Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí

Měl jsem na ně chuť. A když mi přistála do mailu inspirace na korejský kuřecí kebab, bylo už rozhodnuto. Jen ingredience jsou odlišnější. Vypouštím ty korejské, prostě česká improvizace.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme všechny ingredience na marinádu. Popracujeme ji metlou.
    Smícháme marinádu
  2. Nakrájíme kuřecí maso na kousky podle libosti.
    Nakrájíme maso
  3. Maso dáme do umělohmotného boxu a zalijeme marinádou. Pozorný pozorovatel pochopí, že tentokrát jsem použil krabičku od zmrzliny. Zaklopíme, dobře protřeseme a necháme odležet v chladu tak aspoň dvě hodiny. Když dáte marinádě celou noc, odvděčí se vám větším propojením chutí.
    Naložíme
  4. Nakrájíme na kousky papriku a cibuli.
    Nakrájíme papriku
  5. Bambusové špejle namočte před navlékáním aspoň na třicet minut do vody. Lépe se budou špízy ze špejlí stahovat. Na špejle navlékneme maso, papriku a cibuli podle toho jak vám padnou do ruky, ale střídání těch ingrediencí je lepší.
    Navlékneme
  6. Dáme na grilovací desku. Špízy ještě jemně polijeme zbylou marinádou. Dáme do trouby předehřáté na 250 °C. Umístíme tak doprostřed trouby. Pečeme asi 20 minut.
    Příprava na pečení
  7. Vyjmeme z trouby, špízy otočíme a ještě polijeme marinádou. Vrátíme do trouby a přepneme na gril, pokud ho vaše trouba má. Myslím, že už každá je taková. Grilujeme 10 minut. Špízy jsou pořád ve středu trouby. Pak vypneme troubu a necháme ještě tak 5 minut dojít. Ale než to uděláte, mrkněte a zkontrolujte, zda jsou špízy na tu akci připravené. Už můžou být hotové.
    Otočíme
  8. Podáváme s oblíbeným dipem. V mém případě je to chilli omáčka s česnekem. Trochu ostřejší, ale o to jde. Ke špízům podáváme dalamánek nebo chleba.
    Podáváme
Tip:

Kebab, kabob nebo špízy. Jména různá, příprava stejná a pochutnání v každém případě.

Pikantní okurkový salát | Tak trochu asijská vlna

Okurkové saláty, těch není nikdy dost. A pořád mohou být jiné než ta dobrá klasika. A také jsou dobré.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Je to ostřejší záležitost, můžete ubrat, třeba vynechat chilli papričku, i tak to bude zajímavé na chuť.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Je to ostřejší záležitost, můžete ubrat, třeba vynechat chilli papričku, i tak to bude zajímavé na chuť.
Pikantní okurkový salát | Tak trochu asijská vlna
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Okurku nakrájíme i se slupkou na tenké plátky.
  2. Červenou cibuli překrojíme na polovinu a napříč nakrájíme jemné měsíčky.
  3. Česnek nasekáme nadrobno.
  4. Česnek smícháme s medem.
  5. Přidáme sezamový olej.
  6. Přilijeme rýžový ocet. Všedobře promícháme.
  7. Promícháme okurku s cibulí, můžete ještě přidat najemno nakrájenou chilli papričku.
  8. Salát zalijeme zálivkou a ochutíme ještě mletými chilli vločkami. Dáme vychladit.
  9. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k zapékaným pokrmům.

Restované kuře se zeleninou a rýží | Něco na čínský způsob v české kotlině

Na tenhle čínský recept jsem narazil na americkém webu, takže několikrát obletěl zeměkouli jako Gagarin a přistál v mé kuchyni. Ten smeč jsem vybral docela dobře podle sebe, takže to byl úspěch. Pokud tedy máte rádi chuť asijských pokrmů, kde je také dost zeleniny a nezbytná sojová omáčka.

Opravdu dobrá záležitost
Opravdu dobrá záležitost

Uložit

Uložit

Uložit

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
V ingrediencích chybí sůl. To jsem si uvědomil až v momentě, kdy jídlo bylo hotové. ono to bylo skvělé. Jasně, pokud holdujete soli, přisolte. Ale sojová omáčka dodá jídlu decentní slanost, která může postačit.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
V ingrediencích chybí sůl. To jsem si uvědomil až v momentě, kdy jídlo bylo hotové. ono to bylo skvělé. Jasně, pokud holdujete soli, přisolte. Ale sojová omáčka dodá jídlu decentní slanost, která může postačit.
Restované kuře se zeleninou a rýží | Něco na čínský způsob v české kotlině
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. Stejně tak stonek celeru, mrkev a papriky. Ze zkušenosti mi stačila jenom půlka mrkve, jídlo pak nebude sladké.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na menší kousky. Posypeme kukuřičným škrobem a promícháme, aby se maso obalilo. Dáme vařit rýži, abychom se časově pěkně sešli, až bude potřeba.
    Na maso dáme škrob
  3. Dobře promícháme
  4. Rozehřejeme oleje a orestujeme kuřecí kousky, pěkně dozlatava. Tak 5 minut. Pak maso vyjmeme z pánve a dáme stranou.
    Restujeme kuřecí maso
  5. Restujeme dozlatova
  6. Na oleji pak orestujeme zeleninu. Tak 5 minut aby změkla.
    Restujeme zeleninu
  7. Vrátíme kuře do pánve.
    Vrátíme kuře do pánve
  8. Přidáme dvě lžíce sojové omáčky a promícháme. Chvilku povaříme.
    Přidáme dvě lžíce sojové omáčky
  9. Dobře promíchme
  10. Přidáme vařenou rýži.
    Přidáme vařenou rýži
  11. Uprostřed směsi vytvoříme hnízdo, do kterého rozklepneme vejce.
    Přidáme vejce
  12. Dobře promícháme. Že to vypadá jako smaženice? Nenechte se zmást. Připomíná vám to lečo? Prečo?
    Promícháme
  13. Přidáme pokrájené lusky hrášku a zalijeme dvěma lžícemi sojové omáčky. Vše jemně, ale dobře promícháme asi 4 až 5 minut povaříme na středním plameni.
    Přidáme hrášek
  14. Dobrou chuť.
    Podáváme

Medové paličky | Pro kaliče i kaličky

Jasně,že si tento recept nemusíte vybrat jako pohoštění na mejdan, ale jde to. Jinak to může být stejně pohodová a klidná večeře. A nepotřebujeme toho zase tak moc. A ten název, to si říkalo samo. Kuře se mi tady zjevuje docela často. Asi ptoto, že je s ním radost pracovat a pořád mi chutná.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut + 120 minut marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut + 120 minut marinování
Paličky naložené v marinádě čekají a pak už to jde samo. Šup do trouby a počkáme si. To je celé.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut + 120 minut marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut + 120 minut marinování
Paličky naložené v marinádě čekají a pak už to jde samo. Šup do trouby a počkáme si. To je celé.
Medové paličky | Pro kaliče i kaličky
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Paličky opláchneme a osušíme, česnek prolisujeme (pokud máte ten český, pak můžete najemno nasekat i ty slupičky, co zbyly v lisu na česnek) a přidáme k němu lžičku zázvorové pasty.
    Na paličky dáme česnek a zázvor
  2. Česnek se zázvorem vmačkáme do paliček.
    Ochucené paličky
  3. Smícháme sezamový olej, sojovou a ústřicovou omáčku s medem a dobře promícháme.
    Připravíme marinádu
  4. Přidáme bílý pepř a trochu soli. Opět dobře promícháme.
  5. Marinádou polijeme důkladně paličky. Dáme do chladničky asi tak na dvě hodiny v uzavřeném boxu. Můžete občas protřást, aby se marináda dostala opravdu všude.
    Polijeme marinádou paličky
  6. Paličky poklademe na pečicí papír a dáme do předehřáté trouby na 180 °C asi do poloviny trouby. Pečeme 20 minut, pak paličky můžeme přetočit a pečeme ještě 20 minut. Pokud na mase ulpěly zbytky česneku, odstraňte je.
    Poklademe na plech
  7. Podáváme s oblíbeným dipem a třeba dalamánkem.
    Podáváme s dipem a dalamánkem
Tip:

Zázvorovou pastu pořídíte v Tesco. Nebo místo toho použijte čerstvý zázvor.

Sekaný zázvor– zázvorová pasta Tesco
Sekaný zázvor – zázvorová pasta Tesco

 

 

 

 

 

 

 

.

Uložit