Vyrážíme na mírně exotický výlet, kde potkáme kuřecí maso s příchutí karamelu a rychle naloženou okurkou. Pro ty, kterým sladké maso nevadí. No, není ho tam zase tolik. Ochutnejte.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
50minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
50minut
Doba vaření
20minut
Trochu dlouhá doba na přípravu? Ono to není nijak pracné, jen větší část času budeme čekat na chladnutí naložených okurek. Ale ta si koneckonců můžeme předpřipravit. A pamatujte, že je dobré vařit rýži tak v čase, abychom skončili souběžně s masem. Nemusíme potom čekat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
50minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
50minut
Doba vaření
20minut
Trochu dlouhá doba na přípravu? Ono to není nijak pracné, jen větší část času budeme čekat na chladnutí naložených okurek. Ale ta si koneckonců můžeme předpřipravit. A pamatujte, že je dobré vařit rýži tak v čase, abychom skončili souběžně s masem. Nemusíme potom čekat.
Karamelové kuře s nakládanou okurkou | Porce z kuřecí farmy v exotickém hávu
Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na nudličky, červenou cibuli na kolečka a česnek na jemné plátky.
Připravíme si okurku. Smícháme ocet, cukr a vodu. Na mírnějším ohni vaříme za stálého míchání asi 3 minuty, aby se cukr rozpustil. Vmícháme cibulku a nakrájenou okurku a necháme vše vychladnout.
Dáme si vařit rýži. Šálek rýže na 2 a půl šálku do vařící osolené vody. Pod pokličkou vaříme na mírném ohni 14 až 16 minut.
V pánvi wok zahřejeme olej, přidáme nakrájené maso a za stálého míchání opečeme. Aby se maso nejen zatáhlo, ale i opeklo. Tak asi 8 až 10 minut. Opečené maso dáme stranou.
Do pánve nyní dáme nakrájenou cibuli a restujeme, aby změkla.
Přidáme nakrájený česnek a vaříme ještě minutu.
Vrátíme do pánve maso, přidáme sojovou omáčku a povaříme zakryté na středním ohni asi 3 minuty.
Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme tak 2 minuty, přidáme rybí omáčku a limetkovou šťávu. Mícháme a vaříme tak 2 minuty, aby omáčka zhoustla.
Tak tenhle recept vznikal trochu klopotně, vlastně naložená okurka je součástí jistého exotického receptu, ale ve finále je jasné, že si okurku můžeme připravit i v případě, že o exotiku ani vůbec nejde. I když, kdo ví?
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
5minut
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
5minut
30minut
Za tři minuty, možná za pět máte všechno hotovo, pak chvilku počkáte a je to. Jedinečná příloha či obloha k pikantnímu masu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
5minut
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
5minut
30minut
Za tři minuty, možná za pět máte všechno hotovo, pak chvilku počkáte a je to. Jedinečná příloha či obloha k pikantnímu masu.
Rychle naložená okurka I Příloha i jako salát
Potřebujete:
1/2salátové okurky– nakrájíme na tenké pásky, nejlépe škrabkou na brambory
1jarní cibulku– nadrobno nasekáme nebo nakrájíme zelenou i bílou část
Jednotky:
Jak na to:
Připravíme si okurku. Nakrájíme ji na pásky, vhodná je bramborová škrabka. Smícháme ocet, cukr a vodu. Na mírnějším ohni vaříme za stálého míchání asi 3 až 5 minut, aby se cukr rozpustil. Vmícháme cibulku a nakrájenou okurku a necháme vše vychladnout.
Když jsem zauvažoval, že by se k divokým medovým kuřecím paličkám dala jako příloha dát rýže, vyvstala otázka, zda to nebude suché. Bylo by. Tak to se musí vyřešit. U protinožců jsem narazil na recept, který se zdá vhodný, dobrý a navíc ještě mohu recyklovat opražený sezam, který jsem v množství při receptu na divoké kuřecí paličky trochu přehnal. To, že se dá tento dip připravit i k jarním závitkům, na které se chystám, je jedině dobře. Je vhodný i k jehněčím kotletkám, do toho bych také jít. Uvidíme.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to dip, nebo omáčka? Prostě podle toho, jak tomu chceme říkat. Pojmenovat recept jako omáčka ze sojové omáčky, to by bylo podezřelé, že snad mám něco s hlavou. Tak pojďme do toho, s hlavou čistou a budeme v pohodě.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to dip, nebo omáčka? Prostě podle toho, jak tomu chceme říkat. Pojmenovat recept jako omáčka ze sojové omáčky, to by bylo podezřelé, že snad mám něco s hlavou. Tak pojďme do toho, s hlavou čistou a budeme v pohodě.
Dip ze sojové omáčky | Protinožci vědí, co je dobré
Zahřejeme olej v malém rendlíku na střední teplotě. Přidáme tence nakrájenou jarní cibulku, česnek a chilli. Za stálého míchání vaříme tak 2 až 3 minuty.
Přidáme sojovou omáčku, med, sezamový olej, sezamová semínka a 2 lžíce studené vody. Dobře promícháme a vaříme ještě tak 2 až 3 minuty, aby se med zcela rozpustil. Dochutíme pepřem.
Měl jsem na vybranou. Použít nějakou „divokou“ ingredienci, jakou je třeba sriracha, nebo se umírnit a dát se zlatou střední cestou. Volba padla na druhou možnost. Budu se mírnit a uvidíme, jak to dopadne.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Jasně, že podobné recepty vaříme nějak tak asi všichni. Ledacos zkoušíme a pokud někdo považuje za pochvalu větu "Bylo to dobrý, ale kdyby tam bylo o kapku víc citronu, tak už by to dobré nebylo!", tak asi dostává k jídlu nějaké prášky a měl by se rozhlédnout, zda poblíž nestojí kuchař se sekáčkem nebo paličkou na maso. Ale klid, ono to dobré prostě bylo, jenom je někomu zatěžko nenajít v jídle kočičí chlup, třebaže kočku doma nemáte a žádnou ani neznáte. Znáte asi také takové typy, důležité je, zda talíř po večeři je prázdný. Nenechte tímhle příběhem rozhodit nebo odradit a zkuste tenhle recept. Uvidíte, že je to skvělé jídlo. I ten největší brbral nakonec uzná, že to tak je. A tu srirachu nasadím příště.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Jasně, že podobné recepty vaříme nějak tak asi všichni. Ledacos zkoušíme a pokud někdo považuje za pochvalu větu "Bylo to dobrý, ale kdyby tam bylo o kapku víc citronu, tak už by to dobré nebylo!", tak asi dostává k jídlu nějaké prášky a měl by se rozhlédnout, zda poblíž nestojí kuchař se sekáčkem nebo paličkou na maso. Ale klid, ono to dobré prostě bylo, jenom je někomu zatěžko nenajít v jídle kočičí chlup, třebaže kočku doma nemáte a žádnou ani neznáte. Znáte asi také takové typy, důležité je, zda talíř po večeři je prázdný. Nenechte tímhle příběhem rozhodit nebo odradit a zkuste tenhle recept. Uvidíte, že je to skvělé jídlo. I ten největší brbral nakonec uzná, že to tak je. A tu srirachu nasadím příště.
Pečené kuře s citronem a kapary | Zlatá střední cesta
Kuřecí stehna poklademe do zapékací misky. Osolíme, okolo poklademe slabé plátky citronu překrojené na polovic, poklademe kousky másla. Přidáme kapary a prolisovaný i granulovaný česnek. Ještě mírně posolíme a popepříme. Podlijeme kuřecím vývarem tak, aby nebylo kuře ve vývaru ponořené.
Do trouby předehřáté na 200 °C dáme zapékací misku s kuřecími stehny. Pečeme 30 až 40 minut, až kuře zezlátne a vytvoří kůrčičku. Občas při pečení přelijeme maso výpekem s vývarem. Mezitím si uvaříme v osolené vodě brambory nakrájené na půlměsíčky (nebo ve tvaru podle chuti a zvyku).
Podáváme s nasekanou zelenou jarní cibulkou.
Tip:
Pro oko i chuť můžete ještě několik plátků citronu přidat k masu asi tak v polovině pečení a pak je použít jako ozdobu při servírování.