Vždycky, už asi víte, následují po sobě dva recepty, které mají stejnou surovinu. No, ono se dá vařit pro dva, ale nakupování je to komplikovanější. Takže vždycky něco zbyde a co s tím. Využít. To je jasné. Občas se dá koupit malé množství u řezníka, ale vypadáte při tom málem jao vyvrhel. „A to je všechno?“ ptají se. A máte pocit, že jste něco zanedbali a podcenili. Na ty řeči se můžete vykašlat. A když nejde k řezníkovi, už jste trochu v maléru. Koupíte prostě víc než potřebujete. A pak je tu výzva. Jiné jídlo ze stejné suroviny. Tak tohle je úvod na Nobelovsku za literaturu. Jdeme na kuřecí spodní řízky.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Tak, jak se povedou. Dáme si vařit rýži jako přílohu. Bílou nebo basmati.
Maso osolíme, opepříme a přidáme lžičku kari. Potom dobře prsty promneme, aby se koření dostalo na celý povrch masa.
Rozpálíme rostlinný olej, tak 2 lžíce, a opečeme okořeněné masové nudličky. Tak asi 3 minuty. Pak dáme maso stranou. Olej necháme v pánvi.
Do pánve pak dáme nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidáme česnek a zázvorovou pastu. Promícháme. Přidáme ještě trochu kari, tak 1/4 lžičky a provaříme. Asi 3 minuty.
Smícháme kuřecí vývar s kukuřičným škrobem a vše nalijeme do pánve.
Vrátíme do pánve maso a promícháme. Chvíli povaříme, aby omáčka zhoustla.
Přidáme hrášek.
Promícháme, povaříme tak ještě asi 3 minuty. Můžete přidat pro zjemnění trochu jogurtu, pak promíchejte a můžete podávat.
Na tenhle čínský recept jsem narazil na americkém webu, takže několikrát obletěl zeměkouli jako Gagarin a přistál v mé kuchyni. Ten smeč jsem vybral docela dobře podle sebe, takže to byl úspěch. Pokud tedy máte rádi chuť asijských pokrmů, kde je také dost zeleniny a nezbytná sojová omáčka.
Uložit
Uložit
Uložit
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
V ingrediencích chybí sůl. To jsem si uvědomil až v momentě, kdy jídlo bylo hotové. ono to bylo skvělé. Jasně, pokud holdujete soli, přisolte. Ale sojová omáčka dodá jídlu decentní slanost, která může postačit.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
V ingrediencích chybí sůl. To jsem si uvědomil až v momentě, kdy jídlo bylo hotové. ono to bylo skvělé. Jasně, pokud holdujete soli, přisolte. Ale sojová omáčka dodá jídlu decentní slanost, která může postačit.
Restované kuře se zeleninou a rýží | Něco na čínský způsob v české kotlině
Cibuli nakrájíme nadrobno. Stejně tak stonek celeru, mrkev a papriky. Ze zkušenosti mi stačila jenom půlka mrkve, jídlo pak nebude sladké.
Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na menší kousky. Posypeme kukuřičným škrobem a promícháme, aby se maso obalilo. Dáme vařit rýži, abychom se časově pěkně sešli, až bude potřeba.
Rozehřejeme oleje a orestujeme kuřecí kousky, pěkně dozlatava. Tak 5 minut. Pak maso vyjmeme z pánve a dáme stranou.
Na oleji pak orestujeme zeleninu. Tak 5 minut aby změkla.
Vrátíme kuře do pánve.
Přidáme dvě lžíce sojové omáčky a promícháme. Chvilku povaříme.
Přidáme vařenou rýži.
Uprostřed směsi vytvoříme hnízdo, do kterého rozklepneme vejce.
Dobře promícháme. Že to vypadá jako smaženice? Nenechte se zmást. Připomíná vám to lečo? Prečo?
Přidáme pokrájené lusky hrášku a zalijeme dvěma lžícemi sojové omáčky. Vše jemně, ale dobře promícháme asi 4 až 5 minut povaříme na středním plameni.
Taková rychlovka by to měla být. Snad 30 minut, žádné vyvařování. A to splní kuřecí kousky restované na oleji, s příchutí vína a brokolicí. No, původně měly být součástí i nesolené arašídy. Jenomže jsem na ně zapomněl. Tak snad příště.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Můžete nasadit i kuřecí prsa, jsou ovšem trošku sušší než stehenní řízky. Ale stejnou metodou dosáhnete podobného výsledku. Mám to vyzkoušeno.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Můžete nasadit i kuřecí prsa, jsou ovšem trošku sušší než stehenní řízky. Ale stejnou metodou dosáhnete podobného výsledku. Mám to vyzkoušeno.
Všemu, co má v sobě sojovou omáčku se vlastně říká čína, což je jako varování pro ty, kteří sojovou omáčku nemilují. Já jsem si ji dost oblíbil. Její stopy tady najdete skoro všude. Ale tomuto jídlu bych čína neříkal, takže jsem jenom tak naťuknul s poločínou. Má společného s čínou to, že maso se rychle opeče a smíchá se zeleninou. Můžete říkat stripsům nudličky nebo stripsy. Je to totéž.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Potřebujete také čínskou zeleninovou směs. Ale dávejte pozor, jak je krájené. Ta na velice drobno není nejoptimálnější, lepší jsou větší kousky. A vývar, tak to je trošku úhybný manévr, protože jsem ve finále rozdrobil kostku houbového vývaru a zalil vodou. Takže soli už je v jídle dost. Něco dodá sojová omáčka, něco vývar. Pokud jste salinisté, přidejte si.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Potřebujete také čínskou zeleninovou směs. Ale dávejte pozor, jak je krájené. Ta na velice drobno není nejoptimálnější, lepší jsou větší kousky. A vývar, tak to je trošku úhybný manévr, protože jsem ve finále rozdrobil kostku houbového vývaru a zalil vodou. Takže soli už je v jídle dost. Něco dodá sojová omáčka, něco vývar. Pokud jste salinisté, přidejte si.