Ono to vlastně tak vyšlo. Takže střepatost je nečekaná, ale nakonec to beru jako přednost. Prostě se z toho nějak musíte vylhat, když výsledek je poněkud odlišný od představ a dokonce i vžitých představ. Při balení rolády je dobré si dát pozor, aby byla pevněji srolovaná a svázaná. Pak si udržíte i obvyklý vzhled. Pokud se to nepovede, budet mít střapatou roládu.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Proč právě bůček na kámen? Je nakrájený na plátky, takže připravený k okamžitému použití.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
120minut
Proč právě bůček na kámen? Je nakrájený na plátky, takže připravený k okamžitému použití.
Připravíme si náplň. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, na rozpálené pánvi škvaříme a pak přidáme na plátky nakrájené žampiony. Osolíme.
Do směsi přidáme vejce a promícháme.
Vytvořenou směsí budeme plnit roládu.
Plátky bůčku poklademe vedle sebe na podložku, fólii nebo alobal.
Bůček pomažeme hořčicí.
Přes pásky bůčku položíme plátky anglické slaniny napříč plátkům bůčku a ještě položíme další vrstvu, opět křížem.
Na slaninu roprostřeme vajíčkovou náplň. Osolíme a opepříme. Poklademe nakrájenou paprikou.
Pomocí alobalu (nebo fólie) stočíme roládu.
Převážeme provázkem na potraviny. Pokud nemáte ruce volšové, podaří se vám úhledný balíček. Když prsty nějak neposlouchají, máte nakročeno na střapatou roládu.
Roládu trochu podlijeme vodou a posypeme kořením na kuře 7 bylin. Zakryjeme pokličkou nebo alobalem a dáme do předeřáté trouby nastavené na 200 °C. Pečeme asi 90 minut.
Pak pokličku nebo alobal sejmeme, dochutíme kořenící směsí na vepřovou pečeni, můžeme ještě trochu podlít vodou a dáme zpět do trouby nastavené na 190 °C. Pečeme ještě 30 minut, již odkryté.
Zbavíme provázku, nakrájíme a servírujeme s vařenými bramborami.
K roládě můžeme také připravit šťouchané brambory se slaninou a jarní cibulkou.
Bramboračku jste určitě už vařili, nebo aspoň jedli. A tak víte, že je pokaždé jiná. Každá rodina má své zvyky a chutě. Základ je stejný, pořád je to bramboračka z brambor, ale záleží, co do polévky přidáte. Tak jsem si trochu pohrál. Zkusíme to.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Bramboračku můžeme dělit na dva proudy. S houbami a bez hub. To ostatní už záleží na vás. Mám tady variantu bez hub. Ochutnejte.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Bramboračku můžeme dělit na dva proudy. S houbami a bez hub. To ostatní už záleží na vás. Mám tady variantu bez hub. Ochutnejte.
Nakrájíme brambory na kostičky. Stejně tak si nakrájíme slaninu.
Nakrájíme řapíkatý celer, cibuli a česnek.
V kastrolu opečeme kostičky slaniny. Slaninu pak dáme stranou.
Na vypečeném tuku dáme zesklovatět cibulku a přidáme nakrájený řapíkatý celer. Promícháme a restujeme.
Přidáme česnek a promícháme. Aby dal vůni a nehořkl, stačí mu minuta až dvě.
Přidáme do kastrolu nakrájené brambory, promícháme, aby se tuk dostal na všechny kostičky brambor. Chvíli restujeme.
Vrátíme do kastrolu opečenou slaninu.
Přilijeme kuřecí vývar, tak, aby zakryl všechny ingredience.
Zakryjeme a dusíme do změknutí brambor. Občas promícháme. Podle velikosti brambor by mělo stačit 40 minut, nechal jsem je déle, aby byly opravdu měkkoučké.
Můžeme po chvíli přidat trochu kmínu.
Rozehřejeme máslo a přidáme hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme smetanou a provaříme.
Smetanovou hmotu po částech vpravíme do brambor, záleží na tom, jak hustou chceme polévku. Přidáme majoránku a osolíme. Necháme chvilku ještě probublávat.
Tip:
Pokud jste to se smetanovou jíškou trošku přehnali, pomůžete si horkou vodou na zředění.
Vyvstal mi naráz problém, prý jsou kuřecí prsa suchá a mám si je nechat od cesty nebo dát za klobouk. No, názory mohou být různé, také je pravda, že prsní řízky musíte trochu potrápit v nějaké marinádě nebo jogurtu, případně podmáslí. Ona se poddají. Ale co s prsíčky, když se zvedla kritika? A už není čas je naložit, takže půjdeme trochu jinou cestou.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Takže jsem se uchýlil k malé lsti. Kuřecí prsní řízek ukryji do soté. Ano, malé kousky masa, dušení, to by mohlo pomoci. Trochu jsem se bál, že to dopadne italskou domácností, ale výsledek překvapil natolik, že si mi dostalo pochvaly. No, proč to neříct. Pochutnáte si také!
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Takže jsem se uchýlil k malé lsti. Kuřecí prsní řízek ukryji do soté. Ano, malé kousky masa, dušení, to by mohlo pomoci. Trochu jsem se bál, že to dopadne italskou domácností, ale výsledek překvapil natolik, že si mi dostalo pochvaly. No, proč to neříct. Pochutnáte si také!
Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme. Tak 4 až 5 minut. Poté dáme slaninu stranou.
Kuřecí řízek nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme a poprášíme hladkou moukou. Do pánve, ve které jsme restovali slaninu přidáme lžíci oleje a kousek másla. Na tuku opečeme kuřecí maso ze všech stran, asi 10 minut.
K opečenému masu vrátíme slaninu a promícháme. Přidáme nakrájené žampiony a znovu promícháme, necháme chvíli restovat.
Přilijeme trochu bílého vína a povaříme.
Přidáme kuřecí vývar, přivedeme k varu.
Snížíme teplotu a necháme probublávat a pak zakryjeme a dusíme asi 25 minut.
Z kousku másla a dvou lžiček hladké mouky si připravíme jíšku. Zapravíme ji do šťávy a chvíli provaříme. V závěru přidáme trochu smetany na šlehání a nasekanou pažitku.
Kuřata se tu objevují docela zhusta. Asi proto, že je mám rád a jejich příprava je vcelku v pohodě. Pokud máte obavu, že bude maso příliš suché, stačí sáhnout po anglické slanině a rázem je vše vyřešeno.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Kuřecí paličky zabalené do anglické slaniny a pečené na cibulovém lůžku společně s bramborami, toť vše.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Kuřecí paličky zabalené do anglické slaniny a pečené na cibulovém lůžku společně s bramborami, toť vše.
kuřecí vývarjen trochu na podlití, nemáte-li, stačí voda
Jednotky:
Jak na to:
Kuřecí paličky osolíme, opepříme a zabalíme do dvojitého plátku anglické slaniny. Balíček zajistíme třeba párátkem.
Červené brambory nakrájíme na osminky, cibuli na půlkolečka.
Do pekáčku rozprostřeme cibuli, položíme na ni kuřecí paličky, přidáme nakrájené brambory a mírně pokropíme olivovým olejem. Ještě trochu osolíme a opepříme. Přidáme snítky rozmarýnu.
Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme si 20 minut. Potom přidáme kousek másla a zalijeme trochou kuřecího vývaru. Necháme péct ještě 30 minut. Posledních 10 minut teplotu zmírníme asi na 160 °C.