Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí

Měl jsem na ně chuť. A když mi přistála do mailu inspirace na korejský kuřecí kebab, bylo už rozhodnuto. Jen ingredience jsou odlišnější. Vypouštím ty korejské, prostě česká improvizace.

Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme všechny ingredience na marinádu. Popracujeme ji metlou.
    Smícháme marinádu
  2. Nakrájíme kuřecí maso na kousky podle libosti.
    Nakrájíme maso
  3. Maso dáme do umělohmotného boxu a zalijeme marinádou. Pozorný pozorovatel pochopí, že tentokrát jsem použil krabičku od zmrzliny. Zaklopíme, dobře protřeseme a necháme odležet v chladu tak aspoň dvě hodiny. Když dáte marinádě celou noc, odvděčí se vám větším propojením chutí.
    Naložíme
  4. Nakrájíme na kousky papriku a cibuli.
    Nakrájíme papriku
  5. Bambusové špejle namočte před navlékáním aspoň na třicet minut do vody. Lépe se budou špízy ze špejlí stahovat. Na špejle navlékneme maso, papriku a cibuli podle toho jak vám padnou do ruky, ale střídání těch ingrediencí je lepší.
    Navlékneme
  6. Dáme na grilovací desku. Špízy ještě jemně polijeme zbylou marinádou. Dáme do trouby předehřáté na 250 °C. Umístíme tak doprostřed trouby. Pečeme asi 20 minut.
    Příprava na pečení
  7. Vyjmeme z trouby, špízy otočíme a ještě polijeme marinádou. Vrátíme do trouby a přepneme na gril, pokud ho vaše trouba má. Myslím, že už každá je taková. Grilujeme 10 minut. Špízy jsou pořád ve středu trouby. Pak vypneme troubu a necháme ještě tak 5 minut dojít. Ale než to uděláte, mrkněte a zkontrolujte, zda jsou špízy na tu akci připravené. Už můžou být hotové.
    Otočíme
  8. Podáváme s oblíbeným dipem. V mém případě je to chilli omáčka s česnekem. Trochu ostřejší, ale o to jde. Ke špízům podáváme dalamánek nebo chleba.
    Podáváme
Tip:

Kebab, kabob nebo špízy. Jména různá, příprava stejná a pochutnání v každém případě.

Kuřecí prsa se žampiony a smetanou

Tak se pustíme zase do kuřete, prsíčka, tak trochu na indexu. Ale ať. Mám už asi třístránkový seznam položek, které nemám používat. No, to bych mohl dát na sporák dečku a tiše skonat hladem. Ale já to nevzdávám, třebas to dneska zase vyjde.

Kuřecí prsa se žampiony a smetanou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, povedlo se. Místo vody zkuste přidat vývar, bude to ještě chutnější.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Kuřecí prsa se žampiony a smetanou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, povedlo se. Místo vody zkuste přidat vývar, bude to ještě chutnější.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Na másle a oleji osmahneme krátce kuřecí prsa. Stačí tak 5 minut z každé strany.
    Orestrujeme prsa
  2. Kuřecí maso přendáme do zapékací misky. Podlijeme trochou vody.
    Dáme do zapékací misky
  3. Zakryjeme třeba alobalem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 20 minut.
    Vyjmeme z trouby
  4. Přidáme pokrájené žampiony.
    Přidáme žampiony
  5. Zalijeme smetanou.
    Zalijeme smetanou
  6. Pečeme tak asi 40 až 50 minut.
  7. Podáváme s rýží.
    Podáváme

Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru

Je to takový pokus, něco podobného už jste možná také vařili. Teď ale vařím já. Pokud máte v zásobě kuřecí vývar, pak není problém s časem. No, už jsem všechen vývar spotřeboval, takže jsem si založil nový. To mi přípravu protáhlo o půldruhou hodinu. Na krémovou kuřecí polévku jsem našel inspiraci u Australanů. Ne, že by to bylo jejich národní jídlo, to asi ne, takže u toho ani nemusíme hrát australskou hymnu nebo foukat do didgeridoo. Ale můžete. Jen s tím foukáním asi bude potíž, k vaření potřebujeme ruce. Tenhle recept dost zjednodušeně lze připravit jako polévku s pošírovaným kuřetem. Ale teď jde o polévku krémovou. A je stejně dobrá!

Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si maso i zeleninu.
    Připravíme si potřebné
  2. Cibule nakrájíme nadrobno, stejně tak celer a pórek.
    Vše nakrájíme
  3. Vodu a vývar dáme do kastrolu, přidáme nakrájenou zeleninu a kuřecí maso.
    Do vývaru přidáme vodu
  4. Přidáme zeleninu
  5. (Nenechte se zmást změnou nádobí. Když jsem si uvědomil, že prvně použitý hrnec není dostatečně velký, vyměnil jsem ho. Někdy se holt chybička vloudí. Tahle šla napravit snadno.)
    Přidáme maso
  6. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na střední, zakryjeme a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu.
    Vaříme
  7. Maso vyjmeme, tekutinu scedíme a vařenou zeleninu vyhodíme.
    Scedíme
  8. Rozpustíme máslo a přidáme k němu mouku. Je to stejné, jako při přípravě jíšky. Vaříme asi 1 minutu, aby mouka zhnědla a postupně přiléváme vývar ze zeleniny. Přilijeme smetanu, zakryjeme a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme na střední a přidáme roztrhané kuřecí maso. Za občasného míchání vaříme asi 15 minut, aby se vytvořila krémovitá konzistence.
    Vaříme
  9. Přidáme podle chuti čerstvě mletý pepř a osolíme.
  10. Podáváme s nasekanou petrželkou.
    Podáváme s nasekanou petrželkou
Tip:

HELE:
Legenda o objevení didgeridoo praví, že jistý aboriginský mladík rozdělával oheň a hledal suché dříví, nalezl však dutý kmínek eukalyptu. Když jej zdvihl, všiml si spousty termitů pobíhajících v dutině nalezeného kousku dřeva. Mladíkovi bylo líto upálit bezmocné tvory a chtěl je vyfouknout z dutiny, kterou si sami vykousali. Přiložil rty ke kmínku, ale při prvním vydechnutí vzduchu do dutiny se ozval zvláštní vrnivý zvuk, který sice termity nevyhnal, ale zato ukázal lidem cestu k jednomu z prvních hudebních nástrojů. Tohle s vařením nemá vlastně nic společného, ale proč si nedopřát kulturní vložku?!

Pošírovaná kuřecí prsa | Základ

Budeme pošírovat. To je technika vaření, kdy se maso nevaří klasicky, ale těsně pod bodem varu (odborníci radí 80 až 95 stupňů, já říkám, že napřed tekutinu rozdivočíme k varu, pak teplotu stáhneme a po chvilce můžeme pošírovat). Dají se tak připravovat ryby, maso, zelenina a vlastně také vejce, kterému se říká ztracené či pošírované. Teď půjdeme do kuřecích prsíček, budeme si připravovat základ na další recepty. Třeba kuřecí polévku s kukuřicí. Jo, kuřecí vývar už přece umíme.

Pošírovaná kuřecí prsa | Základ
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecích polévek vám v restauracích nabídnou mraky, některé zavánějí kostkou, jinde poctivým kuřecím vývarem. Připravte si polévku, která voní a chutná. A k tomu receptu budete potřebovat základní pošírovaná kuřecí prsa. Ale komě toho vám zbyde dobrý základ na kuřecí polévku s kukuřicí. Tak jdeme na to!
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Pošírovaná kuřecí prsa | Základ
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecích polévek vám v restauracích nabídnou mraky, některé zavánějí kostkou, jinde poctivým kuřecím vývarem. Připravte si polévku, která voní a chutná. A k tomu receptu budete potřebovat základní pošírovaná kuřecí prsa. Ale komě toho vám zbyde dobrý základ na kuřecí polévku s kukuřicí. Tak jdeme na to!
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Do nádoby dáme kuřecí vývar a vodu, tak půl na půl, stonek řapíkatého celeru, kuličky černého pepře a bobkový list. Přivedeme k varu. Pak teplotu stáhneme, aby tekutina jenom mírně probublávala.
  2. Přidáme kuřecí prsa a necháme vařit mírným varem asi tak 15 minut.
    Přidáme maso
  3. Kuřecí maso pak vyndáme a necháme vychladnout. Pro další potřeby ho natrháme nebo nakrájíme.
  4. Můžeme použít pro přípravu polévky s kukuřicí a baby špenátem.
    Polévka s pošírovnými kuřecími prsíčky

Špagety s dobrou náloží | Inovace a inspirace

Už je to tady zase. Špagety. V časové tísni lze umíchat vajíčka nebo připravit špagety s rajčaty a kuřecími kousky. Tedy pokud jste cestou z práce koupili potřebné množství. Mám to jednoduché, stačí jedno prsíčko, tak bratru až 300 g. To je porce pro dva. Receptů na podobné špagety už tady je víc. Třeba kuřecí prsa v krémových špagetách a to i videoreceptem nebo krevety s kadeřavou kapustou a špagetami a také kuře s pórkem, žampiony a špagetami. To jenom tak namátkou.

Špagety s dobrou náloží | Inovace a inspirace
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduché, snadné, rychlé. Co víc k tomu říci. Tak ještě popřát dobrou chuť. Dobrou chuť!
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Špagety s dobrou náloží | Inovace a inspirace
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduché, snadné, rychlé. Co víc k tomu říci. Tak ještě popřát dobrou chuť. Dobrou chuť!
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, mírně osolíme a opepříme. Maso pak opečeme na rozpáleném oleji, tak asi 6 minut, až maso začne zlátnout. Při opékání mícháme, aby se maso opeklo ze všech stran.
    Opečeme kuřecí maso
  2. Přidáme nasekaný česnek a promícháme. Restujeme tak 30 vteřin.
    Přidáme nasekaný česnek
  3. Přidáme nasekané papričky jalapeňo.
    Přidáme nasekané jalapeňo
  4. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Promícháme.
    Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku
  5. Přidáme krájená rajčata, vmícháme do základu.
    Přidáme krájená rajčata
  6. Přilijeme vývar a povaříme. Tak 6 minut.
    Přilijeme vývar
  7. Dáme vařit špagety v osolené vodě. Vaříme al dente.
    Dáme vařit špagety v osolené vodě
  8. Pokud se omáčka až příliš redukovala, ještě přidáme trochu vývaru ze špaget a ještě provaříme.
    Přidáme trochu vývaru ze špaget
  9. Přidáme scdezené špagety.
    Přidáme špagety
  10. Dobře, ale jemně promícháme.
    Promícháme
  11. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.
    Před podáváním posypeme sýrem
  12. Zdobíme bazalkou