Kuřecí prsa v pikantní omáčce s rajčaty a penne

Na kolik způsobů je možné připravit kuřecí maso? A na kolik způsobů jste si připravili kuřecí prsa? Asi se to nedá spočítat. Přesto přidávám další položku. Ochutnejte.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Opravdu je to pikantní, ale nic zase moc ostrého. Jídlo opět tak na jednu pánev, což je praktické. Pojďme do toho!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Opravdu je to pikantní, ale nic zase moc ostrého. Jídlo opět tak na jednu pánev, což je praktické. Pojďme do toho!
Kuřecí prsa v pikantní omáčce s rajčaty a penne
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Řízky jemně naklepeme a obalíme v mouce, smíchané se solí a pepřem.
    Prsa obalíme
  2. Máslo rozehřejeme v pánvi na střední teplotě a opečeme řízky z obou stran dohněda.
    Osmahneme
  3. Osmahneme dohněda
  4. Řízky vyjmeme z pánve a dáme okapat na papírovou utěrku.
    Osušíme
  5. Mezitím jsme si připravili základ omáčky – smíchali ocet, worchester, pepřovou omáčku, chilli, sůl a prolisovaný česnek.
    Připravíme základ omáčky
  6. Do pánve dáme nakrájená rajčata i se šťávou, přidáme cukr.
    Na pánev dáme rajčata
  7. Zalijeme základem omáčky a přilijeme trochu vody. Přivedeme k varu.
    Zalijeme
  8. Vrátíme do pánve kuřecí řízky, teplotu snížíme.
    Vrátíme maso
  9. Zakryjeme a dusíme asi tak 35 až 45 minut.
    Dusíme zakryté
  10. Podáváme s těstovinami, třeba penne.
    Podáváme s penne

Hovězí nudličky s rýží, žampiony, pórkem a paprikou | 2. varianta

Hovězí nudličky s rýží už tu mají svůj recept, ale protože moji malou kuchyni beru i jako velkou laboratoř, nedalo mi neexperimentovat dál a k prvnímu receptu přidat ještě variantu. Chuťově podobnou, ale přece jinou. Změna přichází přidáním zeleniny.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste druhou variantu hovězích nudličky s rýží a žampiony, té první můžeme říkat ala Stroganoff, když chceme být světoví. Té druhé také...
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste druhou variantu hovězích nudličky s rýží a žampiony, té první můžeme říkat ala Stroganoff, když chceme být světoví. Té druhé také...
Hovězí nudličky s rýží, žampiony, pórkem a paprikou | 2. varianta
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na rozpálené pánvi opečeme hovězí nakrájené na nudličky, žádnou hromadu, ale pěkně v jedné vrstvě, i postupně. Pečeme tak 3 minuty, aby nudličky zhnědly. Na pánvi s nimi občas zahýbeme, aby se jenom opekli a nepřipekly. Nudličky dáme stranou.
  2. Snížíme teplotu a přidáme do pánve máslo, po rozpuštění přidáme cibuli nakrájenou na jemné půlměsíčky a česnek a restujeme, aby cibule zesklovatěla. Ještě přidáme sladkou papriku a promícháme.
  3. Pak přidáme opečné masové nudličky, na plátky pokrájené žampiony, horkou vodu, vaničku silné hovězí šťávy (určitě by byl lepší hovězí vývar, ale do toho jsem se ještě nepustil, čeká na svoji příležitost), worchestrovou omáčku a rajčatové pyré. Přivedeme k varu a necháme zakryté dusit, aby maso změklo, tak asi 45 až 50 minut.
  4. Mezitím si uvaříme rýži, stačí tak 20 minut před dovařením masa. Tu vaříme v osolené vodě.
  5. Na druhé pánvi rozpustíme máslo, orestujeme pórek nakrájený na kolečka a červenou papriku nakrájenou na proužky. Použil jsem naloženou papriku z „domácích“ zdrojů – když máte dodavatele, vášnivého pěstitele, musíte taky jeho produkci umět zužitkovat. Pórek a papriku mírně podusíme, opepříme a přidáme k hovězím nudličkám v polovině dušení.
  6. A závěr je stejný jako v první variantě tohoto receptu – hovězí nudličky s rýží. Když je maso hotové, vmícháme do směsi zakysanou smetanu. Postupně a decentně, takže ve výsledku by mělo být maso na talíři vidět a neplavat ve smetaně.
  7. Rýži dáme na talíř a tentokrát se nebudeme snažit o kopeček, rozprostřeme ji po talíři. Navrch dáme masové nudličky se žampiony a zeleninou a dozdobíme nasekanou petrželkou.
KROK SUN KROK
  1. První kroky najdete U PRVNÍ VARIANTY, další následují: Na másle orestujeme pórek nakrájený na kolečka.
    Pórek.
  2. Přidáme na proužky nakrájenou papriku.
    Paprika.
  3. Orestujeme a krátce podusíme.
    Orestujeme.
  4. Opepříme a potom přidáme v polovině dušení hovězích nudliček ke směsi masa a žampionů.
    Opepříme smícháme.
  5. Před servírováním posypeme posekanou petrželkou.
    Petrželka.
Tip:

Recept na hovězí nudličky v první variantě najdete zde.

Hovězí nudličky s rýží a žampiony, kterým můžeme říkat ala Stroganoff, když chceme být světoví. A proč ne?!

Dneska budeme pokoušet hovězí maso s rýží. Měl jsem na něj chuť, ale pořád se nedovedl rozhodnout co s tím, jakou by mohlo mít podobu. A nakonec padla volba na hovězí nudličky. Tak se do nich dáme. Jen tak mimochodem, tuhle kombinaci chutí  prý vymyslel dvorní kuchař Kateřiny Veliké Sergej Stroganov, ale údajně je autorem  francouzský kuchař šlechtické rodiny Stroganovů a možná taky někdo jiný. No, chutná, tak co se budeme hrabat v minulosti, že?!

 

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jistě znáte svíčkovou Stroganoff, existují desítky variant a pořád se tomu tak říká. Nevíte přesně? „Je to vlastně minutkový guláš, maso tedy není potřeba dlouze dusit, klidně může zůstat uvnitř růžové,“ říká michelinský šéfkuchař Roman Paulus.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jistě znáte svíčkovou Stroganoff, existují desítky variant a pořád se tomu tak říká. Nevíte přesně? „Je to vlastně minutkový guláš, maso tedy není potřeba dlouze dusit, klidně může zůstat uvnitř růžové,“ říká michelinský šéfkuchař Roman Paulus.
Hovězí nudličky s rýží a žampiony, kterým můžeme říkat ala Stroganoff, když chceme být světoví. A proč ne?!
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na rozpálené pánvi opečeme hovězí nakrájené na nudličky, žádnou hromadu, ale pěkně v jedné vrstvě, i postupně. Pečeme tak 3 minuty, aby nudličky zhnědly.
  2. Snížíme teplotu a přidáme do pánve máslo, po rozpuštění přidáme cibuli nakrájenou na jemné půlměsíčky a česnek a restujeme, aby cibule zesklovatěla. Ještě přidáme sladkou papriku a promícháme.
  3. Pak přidáme opečné masové nudličky, na plátky pokrájené žampiony, horkou vodu, vaničku silné hovězí šťávy (určitě by byl lepší hovězí vývar, ale do toho jsem se ještě nepustil, čeká na svoji příležitost), worchestrovou omáčku a rajčatové pyré. Přivedeme k varu a necháme zakryté dusit, aby maso změklo, tak asi 45 až 50 minut.
  4. Mezitím si uvaříme rýži, stačí tak 20 minut před dovařením masa. Tu vaříme v osolené vodě. Jo, pokud vám v receptu chybí sůl, určitě není nutná, ale pro solné zatvrzelce nebude problém si vše přisolit. Ale i zavilý prosazovatel, že všechno má být přesolené, neprotestoval. Ani ho nelákala solnička. Překvapení!
  5. Když je maso hotové, vmícháme do směsi zakysanou smetanu. Postupně a decentně, takže ve výsledku by mělo být maso na talíři vidět a neplavat ve smetaně.
  6. Rýži dáme na talíř a tentokrát se nebudeme snažit o kopeček, rozprostřeme ji po talíři. Navrch dáme masové nudličky se žampiony a dozdobíme nasekanou petrželkou.
KROK SUN KROK
  1. Maso nakrájíme na nudličky.
    Maso
  2. Nudličky opečeme nasucho.
    Opékáme
  3. Opékáme z obou stran, v jedné vrstvě.
    Opečeme nasucho z obou stran.
  4. Pomůžeme si vařečkou nebo špachtlí a s nudličkami pohybujeme po pánvi, aby se nepřipekly.
    Pouze špachtlí.
  5. Nudličky dáme stranou.
    Dáme stranou.
  6. Výpek na pánvi vás nemusí děsit, postupně se rozpustí.
    Výpek.
  7. Cibuli podélně rozřízneme a nakrájíme na jemné měsíčky.
    Cibule.
  8. Cibuli dáme na pánev a přidáme prolisovaný česnek.
    Přidáme česnek.
  9. Cibulku osmahneme.
    Osmahneme.
  10. Žampiony nakrájíme na plátky.
    Žampiony.
  11. Do orestované cibule přidáme papriku.
    Přidáme papriku.
  12. Přidáme opečené nudličky, žampiony a promícháme. Přidáme vodu a kelímek husté šťávy.
    Přidáme žampiony.
  13. Promícháme.
    Promícháme.
  14. Přidáme worchester.
    Worchesterová omáčka.
  15. Přidáme rajčatové pyré.
    Pyré.
  16. Promícháme. Přikryjeme a dusíme.
    Promícháme
  17. Na závěr přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
    Zakysaná smetana.
Tip:

Tento recept má ještě jednu variantu. Do směsi nudliček a žampionů ještě přidáme pórek a červenou papriku. A máme 2. variantu.