Tak jo, mezi chleba se dá položit cokoli a můžeme si pochutnat. Pokud jste si připravili holandský řízek z mletého masa a vybylo, můžete si udělat burger.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
15minut
Holandský řízek mezi dvěma krajíčky lámankového chleba s oblohou. Nemusíte čekat, až vám zbyde porce holandský řízků, ale lze to na férovku připravit rovnou. Takže burger, říkejme tomu tak.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
15minut
Holandský řízek mezi dvěma krajíčky lámankového chleba s oblohou. Nemusíte čekat, až vám zbyde porce holandský řízků, ale lze to na férovku připravit rovnou. Takže burger, říkejme tomu tak.
Do mletého masa nalijeme mléko, promícháme a necháme odležet.
Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, petržel, osolíme a opepříme. Dobře propracujeme, nejlépe rukama.
Z masové hmoty vytvoříme placičky ve tvaru řízku. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
Řízky opečeme v silnější vrstvě oleje. Z oleje přendáme na papírovou utěrku a necháme okapat.
Řízky položíme na plátek chleba, kde vytvoříme lůžko z plátků okurky, přikryjeme dalšími plátky okurky a rajčete. Přelijeme tatarskou omáčkou a přiklopíme plátkem chleba.
Opět jedeme mleté maso. Tentokrát je to návrat do dob, kdy jsme ho dostávali ve školní jídelně. tak jsem se mu dlouho vyhýbal, neúspěšně. Máme ho tady. Proč se tenhle pseudořízek jmenuje zrovna holandský, netuším, snad kvůli sýru. Můžete ho ještě připravovat ve dřevácích, aby to bylo jaksi stylové.
Další pokus, jak si zpříjemnit den. Připravíme si špízy, nebo kebab, jak chcete. Ale napřed si dáme vařit červenou řepu, protože to trvá až 50 minut. Vaříme ji s kmínem a pak teprve oloupeme. A pak ještě musí trochu vychladnout. Ale nám přece chuť s ní vařit kvůli tomu nevychladne. Nenechte se zmást divokým masem, nebudeme vařit z divočiny, jenom z dost peprného masíčka.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
16minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
16minut
Připravte si špejle, pokud sáhnete po dřevěných, je dobré je namočit aspoň na 30 minut, abyste pak kousky špízů nervali hasákem dolů. Špízy jsou takové jídlo ve stylu co dům dal, ale neberte to tak, že vybílíte ledničku, napícháte na špejle a jedeme. Umanul jsem si vyzkoušet červenou řepu v roli součásti špízů, tu doma obvykle nemám. A když už jsem se probíral bedýnkami se zeleninou, přihodil jsem i podlouhlou zelenou papriku, bude se hodit. Doma jsem měl z předchozího kuchařského pokusu vepřové nudličky a slaninu. A protože jsme v kuchařské laboratoři, koupil jsem červenou kari pastu a bílý jogurt.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
16minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
16minut
Připravte si špejle, pokud sáhnete po dřevěných, je dobré je namočit aspoň na 30 minut, abyste pak kousky špízů nervali hasákem dolů. Špízy jsou takové jídlo ve stylu co dům dal, ale neberte to tak, že vybílíte ledničku, napícháte na špejle a jedeme. Umanul jsem si vyzkoušet červenou řepu v roli součásti špízů, tu doma obvykle nemám. A když už jsem se probíral bedýnkami se zeleninou, přihodil jsem i podlouhlou zelenou papriku, bude se hodit. Doma jsem měl z předchozího kuchařského pokusu vepřové nudličky a slaninu. A protože jsme v kuchařské laboratoři, koupil jsem červenou kari pastu a bílý jogurt.
Špízy s divokým masem, paprikovou klobásou, červenou řepou a paprikou | Když si kuchař dělá, co chce
Smícháme jogurt s kari pastou a červeným vinným octem.
Do marinády přidáme masové nudličky a promícháme.
Maso by mělo být marinádou obalené. Dáme chladit, stačí hodina, dobré je to přes noc.
Nakrájíme si papriku, slaninu, červenou cibuli a červenou řepu. Můžete udělat menší kousky, lépe se propékají.
Na špejle napichujeme maso střídavě se zeleninou a slaninou. Na konec špejle, pokud chcete, dáme chilli papričku. Je spíš na ozdobu, ale dá se také jíst.
Opékáme na grilovací pánvi ze všech stran. Na pánev nemusíme kapat olej, ostatně není ho potřeba moc – nebudeme smažit – můžeme grilovat i nasucho. To se ovšem víc všechno připéká. Sami zjistíte, co vám víc sedí. Pokud jsou špízy delší a přesahují hranu pánve, zkuste je opékat postupně, v uhlopříčce pánve.
Předehřál jsem si troubu na 250 °C a pak přepnul na gril. Pánev jsem potom strčil asi 10 cm pod gril a dogriloval ze všech stran. To, že je trouba pootřevřená zase tolik nevadí.
Ke špízům si můžete ještě připravit dipový zeleninový salát.
Červenou cibuli nakrájíme na půlměsíčky, rajče na osminky, přidáme salátovu okurku, nakrájenou na kostičky a nakrájené ředkvičky. Osolíme, přidáme trochu cukru a zakapeme citronovou šťávou. Promícháme. Vše smícháme se zakysanou smetanou. Místo citronu můžete použít bílý vinný ocet. Recept můžete najít v tipu.
Ale také stačí si udělat česnekový dip – zakysaná smetana, trochi pepře, trochu soli a pažitka.
Podáváme s bagetou.
Plněné papriky už tady máme – s mletým masem a rizotem, tentokrát vynecháme rýži. Pokud se rozhlédneme po světě, plněné papriky jsou vcelku běžná záležitost, ale spojení s rajčatovou omáčkou je spíše jenom česká specialita. A pozor, nepleťme si rajčatovou omáčku s rajskou, přece jenom se liší.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
60minut
Plněné papriky už tady máme – s mletým masem a rizotem, tentokrát vynecháme rýži. Pokud se rozhlédneme po světě, plněné papriky jsou vcelku běžná záležitost, ale spojení s rajčatovou omáčkou je spíše jenom česká specialita. A pozor, nepleťme si rajčatovou omáčku s rajskou, přece jenom se liší.
Paprikám odřízneme vršky a špičky – jen kousek (budou se lépe plnit, protože odříznutými špičkami unikne vzduch), zbavíme je semínek.
Mleté maso smícháme se strouhankou a mlékem (mléko přidáváme postupně, abychom měli pevnější hmotu), přidáme prolisovaný česnek a osolíme.
Směsí naplníme papriky. Pokud trocha směsi zbyde, uděláme z ní koule, které přidáme k paprikám.
Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme i paprikové špičky. Plněné papriky orestujeme ze všech stran a přidáme rajský protlak, divoké koření, nakrájená čerstvá rajčata a plechovku krájených rajčat i s omáčkou, podlijeme vodou, dobře promícháme a dusíme.