Upoutala mě jednoduchost. Je zdánlivá, ale není to žádná státní zkouška, takže také žádný strach. Cestou mírně složitou jsem se v síti nořil do nápadů co udělat s bůčkem a kapustou, na kterou už se hodně těším. A nakonec se objevila Lidia Bastianich, autorka italsko-americké kuchařky, o níž vydavatel tvrdí, že ji milují miliony Američanů. Ale od receptu se zase trochu tvrdohlavě, jak jinak, odchýlíme. Už i proto, že kapusta, kterou u nás dostaneme je hlavně a (skoro) jedině hlávková. Ať už domácí nebo tahle z Itálie. A vypadá jinak než co měla Lidia po ruce. Spíše je ta její kadeřávek, tedy kapusta kadeřavá. Hlávková bude trochu víc doběla, ale to zase na chuti nic neubere.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
50-60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
50-60minut
Recept, ze kterého vycházím, je na žebírka. Máme dobře rostlý kousek bůčku, tak proč to s ním nezkusit. Jen bacha pro ty, kteří nesnášejí sladkou příchuť. Jo, med ji udělá. Jedna lžíce medu vytvoří jemnou nasládlou chuť, když budete chtít opravdu sladší a viditelnou krustu na mase, přidejte určitě ještě jednu lžíci. A ta kapusta, jednoduše připravená, to je chuťové překvápko.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
50-60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
50-60minut
Recept, ze kterého vycházím, je na žebírka. Máme dobře rostlý kousek bůčku, tak proč to s ním nezkusit. Jen bacha pro ty, kteří nesnášejí sladkou příchuť. Jo, med ji udělá. Jedna lžíce medu vytvoří jemnou nasládlou chuť, když budete chtít opravdu sladší a viditelnou krustu na mase, přidejte určitě ještě jednu lžíci. A ta kapusta, jednoduše připravená, to je chuťové překvápko.
Pečený bůček v medu s kapustou | Italsko-americko-česká variace
Bůček nakrájíme napříč na větší kousky. Posolíme a opepříme.
Zalijeme vývarem.
Přidáme olivový olej, stroužky česneku a bobkové listy.
Dáme péct do předehřáté trouby na 250 °C. Pečeme při teplotě 250 °C (záleží na vaší troubě, já jsem to z mírnější teploty nakonec musel ohulit na 250, pak se to skvěle peklo). K tomu potřebujeme asi 45 minut, aby bůček dostal zlatohnědou barvu a vývar se co nejvíce odpařil. Nebo pečte ještě déle.
Pečení si hlídejte a dílky bůčku obracejte, aby zlatohnědou barvu získaly z obou stran. Otáčel jsem v momentě, kdy už se pekly 40 minut. Při prodlouženém pečení můžete snížit teplotu na 200 °C.
Kdo se bojí medu, může se tady zastavit. Bůček ještě na pár minut dáme do střední polohy v troubě a přepneme na gril. Několik minutek z obou stran a je hotovo. A k tomu už potřebujete jenom podušenou kapustu a asi knedlík, bramborový.
Zatímco se bůček peče, promícháme víno, ocet, med a mleté chilli vločky, aby se vše dobře spojilo a med se rozpustil. Pokud chcete mít silnější glazuru na mase, přidejte rovnou dvě lžíce medu.
Přelijeme dílky bůčku z obou stran medovo-octovou zálivkou a zbytek pak nalijeme do pekáčku. Pečeme ještě asi 20 minut, aby se vytvořila glazura.
Podáváme s připravenou kapustou.
Pokud chcete ještě další přílohu, přidejte bramborový knedlík. A zalijte výpekem.
Dušená kapusta
Kapustu obereme o vnější listy, a protože vaříme z půlky hlávky, tu si rozdělíme ještě na půlku. Zbavíme se hlavního košťálu a pak hlávku rozebereme na jednotlivé listy. Pokud někde pokračuje silnější žíla košťálu, tak ho vyřízneme. Listy pak dvakrát propereme ve studené vodě.
Stroužky česneku plochou stranou nože rozmáčkneme a na oleji opečeme. Krátce, aby česnek nezhořkl.
Přidáme kapustové listy i s vodou, která na nich ulpěla. A promícháme. Po chvilce přilijeme trochu vody.
Mírně osolíme, přidáme namleté vločky chilli a ještě přidáme vodu nebo, lépe, kuřecí vývar. Zakryjeme a dusíme do měkka, asi 10 minut.
Tip:
POKUD neholdujete bůčku, zkuste rovnou vepřová žebírka. Postup je naprosto stejný.
Na chutney existuje opět celý oceán receptů. S trochou nadsázky můžeme konstatovat, že nejde o nic jiného než zeleninovou marmeládu. Některé recepty jsou dlouhé a děsí složitostí. Zkusíme něco stejně dobrého a jednoduššího. A nemusíte hned vyrazit k nejbližšímu mraveništi (viz Tip), obejde se to i bez plundrování a lovu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Inspirátorem je kuchařský novátor a televizní hvězda z Anglie Jamie Oliver. Jestliže on říká, že je to "super easy", buďme střízlivější, ale stejně mi potvrdíte, že je to opravdu snadné. Pokud máte víc strávníků, rovnou si ingredience znásobte dvěma.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Inspirátorem je kuchařský novátor a televizní hvězda z Anglie Jamie Oliver. Jestliže on říká, že je to "super easy", buďme střízlivější, ale stejně mi potvrdíte, že je to opravdu snadné. Pokud máte víc strávníků, rovnou si ingredience znásobte dvěma.
Tomatové chutney | Snadné a skvělé | Ochutnej čatní, čatný nebo chutney
Nakrájíme cibuli na čtvrtinu a pak na tenké plátky, rajčátka nakrájíme na osminky a ještě překrájíme, chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme napříč na drobné kousky.
Vše dáme na pánev nebo do kastrolu. Přidáme cukr.
Přidáme ocet.
Dobře všechno promícháme.
Vaříme na mírném ohni 30 až 40 minut nebo dokud se nevytvoří marmeládová konzistence. Občas promícháme. Pokud chcete hladší hmotu, pomůže tyčový mixer. Tuhle mechanizaci stačí nasadit asi 5 minut před koncem vaření.
Hotovo!
Pak už stačí dát do sklenice a nechat vychladit. Může v ledničce údajně vydržet až čtyři týdny v pohotovosti. Záleží ovšem na množství.
Čatní, též čatný, (původně hindskyचटनी, anglickychutney) je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl. Čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad (včetně mravenců nebo larev). Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou.
Probuzení toho dne bylo příjemné, ještě mi zůstal ten pocit, že si vychutnávám salát, o kterém se mi zdálo hned dvakrát za sebou. Ne, že bych byl ortodoxním vykladačem snů, ale tohle byla výzva, jak říkají učitelé budoucím manažerům a oni to opakují a opakují. Jediné, co jsem ze snového receptu vyškrtnul při zdravém rozumu, byly kousky nastříhaného papíru. Ne toho jedlého, ale obyčejného, tak pryč s ním!
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Název už prozrazuje hlavní hráče. Okurku a rajčata. Sezveme jim malou společnost a dáme partičku dohromady. Je to rychlé, dobré, osvěžující.
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Název už prozrazuje hlavní hráče. Okurku a rajčata. Sezveme jim malou společnost a dáme partičku dohromady. Je to rychlé, dobré, osvěžující.
Další pokus, jak si zpříjemnit den. Připravíme si špízy, nebo kebab, jak chcete. Ale napřed si dáme vařit červenou řepu, protože to trvá až 50 minut. Vaříme ji s kmínem a pak teprve oloupeme. A pak ještě musí trochu vychladnout. Ale nám přece chuť s ní vařit kvůli tomu nevychladne. Nenechte se zmást divokým masem, nebudeme vařit z divočiny, jenom z dost peprného masíčka.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
16minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
16minut
Připravte si špejle, pokud sáhnete po dřevěných, je dobré je namočit aspoň na 30 minut, abyste pak kousky špízů nervali hasákem dolů. Špízy jsou takové jídlo ve stylu co dům dal, ale neberte to tak, že vybílíte ledničku, napícháte na špejle a jedeme. Umanul jsem si vyzkoušet červenou řepu v roli součásti špízů, tu doma obvykle nemám. A když už jsem se probíral bedýnkami se zeleninou, přihodil jsem i podlouhlou zelenou papriku, bude se hodit. Doma jsem měl z předchozího kuchařského pokusu vepřové nudličky a slaninu. A protože jsme v kuchařské laboratoři, koupil jsem červenou kari pastu a bílý jogurt.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
16minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
16minut
Připravte si špejle, pokud sáhnete po dřevěných, je dobré je namočit aspoň na 30 minut, abyste pak kousky špízů nervali hasákem dolů. Špízy jsou takové jídlo ve stylu co dům dal, ale neberte to tak, že vybílíte ledničku, napícháte na špejle a jedeme. Umanul jsem si vyzkoušet červenou řepu v roli součásti špízů, tu doma obvykle nemám. A když už jsem se probíral bedýnkami se zeleninou, přihodil jsem i podlouhlou zelenou papriku, bude se hodit. Doma jsem měl z předchozího kuchařského pokusu vepřové nudličky a slaninu. A protože jsme v kuchařské laboratoři, koupil jsem červenou kari pastu a bílý jogurt.
Špízy s divokým masem, paprikovou klobásou, červenou řepou a paprikou | Když si kuchař dělá, co chce
Smícháme jogurt s kari pastou a červeným vinným octem.
Do marinády přidáme masové nudličky a promícháme.
Maso by mělo být marinádou obalené. Dáme chladit, stačí hodina, dobré je to přes noc.
Nakrájíme si papriku, slaninu, červenou cibuli a červenou řepu. Můžete udělat menší kousky, lépe se propékají.
Na špejle napichujeme maso střídavě se zeleninou a slaninou. Na konec špejle, pokud chcete, dáme chilli papričku. Je spíš na ozdobu, ale dá se také jíst.
Opékáme na grilovací pánvi ze všech stran. Na pánev nemusíme kapat olej, ostatně není ho potřeba moc – nebudeme smažit – můžeme grilovat i nasucho. To se ovšem víc všechno připéká. Sami zjistíte, co vám víc sedí. Pokud jsou špízy delší a přesahují hranu pánve, zkuste je opékat postupně, v uhlopříčce pánve.
Předehřál jsem si troubu na 250 °C a pak přepnul na gril. Pánev jsem potom strčil asi 10 cm pod gril a dogriloval ze všech stran. To, že je trouba pootřevřená zase tolik nevadí.
Ke špízům si můžete ještě připravit dipový zeleninový salát.
Červenou cibuli nakrájíme na půlměsíčky, rajče na osminky, přidáme salátovu okurku, nakrájenou na kostičky a nakrájené ředkvičky. Osolíme, přidáme trochu cukru a zakapeme citronovou šťávou. Promícháme. Vše smícháme se zakysanou smetanou. Místo citronu můžete použít bílý vinný ocet. Recept můžete najít v tipu.
Ale také stačí si udělat česnekový dip – zakysaná smetana, trochi pepře, trochu soli a pažitka.
Podáváme s bagetou.