. Dáme vařit pene v osolené vodě podle návodu.
    Připravte si
  2. Špekáček nařízneme podélně po obou stranách a nakrájíme na kolečka. Opečeme na oleji. Pak dáme stranou.
    Špekáček opečeme
  3. Do stejné pánve, kde zbyla šťáva ze špekáčku dáme kousek másla a orestujeme na poloviny nakrájené růžičkové kapusty. Stačí tak 4 až 5 minut, až kapusta začně být opečená.
    Kapustu orestujeme
  4. Přidáme trochu mletých chilli vloček, osolíme a opepříme.
    Přidáme koření
  5. Ke kapustě vrátíme opečený špekáček.
    Špekáček vrátíme
  6. Přidáme nasekaná rajčata.
    Přidáme rajčata
  7. Zalijeme vývarem a promícháme. Zakryjeme a vaříme asi 3 minuty, pak snížíme teplotu a dusíme tak 5 až 6 minut.
    Vývarem zalijeme
  8. Podáváme s penne.
    Příloha: penne