Karbanátky se sýrem | Česnek a cibule nemohou chybět

Tohle je naprostá improvizace na téma jaký by také mohl být karbanátek. Úkol zněl jasně: využij, co máš po ruce.

Karbanátky se sýrem | Česnek a cibule nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Mleté maso je inspirativní a dají se s ním dělat divy, tak zkuste tenhle. Je to prostě dobré a bez reklamy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky se sýrem | Česnek a cibule nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Mleté maso je inspirativní a dají se s ním dělat divy, tak zkuste tenhle. Je to prostě dobré a bez reklamy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Mleté maso smícháme s cibulí najemno nakrájenou, česnekem nasekaným nadrobno a vejcem. Prohněteme.
    Smícháme
  2. Dáme vařit brambory v osolené vodě.
    Dáme vařit brambory
  3. Přidáme k masové směsi hořčici a ještě strouhanku.
    Přidáme hořčici a strouhanku
  4. Opět promícháme, hněteme, nejlépe rukama, pak přidáme strouhaný sýr, osolíme, opepříme a opět prohněteme.
    Přidáme sýr a koření
  5. Na pánvi rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje, na kterém postupně opečeme karbanátky. Každý karbanátek tvarujeme lžící a posléze rukou namočenou ve studené vodě.
    Opečeme karbanátky
  6. Dáme vařit mléko.
  7. Karbanátky dáme na papírovou utěrku, uchováme v teple. Řeším to tak, že talířek s karbanátky překryji alobalem a přiklopím pokličkou.
  8. Do ještě horkých scezených brambor přidáme kousek másla a protřepeme, aby se máslo rozpustilo. Pak brambory rozmačkáme. Přidáme mléko a rozšleháme do kaše.
    Našleháme kaši
  9. Karbanátky podáváme s kaší politou máslem máslem, zdobené cibulkou.
    Podáváme

Salát z červené řepy, červené cibule a bílého křenu | V českých barvách

Tak jsem se nějak rozdivočil s křenem. Po pátrání jak připravit staročeskou vejmrdu k vepřovému kolenu se mi pod ruku připletla červená řepa, už předvařená a to mi vnuklo myšlenku, že řepu s křenem spojím. Ledacos se dá z těchto dvou zajímavých ingrediencí připravit, leč červená řepa je u nás na indexu, takže na to budu sám. Jo, ale to nebrání podniknout další výlet do světa a světa chutí zvlášť. Připravují se jako pyré, krém, dresink i čatni, jako teplá příloha nebo předkrm, ale mě padl do oka nápad, který popsal v britských novinách The Independent Jason Lowe. Bude to salát! Něco podobného jsem nejspíš ochutnal u Dity Pecháčkové, když dělala tiskovku k televiznímu Deníku Dity P., který sklidil neuvěřitelnou bouři kritiky a Karolína Hošek rovnou popsala své zděšení (na rozdíl od stejnojmenné kuchařky, tu miluje) a nazvala svůj komentář „10 průs*rů Deníku Dity P.“ No, mě utkvěl v hlavě ten salát a báječná fotogenická kuchyně. Takovou kuchyni bych bral, takový salát mám a takovou kritiku bych nerad.

Salát z červené řepy, červené cibule a bílého křenu | V českých barvách
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete jít dvěma cestami. Barevnější nebo jednodušší. Ta první spočívá v tom, že si řepu uvaříte v osolené vodě (což trvá tak hodinu), necháte vychladnout a oloupete. Barevnější cesta spočívá v tom, že voda z řepy je červená, lepší je mít při loupání jednorázové rukavice, jinak budete mít i červené ruce. Ta jednodušší cesta začíná právě v tomhle momentě, koupíte si řepu předvařenou, tím pádem odpadá problém, že po zápase s řepou budete vypadat jako řezník či vrah, celí od krve. Řepu nejlépe oloupete právě v těch rukavicích. Vezmete ji do dlaní a třete, jako byste leštili kouli. Slupka z řepy sjede. Můžete ji ale loupat i jako cibuli. Tohle všechnoodpadne při volbě předvařené řepy. Pokud vám to kuchařský jemnocit dovolí, sáhněte po této variantě. Příprava salátu je tak trochu slzavé údolí, popláčete si u křenu a také u cibule. Stojí to za to!
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Salát z červené řepy, červené cibule a bílého křenu | V českých barvách
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete jít dvěma cestami. Barevnější nebo jednodušší. Ta první spočívá v tom, že si řepu uvaříte v osolené vodě (což trvá tak hodinu), necháte vychladnout a oloupete. Barevnější cesta spočívá v tom, že voda z řepy je červená, lepší je mít při loupání jednorázové rukavice, jinak budete mít i červené ruce. Ta jednodušší cesta začíná právě v tomhle momentě, koupíte si řepu předvařenou, tím pádem odpadá problém, že po zápase s řepou budete vypadat jako řezník či vrah, celí od krve. Řepu nejlépe oloupete právě v těch rukavicích. Vezmete ji do dlaní a třete, jako byste leštili kouli. Slupka z řepy sjede. Můžete ji ale loupat i jako cibuli. Tohle všechnoodpadne při volbě předvařené řepy. Pokud vám to kuchařský jemnocit dovolí, sáhněte po této variantě. Příprava salátu je tak trochu slzavé údolí, popláčete si u křenu a také u cibule. Stojí to za to!
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Trojice, kterou dáme dohromady. Červená řepa, červená cibule a křen.
    Svatá trojice
  2. Křen nastrouháme na jemném struhadle.
    Křen nastrouháme najemno
  3. Červenou řepu nakrájíme na klínky nebo plátky a rozložíme na talíř. Cibuli podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na jemné plátky.
    Nakrájíme řepu i cibuli
  4. Smícháme hořčici s olejem, pepřem a solí. Dobře prošleháme, aby vznikla kompaktní hmota.
    Připravíme dresink
  5. Přes rozloženou řepu nasypeme nakrájenou cibuli, pak posypeme strouhaným křenem a zakapeme dresinkem.
    Vrstvíme salát

Kapustový salát se slaninou a nivou | Rychlý, stojí za to si počkat…

Salát, který máte hotový za patnáct minut má přece jen háček – měl by počkat na vás v ledničce aspoň osm hodin. To radí Ali z Kansas City a já jí věřím, vždyť mě k tomuto salátu inspirovala, třebaže ve finále máme každý svůj a odlišný salát.

Kapustový salát se slaninou a nivou | Rychlý, stojí za to si počkat...
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Salát z kapusty je další možností, jak využít tuhle báječnou zeleninu. Ledacos jsme s ní už podnikli, takže proč se nepustit do oblíbeného tematu – salátu? S přidanou hodnotou – cizrnou.
Doba přípravy
15 minut + 8 hodin odležení
Doba přípravy
15 minut + 8 hodin odležení
Kapustový salát se slaninou a nivou | Rychlý, stojí za to si počkat...
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Salát z kapusty je další možností, jak využít tuhle báječnou zeleninu. Ledacos jsme s ní už podnikli, takže proč se nepustit do oblíbeného tematu – salátu? S přidanou hodnotou – cizrnou.
Doba přípravy
15 minut + 8 hodin odležení
Doba přípravy
15 minut + 8 hodin odležení
Potřebujete:
Zálivka
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Kapustu nakrájíme na drobné kousky, rajčátka přepůlíme. Orestovanou anglickou slaninu nakrájíme na kousky, nivu rozdrobíme. Přidáme lžíci oleje a vše promícháme.
    Zeleninu smícháme
  2. Smícháme všechny ingredience na zálivku.
    Zálivka
  3. Zalijeme zálivkou a opět dobře promícháme. Dáme do umělohmotného boxu a necháme odležet 8 hodin v ledničce.
    Zalijeme salát
Tip:

A úpokud zrovna neprahnete po salátu z kapusty, zkuste báječnou kapustovou polévku.

Žebírka pečená podle šílené Američanky | Elektrické BBQ

Narazil jsem na ni náhodou, video plné typických amerických (mimochodem docela šílených) gest, ale šílenost prostě k Američanům sedí, připadají si ve svém živlu, šokuje to, ale mile a koneckonců i do kuchyně se to hodí. Emma Christensen ze San Franciska je editorkou The Kitchn a absolventou školy pro kulinářské umění v Cambridge (neplést s britskou Cambridge, tohle je v Massachusetts), napsala knížku Pravdivé vaření a vaření je lepší než pivo (tak asi můj šílený překlad slovních hříček) a tak jsme asi na správné adrese. Trochu mi připomíná někdejší kolegyni, kterou tu mám i na videu, ale Emma je střela a střelenější. Aspoň u vaření není nuda. A to by být neměla. Vlastně má Emma pěknou řádku videí o tom jak vařit. Docela podívaná.

Žebírka pečená podle šílené Američanky | Elektrické BBQ
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Emma mi ukázala, že to jde. Grilovaná žebírka v troubě už tady máme (viz TIP níže), tentokrát to bude trochu jiná káva. A také běh na delší trať. Ale kdo by si nepočkal, když je v cíli lahodná odměna?! Pozor, tohle není grilování, byť je chvilku i gril v provozu, tohle je BBQ v troubě. Pomůžeme si slovy zakladatele Barbecue University v Severní Americe, kuchaře Stevena Raichlena: "Při grilování se surovina – steaky, kuřecí maso, ryby či zelenina – opéká rychle a při vysoké teplotě na přímém ohni, barbecue je pomalé opékání v kouři. K tomu se hodí větší kusy masa, neporcovaná drůbež, vepřová pečeně vcelku nebo žebírka.“ Slovo barbecue prý pochází od severoamerických traperů, kteří tento způsob přípravy převzali od indiánského kmene Arawaků. Ale také se tvrdí, že je odvozeno od slova Barabicu, které v indiánském jazyce kmenů Timucua a Taíno znamená „posvátné ohniště”. Ať tak či tak, grilování je natošup, BBQ je na delší lokte.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Žebírka pečená podle šílené Američanky | Elektrické BBQ
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Emma mi ukázala, že to jde. Grilovaná žebírka v troubě už tady máme (viz TIP níže), tentokrát to bude trochu jiná káva. A také běh na delší trať. Ale kdo by si nepočkal, když je v cíli lahodná odměna?! Pozor, tohle není grilování, byť je chvilku i gril v provozu, tohle je BBQ v troubě. Pomůžeme si slovy zakladatele Barbecue University v Severní Americe, kuchaře Stevena Raichlena: "Při grilování se surovina – steaky, kuřecí maso, ryby či zelenina – opéká rychle a při vysoké teplotě na přímém ohni, barbecue je pomalé opékání v kouři. K tomu se hodí větší kusy masa, neporcovaná drůbež, vepřová pečeně vcelku nebo žebírka.“ Slovo barbecue prý pochází od severoamerických traperů, kteří tento způsob přípravy převzali od indiánského kmene Arawaků. Ale také se tvrdí, že je odvozeno od slova Barabicu, které v indiánském jazyce kmenů Timucua a Taíno znamená „posvátné ohniště”. Ať tak či tak, grilování je natošup, BBQ je na delší lokte.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Pekáček vyložíme alobalem a vložíme grilovací mřížku.
    Pekáček vyložíme alobalem
  2. Žebírka potřeme z obou stran hořčicí, třeba dijonskou a posypeme opět z obou stran kořením. Správně by se mělo do masa vmasírovat. Tentokrát je to hrubě mletá grilovací směs, kterou Kotányi nabízí jako rub uzený.
    Hořčicí potřeme žebírka
  3. Vložíme do předehřáté trouby a přepneme na gril. Pečeme 5 minut spíše ve střední části trouby a pak přepeneme na funkci trouby, pečeme při teplotě 180 °C asi 90 minut. Pak zakryjeme alobalem, přesuneme pekáček níž a pečeme 60 minut.
    Použijeme alobal
  4. Žebírka vyndáme z trouby.
    Žebírka před potřením
  5. Potřeme grilovací nebo BBQ či steakovou omáčkou.
    Potřeme omáčkou
  6. Opět zakryjeme alobalem a vrátíme do trouby. Pečeme v nižší části trouby ještě při teplotě 160 °C asi 30 minut.
    Použijeme alobal
  7. Žebírka rozdělíme podél kostí a podáváme.
    Servírujeme s dalamánkem
Tip:

Grilovaná žebírka v troubě můžete zkusit i podle dalšího receptu. Ale tady se neobejdeme se bez piva, tedy bez stoutu.

 

Infododatek k receptu:

Co je to rub uzený?

Kořenící směs patříci mezi ruby. Ruby (čti „raby“) jsou hrubozrnné kořenící směsi, které se ručně nasucho vmasírují do masa, ryb či zeleniny. Odtud název rub, který označuje vtírání koření do jídla. Ruby jsou vhodné při grilování, smažení i pečení. Lze z nich připravit také skvělou marinádu na bázi oleje, jogurtu či másla. Výrobce uvádí ve složení sůl, uzenou papriku, hnědý cukr, chilli, rozmarýn, papriku, pepř, tymián a římský kmín. Směs si samozřejmě můžeme namíchat doma. Receptů je na ni dost. A také můžeme zkusit vlastní fantazii. Vodítko už máme.

Rub uzený - směs
Rub uzený

 

 

 

 

 

 

 

 

Steak omáčka, kombinuje bílý, zelený a černý pepř pro vyváženou a příjemně pikantní chuť, vyrábí Spak. Můžete sáhnout i po jiné omáčce, případně si ji také připravit doma.

Steak omáčka
Steaková omáčka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuře jako z fast foodu | Do toho půjdu!

Nebudu zkoumat jaká tajemství mají kuřata v fast foodech, občas si porci  koupím, je to rychlé a ještě dobré. Jo, dá se to. Zasytí a přiznejme si, má specifickou chuť, která může být návyková. Výhodná akce, kdy vám do kyblíku dají ledacos, měl jsem kuřecí, které už pamatovalo nejspíš i Rudolfa II., to mě docela dožralo. Nabídka je jaká je. Takže s tím zase chvíli utrum! Uděláme si doma kuře, které bude ještě chutnější a tajemství ingrediencí nebudu tutlat.

Kuře jako z fast foodu | Do toho půjdu!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Kuře jako z fast foodu | Do toho půjdu!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Smícháme všechno koření, ale s hočicí ještě počkejte.
    Smícháme koření.
  2. Do podmáslí přidáme lžíci kořenící směsi a lžíci dijonské hořčice. Promícháme a ještě přidáme kelímek bílého jogurtu. Smícháme. Pokud nemáme podmáslí, zkuste mléko smíchat s octem v poměru 1 : 3. Tedy 3 díly mléka a díl octa.
    Náhražka podmáslí.
  3. Kuřecí paličky a křídla dáme do sáčku, nalijeme směs podmáslí a dobře uzavřeme. Sáčkem zatřeseme, aby se marináda dostala k masu. Necháme vychladit a odležet v ledničce nejlépe přes noc. Chutě se svěle propojí.
    Kuřecí maso.
  4. Mouku smícháme se zbylým kořením, vejce rozšleháme.
    Dvojobal
  5. Kuřecí maso vyndáme z marinády a jednotlivé kousky pak obalujeme v kořeněné mouce, pak ve vajíčku a opět v mouce.
    Obalíme.
  6. V hluboké pánvi nebo pánvi wok rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje a smažíme 8 až 10 minut.
    V oleji
  7. Osmažené kuřecí kousky přendáme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C.
    Budeme péct
  8. Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Během pečení otočíme.
    Vyndáme z trouby.
  9. Podáváme s rychlým bílým dipem a bagetkou...
    Bílý dip.
  10. ... nebo v troubě připravenými hranolky.
    Kuře s dipem a hranolky.
Tip:

Rychlý bílý dip je jednoduchá záležitost. Ke kuřeti se hodí skvěle.

Skotské vejce | Záhada skotského zamčeného pokoje se pštrosem

Skotské vejce je normální vajíčko obalené v mletém mase. Někdo mu také říká pštrosí vejce a recepty na tahle vejce se podobají jako vejce vejci. Už jsem si o ně jednou pokoušel ve verzi balené v listovém těstě a špenátem, něco jako panenka Wellington, ovšem to byl recept odlišný od těch, na které jsem pak narazil. A tak jsem zkoušel a narazil zase. Až jsem si všechno zjednodušil na nejjednodušší verzi. A vyšlo to. Skotské vejce by se asi urazilo, kdybyste ho chtěli obalovat v mletém mase, ono totiž potřebuje fláš.

Skotské vejce | Záhada skotského zamčeného pokoje se pštrosem
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl je v tom, že potřebujete maso jemně mleté, což když neřeknete řezníkovi, tak vám něco namele nejspíš podle svého názoru jak má mleté vypadat, ale nemusí tušit, že se s tím v případě skotského vejce jenom navztekáte a nic nesvedete. Musíte mít fláš, tedy jemně mleté maso, jemnou hmotu.
Skotské vejce | Záhada skotského zamčeného pokoje se pštrosem
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl je v tom, že potřebujete maso jemně mleté, což když neřeknete řezníkovi, tak vám něco namele nejspíš podle svého názoru jak má mleté vypadat, ale nemusí tušit, že se s tím v případě skotského vejce jenom navztekáte a nic nesvedete. Musíte mít fláš, tedy jemně mleté maso, jemnou hmotu.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Uvaříme si čtyři vejce natvrdo, to páté zapracujeme do mletého masa, které osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami (proto směs provesálského koření), ještě přidáme najemno nasekanou hladkolistou petrželku a hořčici. Až maso pořádně prohnětete, nechte ho v chladu chvíli odpočinout. Lépe se s ním pak pracuje.
  2. Vejce oloupeme, vyválíme v hladké mouce, z masové směsi si uděláme placku, osvědčila se mi ruční práce – dávku směsi si dáme na dlaň, rozprostřeme, doprostřed položíme vejce a dlaň mírně sevřeme. Trochou směsi vejce zakryjeme a pak už obouruč vytváříme kouli. Pokud jste spokojeni a máte jistotu, že je vajíčko obalené, vyválíme kouli ve strouhance. Někdo doporučuje předtím ještě kouli vyválet v mouce, rozšlehaném vejci a pak strouhance, což je možné, ale mně to připadá až moc pancéřované.
  3. Obalené vejce dáme do chladu a pak smažíme ve velké vrstvě oleje. Smažení v oleji nemusí být takový masakr mastnoty a tun oleje, stačí malá nádoba a smažit můžeme i postupně (použijte malý rendlík, ve kterém vejce uděláte i postupně, spotřeba oleje není tak velká). Vejce necháme okapat na papírové utěrce.
    Smažíme
  4. Servírujeme s pikantní omáčkou, nebo s tatarskou omáčkou, můžete přidat opečené brambory, nebo jenom zeleninový salát.
Tip:

Pravé skotské vejce, které údajně vymysleli v Londýně (hopla!) a to roku 1738 londýnský obchodní dům Fortnum & Mason proslavený svými piknikovými koši. Skotské vejce dnes prodává za 2, 75 liber za kus, ale pod mnoha dalšími jmény je nabízí i běžný supermarket. Svou recepturu  má i Heston Blumenthal. Anglický fígl je v tom, že se tohle vejce dělá z masa klobásek, anglických klobásek.  Každý si pak musí poradit, jak na to jít i bez těch klobásek, pokud nehodláte vyrazit na nákup za La Manche.

Blogerka Koko radí Pražákům: zajděte pro snídaňovou klobásku buď do Náplavní 5 (u Mánesa) nebo do Petrské 23 (u Florence). Jirka z dvojice blogerů Manželé v kuchyni, jinak Kitchen story, si maso mele sám, také řešení. Jirka se dostal se svým skotským vejcem až na web Prima fresh.

Já radím, nechte si umlít nebo melte.

Pokus, který nevyšel a který vyšel:

Hrubě mleté maso už samo o sobě nedovoluje udělat tenkou vrstvu, v kombinaci s obaleným vařeným vejcem v baby špenátu a pečením dopadlo katastrofálně. Asi bych to neměl ukazovat. Vlevo katastrofa, vpravo vše OK.

Dva pokusy
Ouha! Skotské vejce nepovedené – pečené – je vlevo (navíc s hrubě mletým masem, to se moc dobře dělat nedá), ale pečení se také může zadařit, nezvehujme ho. Vpravo je skotské vejce smažené.

Podáváme
Skotské vejce můžete podávat teplé i studené, ideální je, abyste se při zabalování trefili s vajíčkem doprostřed, jinak po rozkrojení bude trochu šilhat. Na chuti to ale nic nemění.