Štouchané brambory jsou dost známé, vlastně patří k české kuchyni neodmyslitelně. Už tu máme jinak připravené šťouchané, vlastně záleží na to, co k základní surovině přidáte. Staří Čechové prý místo oleje používali sádlo. Někomu chutná v těchto bramborách i pepř. Jak libo.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Tentokrát povoláme řapíkatý celer a cibuli. Víc, krom brambor vlastně už nepotřebujeme. No, ještě trochu soli, oleje a másla.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Tentokrát povoláme řapíkatý celer a cibuli. Víc, krom brambor vlastně už nepotřebujeme. No, ještě trochu soli, oleje a másla.
Jednoduché šťouchané brambory | Nějak se stylu "zpátky ke kořenům"
Brambory oloupeme a nakrájíme na drobnější kostky. Dáme je vařit do osolené vody. Přidáme k nim ještě spodní část stonku řapíkatého celeru. Tu horní, zelenější, si necháme na další krok. Vaříme do měkka, asi 20 minut. Až brambory scedíme, necháme si trochu vody z nich stranou na další krok.
Cibuli nakrájíme nadrobno a stejně tak i horní zelenou část stonku řapíkatého celeru. Cibuli orestujeme na středním plameni na oleji s máslem a v závěru přidáme i nakrájený celer.
Brambory rozbijeme mačkadlem, přidáme osmahnutou cibulku s celerem a zakápneme vodou z brambor. Podle chuti ještě dosolíme.
Podáváme s cajunským file a marinovanými cherry rajčátky. Třeba.
Mouku smícháme se solí a pepřem. Dáme do sáčku, do kterého vložíme kuřecí stehna a protřepeme, aby směs mouky ulpěla na mase. Zbytek mouky oklepeme.
Zahřejeme olej na střední teplotu a opečeme kuřecí stehna.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme, tak asi 4 minuty, aby zesklovatěla. Přidáme prolisovaný česnek a vaříme tak 1 minutu.
Přilejeme vývar a víno, přidáme tymián čerstvý i sušený (máte-li dost čerstvého, dejte více snítek a vynechte sušený) a zakryjeme. Přivedeme k varu a teplotu snížíme, aby se kuře dusilo. Tak asi 15 minut.
Přidáme tymián. Čerstvý nebo v kombinaci se sušeným (případně jenom sušený).
Přidáme anglickou slaninu nakrájenou na proužky, přepůlené brambory a vaříme odkryté asi 25 minut, dokud brambory nejsou měkké.
Přidáme zelené olivy, promícháme a vaříme ještě 5 minut.
Může se to zdát trochu přes hlavu, ale k tomuto receptu mě inspirovala foodblogerka Malajka Bee, která žije a vaří v Kalifornii. Tak si s ní pojďme zahrát na Itálii. Je to takový globální guláš, ale guláš tentokrát vařit nebudeme. Protože jde o inspiraci, bude tenhle recept také trochu i český, ať je to takové ještě víc babylonské. A přidal jsem na poslední chvíli zelené fazolky. Jak to dopadne? Ochutnejte, nebudete litovat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Italské kuře to je nejspíše pro použití barev. Červenou z italské vlajky zastupují rajčata, zelenou bazalka a fazolky (ty mě napadlo přidat až v poslední chvíli) a bílou při troše představivosti kuře. Do bílého masa se řadí zejména maso drůbeží (konkrétně kuřecí a krůtí). Tak jsme tady správně.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Italské kuře to je nejspíše pro použití barev. Červenou z italské vlajky zastupují rajčata, zelenou bazalka a fazolky (ty mě napadlo přidat až v poslední chvíli) a bílou při troše představivosti kuře. Do bílého masa se řadí zejména maso drůbeží (konkrétně kuřecí a krůtí). Tak jsme tady správně.
Dušené kuře po italsku | Malajsko-kalifornská inspirace po česku | A jsou tam i fazolky
Rozehřejeme lžíci oleje v litinové pánvi a opečeme kuřecí stehna. Nejprve stranu s kůží.
Maso i s výpekem dáme stranou. Přidáme olej, na kterém zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme prolisovaný česnek a dáme mu minutu, aby se orestoval.
Přidáme krájená rajčata a cukr. Promícháme a chvilku povaříme.
Vrátíme do pánve maso i se šťávou. Přidáme nasekanou bazalku a zelené mražené fazolky. ZJeště přidáme kuřecí vývar. akryjeme a na mírném ohni dusíme asi 25 minut.
Tak tu máme variantu už známého receptu papriky plněné masem a kapary. Ale! Tentokrát místo kapar nasazuji papričky jalapeňo. Zkuste odhadnout, jak to bude chutnat. Co zkuste odhadnout, jděte do toho! A máme tu hned dvě varianty přílohy. Stačí si vybrat. Plněná paprika s variantou přílohy – bramborovou kaší
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Pokud nechcete číst dál, vraťte ke zmiňovanému receptu a jenom zaměňte kapary za jalapeňo. Recept s jalapeňo je totiž evidentním klonem. Protože tentokrát masová směs trošku nabyla, je to jídlo rovnou pro čtyři.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Pokud nechcete číst dál, vraťte ke zmiňovanému receptu a jenom zaměňte kapary za jalapeňo. Recept s jalapeňo je totiž evidentním klonem. Protože tentokrát masová směs trošku nabyla, je to jídlo rovnou pro čtyři.
Papriky plněné masem a papričkami jalapeňo | Rajčatová omáčka nemůže chybět
Paprikám odřízneme vršek a vyjmeme střední část se semeny.
Do mletého masa přidáme najemno nakrájenou cibuli, vejce, najemno nasekaný česnek, nasekané papričky jalapeňo, pepř a majoránku. Promícháme a směsí naplníme papriky. Vrátíme na papriky odříznuté vršky.
Do máslem vymazané zapékací misky dáme plněné papriky, podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 až 25 minut při teplotě 190 °C.
Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
Přidáme rajčatové pyré, bobkové listy a nové koření. Vaříme asi tak 3 minuty a pak přilijeme zeleninový vývar. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. Pokud se vám zdá konzistence příliš hustá, pomůžete si horkou vodou. Přiměřeně.
Mezitím připravíme rýži nebo bramborovou kaši.
Mouku rozmícháme ve vodě a přidáme do omáčky. Promícháme a necháme vařit 15 minut.
V závěru přidáme trochu cukru, lžičku citronové šťávy a dosolíme podle chuti.
Podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
Zapečené papriky. Pokud vám chybí jedna do zmiňovaného počtu, pak je to ta, která už je na talíři.
Ale co tak zkusit i jinou přílohu než klasickou rýži? Pochutnejte si na plněnou papriku s bramborovou kaší.