Hrachová kaše | Už je naše

Ve školních jídelnách nás kaší docela hustě častovali. Až po létech jsem hrachové kaši přišel n chuť. Asi proto, že jsem si ji připravil.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Bývá vhodné loupaný hrách přebrat a odstranit z něj případné kamínky, nečistoty a nehrachové příměsi. Půlený hrách se nemusí předem namáčet a navíc se uvařené půlené luštěniny parádně rozpadají, až v konečném stádiu vytvoří kaši. Takže vám hrách jde tímto vstříc. Paku už to chce jen klid, včas si připravit cibulku na zdobení i volské oko s klobásou.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Bývá vhodné loupaný hrách přebrat a odstranit z něj případné kamínky, nečistoty a nehrachové příměsi. Půlený hrách se nemusí předem namáčet a navíc se uvařené půlené luštěniny parádně rozpadají, až v konečném stádiu vytvoří kaši. Takže vám hrách jde tímto vstříc. Paku už to chce jen klid, včas si připravit cibulku na zdobení i volské oko s klobásou.
Hrachová kaše | Už je naše
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli rozpůlíme a polovinu nakrájíme na měsíčky. Ty vložíme do rozpuštěných dvou lžic sádla a necháme volně jemně probublávat. Až 30 minut.
  2. Přebraný hrách několikrát propereme.
  3. V kastrolu zalijeme vodou, aby byl hrách ponořený. Přidáme malou špetičku sole. Vaříme na mírném ohni.
  4. Když se tvoří pěna, odebereme ji a pak zakryjeme. Vaříme na mírném ohni tak 49 minut.
  5. Druhou polovinu cibule nakrájeme nahrubo na kostičky. Vyjmeme z kastrolu osmahnuté měsíčky a dáme stranou. Na zbylém sále osmahneme kostičky cibule.
  6. Přidáme mouku a promícháme.
  7. Vytvoříme jíšku.
  8. Jakmile se mouka zpění, zalijeme vývarem a rozmícháme.
  9. Hrách ještě trochu osolíme a smícháme s vývarem. Promícháme a necháme probublávat.
  10. Přidáme nasekaný česnek.
  11. Přidáme majoránku.
  12. Dobře promícháme a necháme ještě tak minutu provařit, aby česnek hrách provoněl. Mezitím si uděláme volské oko a opečeme na sádle klobásu, kterou jsme křížem krážem nařízneme.
  13. Kaši propasírujeme přes cedník obrácenou stranou měchačky. Je to docela crcání, ale výsledek vás odmění. Pokud při pasírování kaše vychladne, znovu ji ohřejeme.
  14. Podáváme s vejcem, klobásou a okurkou. Kaši zdobíme osmaženými měsíčky cibule.

Dršťková polévka / Přes kořeny nesená

Ty kořeny jsou jen má oblíbená parafráze, že jde o lahodnost. Takže přestaňte zvažovat, kde máte poblíž kořeny a v čem ji ponesete. Někdo nerad, někdo tuhle polévku miluje. Že bývala královnou bufetů, to se ví. A zase se vrací. Dršťková se jedla už za Rakouska-Uherska. A Hanzlík ji vařil ve Slavnostech sněženek. Ačkoli jsou dršťky ne pro každého pochoutkou, platí, že ve světě jsou považované za prvotřídní delikatesu. Česká dršťkovka pochází z Maďarska, odkud se v době monarchie rozšířila do střední Evropy a říkalo se o ní, že nesmí chybět v žádné pořádné nádražní hospodě. Dršťkové polévce se lidově přezdívá »držkovka«, ale rozhodně to není proto, že by měla něco společného se slovem »držka« (od slova drzý). Její název se odvozuje od výrazu »dršť«, kterým se označovaly vyvržené vnitřnosti, a to zejména ty méně cenné (cennější se dodnes nazývají droby). Svalovina z předžaludků (čepec, bachor a kniha) se v několika cyklech čistí a předvaří, nakrájí se na malé nudličky – dršťky, které jsou v polévce hlavní surovinou. Polévka podle tradičního receptu obsahuje hovězí dršťky, papriku, cibuli, vepřové sádlo, mouku, sůl a směs koření. Polévku s dršťkami najdete i v zahraničních kuchyních, s tou naší ale mají pramálo společného. Bulharská dršťková polévka »škembe čorba« se připravuje ve vodě, ke které se přidá mléko a každý si polévku dotváří až na talíři umletými chilli papričkami a utřeným česnekem s octem. V Turecku se setkáte s dršťkovou pod názvem »iskembe čorbasi« s jogurtem, vejci, citronem a cibulí. Toliko sesbíraná moudra. Tak se pusťme do klasiky.

 

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Dršťky dnes koupíte i vařené, ale stejně je podrobíme ještě dalšímu vaření. Měkkost je důležitá. Je to delší cesta, kterou ujdeme, ale ten výsledek stojí za to. Jestli si k téhle polévce dáme rohlík nebo chléb, tou už záleží na momentální chuti.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Dršťky dnes koupíte i vařené, ale stejně je podrobíme ještě dalšímu vaření. Měkkost je důležitá. Je to delší cesta, kterou ujdeme, ale ten výsledek stojí za to. Jestli si k téhle polévce dáme rohlík nebo chléb, tou už záleží na momentální chuti.
Dršťková polévka / Přes kořeny nesená
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Třebaže si koupíme balení vařených drštěk, stejně je propereme pod tekoucí vodou. Dáme v hrnci vařit vodu a do vařící vody dršťky nasypeme. Vaříme 30 minut.
  2. Vodu slijeme a proces opakujeme ještě třikrát. Až třetí vodu použijeme jako vývar do polévky. Dršťka v balení bývají již nakrájené, ale můžete je scedit, uchovat vývar a dršťky ještě pokrájet. Ovšem každý ví, že větší kousky dělají dršťkovou polévku dršťkovou. Tahle polévka se bez krájení obešla, takže necháme dršťky ve vývaru.
  3. Rozpustíme sádlo a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dočervena. Tedy mírnější oheň, žádné přepálení.
  4. Asi po 10 minutách cibule začne dostávat tu správnou barvu.
  5. Přidáme mletou sladkou papriku,
  6. špetku drceného kmínu,
  7. a rajský protlak.
  8. Mícháme asi minutu.
  9. Pak zaprášíme moukou.
  10. Mícháme tak minutu, abychom vytvořili jíšku.
  11. Přilijeme trochu vývaru, přesně tolik, aby se nám vytvořila kašička, rozmícháme dohladka. Je-li hustá, přilijeme ještě trochu vývaru.
  12. Jíšku provařujeme tak 20 minut.
  13. Přidáme k vývaru s dršťkami,
  14. promícháme,
  15. osolíme, přidáme pepř, prolisovaný česnek a majoránku.
  16. Ještě provaříme tak 20 minut.
  17. Podáváme s rohlíkem nebo chlebem.

Chili con carne | Texas v Česku

Už jsem tenhle texaský recept připravoval několikrát, je tedy divné, že tady ještě není. Napravím to hned. Všichni píšeme chilli, ale Texasané ho píší jako chili. S jedním L. Má mnoho variant, především podle druhu masa, je také verze pro vegetariány, která se jmenuje chili sin carne, tedy chili bez masa. Můžeme se se španělským jménem jídla odkazovat na Mexiko, ale kdysi byl Texas součástí Mexika. A recept se datuje rokem 1850, to už byl Texas Texasem. Když si poručík Colombo dává chili, tak si dává vlastně to, co si dneska uvaříme.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.

Chili con carne | Texas v Česku

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Připravíme si.
    Připravíme si

  2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli.
    Zpěníme cibuli

  3. Přidáme nasekaný česnek a koření.
    Přidáme česnek a kmín

  4. Promícháme a necháme provonět. Pozor, česnek potřebuje malou chvíli, jinak zhořkne.
    Promícháme

  5. Přidáme mleté maso.
    Přidáme maso

  6. Dobře osmahneme.
    Maso osmahneme

  7. Přidáme nakrájenou papriku.
    Přidáme nakrájenou papriku

  8. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata

  9. Přilijeme vývar.
    Přidáme vývar

  10. Přidáme cukr a majoránku.
    Přidáme cukr

  11. Přidáme pepř a osolíme.
    Okořeníme

  12. Přidáme scezené fazole.
    Přidáme scezené fazole

  13. Promícháme a zakryjeme. Dusíme tak 20 minut.
    Zakryjeme

  14. Přidáme protlak pokud chcete víc rajské pasty v chili.
    Přidáme protlak

  15. Provaříme tak 10 minut.
    Provaříme

  16. Necháme stát ještě 10 minut, aby se chutě propojily.

  17. Podáváme s rýží nebo třeba jen s chlebem. Zdobíme jarní cibulkou.
    Podáváme




Posunutý guláš | Proč ne?

Tak jsem zavadil o hovězí kostky na guláš a při vší snaze o pestrost jídelníčku, jsem najednou dostal chuť na guláš. Klasika, znáte to, není na tom nic k vymýšlení. Tak snad ani ne k chlubení. Ale tahle stránka není o chlubení, je to moje kuchařka pro případ, že se chci k nějakému receptu vracet. Máte v hlavě všechny recepty? Jestli jo, tak smekám. Já kolikrát musím šedé kůře mozkové pomoci, jinak to dopadne tak jako když zapomenu (nevím co je to za fóbii) přidat vajíčko a pak se divím, že se mi směs pořád drobí. No, už jsem se tohoto kiksu několikrát za sebou zdárně vyvaroval, ale je přece dobré mít napovědu, to mají i leckde v divadle profíci. Prostě někdy chci mít jistotu, jindy se po hlavě vrhám doexperiemntů. Ale, když chci mít večeři a mám málo času, tedy na přípravu, to žádná, jistota vyhrává, byť si i s osvědčeným receptem přece jen trochu zašpásuji. Jen jsem tenhle skoro hospodský guláš posunul někam jinam.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Posunutý guláš | Proč ne?
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozpálíme sádlo a osmažíme na něm maso nakrájené na kostky. Musí se zatáhnout. Pak přidáme nakrájenou cibuli, stačí na půlměsíčky. Přidáme kmín a římský kmín, česnek, promícháme a zasypeme paprikou. Po osmahnutí papriky vše zalijeme vodou tak, aby pokryla maso. Necháme vařit, osolíme a opepříme.
  2. Přidáme nakrájená sušená rajčata, kapary a rajčatové pyré. Provaříme a pak snížíme teplotu, zakyryjeme a na mírném ohni pomalu dusíme. Postupně přiléváme horkou vodu. Necháme guláš mírně probublávat, občas promícháme. V závěru pak přidáme rozemnutou majoránku.
  3. Podáváme s knedlíkem nebo s těstovinami, posypané nakrájenou cibulí.