Pórková polévka s brambory a slaninou

Tak už tady pórkovou máme, ale tentokrát se obejdeme bez žampionů. Přidáme brambory a budete překvapeni výsledkem, zkuste to.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Tahle polévka je krémová, záleží na vás, zda ji takovou necháte nebo více zředíte. Ale to by byla škoda. Nechte ji krémovou. A když si ji zamrazíte, máte polévku za pár minut zase.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Tahle polévka je krémová, záleží na vás, zda ji takovou necháte nebo více zředíte. Ale to by byla škoda. Nechte ji krémovou. A když si ji zamrazíte, máte polévku za pár minut zase.
Pórková polévka s brambory a slaninou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Plátky anglické slaniny podélně přepůlíme a na rozpuštěném kousku másla opečeme. Část opečné slaniny dáme stranou.
    Opečeme slaninu
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory na drobné kostičky (dobře je propláchneme), pórek nakrájíme na kolečka.
    Nakrájíme zeleninu
  3. Osmahneme cibuli v pánvi se slaninou, aby zesklovatěla.
    Osmahneme cibuli
  4. Přidáme pórek a brambory. Promícháme. Zakryjeme a dusíme a mírné teplotě, tak asi 5 minut. Občas promícháme, aby se nic nepřichytlo na dno pánve.
    Přidáme pórek a brambory
  5. Přilijeme vývar a přivedeme k varu.
    Přilijeme vývar
  6. Zakryjeme a dusíme 20 minut, aby zelenina změkla.
    Zakryjeme
  7. Necháme mírně vychladnout a pak tyčovým mixerem směs rozmixujeme do hladka. Zahřejeme.
    Rozmixujeme
  8. Mix
  9. Přilijeme smetanu.
    Přidáme smetanu
  10. Dochutíme solí a pepřem.
    Dochutíme
  11. Podáváme se slaninou a dalamánkem.
    Podáváme se slaninou a dalamánkem

Domácí kuřecí polévka s těstovinami | Jasně, že bude pikantní

Proč je domácí? Protože ji vařím doma, žádný sáček nebo polotovar. Ze slova domácí si v Prostřeno udělali minomet a jakmile se někdo zeptá na „domácí“, padám pod stůl. Jako by se dneska dalo všechno vypěstovat na vlastní zahrádce. A přitom z těch surovin, které si přineseme z obchodu vaříme doma skoro všichni. No, ale to je spíše o duševním stavu soutěžících než o vaření. Tak raději pojďme na vaření. Začínám jako bych připravoval kuřecí vývar, to je základ a tady musím souhlasit se Zdeňkem Pohlreichem, že vývar ať už jakýkoli je v polévce lepší než jenom voda. A protože jsem vývarové zásoby už vypotřeboval, nepomohu si.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Voda, cibule, celer, petržel, mrkev a kuřecí skelet, doplněný křidélky je základní pro dobrou polévku. A koření – bobkový list a nové koření. Toť vše, co potřebujeme. Je to sice polévka pro čtyři, ale pro dva bude i druhý den. Nevadí! Jen můžete zvolit, zda použijete pálivou papriku nebo ne. Mně ta pikantní chuť hodně bavila.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
100 minut
Voda, cibule, celer, petržel, mrkev a kuřecí skelet, doplněný křidélky je základní pro dobrou polévku. A koření – bobkový list a nové koření. Toť vše, co potřebujeme. Je to sice polévka pro čtyři, ale pro dva bude i druhý den. Nevadí! Jen můžete zvolit, zda použijete pálivou papriku nebo ne. Mně ta pikantní chuť hodně bavila.
Domácí kuřecí polévka s těstovinami | Jasně, že bude pikantní
Jak na to:
  1. Vše, co potřebujeme si připravíme.
    Připravíme si
  2. Kuřecí skelet a křídla opláchneme, dáme do hrnce. Zalijeme dostatečným množstvím vody, aby bylo kuřecí pod hladinou. Přidáme jednu nakrájenou mrkev, petržel i celer, vše na větší kusy, a celou cibuli ve slupce. Přidáme nové koření a bobkové listy a přivedeme k varu.
    Vše dáme do hrnce a zalijeme vodou
  3. Můžete přidat i dvě špetky provensálského koření. Polévku to ovoní, třeba část přijde vniveč sbíráním pěny, část pak při scezení zůstane na sítku.
    Přidáme provensálské koření
  4. Teplotu zmírníme, aby voda probublávala a vaříme 90 minut. Během vaření sbíráme velkou lžící pěnu, která se tvoří na povrchu.
    Občas z povrchu odebereme pěnu
  5. Skelet i křídla vyjmeme, polévku přecedíme a vařenou zeleninu vyhodíme.
  6. Nakrájíme mrkev na kolečka, stejně tak pórek. Bílou cibuli nakrájíme na půlměsíčky.
  7. Zeleninu osmahneme a lžíci másla na středním ohni, aby cibule zesklovatěla a mrkev s pórkem změkla.
    Zeleninu osmahneme na másle
  8. Obereme maso ze skeletu i křidélek, větší kousky můžeme překrojit.
  9. K orestované zelenině přidáme maso a zalijeme přecezeným vývarem, osolíme a opepříme. Přidáme na kolečka nakrájenou zelenou pálivou papriku (ale tu můžete případně vynechat). Povaříme tak 5 minut.
  10. V osolené vodě uvaříme těstoviny podle návodu.
    Těstoviny vaříme samostatně
  11. Uvařené těstoviny přidáme do polévky. Chvilku ještě prohřejeme a podáváme.
    Těstoviny vaříme samostatně mimo polévku
  12. Podáváme zdobené petrželkou
Tip:

Kuřecí vývar si můžete připravit dopředu a uchovat pak ledničce. Třeba ho můžete připravit takto.

Hrášková polévka se slaninou a krutonem | Polévka, která chutná

Míchávám tady různé kuchyně, ale tentokrát se pustím do hráškové polévky z mraženého hrášku. Do názvu jsem přidal adjektivum „český“, protože hrášek, který jsem si vybral v mrazáku supermarketu se jmenuje Český hrášek. Nic jiného v tom tedy nehledejte.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Názory na to, jak se taková polévka vaří, se různí. Dokonce se kvůli tomu dovedou pohádat i soutěžící v Prostřeno. Různí se recepty a ve světě se vaří stejně podobně jako u nás. Jen tu a tam se mění ingredience. Třeba, že v základu je zeleninový vývar, jindy kuřecí, někdo použije pórek, já sáhl po stoku řapíkatého celeru. Při vaření můžete variovat. Přidat zakysanou smetanu nebo sladkou, nebo žádnou. A zdobit krutony, pažitkou nebo nasekanou mátou. Jestli čekáte, že to bude brčálová záležitost, zklamu. Ten český hrášek je totiž žlutozelený, takže podobnou barvu má i polévka.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Názory na to, jak se taková polévka vaří, se různí. Dokonce se kvůli tomu dovedou pohádat i soutěžící v Prostřeno. Různí se recepty a ve světě se vaří stejně podobně jako u nás. Jen tu a tam se mění ingredience. Třeba, že v základu je zeleninový vývar, jindy kuřecí, někdo použije pórek, já sáhl po stoku řapíkatého celeru. Při vaření můžete variovat. Přidat zakysanou smetanu nebo sladkou, nebo žádnou. A zdobit krutony, pažitkou nebo nasekanou mátou. Jestli čekáte, že to bude brčálová záležitost, zklamu. Ten český hrášek je totiž žlutozelený, takže podobnou barvu má i polévka.
Hrášková polévka se slaninou a krutonem | Polévka, která chutná
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozehřejeme máslo s olivovým olejem a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a celer. Vaříme tak 6 minut, aby zelenina dobře změkla.
  2. Přidáme nasekaný česnek a nasekanou petržel, restujeme tak asi 20 vteřin, aby se základ pěkně provoněl.
  3. Přidáme mražený hrášek a vývar. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, zakryjeme a dusíme 10 až 15 minut.
  4. Ponorným mixerem rozšleháme na pyré. Osolíme a opepříme. Jen si dávejte při mixování horké polévky pozor, abyste místo večeře nemuseli vyhledat lékaře. Opaření je snadné a nebývá milé.
  5. Na rozpálené suché pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Stačí tak 3 až 5 minut. Pak dáme slaninu stranou a na vypečeném tuku opečeme malá kolečka vykrájená z toastového chleba.
  6. Podáváme s opečeným chlebem, posypeme slaninou a dozdobíme nasekanou pažitkou.
    Podáváme s pažitkou

Svižná kuřecí játra s kapary

Měl to být recept na játra na toastu, ale proměníme ho na játra s dušenou rýží. Každý už asi nějak játra připravoval, často jako přírodní, což je označení, které nějak nechápu, ale budiž. Berme to tak, že by tentokrát mohly přírodní složku zastupovat zejména kapary.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
A mělo by to být rychlé jídlo, ani nemusíte moc chvátat. Tak dobrou chuť.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
A mělo by to být rychlé jídlo, ani nemusíte moc chvátat. Tak dobrou chuť.
Svižná kuřecí játra s kapary
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Játra očistíme od šlach, opereme a osušíme. Lžíci mouky smícháme s velkou špetkou kajenského pepře a játra v této směsi obalíme. Osolíme a opepříme.
    Obalíme jítra
  2. Nakrájíme nahrubo petržel, nadrobno cibuli a scedíme kapary.
    Připravte si
  3. Na rozpáleném oleji játra osmahneme, asi tak 5 minut, aby byla opečená. Dáme stranou.
    Osmahneme játra
  4. Dáme vařit (dusit) rýži. Do vařící vody přidáme rýži v poměru 1 díl rýže a 1 a půl dílu vody a vaříme 5 minut, pak osolíme, přidáme oříšek másla, zakryjeme a na opravdu mírném ohni dusíme, aby rýže absorbovala veškerou vodu, tak asi 8 až 10 minut.
  5. Do pánve dáme směs cibule, kapar a petržele a osmahneme. Tak asi 4 minuty.
    Zelenina v pánvi
  6. Přidáme vývar a jakmile vše přijde do varu, přidáme ve 2 lžících vody rozmíchaný kukuřičný škrob a zakápneme sherry octem. Vše provaříme asi tak 5 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo vody a pak chvilku ještě provaříme.
    Vývar
  7. Škrob
  8. Ocet
  9. Vrátíme do pánve játra, zakryjeme a prohřejeme.
    Vrátíme játra
  10. Podáváme s dušenou rýží.
    Přílohou je rýže