Posunutý guláš | Proč ne?

Tak jsem zavadil o hovězí kostky na guláš a při vší snaze o pestrost jídelníčku, jsem najednou dostal chuť na guláš. Klasika, znáte to, není na tom nic k vymýšlení. Tak snad ani ne k chlubení. Ale tahle stránka není o chlubení, je to moje kuchařka pro případ, že se chci k nějakému receptu vracet. Máte v hlavě všechny recepty? Jestli jo, tak smekám. Já kolikrát musím šedé kůře mozkové pomoci, jinak to dopadne tak jako když zapomenu (nevím co je to za fóbii) přidat vajíčko a pak se divím, že se mi směs pořád drobí. No, už jsem se tohoto kiksu několikrát za sebou zdárně vyvaroval, ale je přece dobré mít napovědu, to mají i leckde v divadle profíci. Prostě někdy chci mít jistotu, jindy se po hlavě vrhám doexperiemntů. Ale, když chci mít večeři a mám málo času, tedy na přípravu, to žádná, jistota vyhrává, byť si i s osvědčeným receptem přece jen trochu zašpásuji. Jen jsem tenhle skoro hospodský guláš posunul někam jinam.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
120 minut
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Posunutý guláš | Proč ne?
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozpálíme sádlo a osmažíme na něm maso nakrájené na kostky. Musí se zatáhnout. Pak přidáme nakrájenou cibuli, stačí na půlměsíčky. Přidáme kmín a římský kmín, česnek, promícháme a zasypeme paprikou. Po osmahnutí papriky vše zalijeme vodou tak, aby pokryla maso. Necháme vařit, osolíme a opepříme.
  2. Přidáme nakrájená sušená rajčata, kapary a rajčatové pyré. Provaříme a pak snížíme teplotu, zakyryjeme a na mírném ohni pomalu dusíme. Postupně přiléváme horkou vodu. Necháme guláš mírně probublávat, občas promícháme. V závěru pak přidáme rozemnutou majoránku.
  3. Podáváme s knedlíkem nebo s těstovinami, posypané nakrájenou cibulí.

Divoká kyselica | Klasika posunutá trochu jinam

Asi mě pravověrní budou chtít hnát potěhem ulicí deset kilometrů na jejímž konci je propast. Ale dopustil jsem se toho, že jsem sáhl po feferonce. Už to, že jsem použil uzenou krkovici místo žebírek mi může přitížit. No, a když jsem to ještě přitunil chilli vločkami, tak musí při mně stát všichni svatí. Ale fakt je to chutná polévka.

Můžeme podávat v misce nebo na talíři.
Můžeme podávat v misce nebo na talíři.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny
Pokud jste ortodoxní, můžete vynechat chilli papričku i chilli vločky. Také jsem musel sáhnout po uzené krkovičce, když jsem neměl k dispozici uzená vepřová žebírka, ale to není na závadu. Zásadní je, že se maso musí vařením rozpadnout. Pak ho můžete vyjmou, ještě víc roztrhat a pak vrátit do polévky. Solit nemusíte, uzené maso je už tak docela dost osolené.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny
Pokud jste ortodoxní, můžete vynechat chilli papričku i chilli vločky. Také jsem musel sáhnout po uzené krkovičce, když jsem neměl k dispozici uzená vepřová žebírka, ale to není na závadu. Zásadní je, že se maso musí vařením rozpadnout. Pak ho můžete vyjmou, ještě víc roztrhat a pak vrátit do polévky. Solit nemusíte, uzené maso je už tak docela dost osolené.
Divoká kyselica | Klasika posunutá trochu jinam
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Osmahneme slaninu nasucho.
    Osmahneme slaninu
  2. Přidáme zelí a krkovičku. Maso vaříme tak dlouho, aby se začalo rozpadat.
    Přidáme zelí a krkovičku.
  3. Zalijeme vodou a vaříme tak asi 1 hodinu.
    Zalijeme vodou
  4. Přidáme švestky a houby, koření a bobkové listy.
    Přidáme švestky a houby
  5. Přidáme nakrájenou chilli papričku. Ještě přidáme trochu mletých chilli vloček, podle chuti.
    Přidáme nakrájenou chilli papričku
  6. Na sádle osmahneme cibulky a pak česnek, který rychle orestujeme.
    Na sádle osmahneme cibulky
  7. Přidáme papriku.
    Přidáme papriku
  8. Promícháme papriku s cibulkou a česnekem.
    Promícháme papriku s cibulkou a česnekem
  9. Přidáme do hrnce se zelím. Opepříme.
    Přidáme do hrnce se zelím
  10. Přidáme nakrájenou klobásku.
    Přidáme nakrájenou klobásku
  11. Promícháme a povaříme. Maso buď vyjmeme a roztrháme nebo roztrháme dobrou lžící v polévce.
    Promícháme a povaříme
  12. Podáváme s kopečkem zakysané smetany a dalamánkem.
    Podáváme s kopečkem zakysané smetany
  13. Další možnost podávání.
    Podáváme s dalamánkem

Sekaná z bílé klobásy | Zkuste inovaci

Už je to tady, zase. Bílá klobása. Není to ona klasická vinná klobása, ale bílá klobása. Jako takovou ji koupíte. Tuhle sekanou jsem vyzkoušel a můžete mi věřit, že je to jiná káva, ale stejně dobrá jako ta, co známe. Nemusíte zapomenout na mleté maso, ale neláká vás vyzkoušet něco nového?

Sekaná z bílé kobásy, střídmé podávání
Sekaná, střídmé podávání s hořčicí

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Sekaná z bílé klobásy | Zkuste inovaci
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Protože se vyskytly pochybnosti, jakže vlastně vypadá bílá klobása a cože to je, tady je důkaz. Ano, nejde o vinnou klobásu. To je patrné i z další fotky.
    Toto je bílá klobása
  2. To je bílá klobása!
    Bílá klobása
  3. Zbavíme klobásu střívek.
    Klobásu zbavíme střívka
  4. Nakrájíme cibuli nadrobno.
    Klobásu zbavíme střívka
  5. Přidáme ke klobásám spolu s vejcem.
    Přidáme ke klobásám spolu s vejcem.
  6. Rozdrtíme nachos, nejlépe rukama, ale můžete je také dát do mikrotenového sáčku a několik přejet válečkem.
    Rozdrtíme nachos
  7. Nachos přidáme ke klobásám.
    Přidáme k masu
  8. Zalijeme mlékem.
    Zalijeme mlékem
  9. Promícháme.
    Promícháme
  10. Ještě zahustíme strouhankou podle potřeby.
    Zahustíme strouhankou
  11. Vypracujeme rukama kompaktní masovou hmotu.
    Vypracujeme
  12. A tvarujeme nakonec do šišky.
    Už se to blíží
  13. Zapékací misku vymažeme sádlem.
    Zapékací misku vymažeme sádlem
  14. Dáme do misky.
    Dáme šišku do zapékací misky
  15. Připravíme polevu z pyré, cukru a hořčice.
    Připravíme omáčku
  16. Dobře promícháme, potřebujeme kompaktní hmotu.
    Dobře promícháme
  17. Hmohotou potáhneme masovou šišku.
    Potáhneme masovou šišku
  18. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme tak 60 minut. Po upečení naporcujeme.
  19. Podáváme s kaší nebo jenom chlebem, toastem či dalamánkem.
    Podáváme s kaší
  20. Sekaná, střídmé podávání

Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0

Jasně, guláš umí přece každý! A také tu máme několik receptů a ten, ze kterého vycházím teď se jmenuje Opravdu dobrý guláš. I když ten skvěký americký guláš, který vzbudil na topreceptech emoce, je také skvělý. No, budeme posouvat prvně jmenovaný.

Podáváme s houskovým knedlíkem
Podáváme s houskovým knedlíkem

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
110-120 minut
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Maso nakrájíme na drobnější kousky.
    Maso nakrájíme
  2. Na rozpuštěném sádle opečeme. Povrch masa se musí zatáhnout, zešednout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
    Maso opečeme
  3. Maso opečeme
  4. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku i beraní rohy, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
    Přidáme cibuli
  5. Paprika
  6. Přidáme česnekovou pastu, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
    Přidáme česnekovou pastu
  7. Zalijeme vývarem
  8. Přidáme papriky, zakryjeme a dusíme 10 minut. Vmícháme mletou papriku, kmín a majoránku a dusíme dalších 15 minut.
    Přidáme papriky
  9. Přidáme koření
  10. Dusíme
  11. Ještě vmícháme 2 lžičky harissy. Osolíme (pozor, česneková pasta už sůl obsahuje!), opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
    Dusíme 60 minut
  12. V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
    Mouka s vodou
  13. Vlijeme mouku
  14. Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.
    Podáváme s knedlíkem
  15. Podáváme s těstovinami