Smažené grundle čili gavros tiganitos, jak říkají Řekové | Reminiscence dovolené s chutí

Na řeckých ostrovech jsou grundle oblíbené, někdy je taverny ani nemají na jídelním lístku, možná proto, aby jim je turisti všechny nevyjedli. Ale stačí se zeptat a na stole máte za chvíli kopec mrňavých smažených rybiček. Jmenují se gavros. Zkoušel jsem je několikrát, protože po nich byla poptávka i u nás doma. Poprvé se zadařilo (asi omylem), podruhé to byla katastrofa, což teď vím, dal jsem jich na pánev smažit moc najednou. Jo, práce kvapná, málo platná.

Grundle jsou jedněmi z nejlevnějších ryb v Řecku a přesto jsou tak chutné, a také zdravé. Pokud si to hlídáte, tak máte na stole nyní omega 3 mastné kyseliny z ryb a omega 9 mastné kyseliny z olivového oleje, takže je to jídlo pro ty, kteří mají problémy se srdcem. No, u nás je to navíc taková srdeční záležitost. Říkám jim sice blbě ančovičky, ale jsou to grundle.

Hlasů: 6
Hodnocení: 4.33
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Smažené grundle jsou jednoduché, ale velmi lákavé jídlo, jenom je potřeba dodržovat několik základních pravidel, aby vše dopadlo naprosto v pořádku. Olivový olej pro smažení musí být velmi horký, aby se vytvořila zlatavá a křupavá kůrčička na rybičkách. A mělo by ho být tak 2 cm v pánvi. Jestli tápete, zahřejte olivový olej po dobu 3 - 4 minut, pak stačí dát jednu rybu do pánve a počkat, dokud neuslyšíte prskání – a pak přidejte zbývající. Servírovat je můžete s hranolky nebo bramborami opečenými na olivovém oleji, případně jen se salátem. A fakt je to jednoduché, dneska už pytel ančoviček dostanete i s receptem; tedy dovozce to odfláknul, smířil se jenom s údajem, že rybky byly odloveny ve sladkých vodách v Turecku, vodní útvar: jezero Iznik a to v kategorii lovných zařízení: nevody. To vám asi při vaření moc nepomůže, že ne? Jo, obvykle vám číšník v Řecku přinese talíř, kde napočítáte aso 27 až 30 rybiček, jako porce dostačující.
Hlasů: 6
Hodnocení: 4.33
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Smažené grundle jsou jednoduché, ale velmi lákavé jídlo, jenom je potřeba dodržovat několik základních pravidel, aby vše dopadlo naprosto v pořádku. Olivový olej pro smažení musí být velmi horký, aby se vytvořila zlatavá a křupavá kůrčička na rybičkách. A mělo by ho být tak 2 cm v pánvi. Jestli tápete, zahřejte olivový olej po dobu 3 - 4 minut, pak stačí dát jednu rybu do pánve a počkat, dokud neuslyšíte prskání – a pak přidejte zbývající. Servírovat je můžete s hranolky nebo bramborami opečenými na olivovém oleji, případně jen se salátem. A fakt je to jednoduché, dneska už pytel ančoviček dostanete i s receptem; tedy dovozce to odfláknul, smířil se jenom s údajem, že rybky byly odloveny ve sladkých vodách v Turecku, vodní útvar: jezero Iznik a to v kategorii lovných zařízení: nevody. To vám asi při vaření moc nepomůže, že ne? Jo, obvykle vám číšník v Řecku přinese talíř, kde napočítáte aso 27 až 30 rybiček, jako porce dostačující.
Smažené grundle čili gavros tiganitos, jak říkají Řekové | Reminiscence dovolené s chutí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Grundle propláchneme a osušíme.
    Ančovičky osolíme
  2. Grundle mírně osolíme, mouku smícháme se solí a pepřem.
    Osolíme mouku
  3. Rybičky postupně v mouce obalujeme.
    Rybičky obalíme v mouce
  4. Rozehřejeme olivový olej a osmažíme dozlatova. To trvá asi tak 3 až 4 minuty. Když grundle vyjmeme z oleje hotové, dáme je na papírovou kuchyňskou utěrku, aby přebytečný olej odkapal. Do pánve dávejte jenom tolik, aby rybičky mohly v oleji plavat a stačily se opéci ze všech stran. Při opékání je v oleji prožeňte třeba dřevěnou špachtlí.
    Osmažíme
  5. Podáváme s citronem, kterým si grundle pokapeme.
    Podejte s citroneme
  6. Přílohou mohou být hranolky nebo brambory opečené na olivovém oleji, nebo podáváme s vychlazeným zeleninovým salátem.
    Salát s ančovičkami

Rychlé kuřecí řízky | Tohle není žádný závod, jenom si urychlíte večeři | Dvě možnosti

Tenhle recept vlastně vznikl omylem a trochu zbrklostí, ale odhaduji, že se někde najde něco podobného. Nejspíše každý recept byl vymyšlen už minimálně stokrát. A pokud nemá zapadnout, musíte si ho napsat, ostatně naše maminky mívaly po ruce nejen klasickou kuchařku, ale i zápisník, do kterého si vepisovaly své recepty. Tyhle zápisníky se dědívaly a recepty přecházely z generace na generaci. Takže i když vaříme všichni stejné jídlo, nikdy nebude stejné.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Fakt je to fofr, takže musíte začít přílohou, jinak nestíháte. Ať už připravujete jenom vařené brambory nebo o něco časově náročnější bramborovou kaši. Původně jsem chtěl řízky namočené ve vejcích ještě jednou obalit v mouce, ale nějak jsem je rovnou šoupnul na pánev. Takže změna, malý objev. I když vám to může připadat jako obalení v těstíčku. Jen je s tím méně crcání. PS. Když přidáte do mouky ještě jemně strouhaný parmezán, máte další chuťovou variantu.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Fakt je to fofr, takže musíte začít přílohou, jinak nestíháte. Ať už připravujete jenom vařené brambory nebo o něco časově náročnější bramborovou kaši. Původně jsem chtěl řízky namočené ve vejcích ještě jednou obalit v mouce, ale nějak jsem je rovnou šoupnul na pánev. Takže změna, malý objev. I když vám to může připadat jako obalení v těstíčku. Jen je s tím méně crcání. PS. Když přidáte do mouky ještě jemně strouhaný parmezán, máte další chuťovou variantu.
Rychlé kuřecí řízky | Tohle není žádný závod, jenom si urychlíte večeři | Dvě možnosti
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
Řízky
  1. Maso očistíme, osolíme a opepříme.
  2. Řízky obalíme v mouce, do které jsme přidali sůl, pepř, petrželku a papriku (a ač není psáno, můžete dát další bylinky).
    Nejdříve obalíme v mouce
  3. Nyní ponoříme do rozšlehaných vajec a dobře obalíme.
    Obalíme ve vejci
  4. Dáme smažit na pánev s rozpáleným olejem, nejlépe na střední teplotě smažíme z každé strany asi 4 až 5 minut. Pokud řízků děláte víc a utíká vám čas, stačí hotové řízky dát do teplé trouby, kde si počkají na servírování.
    Osmažíme
Bramborová kaše
  1. Brambory nakrájíme na kostičky, rychleji se uvaří. Vaříme je v mírně osolené vodě. Scedíme.
  2. Mačkadlem kousky brambor rozbijeme, osolíme, opepříme, přidáme kousek másla a ohřáté mléko. Pozor! Mléko přidávejte postupně, podle žádané konzistence kaše. Když ho vlijete naráz, může se stát, že zjistíte, že se kaše vzhledem blíží spíše pyré a už se to nedá zvrátit. Na chuti to nic nemění, ale chcete to tak? Když chcete mít kaši hladkou, vyměňte mačkadlo ve finále za metlu.
  3. Servírujeme s řízky, posypané petrželkou a s kouskem másla. Pokud chcete, přidejte ještě tatarskou omáčku.
Alternativa
  1. Řízky také servírujeme jen s chlebem či dalamánkem a tatarkou. Skvělá lehká večeře.
    Servírujeme s chlebem
Tip:

Poznámka: Soli a pepře i papriky dejte tolik, kolik uznáte za vhodné, ale nepřehánějte to. Každopádně s muškátovým květem nebo oříškem zacházejte velice opatrně, ruce ani žaludek vám sice neutrhne, ale má silné aroma a ovlivní chuť kaše.

Kapustové placičky | Nápad z nouze, pouze, dost povedený

Tak mi zbyla půlka kapusty a bylo by dobré z ní udělat něco ke snědku. Škoda to jen tak nechat vniveč. Pustil jsem se do placiček, co také jiného? Přiznávám, že mi bylo líto i kapusty připravené k bůčku s medem, která zbyla trochu na pánvi. Dáme to dohromady, proč ne?!

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kapustu jenom chvíli podusíme a pak si vyrobíme těstíčko. Kdo připravoval bramborák, bude vědět. Tohle je trochu ostřejší záležitost, takže je dobré mít po ruce něco neutrálnějšího, třeba tomatové chutney.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kapustu jenom chvíli podusíme a pak si vyrobíme těstíčko. Kdo připravoval bramborák, bude vědět. Tohle je trochu ostřejší záležitost, takže je dobré mít po ruce něco neutrálnějšího, třeba tomatové chutney.
Kapustové placičky | Nápad z nouze, pouze, dost povedený
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kapustu zbavíme košťálu a rozdělíme jednotlivé listy. Na oleji ji necháme chvilku restovat, osolíme a přidáme vývar. Zakryjeme a podusíme asi 8 až 10 minut. Necháme vychlanout a pak nakrájíme nebo nasekáme nadrobno. Pak přidáme najemno nakrájený česnek, sůl, pepř, kajenský pepř a majoránku. Vmícháme vejce a trochu vody. Vytvoříme hmotu, kterou budeme smažit.
    Směs kapusty
  2. Smažíme na lívanečníku, vždy dáme trochu oleje a na střední teplotě smažíme placičky.
    Usmažíme placičky
  3. Servírujeme s cibulovým chutney.
    Placky z kapusty
Tip:

K ostřejším placičkám zvolte nějaký neutrální dip nebo chutney, třeba tomatové.

Pomerančový sorbet | Osvěžení nejenom na léto | Mlsáme jako Marco Polo

Stačí mít zásobu pomerančů a už za chvíli nevíte, jak s nimi naložit. Třeba. Každý den dostávám jeden pomeranč a třebaže jsou tyhle plody skvělé samy o sobě, nedá mi to, aby se s nimi nedalo udělat ještě něco fajnovějšího. Což takhle sorbet?

Sorbet sám sobě má dlouhou historii, ve zkratce můžeme říct, že je to cosi zmrzlého. Něco jako ledová ovocná drť. Ale, když si najdete Tip, dozvíte se mnohem víc. A teď je otázka, co do sorbetu dáme. Spokojíme se s mraženou ovocnou drtí nebo ještě něco přidáme? Vegetariánská blogerka Traci z Texasu přidává kokosové mléko, jiní plnotučné mléko nebo smetanu na šlehání, milovnice Itálie, blogerka Zuzka z Liberce, zase trvá na použití bílku. Narazíte i na recept, kde k cukru a pomerančové šťávě doporučují jenom bazalku. Nebo mátu. Nebo nic.

Objevuje se i ingredience, která leckoho odradí – pomerančový likér Grand Marnier, fakt nejlepší, jaký může být, ale za sedmičku dáte 494 korun, přinejmenším. Variantou je, že si likér doma vyrobíte z bílého rumu nebo vodky, variantou je, že na alkohol zapomenete.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Traci (opravdu to není chyba, tak se píše, je to ženská podoba mužského Tracy) mě navnadila. Ne, že bych nutně musel propadnout vegetariánství, ale sáhnout po kokosovém mléku může být dobrá volba. Kdo se nebrání smetaně, šup tam s tím. Jenom počítejte s tím, že zaměstnáte mrazák a to nějakou chvilku trvá, podle výkonu lednice. Takže si tuhle mňamku raději připravujte až na zítra.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Traci (opravdu to není chyba, tak se píše, je to ženská podoba mužského Tracy) mě navnadila. Ne, že bych nutně musel propadnout vegetariánství, ale sáhnout po kokosovém mléku může být dobrá volba. Kdo se nebrání smetaně, šup tam s tím. Jenom počítejte s tím, že zaměstnáte mrazák a to nějakou chvilku trvá, podle výkonu lednice. Takže si tuhle mňamku raději připravujte až na zítra.
Pomerančový sorbet | Osvěžení nejenom na léto | Mlsáme jako Marco Polo
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravte si vše, co potřebujete.
    Ingredience
  2. Cukr dobře smícháme s vodou, měl by se zcela rozpustit. Pak zahřejeme a vaříme asi 5 minut. Při vaření už nemíchejte. Je to vlastně klasický cukrový sirup, který se dává třeba do míchaných nápojů. Obvykle se vaří v poměru 1 : 1. Pak odstavíme a necháme vychladnout.
    Dáme stranou
  3. Pomerančovou šťávu smícháme s citronovou šťávou, kůrou, vanilkovou esencí a troškou soli. Vmícháme kokosové mléko.
    Pomerančová šťáva
  4. Přidáme cukrový sirup a dobře promícháme. Třeba i mixerem. Ale v téhle mělké misce to nezkoušejte! A také zvolte správný nástavec – s metlou. Jinak poznáte nejenom fyzikální zákon jak se dělá vír, ale díky odstředivé síle máte všechno po kuchyni a nic v misce.
    Cukrový sirup nalijeme do šťávy
  5. Tyčovým mixerem se správným nástavcem a ve vhodné nádobě pořádně promícháme.
    Mícháme tyčovým mixerem
  6. Vlijeme do plastového boxu a vložíme do mrazáku.
    Vlijeme do boxu z plastu
  7. Po hodině nebo spíše dvou pobytu v mrazáku promícháme vidličkou, kterou obrátíme a směs prohrabáváme. To opakujeme ještě dvakrát. Potřebujeme totiž drť. Fakt to chvíli trvá. Mražení přes noc je skvělé, jenom s tím pak trochu víc zápolíte než si vyrobíte kýženou drť, ale za tu chvilku námahy to přece stojí. Jo, na tu noc do mrazáku dejte už minimálně jednou rozbitou hmotu, lépe se s tím pak ráno pracuje.
    Mražené promícháme
  8. Zdobíme malinami
Tip:

Jako základ sorbetu jistě považujete ovoce, ale bez cukrového sirupu to nejde. Pokud si připravujete míchané nápoje, podívejte se na kratší recept jenom pro sirup.

Jo, historický exkurz:

Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje více verzí. Některé prameny uvádějí, že to byli Mongolové, kteří ji rozšířili. Připravovali různé ochucené nápoje z mléka (kozího, velbloudího a jačího). Tyto nápoje ale díky chladnému horskému klimatu často zmrzly. Recepty na takto vyrobenou zmrzlinu měl ve třináctém století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo. Podle jiné verze zase první zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nich recept přebrali Arabové a Peršané. Od Arabů se naučili dělat zmrzlinu Italové a její výrobu rozšířili dále po Evropě (arabské slovo scherbet znamená sladký sníh, z toho vzniklo italské slovo sorbetto, tedy sorbet). Na počátku se zmrzlina podávala jen v nejvyšších společenských kruzích.

Ve střední Evropě se zmrzlina stala oblíbená v první polovině 18. století. Vyráběla se ze žloutků šlehaných s cukrem a smetany. Do této hmoty se přidávaly různé přídavky jako ovoce, vanilka a kakao. Výroba zmrzliny v českých zemích se rozšířila počátkem 20. století, kdy ji vyráběly zejména cukrárny. V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a v roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina s dřívkem. Roku 1936 byl sestrojen plně automatický rotační stroj, který zmrzlinu na špejli vyráběl.