Chtěl jsem si vyzkoušet, jak dopadne pečený česnek ve slupce, který je dobrý do omáčky. Návod byl jasný. Celé palice česneku zbavíme té vrchní „papírové“ slupky, uřízneme spodní část, ale stroužky nedělíme. Palice zabalíme, potřené olejem, do alobalu a pečeme. Pak je rozmixujeme. Ztratil jsem při přípravě večeře čtyřicet minut, protože deset mi zabrala příprava a třicet se česnek pekl. Všude to báječně vonělo! Podezření, že se zrovna něco nepovedlo, rostlo. Pochybnosti vyvolal už vzhled upečeného česneku. Stroužky chtěly ze slupek ven! V mixeru se pak vytvořily dvě hmoty. Rozsekaný měkký česnek a slupky, které vypadaly dost hrozně, nepoživatelně. Nejspíše půjde takové kouzlo jenom s česnekem úplně čerstvým. Tak jsem všechno vyhodil, připravil nové stroužky a rozmixoval. Mohl bych je ještě péci, ale čas tlačil. Možná příště… I bez toho kouzla to byla báječná večeře.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Můžete použít kuřecí prsa nebo horní stehna. Jak je libo. Abych se vyhnul možné kritice, že zase prsa, šel jsem do druhé možnosti. Výsledek byl skvělý. Zkuste si to také. A k tomu špagety. Nemá to chybu!
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Můžete použít kuřecí prsa nebo horní stehna. Jak je libo. Abych se vyhnul možné kritice, že zase prsa, šel jsem do druhé možnosti. Výsledek byl skvělý. Zkuste si to také. A k tomu špagety. Nemá to chybu!
Kuře s česnekovou omáčkou zapečené na špenátu, se špagetami
Kuřecí maso osolíme, opepříme a opečeme dozlatova na oleji.
Připravíme si omáčku. Máslo rozpustíme a zasypeme moukou, vytvoříme zlatavou jíšku, kterou po částech ředíme mlékem, aby měla hmota ještě tekoucí konzistenci. Při vaření ještě přidáme špetku (!) mletého muškátového oříšku. Česnek rozmixujeme a přidáme i mírně zchladlou jíškovou hmotu spolu s polovinou parmazánu a rozmixujeme dohladka.
Do pekáčku s dnem vymazaným olejem, který trochu osolíme a opepříme, poskládáme listový špenát. Také na špenát dáme trochu soli a pepře. Na špenátové lůžko položíme opečené kuře, které přelijeme omáčkou.
Zakryjeme poklicí nebo alobalem a v předehřátí troubě pečeme asi 30 minut při 200 °C. Pak pekáček odkryjeme, na omáčku nasypeme ještě trochu parmazánu a pečeme ještě 5 minut odkryté.
Uvaříme si mezitím špagety.
Na talíř dáme špagety, na ně položíme kuře s dobrou vrstvou špenátu a posypeme parmazánem. Dozdobíme nasekaným rajčetem a třeba ještě listovou petrželí.
Frankfurtskou polévku dostanete běžně v hospodě, často ale chutná jinak než ta domácí. Rozhlédl jsem se kolem dokola a taky do světa, vaří se leckde a vaří se pokaždé jinak. Takže jediným poznávacím znamením je, že obsahuje frankfurtské párky. Spáchám ji tentokrát úplně jinou. A nachystám si pro ni zeleninový vývar. Na uvaření potřebujeme tak lepší hodinku. Cibule, kořenová zelenina, nové koření, pepř, bobkový list a voda. Toť vše na vývar.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Frankfurtskou polévku najdete v německých receptech, fakt se tak jmenuje. Vaří ji i Nigela Lawson, mediální hvězda britské kuchyně a Češi ji nejspíše milují. Nigelu i tu polévku. Opět záleží na ingrediencích, tentokrát jsem se pod vlivem Nigely dopustil použití hrášku (ona má žlutý, já zelený), tu se objevila mrkev, tak ji také použiju. Ale místo frankfurtských párků jsem měl k dispozici jen pikantní paprikovou klobásu, což by zase nemuselo tolik vadit. Postup vám bude připadat povědomý, podobně se vaří i bramboračka.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Frankfurtskou polévku najdete v německých receptech, fakt se tak jmenuje. Vaří ji i Nigela Lawson, mediální hvězda britské kuchyně a Češi ji nejspíše milují. Nigelu i tu polévku. Opět záleží na ingrediencích, tentokrát jsem se pod vlivem Nigely dopustil použití hrášku (ona má žlutý, já zelený), tu se objevila mrkev, tak ji také použiju. Ale místo frankfurtských párků jsem měl k dispozici jen pikantní paprikovou klobásu, což by zase nemuselo tolik vadit. Postup vám bude připadat povědomý, podobně se vaří i bramboračka.
Úplně jiná frankfurtská polévka | Průnik receptů a sjednocení
Rozehřejeme máslo a dáme zesklovatět cibulku, pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a opékáme.
Přidáme na kolečka nakrájené klobásy, dobře promícháme a osmahneme.
Přidáme obě papriky, promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem.
Do polévka dáme brambory, česnek, mrkev a přilijeme vývar, aby bylo vše pod hladinou, zakryjeme a necháme na mírném ohni probublávat, aby brambory změkly. Bude jim stačit 20 minut.
Přidáme špetku muškátového květu a sterilovaný hrášek. Necháme zakryté a ještě vaříme na mírném ohni asi 8 minut. Pokud je polévka až příliš řídká, můžeme ji zahustit hladkou mouko, kterou rozmícháme ve vodě. Stačí lžička mouky.
Přidáme přiměřeně smetanu a osolíme. Necháme prohřát a podáváme.
Bramboračku jste určitě už vařili, nebo aspoň jedli. A tak víte, že je pokaždé jiná. Každá rodina má své zvyky a chutě. Základ je stejný, pořád je to bramboračka z brambor, ale záleží, co do polévky přidáte. Tak jsem si trochu pohrál. Zkusíme to.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Bramboračku můžeme dělit na dva proudy. S houbami a bez hub. To ostatní už záleží na vás. Mám tady variantu bez hub. Ochutnejte.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Bramboračku můžeme dělit na dva proudy. S houbami a bez hub. To ostatní už záleží na vás. Mám tady variantu bez hub. Ochutnejte.
Nakrájíme brambory na kostičky. Stejně tak si nakrájíme slaninu.
Nakrájíme řapíkatý celer, cibuli a česnek.
V kastrolu opečeme kostičky slaniny. Slaninu pak dáme stranou.
Na vypečeném tuku dáme zesklovatět cibulku a přidáme nakrájený řapíkatý celer. Promícháme a restujeme.
Přidáme česnek a promícháme. Aby dal vůni a nehořkl, stačí mu minuta až dvě.
Přidáme do kastrolu nakrájené brambory, promícháme, aby se tuk dostal na všechny kostičky brambor. Chvíli restujeme.
Vrátíme do kastrolu opečenou slaninu.
Přilijeme kuřecí vývar, tak, aby zakryl všechny ingredience.
Zakryjeme a dusíme do změknutí brambor. Občas promícháme. Podle velikosti brambor by mělo stačit 40 minut, nechal jsem je déle, aby byly opravdu měkkoučké.
Můžeme po chvíli přidat trochu kmínu.
Rozehřejeme máslo a přidáme hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme smetanou a provaříme.
Smetanovou hmotu po částech vpravíme do brambor, záleží na tom, jak hustou chceme polévku. Přidáme majoránku a osolíme. Necháme chvilku ještě probublávat.
Tip:
Pokud jste to se smetanovou jíškou trošku přehnali, pomůžete si horkou vodou na zředění.
Červenou řepu mám rád. Takové ty kostičky v nálevu, to je chutná záležitost. Už jsem si několikrát koupil tu červenou řepu, kterou se nikdo neodváží prodávat nablýskanou, nechávají ji jejímu osudu. Moc příznivců nemá a myslím, že to není fér. Tentokrát jsem se do ní pustil. Bod jedna, vaříme. Ale jak? Vaříme ji v osolené vodě, do které přidáme kmín a vaříme ji 40 až 50 minut. Pak teprve oloupeme. A můžeme přikročit k vaření.
Hlasů: 4
Hodnocení: 3.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Porce
2osoby
Máte chuť na pečené kuře s červenou řepou, bramborami, šalotkou a mrkví v balsamikovém glazé s tymiánem? Není to nic složitého.
Hlasů: 4
Hodnocení: 3.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Porce
2osoby
Máte chuť na pečené kuře s červenou řepou, bramborami, šalotkou a mrkví v balsamikovém glazé s tymiánem? Není to nic složitého.
Smícháme červenou řepu, brambory, mrkev, šalotku a česnek. Vše dáme do zapékací misky nebo pekáčku. Jemně posolíme a opepříme. Decentně!
Do 2 lžic olejem dáme sušený tymián a balsamikový ocet, pořádně promícháme. Směs nalijeme na zeleninu. Dáme do touby a pečeme 20 minut.
Mezitím naklepeme kuřecí řízky, osolíme a opepříme.
Rozehřejeme lžíci oleje na pánvi a kuřecí řízky osmahneme, tak 5 minut z každé strany. Sami uvidíte, jestli je maso opečené. Pánev si dáme stranou, bude ještě potřeba.
Jakmile je zelenina po 20 minutách upečená, položíme navrch kuřecí řízky a vrátíme do trouby a pečeme ještě další asi 20 minut.
Na pánvi, kde jsme pekli maso rozhřejeme kousek másla a pak nalijeme víno a necháme vařit. Můžeme přidat šťávu z pečené zeleniny. Pomůžeme si dřevěnou špachtlí, abychom připečené pozůstatky kuřecího vrátili do hry. Necháme víno redukovat a přilijeme kuřecí vývar podle potřeby. Provaříme a ještě trochu redukujeme.