Na pečení tu mám receptů dost poskrovnu. No, to je eufemistické vyjádření prakticky počtu nula. Ale protože mi do oka cinkly švestky, rozhodl jsem se zcela impulsivně ten dloužek nějak splatit. Bude to jako když se greenhorn vypraví na Divoký západ. Bude to souboj bez pěstí, ale jistě napínavý. „Ty pečeš?“ ptali se mě v práci překvapeně. No tak jsem se musel pochlubit. Co člověk pro ješitnost neudělá?! Ale, kde. Jenom mi dělá radost připravit dobré věci. A to i na stůl.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
20minut
Doba vaření
50minut
Doba přípravy
20minut
Doba vaření
50minut
Můžete na to jít se strojem, ale dá se to zvládnout i ručně. Každopádně celé dobrodružství dobře dopadlo, soudě podle reakcí chuťových pohárků mých kolegyň. Koláč není suchý a pokud máte ještě málo cukru, můžete si ho posypat moučkovým cukrem. Nebo přidat třeba smetanu. Jak libo.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
20minut
Doba vaření
50minut
Doba přípravy
20minut
Doba vaření
50minut
Můžete na to jít se strojem, ale dá se to zvládnout i ručně. Každopádně celé dobrodružství dobře dopadlo, soudě podle reakcí chuťových pohárků mých kolegyň. Koláč není suchý a pokud máte ještě málo cukru, můžete si ho posypat moučkovým cukrem. Nebo přidat třeba smetanu. Jak libo.
Nebudu se zaštiťovat receptem z ciziny, ale tak nějak jsem okoukl pár receptů a poprvé v životě upekl koláč. Dílem mi nepomáhaly prsty, dílem je to pokus číslo jedna. Ale protože jsem si tvrdohlavě zase smíchal věci podle sebe, patří sem mezi recepty. Zvládnete ho nejspíše lépe, ale o to tu přece nejde. Já se nepotřebuji vychloubat nad mými návštěvníky, dávám, alespoň doufám, inspiraci. Tak jak ji sosám odjinud, tak podávám něco svého. Zdravím Alsasany.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
50minut
Nic není domácí. Listové těsto, švestky, tvaroh i skořicový cukr, to jsem koupil, stejně jako ostatní ingredience. Pokud máte domácí vajíčka, budete o krok líp. Pokud si děláte doma listové těsto, smekám.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
50minut
Nic není domácí. Listové těsto, švestky, tvaroh i skořicový cukr, to jsem koupil, stejně jako ostatní ingredience. Pokud máte domácí vajíčka, budete o krok líp. Pokud si děláte doma listové těsto, smekám.
Alsaský švestkový koláč | Tak nějak asi, Alsasané prominou
Nakrájenou okurku posypeme solí, promícháme a necháme 30 minut stát. Pak okurky mírným tlakem zbavíme tekutiny. Tu vylijeme.
V misce smícháme cukr, vodu, ocet, cibuli nakrájenou zprvu podélně na čtvrtiny a pak napříč na plátky. Dobře promícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Dochutíme pepřem a chilli.
Okurky zalijeme nálevem, promícháme a necháme v chladu alespoň 1 hodinu.
Tip:
Pokud váháte nad mírou "šálek", tak to není žádný hrnek nebo šálek na kávu, mám takovou plastovou uniformovanou odměrku s ryskami, kde šálek = 250 ml, 1/2 šálku pak 125 ml atd. Podoba odměrky bývá různá, míry ale sedí.
Květák umíme osmažit, připravit z něho mozeček, ale s květákovou kaší se hned tak nesetkáme. A ta právě překvapí.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Květákovou kaši nenecháme samotnou, společnost jí bude dělat kuřátko na víně. Pusťme se do toho. Pokud vzdáte květákovou kaši, stejně dobře přijde k chuti bramborová kaše nebo "jen" vařené brambory. Ale tu kaši z květáku určitě nevzdávejte, uvidíte, až ochutnáte, proč.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Květákovou kaši nenecháme samotnou, společnost jí bude dělat kuřátko na víně. Pusťme se do toho. Pokud vzdáte květákovou kaši, stejně dobře přijde k chuti bramborová kaše nebo "jen" vařené brambory. Ale tu kaši z květáku určitě nevzdávejte, uvidíte, až ochutnáte, proč.
Kuřátko na víně s žampiony a květákovou kaší | Nebojte se neznámého
V kastrolu zahřejeme olej s máslem a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a na jemné plátky nakrájené žampiony. Osolíme a opepříme. Vaříme dokud žampiony nezměknou, tedy asi 8 až 10 minut.
Přidáme víno, vývar a cukr. Zmírníme teplotu, necháme omáčku vařit asi 15 minut, aby se mírně redukovala. Tak asi o třetinu. Občas promícháme. Zakryjeme a necháme na vypnutém vařiči dojít.
Kuřecí řízek naklepeme a osolíme, opepříme a posypeme italskými bylinkami. Rozehřejeme pánev s olejem a opečeme kuřecí řízek, z každé strany tak 4 až 5 minut. Spolu s řízkem můžeme při opékání druhé strany ještě opéci na kolečka nakrájenou papriku, kterou jsme trochu popepřili.
Podáváme s květákovou kaší, řízek přelijeme omáčkou, přidáme opečenou papriku a posypeme nasekanou petrželkou.