Nalaďme se na dovolenkovou vlnu. Jasná je stopa, odkud nápad přichází. V taverně Waves v Agios Stefanos na Korfu si můžete objednat Seafoodspaghetti, tuším, že za osm euro. Ale nepřepočítávejte kurz, není to důležité. Byť to, co následuje má jen ve dvěstěgramové hmotnosti krevet má cenu 199 korun. Je důležité, co připravíte a především – jak to chutná. Jen krevety byly v Řecku větší, navíc ještě mušle. Ale držme se při zemi.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Peprné krevety objímané špagetami | Řecké ozvěny 2
Dáme vařit vodu na špagety. Osolíme, zakápneme olivovým olejem a přidáme stroužek česneku. Do vařící vody přidáme krevety a povaříme asi 3 minuty, krásně zrůžoví.
Krevety pak vylovíme a dáme stranou. Do stejné vody dáme špagety a vaříme podle návodu, maximálně 15 minut.
Krevety osolíme a opepříme, přidáme citronovou kůru a lžičku oregana. Dobře promícháme.
Do pánve dáme olivový olej a po rozpálení přidáme máslo a nadrobno nakrájenou bílou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
Pak přidáme nadrobno nakrájené chilli papričky a prolisovaný česnek. Orestujeme, ne déle než 2 minuty.
Zalijeme bílým vínem a necháme chvilku vařit, pak přidáme krevety a promícháme. Provaříme tak 3 minuty.
Přidáme uvařené špagety, nasekanou petrželku a lžičku oregana. Ještě osolíme a opepříme. Promícháme a prohřejeme. Na závěr přidáme trochu nasekané petrželky a podáváme.
Mohou existovat sebrané spisy, proč tedy ne i salát. Když jste si o dovolené užívali, najednou je tady chvíle odjezdu, co teď? Na všechno bylo dost času a najednou zjišťujete, že máte ještě nějakou zeleninu, kterou přece nebudete vyhazovat, což by byla škoda.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15minut
Doba přípravy
15minut
Je to varianta řeckého salátu ve stylu co dům dal. Naprostá improvizace! Ale cožpak saláty nejsou skvělou příležitostí k takovým kouskům? Ingredience vypadají podle toho, tak snad ani recept není třeba, jenom odvaha jít do toho.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15minut
Doba přípravy
15minut
Je to varianta řeckého salátu ve stylu co dům dal. Naprostá improvizace! Ale cožpak saláty nejsou skvělou příležitostí k takovým kouskům? Ingredience vypadají podle toho, tak snad ani recept není třeba, jenom odvaha jít do toho.
Okurku nakrájíme na kolečka, stejně tak cuketku, cibule na půlměsíčky, česnek rozmáčkneme a nasekáme, rajčata přepůlíme a nakrájíme napříč na plátky. Papriku nakrájíme na drobnější kousky.
Vše smícháme s olivami a nakrájenou fetou, osolíme, opepříme, přidáme směs salátového koření, ocet, citronovou šťávu a olivový olej. Dáme vychladit.
V malé a ještě menší kuchyni, téměř v polních podmínkách, se dá vykouzlit i dobrý oběd (nebo chcete-li večeře), vše v úsporném až minimalistickém vybavení. Však to znáte, pokud jste byli na dovolené, kde se spoléháte na sebe, místní taverny a trochu i na kuchyňku s dvouvařičem. Místo klasické řecké klobásy můžete nasadit jinou, také si pochutnáte.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
V malé a ještě menší kuchyni, téměř v polních podmínkách, se dá vykouzlit i dobrý oběd (nebo chcete-li večeře), vše v úsporném až minimalistickém vybavení. Však to znáte, pokud jste byli na dovolené, kde se spoléháte na sebe, místní taverny a trochu i na kuchyňku s dvouvařičem. Místo klasické řecké klobásy můžete nasadit jinou, také si pochutnáte.
Řecké klobásy s červenými fazolemi | Oběd skoro na pláži
Klobásy nakrájíme na kolečka a dobře opečeme na 2 lžících olivového oleje. Asi tak 6 minut. Dáme stranou do rendlíku.
Na oleji orestujeme nakrájenou červenou papriku a po chvíli přidáme nasekaný česnek, který potřebuje minutu, maximálně dvě.
Obsah pánve pak přidáme k opečeným klobásám.
Přidáme scezené a propláchnuté fazole a krájená rajčata i se šťávou, promícháme a snížíme teplotu. Necháme probublávat. Osolíme a opepříme. Vaříme asi 8 minut.
Ocitli jsme se o vlastní vůli na malebném ostrově, kde je civilizace, takže zaskočit si do taverny není problém, ale proč si nezkusit připravit něco vlastnoručního a originálního? Ne, že by se nabízené jídlo nedalo, ale ta chuť něco ukuchtit nás nemusí pustit ani u moře, v omezených podmínkách. Takhle vznikl polednový piknikový salát.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Mezi ingrediencemi jsou především místní suroviny a od toho také odvisí, jak bude salát vypadat. Rajčata jsou masitá, a protože vypěstovaná na farmách, mívají vitálnější prodloužení stopky do středu plodu, které doporučuji odstranit. Rajče sice už nenakrájíme na krásná kolečka, ale to zase pro salát není nutné.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Mezi ingrediencemi jsou především místní suroviny a od toho také odvisí, jak bude salát vypadat. Rajčata jsou masitá, a protože vypěstovaná na farmách, mívají vitálnější prodloužení stopky do středu plodu, které doporučuji odstranit. Rajče sice už nenakrájíme na krásná kolečka, ale to zase pro salát není nutné.
Piknikový rychlý salát | Fazole, rajčata, okurky a tuňák, dobrá společnost
Okurku oloupeme v proužcích, podélně přepůlíme a napříč nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Fazole scedíme, propereme vodou, tuňáka také scedíme. Rajče přepůlíme a zbavíme pevného bílého středu (pokud je hodně patrný), napříč nakrájíme na kousky (chtělo by se říct, že na proužky, ale nějak to nejde kvůli odstraněnému středu, což na chuti salátu to nic nemění).
Vše smícháme, zalijeme octem, olejem a okořeníme. Přidáme sůl a pepř. Promícháme.
Podáváme samostatně nebo s plátky řeckého chleba, případně s bagetkou.