Okurku podélně rozkrojíme na polovinu a pak ještě na čtvrtiny. Pak napříč nakrájíme na kousky. Přidáme červený vinný ocet, cukr a sůl. Promícháme a necháme stát 60 minut v pokojové teplotě. Čas od času promícháme.
Nakrájíme rajčata na kousky a cibuli na čtvrtkolečka. Nasekáme mátu. Vše přidáme k okurce spolu s olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem. Promícháme.
Na rozpuštěném sádle opečeme na kostky nakrájené maso. Povrch masa se musí zatáhnout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
Přidáme nasekaný česnek, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
Přidáme mletou papriku, kmín a část vývaru. Dusíme dalších 15 minut.
Osolíme, opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.
Tip:
A pokud chcete ochutnat nějaké extrabuřty, zkuste Americký guláš nebo rovnou špekáčkový a třeba i jeho variantu. Také skvěle chutnají! Vyzkoušeno, samozřejmě.
Jistě, už jsme ochutnali bramborový salát s česnekovou majonézou, ale můžeme zkusit i obdobu s tatarkou.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
25minut
Žádné velké překvapení nečekejte, spíše skvělou chuť a vcelku lehkost salátu, který můžete mít opravdu rychle (pokud odečteme vaření a chladnutí brambor).
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
25minut
Žádné velké překvapení nečekejte, spíše skvělou chuť a vcelku lehkost salátu, který můžete mít opravdu rychle (pokud odečteme vaření a chladnutí brambor).
V každé kuchyni se jistě objevuje i maso na špejli nebo jehle, což je vlastně takové prodloužení metody opékání na roštu, potažmo nějakém kůlu či klacku a šacuji, že se to tak děje od chvíle, kdy lidé začali vařit. Takže si u nás pochutnáváme na špízech, jinde na kebabu, ale pořád se to podobá. Zkusme, jak tohle řeší v Koreji.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut (+ doba marinování)
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut (+ doba marinování)
Takže tu máme špíz, kebab, kabob, ražniči, šašlik saty, souvlaki, yakitori či shish. Potřebujeme špejle, maso a zeleninu. Pokud nemáte gril, mrkněte na troubu, zda také neumí grilovat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut (+ doba marinování)
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut (+ doba marinování)
Takže tu máme špíz, kebab, kabob, ražniči, šašlik saty, souvlaki, yakitori či shish. Potřebujeme špejle, maso a zeleninu. Pokud nemáte gril, mrkněte na troubu, zda také neumí grilovat.
Maso nakrájíme na kostky. Smícháme všechny ingredience na marinádu a polovinu si dáme stranou. Maso vložíme do uzavíratelného sáčku nebo umělohmotného boxu a zalijeme polovinou marinády, dáme chladit. Tak mininálně na 30 minut, ale můžete marinádě čas na práci i přes noc.
Cibuli i papriky si nakrájíme na kousky a střídavě navlékáme na špejli cibuli, papriky a maso. (Dřevěné špejle je dobré před použití namočit do vody aspoň na 30 minut, maso se z nich lépe stahuje.)
Narovnáme na grilovací pánev a jednotlivé díly přelijeme částí marinády, kterou jsme si odložili. Osolíme, opepříme a můžeme posypat i sezamovými semínky.
Pánev umístíme v polovině trouby. Grilujeme asi tak 6 minut z každé strany, záleží na troubě. Při otočení opět potřeme marinádou.
Podáváme s hranolky, dipem, okurkou a cherry rajčátky.