Bramborová polévka | Prostě klasika

Tak nějak jsem váhal jít sem s bramborovou klasikou. Ale letmou kontrolou je evidentní, že ji mají v nabídce i šéfkuchaři. Aby ne, bramboračka je oblíbená a hosté ji chtějí.

Bramborová polévka | Prostě klasika
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když do bramboračky přidáte ještě houby, je to prostě lahoda. Tak proč to nezkusit?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Bramborová polévka | Prostě klasika
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když do bramboračky přidáte ještě houby, je to prostě lahoda. Tak proč to nezkusit?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Houby vložíme do kastrůlku a zalijeme tak půllitrem vody, necháme máčet hodinu až dvě, pak přivedeme na mírném ohni k varu, chvíli povaříme. Našel jsem recept, kde je to namáčení vynechané, ale tak nějak pocitově je lepší namáčení.
  2. Necháme houby namočit aspoň přes hodinu.
  3. V kastrolu rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku, vytvoříme jíšku; trvá to asi čtyři minuty.
  4. Jíšku zalijeme postupně při míchání 1 litrem studené vody a dobře promícháme a přivedeme k varu.
  5. Přidáme kostku bujónu, brambory nakrájené na kostičky a zeleninu. Jednu mrkev nakrájenou na kolečka, polovinu celé mrkve. a překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
  6. Přidáme oloupanou cibuli.
  7. Přidáme překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
  8. Přidáme houby s vývarem a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut, aby brambory a zelenina byly měkké.
  9. Vyjmeme celer, cibuli a celou mrkev.
  10. Část celeru pokrájíme a vrátíme do polévky.
  11. Podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a krátce povaříme.
  12. Chvíli ještě povaříme.
  13. Podáváme.
Tip:

Směs hřibovitých hub nabízí firma Holoubek a pravnuci.Takže jim věřím, že dokáží sbírat volně rostoucí houby a nespletou se. Ty dvě hrstě, to je 20 gramů. Obsahuje křemenáč březový/osikový, kozák březový/habrový, hřib hnědý, klouzek obecný a hřib smrkový.

Divoká kyselica | Klasika posunutá trochu jinam

Asi mě pravověrní budou chtít hnát potěhem ulicí deset kilometrů na jejímž konci je propast. Ale dopustil jsem se toho, že jsem sáhl po feferonce. Už to, že jsem použil uzenou krkovici místo žebírek mi může přitížit. No, a když jsem to ještě přitunil chilli vločkami, tak musí při mně stát všichni svatí. Ale fakt je to chutná polévka.

Můžeme podávat v misce nebo na talíři.
Můžeme podávat v misce nebo na talíři.




Divoká kyselica | Klasika posunutá trochu jinam

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Pokud jste ortodoxní, můžete vynechat chilli papričku i chilli vločky. Také jsem musel sáhnout po uzené krkovičce, když jsem neměl k dispozici uzená vepřová žebírka, ale to není na závadu. Zásadní je, že se maso musí vařením rozpadnout. Pak ho můžete vyjmou, ještě víc roztrhat a pak vrátit do polévky. Solit nemusíte, uzené maso je už tak docela dost osolené.


Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny

Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny

Divoká kyselica | Klasika posunutá trochu jinam

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni



Pokud jste ortodoxní, můžete vynechat chilli papričku i chilli vločky. Také jsem musel sáhnout po uzené krkovičce, když jsem neměl k dispozici uzená vepřová žebírka, ale to není na závadu. Zásadní je, že se maso musí vařením rozpadnout. Pak ho můžete vyjmou, ještě víc roztrhat a pak vrátit do polévky. Solit nemusíte, uzené maso je už tak docela dost osolené.


Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny

Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
2-3 hodiny

Potřebujete:

Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Osmahneme slaninu nasucho.
    Osmahneme slaninu

  2. Přidáme zelí a krkovičku. Maso vaříme tak dlouho, aby se začalo rozpadat.
    Přidáme zelí a krkovičku.

  3. Zalijeme vodou a vaříme tak asi 1 hodinu.
    Zalijeme vodou

  4. Přidáme švestky a houby, koření a bobkové listy.
    Přidáme švestky a houby

  5. Přidáme nakrájenou chilli papričku. Ještě přidáme trochu mletých chilli vloček, podle chuti.
    Přidáme nakrájenou chilli papričku

  6. Na sádle osmahneme cibulky a pak česnek, který rychle orestujeme.
    Na sádle osmahneme cibulky

  7. Přidáme papriku.
    Přidáme papriku

  8. Promícháme papriku s cibulkou a česnekem.
    Promícháme papriku s cibulkou a česnekem

  9. Přidáme do hrnce se zelím. Opepříme.
    Přidáme do hrnce se zelím

  10. Přidáme nakrájenou klobásku.
    Přidáme nakrájenou klobásku

  11. Promícháme a povaříme. Maso buď vyjmeme a roztrháme nebo roztrháme dobrou lžící v polévce.
    Promícháme a povaříme

  12. Podáváme s kopečkem zakysané smetany a dalamánkem.
    Podáváme s kopečkem zakysané smetany

  13. Další možnost podávání.
    Podáváme s dalamánkem