Kuřecí prsa v pikantní omáčce s rajčaty a penne

Na kolik způsobů je možné připravit kuřecí maso? A na kolik způsobů jste si připravili kuřecí prsa? Asi se to nedá spočítat. Přesto přidávám další položku. Ochutnejte.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Opravdu je to pikantní, ale nic zase moc ostrého. Jídlo opět tak na jednu pánev, což je praktické. Pojďme do toho!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Opravdu je to pikantní, ale nic zase moc ostrého. Jídlo opět tak na jednu pánev, což je praktické. Pojďme do toho!
Kuřecí prsa v pikantní omáčce s rajčaty a penne
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Řízky jemně naklepeme a obalíme v mouce, smíchané se solí a pepřem.
    Prsa obalíme
  2. Máslo rozehřejeme v pánvi na střední teplotě a opečeme řízky z obou stran dohněda.
    Osmahneme
  3. Osmahneme dohněda
  4. Řízky vyjmeme z pánve a dáme okapat na papírovou utěrku.
    Osušíme
  5. Mezitím jsme si připravili základ omáčky – smíchali ocet, worchester, pepřovou omáčku, chilli, sůl a prolisovaný česnek.
    Připravíme základ omáčky
  6. Do pánve dáme nakrájená rajčata i se šťávou, přidáme cukr.
    Na pánev dáme rajčata
  7. Zalijeme základem omáčky a přilijeme trochu vody. Přivedeme k varu.
    Zalijeme
  8. Vrátíme do pánve kuřecí řízky, teplotu snížíme.
    Vrátíme maso
  9. Zakryjeme a dusíme asi tak 35 až 45 minut.
    Dusíme zakryté
  10. Podáváme s těstovinami, třeba penne.
    Podáváme s penne

Parmezánové špagety se slaninou a mozzarellou

Vypadá to na těstovinovou sérii, linguine a teď špagety. Ale proč ne? Lehké, rychlé, chutné.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Inspiraci jsem tentokrát našel v Austrálii, ale nebyl bych to já, abych si ho neupravil pro sebe a podle své chuti. Na mozzarellových třešničkách nemusíte trvat, můžete nakrájet i mozzarellu, kterou máte po ruce nebo i jiný nezrající sýr.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Inspiraci jsem tentokrát našel v Austrálii, ale nebyl bych to já, abych si ho neupravil pro sebe a podle své chuti. Na mozzarellových třešničkách nemusíte trvat, můžete nakrájet i mozzarellu, kterou máte po ruce nebo i jiný nezrající sýr.
Parmezánové špagety se slaninou a mozzarellou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Na plech vyložený pečicím papírem, pokapaném olivovým olejem, dáme plátky anglické slaniny, na ně poklademe překrájené mozzarellové třešínky.
    Slanina a mozzarella
  2. Mozzarellu překryjeme přečuhujícími konci plátků slaniny. Jeden z plátků slaniny dáme křížem, aby se sýr v hnízdečku lépe udržel. Pečeme 6 až 8 minut, aby se sýr roztavil.
    Zabalíme slaninu
  3. Dáme vařit špagety do osolené vroucí vody a necháme je 6 až 8 minut vařit, tak al dente. Instrukce jsou na obalu špaget.
  4. Špagety slijeme, ale necháme si tak šálek vody ze špaget stranou. Špagety dáme do pánve (nebo kastrolu), přidáme máslo a necháme rozpustit.
    Máslo dáme do špaget
  5. Přilijeme vodu ze špaget a povaříme asi tak 4 až 5 minut (vody dávejte přiměřeně – nechystáme žádnou polévku a špagety bychom neměli utopit).
    Přilijeme vývar ze špaget
  6. Sundáme špagety z vařiče, přidáme k nim parmezán a promícháme.
    Přidáme strouhaný sýr
  7. Těstoviny rozdělíme na talíře, přes ně položíme slaninu se sýrem a opepříme. V závěru ještě můžeme posypat parmezánem.
Tip:

Připravte si také třeba linguine, ploché špagety. Recepty najdete tady a tady. V první hraje roli parmezán, slanina a rajčátka ve druhém kapusta a bílé fazole.

Uzená plec se špenátem | Překvapení: poněkud jiný špenát

Maso, maso, maso. Tenhle kategorický imperativ slýchávám dost často, obvykle také maso připravuji. A že mi posloužilo jako odrazový můstek k přípravě skvělé polévky, mám na mysli divokou kedlubnovou polévku, je velký plus.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
16 minut
Připravovat špenát, to je vcelku jednoduchá věc. V sezoně sáhneme určitě po čerstvém, ale není-li k mání, vystačíme si i s mraženým. Někdy tím sekaným, jindy listovým. Vybírám si podle potřeby i chuti, tentokrát jsem zvolil listový. A půjdeme na jeho přípravu jinak než bývá napsáno i na obalu. A bude to s bramborovým knedlíkem, pravda, tentokrát se mi tvarově trochu nevyvedl, ale ještě má šanci se uplatnit.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
16 minut
Připravovat špenát, to je vcelku jednoduchá věc. V sezoně sáhneme určitě po čerstvém, ale není-li k mání, vystačíme si i s mraženým. Někdy tím sekaným, jindy listovým. Vybírám si podle potřeby i chuti, tentokrát jsem zvolil listový. A půjdeme na jeho přípravu jinak než bývá napsáno i na obalu. A bude to s bramborovým knedlíkem, pravda, tentokrát se mi tvarově trochu nevyvedl, ale ještě má šanci se uplatnit.
Uzená plec se špenátem | Překvapení: poněkud jiný špenát
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Uzené maso si předvaříme ve vodě s přidaným bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Stačí 30 minut. Scedíme a vývar dáme stranou.
  2. Plátky masa uložíme na vrstvu jarní cibulky nakrájené na kolečka a mírně podlijeme vývarem. (Ze zbylého vývaru si ještě můžeme připravit kedlubnovou polévku.)
    Dáme maso na cibulku
  3. Ve střední části trouby grilujeme z každé strany asi 6 až 8 minut (podle trouby).
    Uzené ugrilujeme
  4. V pánvi rozehřejeme olivový olej, zalijeme vínem a přidáme špenát. Pokud použijete mražený, necháme zakryté asi 6 až 8 minut na mírném ohni.
  5. Přidáme granulovaný česnek a citronovou šťávu, trochu přisolíme. Promícháme a zakryté ještě na mírném ohni necháme asi 2 minuty.
  6. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
    Podáváme s bramborovým knedlíkem
Tip:

Pokud si chcete trochu "prohnat roury", zkuste divokou kedlubnovou polévku. Proč divokou? ptala se mě jedna kuchařka. Protože je v ní dost pálivé papriky a chilli. Ale nemusíte dělat úplnou variantu pro hasiče, pálivost si můžete regulovat tím, že pálivé papriky bude méně a přidáme nepálivou. Pro děti i vegetariány tahle polévka moc není, ale v receptu jsou i varianty.

Kuřecí křídla glazovaná | Glazura balsamikovým octem a sojovou omáčkou

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle je zvláštní. Kuřecí křídla, která už nepotřebují dip. Můžete ho k nim připravit, ale nakonec zjistíte, že chuť těchto křidélek už nic jiného nepotřebuje. A také si navíc můžete tato křídla připravit na „skleněný“ způsob. Zkuste to.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle je zvláštní. Kuřecí křídla, která už nepotřebují dip. Můžete ho k nim připravit, ale nakonec zjistíte, že chuť těchto křidélek už nic jiného nepotřebuje. A také si navíc můžete tato křídla připravit na „skleněný“ způsob. Zkuste to.
Kuřecí křídla glazovaná | Glazura balsamikovým octem a sojovou omáčkou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Křídla vypereme a osušíme. Dáme do misky, osolíme, opepříme a zalijeme olejem. Promícháme, aby olej pokryl povrch křídel. Můžeme nechat chvíli stát.
  2. Troubu předehřejeme na 250 °C. Křídla dáme v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do prostřední části trouby. Pečeme bez obracení asi 35 minut.
  3. Mezitím si připravíme glazuru. Na pánvi se silným dnem povaříme za občasného míchání balsamikový ocet se sojovou omáčkou a cukrem asi 10 až 12 minut, aby se glazura redukovala, v závěru přidáme máslo a odstavíme z tepla. Po rozpuštění másla ještě promícháme. Glazura vám vyjde i na dvojnásobné množství křídel, pokud potřebujete. Připravil jsem ji tak, aby vyšla při pokusu v každém případě.
  4. Pečená křídla vyndáme z trouby, necháme asi minutu stát a pak je předáme do misky. Křídla přelijeme glazurou a dobře promícháme. Po 5 minutách ještě promícháme. Pokud chcete křídla s křupavější „skleněnou“ glazurou, můžete křídla ještě vrátit na plech a do trouby, kde je necháte ještě 5 minut péct.
  5. Podáváme s bagetou nebo toastovým chlebem. Můžete zkusit připravit dip, ale záhy zjistíte, že opravdu je chuť křídel s glazurou tak jedinečná, že již žádný dip není potřeba.
KROK SUN KROK
  1. Křídla pečená na jeden zátah
  2. Můžete podávat s dipem…
  3. …ale záhy zjistíte, že se bez dipu naprosto obejdete