Posunutý guláš | Proč ne?

Tak jsem zavadil o hovězí kostky na guláš a při vší snaze o pestrost jídelníčku, jsem najednou dostal chuť na guláš. Klasika, znáte to, není na tom nic k vymýšlení. Tak snad ani ne k chlubení. Ale tahle stránka není o chlubení, je to moje kuchařka pro případ, že se chci k nějakému receptu vracet. Máte v hlavě všechny recepty? Jestli jo, tak smekám. Já kolikrát musím šedé kůře mozkové pomoci, jinak to dopadne tak jako když zapomenu (nevím co je to za fóbii) přidat vajíčko a pak se divím, že se mi směs pořád drobí. No, už jsem se tohoto kiksu několikrát za sebou zdárně vyvaroval, ale je přece dobré mít napovědu, to mají i leckde v divadle profíci. Prostě někdy chci mít jistotu, jindy se po hlavě vrhám doexperiemntů. Ale, když chci mít večeři a mám málo času, tedy na přípravu, to žádná, jistota vyhrává, byť si i s osvědčeným receptem přece jen trochu zašpásuji. Jen jsem tenhle skoro hospodský guláš posunul někam jinam.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Posunutý guláš | Proč ne?
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozpálíme sádlo a osmažíme na něm maso nakrájené na kostky. Musí se zatáhnout. Pak přidáme nakrájenou cibuli, stačí na půlměsíčky. Přidáme kmín a římský kmín, česnek, promícháme a zasypeme paprikou. Po osmahnutí papriky vše zalijeme vodou tak, aby pokryla maso. Necháme vařit, osolíme a opepříme.
  2. Přidáme nakrájená sušená rajčata, kapary a rajčatové pyré. Provaříme a pak snížíme teplotu, zakyryjeme a na mírném ohni pomalu dusíme. Postupně přiléváme horkou vodu. Necháme guláš mírně probublávat, občas promícháme. V závěru pak přidáme rozemnutou majoránku.
  3. Podáváme s knedlíkem nebo s těstovinami, posypané nakrájenou cibulí.

Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0

Jasně, guláš umí přece každý! A také tu máme několik receptů a ten, ze kterého vycházím teď se jmenuje Opravdu dobrý guláš. I když ten skvěký americký guláš, který vzbudil na topreceptech emoce, je také skvělý. No, budeme posouvat prvně jmenovaný.

Podáváme s houskovým knedlíkem
Podáváme s houskovým knedlíkem

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Maso nakrájíme na drobnější kousky.
    Maso nakrájíme
  2. Na rozpuštěném sádle opečeme. Povrch masa se musí zatáhnout, zešednout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
    Maso opečeme
  3. Maso opečeme
  4. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku i beraní rohy, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
    Přidáme cibuli
  5. Paprika
  6. Přidáme česnekovou pastu, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
    Přidáme česnekovou pastu
  7. Zalijeme vývarem
  8. Přidáme papriky, zakryjeme a dusíme 10 minut. Vmícháme mletou papriku, kmín a majoránku a dusíme dalších 15 minut.
    Přidáme papriky
  9. Přidáme koření
  10. Dusíme
  11. Ještě vmícháme 2 lžičky harissy. Osolíme (pozor, česneková pasta už sůl obsahuje!), opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
    Dusíme 60 minut
  12. V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
    Mouka s vodou
  13. Vlijeme mouku
  14. Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.
    Podáváme s knedlíkem
  15. Podáváme s těstovinami

Zelníky s olomouckými tvarůžky a anglickou slaninou | Taková obyčejná skvělá večeře | Prostě super

Už jsem měl chuť si pořádně zařádit se zelím a tak jsem sáhl po nápadu na zelníky, zelné placky či jak tomu chcete říkat. Prostě takový bramborák z kysaného zelí. Zkuste je s ostrým rajčatovým čatní s chilli nebo sladší verzí. Studené zelníky si můžete dát na chvíli do trouby a jsou zase jako právě usmažené. Může to být stejně jak skvělá svačina tak i snídaně.

Rustikálnější snídaňová verze
Rustikálnější snídaňová verze

Uložit

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Zelníky jsem připravoval podle momentální inspirace, samozřejmě, že podobnost s přípravou bramboráků vám bude podezřelá (a správně), jenom jsem si říkal jaké by to asi bylo smíchat se zelím olomoučké tvarůžky. A přestože jsem si s tím hrál v pozdějším odpoledni, najednou bylo hotovo a já musel na schůzku, takže večeře čekala tiše na zájemce. Stačil jsem ochutnat s rybízovou marmeládou, a bylo to skvělé! I když původně jsem chtěl udělat i rajčatové čatní. Po návratu už na stole ležela jenom cedulka: Placky – super!!! A protože jsem si chtěl pohrát ještě víc, vrátil jsem se k původní myšlence a přichystal rajčatové čatní s chilli a dal si zelníky k obědu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Zelníky jsem připravoval podle momentální inspirace, samozřejmě, že podobnost s přípravou bramboráků vám bude podezřelá (a správně), jenom jsem si říkal jaké by to asi bylo smíchat se zelím olomoučké tvarůžky. A přestože jsem si s tím hrál v pozdějším odpoledni, najednou bylo hotovo a já musel na schůzku, takže večeře čekala tiše na zájemce. Stačil jsem ochutnat s rybízovou marmeládou, a bylo to skvělé! I když původně jsem chtěl udělat i rajčatové čatní. Po návratu už na stole ležela jenom cedulka: Placky – super!!! A protože jsem si chtěl pohrát ještě víc, vrátil jsem se k původní myšlence a přichystal rajčatové čatní s chilli a dal si zelníky k obědu.
Zelníky s olomouckými tvarůžky a anglickou slaninou | Taková obyčejná skvělá večeře | Prostě super
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravte si vše, co potřebujete.
    Vše si připravíme
  2. Startovní ingredience
  3. Zelí prsty dobře v misce rozdělíme, pokud jsou větší kousky, je dobré zelí překrájet.
    Zelí probereme
  4. Nakrájíme anglickou slaninu na drobné kousky.
    Nakrájíme anglickou slaninu
  5. Nakrájíme olomoucké tvarůžky na drobnější kousky.
    Nakrájíme olomoucké tvarůžky
  6. Slaninu s tvarůžky dáme stranou.
    Dáme stranou
  7. K zelí přidáme hladkou mouku.
    K zelí přidáme mouku
  8. Do mouky rozklepneme vejce.
    Rozklepneme vejce
  9. Přidáme uzenou papriku a česnekovou pastu.
    Přidáme papriku a česnekovou pastu
  10. Přidáme slaninu a tvarůžky.
    Přidáme slaninu a tvarůžky
  11. Všechno dobře promícháme, třeba rukama nebo robotem. Já dal přednost prstům. Je to takové patlání, ale ruce pak stačí umýt.
    Vše promícháme
  12. Přilijeme mléko a zapracujeme ještě prsty do těsta.
    Přilijeme mléko
  13. Přidáme majoránku.
    Přidáme majoránku
  14. Opepříme. Můžete osolit, ale v česnekové pastě je sůl je a to mi stačí.
    Opepříme
  15. Dobře promícháme, tentokrát jsem již použil velkou lžíci.
    Dobře promícháme
  16. Do lívanečníku dáme kousky sádla a pak nalijeme část těsta. Smažíme na středním plameni, tak asi 4 minuty.
    Smažíme
  17. Obrátíme (lepší je tenká obračečka, ale musel jsem si vypomoci opatrně vidličkou, dřevěnou špachtlí to nešlo) a pečeme další 4 minuty.
    Obrátíme
  18. Hotovo!
    Dopečeno
  19. Podáváme s dipem, čatní nebo i marmeládou – podle chuti.
    Podáváme
  20. Zelníky můžete podávat k obědu, večeři nebo svačině a také i druhý den ke snídani. Stačí je chvilku ohřát v troubě.
    Rustikálnější snídaňová verze
Tip:

A že je recept jednoduchý? To je, uvidíte sami ve VIDEU.


A že nekecám, taky je důkaz:

Důkaz, který potěší...
vzkaz

Opravdu dobrý guláš | Tohle je fakt bomba!

Já vím, guláš není nic, co by nikdo neuměl. Receptů jsou mraky, každý dobrý. Tak co s tím? Opakovat? Jo a ne.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Jasně, tenhle guláš je fakt skvělý. A stačí tak málo. Uvidíte.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Jasně, tenhle guláš je fakt skvělý. A stačí tak málo. Uvidíte.
Opravdu dobrý guláš | Tohle je fakt bomba!
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Na rozpuštěném sádle opečeme na kostky nakrájené maso. Povrch masa se musí zatáhnout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
  3. Přidáme nasekaný česnek, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
  4. Přidáme mletou papriku, kmín a část vývaru. Dusíme dalších 15 minut.
  5. Osolíme, opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
  6. V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
  7. Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.
    Guláš s knedlíkem
  8. Guláš a dalamánek
Tip:

A pokud chcete ochutnat nějaké extrabuřty, zkuste Americký guláš nebo rovnou špekáčkový a třeba i jeho variantu. Také skvěle chutnají! Vyzkoušeno, samozřejmě.