Květák naprosto obsadil moji pidikuchyni. Jedna hlava vystačí určitě na tři jídla pro dva! Už hrál v roli blanšírovaného frajera v kuřecím vývaru, teď přebírá roli předkrmu nebo chuťovky, které ale můžeme považovat i za hlavní jídlo, pokud zrovna chceme něco jen tak pojíst a ne se nacpat. V celé Asii už si tuhle lahůdku připravují dokonce prý i na svatbách a rodinných slavnostech, což obvykle bývá docela početná sešlost, oblibu má také ve Velké Británii, a hlavně Skotsku. A abychom to v Evropě pojali trochu jinak (svateb zase není tolik a hostů také ne), bývá položkou ve fast foodech a v indických a pákistánských restauracích. Variant pakory je docela dost, každá pak má své jméno, a obvykle k nim patří nějaká omáčka nebo dip. Já se inspiroval v Austrálii, která spojuje blízkost Asie a zvyky Evropy.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15minut
Květákové dobrodružství nazvané Pakora se hodně, ale opravdu hodně podobá našemu klasikému smaženému květáku, což nám tedy nebude cizí. Rozdíl je ve složení těstíčka, které květákové růžičky zabalí. Smaží se v mocné vrstvě oleje, což znamená, že na přípravu padne určitě celá lahev nebo skoro celá. Doporučeno je mít asi osm centimetrů oleje v nádobě. Pamatuji si domácí smažení květáku, který v takové vrstvě nikdy neplaval, ale také fritézy a jiné vymoženosti bývaly neběžné, nebo se v naší domácnosti prostě neobjevily. Co s tím? Malé množství připravovaného květáku (fakt je to porce pro dva) vyřeší menší nádoba s postupným smažením. To se dá docela dobře zvládnout.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15minut
Květákové dobrodružství nazvané Pakora se hodně, ale opravdu hodně podobá našemu klasikému smaženému květáku, což nám tedy nebude cizí. Rozdíl je ve složení těstíčka, které květákové růžičky zabalí. Smaží se v mocné vrstvě oleje, což znamená, že na přípravu padne určitě celá lahev nebo skoro celá. Doporučeno je mít asi osm centimetrů oleje v nádobě. Pamatuji si domácí smažení květáku, který v takové vrstvě nikdy neplaval, ale také fritézy a jiné vymoženosti bývaly neběžné, nebo se v naší domácnosti prostě neobjevily. Co s tím? Malé množství připravovaného květáku (fakt je to porce pro dva) vyřeší menší nádoba s postupným smažením. To se dá docela dobře zvládnout.
Smícháme mouku, mletý koriandr, kmín, chilli a kurkumu, přidáme žloutek a postupně při šlehání metlou přidáváme vodu, aby vzniklo hladké těsto. Těsto pak v uzavřeném boxu dáme do lednice na 30 minut odpočívat.
Mezitím uvaříme květák v osolené vodě, podle velikosti růžiček 3 až 5 minut vaříme, pak ve stylu blanšírování růžičky vyjmeme a dáme do studené vody. Po vyjmutí necháme okapat.
Do nádoby na smažení (použil jsem raději menší kastrůlek než pánev) dáme olej v opravdu silné vrstvě a zahřejeme. Olej by měl mít teploru asi 170 °C, každopádně by se neměl přepalovat. Správná teplota se dá těžko odhadnout, takže pokud máte teploměr, není problém, jinak si můžete pomoci kouskem chleba, který dáte do oleje. Když se do dvaceti vteřin opeče dorůžova, je to OK. A pozor! Olej v takové vrstvě a teplotě při vložení květáku začne dost divoce bublat, takže je vyšší nádoba je pro tento případ lepší, jinak máte olej všude po vařiči. Když máte fritézu, není co řešit.
Květákové růžice obalíme v těstíčku a dáme do horkého oleje. Tolik, aby plavaly, ne naráz! Smažíme tak 3 minuty nebo podle pohledu – aby byly osmažené dozlatova. Smažíme po částech, po vyjmutí první necháme olej zase zahřát, ale to už poznáte sami v akci.
Květákovou pakoru servírujeme zdobenou čerstvým koriandrem, můžeme ještě dochutit solí a k ní si připravíme třeba klasické tzatziky, nebo podobný okurkový dip.
Tip:
Okurkový dip si můžete připravit stejně rychle jako tzatziky, oproti doporučenému receptu jsem tentokrát do nich přidal i lehký jogurt.
Poznámka:
Pakory se připravují nejen z květáku, ale i brambor, lilku, špenátu, paprik či rajčat nebo cibule. Některé ve formě celých kousků, jiné ze sekané zeleniny v těstíčku. To stojí za vyzkoušení, uvidíme. Třeba cibulová pakora se nabízí skoro sama.
Pokus o ryché jídlo, který by měl vyjít. A také, přiznávám, vyšel. Jinak by neměl šanci, že vám ho budu doporučovat. Kuřecí prso od řezníka vydá za dvě ze supermarketu, takže uspokojí dva lidi, aniž by měli pocit, že se nenajedli. Trochu vás zdrží marinování, ale protože je maso nakrájené na nudličky, nepotřebuje na to celou noc. Komu nějak vadí sezam, může ho vynechat. To je finální záležitost. Jen se zbavíte o další zajímavou chuť.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Kuřecí maso plus zelenina, to nemá chybu. Až se do toho pustíte, zjistíte, že se bez problémů najedí i čtyři. Neváhejte, tohle je prostě úžasné!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Kuřecí maso plus zelenina, to nemá chybu. Až se do toho pustíte, zjistíte, že se bez problémů najedí i čtyři. Neváhejte, tohle je prostě úžasné!
Do misky dáme sojovou omáčku, přidáme cukr, škrob, prolisovaný česnek, chilli a nastrouhaný zázvor. Dobře promícháme.
Kuřecí prsní řízek nakrájíme na proužky. Dáme do marinády a necháme vychladit a odležet. Stačí 20 minut.
Do pánve dáme lžíci oleje, který rozpálíme, přidáme nakrájené papriky, brokolici rozdělenou na růžičky, cibulku nakrájenou nadrobno. Restujeme do měkka, asi 5 minut. Dáme stranou a udržujeme v teple.
Do pánve dáme lžíci oleje, který rozpálíme a na něm opečeme kuřecí maso, asi 3 minuty.
Pak přidáme restovanou zeleninu, jdeště restujeme asi 2 minuty a pak přilijeme marinádu (po částech je to lepší). Přivedeme k varu a necháme mírně vařit 5 až 7 minut. Dochutíme případně solí a pepřem.
Podáváme s rýží. Na porci rýže navrstvíme směs masa a zeleniny, posypeme sezamovým semínkem. (Pokud chcete výraznější chuť sezamu, stačí ho lehce opražit na suché pánvi.)
Nashville není jenom Mekka muzikantů. Pochází odtud i recept, který, jak jinak, jsem si mírně upravil podle hlavy, možností a tak vůbec. V Nashvillu se improvizuje a v mé kuchyni taky. Původní recept je jenom inspirací.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Nashvillská kuřecí křídla v pražské verzi, pikantní záležitost | Inprovizace s inspirací
Omytá křídla popsypeme pepřem a solí a necháme 3 hodiny chladit. Když necháte přes noc, taky dobře.
Rozšleháme vejce, podmáslí (mléko) a tabasco. V jiné míse smícháme mouku a tak 4 lžičky soli.
V další míse rozmícháme kajenský pepř, hnědý cukr, granulovaný česnek, papriku.
Ještě do směsi koření přidáme asi šálek oleje.
Křídla dáme do zapékací misky, zalijeme olejem a zakryjeme (poklicí nebo alobalem). Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 30 minut.
Křídla pak vyndáme z trouby.
Křídla vyjmeme z misky, necháme okapat a obalíme je v mouce a pak ponoříme do vaječné směsi a potom ještě jednou vykoupeme v mouce. Křídla jsou ve vrstvě těstíčka, takže počítejte s krustičkou po smažení. Olej ze zapékací misky přelijeme do pánve, případně ještě přidáme trochu oleje a zahřejeme na vyšší teplotu, křídla smažíme ze všech stran.
Ve finále ve směsi koření s olejem obalíme osmažená, ještě horká křídla. Pokud už vám při manipulaci křídla už trochu vychladla, šoupněte je na chvilku do horké trouby, olej povolí a cukr trochu zkaramelizuje.
Podáváme s plátky chleba a kyselou okurkou.
Tip:
Protože těstíčko je docela hutné, budou se vám lépe obalovat kuřecí paličky.
Už jsem zkoušel s květákem klasický trojobal, ale co zkusit něco jiného? Třeba bez trojobalu, takže což takhle udělat těstíčko, které by mělo všechno a květák byl pikantní a skvělý?
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Trochu se mi to sice vymklo z rukou, takže jsem ještě pro jistotu povolal strouhanku, ale i tak dobrý. Zkuste to tak i tak.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Trochu se mi to sice vymklo z rukou, takže jsem ještě pro jistotu povolal strouhanku, ale i tak dobrý. Zkuste to tak i tak.
Smažený květák v pikantním těstíčku | Zeleninová variace v nového hávu
Sumac se používá jako koření, je to prášek temně červené barvy. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské (Rhus coriaria L.), domácí kolem Středomoří v Turecku, Sicílii, Gruzii, Arménii a jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. Ale tohleto není ona škumpa, která figuruje v jednom dílu seriálu Columbo.
Sumah má chuť ovocně kyselou, neostrou, bez vůně. Využívá se podobně jako citronová šťáva nebo ocet. Hodí se k masu, rybám, do salátů, kebabů, na šašlik, do čočky, sypou se jím grilované pokrmy, hodí se také do jogurtů. Nejvíce se používá v ázerbájdžánské, turecké, íránské a libanonské kuchyni.